Bani publici

Școli cu datorii de milioane în prag de an școlar

Foto: CIJM

În prag de an școlar, majoritatea școlilor din Criuleni s-au pomenit cu datorii de sute de mii de lei, iar unele chiar de milioane, și cu riscul de a ajunge în instanța de judecată. Restanțele au apărut după ce, în urmă cu trei ani, autoritățile din raion au aprobat un proiect, prin care instituțiile de învățământ s-au obligat să schimbe toate ușile și ferestrele. Lucrările au fost făcute în avans, iar datoria urma să fie achitată  timp de trei ani. La expirarea termenului, firma pretinde banii pe care i-a investit, în timp ce directorii spun că nu au de unde plăti.

Banii pentru finanțarea proiectului au fost luați din așa-numita componentă raională pentru educație, un fond comun al școlilor pentru formarea căruia fiecare instituție alocă până la 3% din propriul buget. Aceşti bani pot fi utilizaţi pentru investiții capitale și alte lucrări costisitoare, dar și în cazul apariţiei unor situaţii de urgență. În cazul școlilor din Criuleni, această sumă nu depășește 5-6 milioane de lei anual.  În același timp, suma contractului pentru schimbarea ușilor și ferestrelor se ridică la 33 de milioane. Astfel, termenul de trei ani pentru achitarea lucrărilor a fost nerealizabil din start.

La trei ani de la semnarea contractului, școlile mai au datorii în sumă totală de  13 milioane lei.  În aceste condiții, școlile vor trebui să plătească pentru uși și ferestre încă cel puțin trei ani înainte, în timp ce termenul de realizare a proiectului a expirat în 2016. 

Firma câștigătoare, fondată cu câteva zile înainte

Schimbarea ușilor și ferestrelor la școlile din Criuleni s-a făcut în conformitate cu Decizia Consiliului raional din 12 iunie 2013. Într-un răspuns oficial adresat Centrului de Investigații Jurnalistice de Consiliul raional Criuleni se arată că proiectul este achitat din surse bugerate, iar costul acestuia se ridică la 33,8 milioane de lei. Perioada de implementare este de trei ani. Licitația a avut loc pe data de 5 august 2013, iar câștigătoare a fost desemnată SRL „Inventconstruct”, o firmă înregistrată la finele lunii iulie a aceluiași an, adică, cu numai câteva zile înainte ca procedura să aibă loc. Potrivit contractului încheiat cu administrația raionului și managerii școlilor, firma se angajase să finalizeze toate lucrările timp de 90 de zile calendaristice. Lucrările au fost efectuate în avans, urmând ca școlile să achite datoriile în mod eșalonat, pe parcursul a trei ani de la data încheierii contractului.

Acordul prevede o garanție de 25 de ani pentru profilurile instalate, în timp ce în cazul geamurilor termopan termenul de garanție indicat este de 10 ani.

Conform datelor de pe tender.gov.md, SRL „Inventconstruct” a mai câștigat proiecte de eficientizare a energiei. Unul dintre acestea, în valoare de 11 milioane de lei, a fost pus în aplicare în raionul Orhei. Un alt contract, în valoare de 3 milioane, i-a fost atribuit firmei de către IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că SRL „Inventconstruct” este înregistrată într-un apartament din sectorul Centru al Capitalei, iar în calitate de administratori și fondatori ai firmei apar Irina Beșliu și Grigore Zaharia.

 

Contractul cu școlile din Criuleni este semnat, însă, de Vladimir Ivanenco, care figura la acel moment în calitate de director. 

Printre activitățile pentru care firma are licență se numără construcțiile de clădiri și/sau construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucțiile, conslidările și restaurările. În același timp, firma mai are licență pentru activitatea de proiectare pentru toate categoriile de construcții.

Deși licitația a fost câștigată de „Inventconscruct”, în implementarea proiectului s-a implicat încă o firmă, „Arexim Grup” SRL, înregistrată în anul 2009. Cele două firme au încheiat un acord de asociere prin care au partajat construbuția fiecăreia la realizarea proiectului. „Arexim” și-a asumat 28 de procente, în timp ce „Inventconstruct” a rămas să gestioneze 72 la sută din lucrări.

„Suma contractului a crescut peste noapte”

Iurie Andriuță, președintele raionului Criuleni

Actualul președinte al raionului Criuleni, Iurie Andriuță, era consilier în momentul adoptării deciziei cu privire la schimbarea geamurilor și ușilor. Acesta afirmă că atunci când a apărut ideea acestui proiect se opera cu sume mult mai mici. 

„Inițial se vorbea despre 7,5 milioane, ulterior, însă, ne-am trezit cu un proiect de peste 33 de milioane de lei. Eu am propus să facem lucrările pe etape, adică să schimbăm mai întâi acolo unde era necesitate stringentă, unde geamurile sunt deteriorate, suflă vântul etc.  Am fost împotrivă pentru că am pus datoriile acestea pe seama școlilor pentru mulți ani înainte”, spune Andriuță. El afirmă că a dispus realizarea unei expertize a lucrărilor și că aceasta arată că în unele cazuri calitatea lucrărilor lasă mult de dorit.

„13 milioane îs bani serioși, mai ales în sărăcia pe care o avem acum. La cantitate nu am întrebări – au fost respectate cerințele. Dar la calitate avem întrebări”, precizează Andriuță.

DOC//Contractul privind achiziția publică pentru schimbarea ușilor și ferestrelor la școlile din Criuleni

 

În vizorul Curții de Conturi

Proiectul de schimbare a geamurilor și ușilor a intrat și în vizorul Curții de Conturi. Într-un raport, care vizează gestionarea  patrimoniului public de autoritățile din raion în anul 2014, se arată că s-au făcut modificări inadmisibile în contract.„Au fost recepționate lucrări care diferă de cele contractate în sumă totală de 596,5 mii lei, prin ce nu s-au respectat prevederile (...) care interzic modificarea oricărui element al contractului încheiat sau introducerea unor elemente noi dacă asemenea acţiuni sunt de natură să schimbe condiţiile ofertei care au constituit temei pentru selectarea acesteia şi să majoreze valoarea ei”, se spune în raport. Totodată, în documentul Curții de Conturi se arată că autoritățile publice din Criuleni au încălcat legea atunci când nu au asigurat expertizarea construcțiilor de către experții tehnici la recepționarea lucrărilor.

Directorii se plâng pe calitatea lucrărilor

În același timp, directorii mai multor instituții de învățământ din raionul Criuleni spun că proiectul este unul necesar, dar că există anumite probleme legate de calitatea lucrărilor.

La gimnaziul din satul Corjova au fost schimbate toate cele 68 de uși, pentru că cele vechi nu mai fuseseră reparate din anul 1969. Totuși acelea au ținut ani buni, spune directoarea gimnaziului de la Corjova, Ecaterina Crișmariuc, în timp ce ușile noi au început să se strice la nici 3 ani după ce au fost instalate. Ea se oferă să ne facă un tur prin interiorul clădirii ca să ne arate de ce este nemulțumită de calitatea lucrărilor.

„Iat-o, nu se ține închisă”, ne arată șefa instituției. În ajutor îi vine fostul lemnar al școlii, Ivan Demciuc, acum responsabil de deservirea clădirii. Acesta afirmă că ușile au început să se strice una după alta la scurt timp după ce firma a plecat:  „A făcut repede lucrarea și s-a dus. Lucru de mântuială! Ușile nu se închid bine. Pe unele le-am mai reglat, dar sunt altele din care au sărit piese, mai ales de la balamale și nu le pot repara. Nu știm unde să facem rost de piese.”

Ivan Demciuc arată cum ușile se strică Foto: CIJM

La rândul său, directoarea spune că a găsit o soluție temporară – piesele de la ușile mai rar folosite sunt scoase și puse la cele utilizate frecvent.„Și asta nu-i tot!”, ține să precizeze Ecaterina Crișmariuc.

Potrivit ei, instituția a rămas cu o datorie față de firma care a instalat ușile. „Avem o datorie de 300 de mii dacă nu chiar de 400 de mii de lei. Cu ferestrele nu am avut niciodată probleme, chiar dacă au fost puse înaintea ușilor. Le-a instalat primăria, când gimnaziul era în gestiunea sa, dar cu ușile avem probleme. Cea de la intrare mai este cum este, dar cele din interior veșnic se defectează, sunt slabe”, mai adaugă șefa instituției de învățământ.

Fiecare ușă a costat 10.000 de lei, bugetul total depășind suma de  o jumătate de milion. 

„Ploaia pătrunde în interior, iar geamurile riscă să cadă”

Alte aproape 760 de mii de lei au mers la Liceul Teoretic de la Mălăieștii Noi. Noul director al instutuției, Mariana Cotoman, apreciază calitatea lucrărilor drept „foarte rea”.  „În primul rând, geamurile nu se deschid deloc. Și ușile la fel”, spune aceasta. Iar cel mai grav, potrivit ei, este faptul că ploaia pătrunde în sălile de clasă.

„Acum a plouat foarte mult și eu am cabinetul de informatică la al 3-lea etaj. Când am venit în cabinet era apă pe jos”, povestește Mariana Cotoman. Ea mai afirmă că spuma de poliuretan nu a fost prelucrată, de aceea geamurile riscă să cadă. „Spuma e arsă de soare, dar și păsările vin și o ciugulesc. Liber pot să cadă geamurile, pentru că spuma are un termen și dacă nu e prelucrată se uzează și cade toată”, adaugă șefa insistuției.

Și Valentin Jardan, șef de gospodărie la liceul din Mălăieștii Noi, susține că există probleme, mai ales în aripa blocului unde se află sala de sport. „Plouă tare și avem probleme. Firma a zis că noi trebuia să facem lucrările, pentru că ea nu a primit bani pentru așa ceva”, a concretizat Jardan.

„Poate e vina noastră că nu am lichidat aceste neajunsuri”

La Bălăbănești a fost schimbată numai o ușă, pe holul de la parter. Aici s-au dat cei mai puțini bani - 12.670 de lei. Maria Calancea, directoarea gimnaziului, susține că instituția nu a înaintat pretenții firmei crezând că administrația școlii trebuie să înlăture neajunsurile.

„Noi am văzut că au lăsat așa, dar urma să lichidăm asta după ce făceam reparație pe coridor. Eu consider că aici poate e vina noastră că nu am făcut, poate că trebuia noi să lichidăm aceste neajunsuri”, afirmă Calancea. Ea a precizat că geamurile și restul ușilor au fost instalate în anul 2010, în cadrul unor proiecte ale Fondului de Investiții Sociale (FISM).

Unii directori sunt mulțumiți de proiect

Sunt însă și administratori care se arată mulțumiți de lucrări, numai pentru că au scăpat de vechile geamuri și uși care erau gata să cadă. La Izbiște s-a dat peste 2 milioane de lei ca să fie schimbate toate ușile și ferestrele. A rămas intactă numai ușa de la intrare, care este făcută din lemn masiv. Natalia Rusu, directorul adjunct al gimnaziului din sat, afirmă că imediat ce firma instala gemurile, un grup de muncitori din localitate acoperea găurile rămase după ce erau scoase carcasele. „Datorită acestui fapt, la noi nu a curs apa în sălile de clasă, nu au mucezit pereții. Am auzit de la colegii din alte instituții că la ei a mucezit, a curs apa în interior, la noi nu a fost așa ceva”, a menționat Natalia Rusu.

Liceul din Izbiște mai are o datorie de peste 1,5 milioane de lei pentru ferestre și uși, bani pe care instituția la moment nu îi are. Instituția a primit deja o somație prin care este atenționată că va fi acționată în judecată dacă nu își va onora datoriile timp de zece zile.

Solicitați de reporterii CIJM, reprezentanții firmei „Inventconstruct” au confirmat că școlile au datorii pentru lucrările care le-au fost prestate. Irina Beșliu, unul din fondatorii firmei susține că întreprinderea a efectuat toate lucrările, dar până în prezent nu și-a primit toți banii. Cât despre calitatea lucrărilor, aceasta a spus că nu vrea să facă niciun comentariu. 

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii