Bani publici

Licitațiile pandemiei la Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Autoturisme noi și reparații de milioane în birouri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a cheltuit, de la începutul pandemiei de Covid-19 în Republica Moldova, milioane de lei, bani publici, pentru procurarea automobilelor, inclusiv a SUV-urilor, și pentru lucrări de reparație a sediilor. Valoarea acestor achiziții este aproape egală cu cea a cheltuielilor pentru procurarea celor necesare pentru funcționarea laboratoarelor instituției, inclusiv pentru depistarea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. În același timp, capacitatea laboratoarelor ANSP de diagnosticare a cazurilor de Covid-19 rămâne una redusă, iar în lista tenderelor organizate de instituție nu se regăsesc cele pentru modernizarea laboratoarelor.

Automobile procurate printr-o licitație fără concurenți

La 30 septembrie, ANSP a semnat cu întreprinderea DAAC - Autosport SRL un contract de achiziție pentru procurarea a 10 autoturisme și a opt mașini de teren în sumă totală de 4.294.680 de lei. În proprietatea instituției au intrat 10 automobile sedan de model Dacia Logan SL Plus, în valoare de 167.980 de lei pentru o unitate, și opt automobile de teren de model Dacia Duster Confort, procurate la prețul de 326.860 de lei pentru o unitate.

La licitația anunțată pe data de 30 iulie a participat un singur agent economic, DAAC-Autosport SRL, care a câștigat contractul în afara concurenței.

Captură foto: tender.gov.md

Pe lângă automobile, ANSP a anunțat și achiziționarea unui camion, prețul propus fiind de 283.000 de lei. Licitația însă nu a avut loc din motiv că niciun agent economic nu a prezentat oferte.

În afară de cheltuielile pentru achiziționarea automobilelor noi, ANSP a mai risipit 585.040 de lei pentru lucrările de reparație a automobilelor mai vechi.  Serviciile au fost achiziționate în cadrul a trei licitații.

În urma unei licitații care a avut loc la începutul lunii martie curent, ANSP a încheiat un contract de achiziție cu întreprinderea Lukoil Moldova privind procurarea a 18.300 de litri de motorină și 121.000 de litri de benzină în sumă totală de 2.419.147 de lei. Și această licitație a avut loc cu un singur participant.

Sfințirea Centrului de sănătate publică Edineț după finisarea reparației din 2018.
Foto: Trinitas TV

Bani pentru reparația încăperilor deja renovate

De la începutul pandemiei, ANSP a organizat mai multe licitații privind reparația sediilor din raioane, fiind semnate contracte de milioane de lei. La data de 2 septembrie curent, ANSP a semnat un contract de achiziție în valoare de 1.005.542 de lei cu SRL Clemantin pentru efectuarea lucrărilor de reparație a sediului din Edineț.

Conform Caietului de sarcini, la sediul Direcției Sănătate Publică urmează să fie schimbate ușile, geamurile și pardoseala și să fie efectuate reparații în birouri.

La concurs au participat patru agenți economici, cel mai mic preț fiind propus de Clemantin SRL. Oferta acestei companii și a fost desemnată câștigătoare.

Precizăm că la Centrul de sănătate publică din Edineț au fost efectuate lucrări de reparație capitală în vara anului 2018.

Compania Scarteh SRL a câștigat licitația pentru reparația Centrului de sănătate publică din Cahul, contractul în valoare de 647.517 lei fiind semnat tot la data de 2 septembrie. Contractul prevede lucrări de reparație în birouri care constau din vopsirea pereților și a tavanelor.

Și la Centrul de sănătate publică din Cahul par să nu fie necesare lucrări de reparație, după cum rezultă dintr-o înregistrare video din luna mai 2020.

În același timp, urmează să fie cheltuit peste un milion de lei pentru reparația acoperișului centrului de sănătate publică din Căușeni. La licitație au participat șapte agenți economici, cel mai mic preț fiind propus de întreprinderea individuală Alexandru Pădureț.

Primăvara trecută, când raioanele Soroca și Hâncești au devenit focare de infectare cu coronavirusul de tip nou, Agenția Națională pentru Sănătate Publică desfășura două licitații pentru lucrăriile de proiectare a reparațiilor centrelor de sănătate publică din raioanele respective.

Centrul de coordonare în situații de urgență. Foto: msmps.gov.md

Reparație de lux în sediul central al ANSP

Răspândirea cazurilor de infectare cu Covid-19 nu a oprit conducerea ANSP nici de la efectuarea lucrărilor de reparație a birourilor din sediul central al instituției. La 12 iunie, aceasta a încheiat un contract în valoare de 919.093 de lei cu întreprinderea Sagitod-Grup SRL privind efectuarea lucrărilor de reparație a încăperilor Centrului de coordonare în situații de urgență al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de pe strada Gh. Asachi 67A din Chișinău.

Peste zece zile a mai fost semnat un contract de achiziție a lucrărilor de reparație pentru blocurile 3 și 4 ale sediului central de pe strada Gheorghe Asachi 67 A. Contractul în valoare de 666.012 de lei a fost semnat cu întreprinderea Resacons STR SRL, una dintre cele 18 firme participante la licitație. 15 dintre agenții economici care s-au înscris în concurs au propus oferte la un preț mai mic decât firma câștigătoare, „cel mai mic preț” fiind singurul criteriu de calificare stabilit de organizatorii licitației.

Achizițiile pentru extinderea capacității laboratoarelor lipsesc

În lista contractelor de achiziție, semnate de ANSP de la declanșarea epidemiei nu se regăsesc achiziții pentru modernizarea laboratoarelor de diagnosticare a cazurilor de infectare cu coronavirusul de tip nou. Au fost efectuate mai multe achiziții, în sumă totală de 285.150 de lei, pentru reparația utilajului din dotarea laboratoarelor, echpamentul medical a costat 1.850.038 de lei, alte 586.300 de lei au fost utilizate pentru achiziționarea veselei de unică folosință și a consumabilelor pentru laborator, iar pentru vesela din sticlă pentru laborator s-au cheltuit 517.711 lei.

Cele mai costisitoare contracte semnate de ANSP în 2020 țin de procurarea reagenților chimici și a materialului biologic pentru laborator, în sumă totală de 4.749.655 de lei.

Astfel, pentru asigurarea funcționării laboratoarelor ANSP s-au cheltuit în jur de opt milioane de lei, sumă aproape echivalentă cu cea cheltuită pentru procurarea mijloacelor de transport și a lucrărilor de reparație în birouri.

Precizăm că, achizițiile respective nu se referă doar la diagnosticarea cazurilor de Covid-19.

Între timp, capacitatea laboratoarelor ANSP pentru testarea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 continuă să fie una redusă. După donația făcută de elvețieni în luna septembrie, laboratoarele ANSP au reușit să dubleze numărul de teste pentru depistarea coronavirusului de tip nou, efectuate într-o zi.

În prezent, se efectueză zilnic între 3.000 și 4.000 de teste pentru diagnosticarea infecției, aproape fiecare al doilea test fiind pozitiv. Testarea presupușilor infectați se face cu concursul medicului de familie, cu condiția că pacientul manifestă simptome caracteristice pentru Covid-19. Cei care au contactat cu persoanele infectate, dar nu prezintă simptome sunt puși în situația de a se adresa la laboratoarele private și a achita circa 800 de lei pentru un test. 

Donațiile salvatoare

La finele lunii august a fost inaugurat, cu participarea premierului Ion Chicu, Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Centrul respectiv a fost creat cu sprijinul financiar și tehnic al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic. La finele lunii martie, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de asistență în valoare de 30,5 milioane de euro pentru a contribui la acțiuni de prevenire, detectare și răspuns la pandemia de COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.

Aceasta nu este singura donație de care a beneficiat ANSP de la constatarea primului caz de infectare în Republica Moldova.

În luna iulie, ANSP a primit o donație din partea Biroului Regional OMS pentru Europa, în valoare de peste 41 de mii de euro, care include consumabile și reactive de laborator, precum și kituri pentru efectuarea testelor la Covid-19.

În septembrie, Elveția a donat utilaj în valoare de 840 de mii de lei pentru dotarea celor trei laboratoare regionale ale ANSP pentru diagnosticarea cazurilor de Covid-19.

Donațiile elvețiene. Foto: Biroul de Cooperare al Elveției

În luna iulie, Biroul regional pentru Europa al OMS a donat pentru ANSP consumabile și reactive de laborator, precum și kituri pentru efectuarea testelor la SARS-CoV-2 în valoare de peste 41 de mii de euro.

În luna aprilie, Ambasada franceză la Chișinău a donat pentru laboratorul ANSP un lot de echipamente şi consumabile necesare la efectuarea testului de depistare a infecţiei COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății și USAID au livrat, în luna august, 13 autoclave pentru asigurarea regulilor de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase.

În noiembrie, OMS și USAID au donat 25 de frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă în valoare de 60 de mii de dolari SUA.

Donații pentru ANSP în contextul pandemiei de coronavirus au mai fost făcute și de organizațiile obștești și agenții economici.

Ce spun experții

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a acuzat ANSP de lipsă de transparență. „Îmi este greu să mă expun doar în baza documentelor de licitație. Poate erau necesare cele 18 autoturisme pentru transportarea testelor, dar am dubii că a fost nevoie de opt mașini de teren, care sunt mai costisitoare. Dacă cei de la ANSP erau mai transparenți, dacă se explica pentru ce anume au fost procurate aceste mașini, cât de nesare erau, atunci poate că nu apăreau întrebări. În ceea ce privește achizițiile pentru reparația Centrelor de sănătate publică, știu că în unele raioane medicii din aceste centre lucrează în condiții greu de imaginat, mai nu le cade podul în cap. Dar pot să afirm că nu am avut nevoie de o așa reparație, amenajare și dotare a Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică. Dacă e să luăm în considerație problemele majore cu care se confruntă sistemul de sănătate în prezent, apoi nu ne arde nouă de fotolii capitonate cu piele de culoare bej și tehnică de calcul sofisticată”, ne-a declarat ex-ministra.

Poziția ANSP: „Sistemul riscă să se prăbușească”

Ion Stratulat, șef de direcție din cadrul ANSP, ne-a declarat că sistemul de sănătate publică riscă să se prăbușească din cauza că nu este asigurat logistic corespunzător. „Nu sunt nici bani suficienți, nu avem nici specialiști. Căutăm oameni ca să elaboreze caietele de sarcini”, ne-a declarat funcționarul. Întrebat dacă a fost necesară achiziția celor 18 automobile, Ion Stratulat a precizat că din cele 162 de automoble de care dispunea sistemul, 116 sunt cu termenul depășit: „Sunt mașini încă din perioada sovietică, unele au în jur de 50 de ani. Automobilele noi au fost procurate pentru cetrele de sănătate publică din raioane”.

Referindu-se la lucrările de reparație a încăperilor, reprezentantul ANSP a declarat că s-a pus accent pe reparația acoperișurilor prin care „curgea ca prin sită”, iar la Edineț, din contul administrației locale, au fost reparate doar câteva birouri.

Ion Stratulat a recunoscut că nu au fost efectuate achiziții pentru extinderea și modernizarea laboratoarelor de testare a infecției Covid-19. „Modernizarea laboratoarelor s-a făcut din contul donațiilor. Noi am anunțat achiziții în acest sens, dar nu au avut loc fie pentru că nu a participat niciun agent economic, fie pentru că cei care au venit cu oferte nu s-au calificat. În luna ianuarie vom anunța licitații noi pentru ca până la sfârșitul anului 2021, să avem în fiecare centru raional câte un laborator de diagnosticare a coronavirusului de tip nou”, a precizat funcționarul.

Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii