Bani publici

Unde s-au dus banii pentru sistemul de încălzire a Centrului pentru copii „Artico”?

Foto: CIJM

Din 2008, de când a fost inaugurat cu mult fast Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”, fără să fie însă finalizate lucrările, somptuoasa clădire din centrul capitalei nu este încălzită pe timp de iarnă. Renovarea „Artico” a costat buzunarul public peste 97,4 milioane de lei, iar firma de construcţie solicită alte 8 milioane pentru finalizarea lucrărilor. Reporterii Centrului de Investigaţie Jurnalistice au intrat în posesia unor facturi fiscale, care arată unde s-au dus de fapt banii pentru căldură.

Cuţite, farfurii, ceşti şi tacâmuri, tigăi, dar şi electrocasnice extrem de costisitoare, frigidere, plasme şi mobilier de lux. Sunt doar câteva din achiziţiile dubioase, care, se pare, au fost făcute din banii pentru renovarea complexului.

Din spusele actualei conduceri „Artico”, achiziţiile şi lucrările au fost efectuate la indicaţia fostei directoare Aurelia Hîncu, demisă pentru a doua oară de Ministerul Educaţiei în 2012 pentru management prost şi gestionare neadecvată a patrimoniului public. Aurelia Hîncu a dat în judecată Ministerul Educaţiei, solicitând repunerea în funcţie, motivând că a fost demisă ilegal. Directoarea refuză însă să dea detalii şi să explice în ce măsură acuzaţiile care i se aduc sunt adevărate şi de ce nu este căldură, precizând că mai multe va spune în cadrul unei conferinţe de presă.

Reamintim că „Artico” este un centru pentru copii şi tineret destinat activităţilor extraşcolare şi se află în subordinea Ministerului Educaţiei.

Cafeneaua directoarei?

Cafeneaua de la Artico. Foto: CIJM

La parterul instituţiei este amenajată o cafenea, care nu activează deşi în camerele din spatele tejghelei sunt instalate chiuvete de inox şi spaţii de depozitare. Există şi o cameră frigorifică care a costat „Artico” 87 mii de lei. Printre electrocasnicele cumpărate pe banii statului pentru a dota tehnic cafeneaua se numără şi două aparate de cafea performante în sumă de peste 47 mii de lei fiecare.

Totul este pregătit, din bani publici, pentru a pune pe roate o afacere, cred angajaţii centrului. „Ce altă explicaţie ar fi, dacă se putea da în chirie spaţii pentru cafenele, aşa cum s-a procedat în trecut. Chiriaşul aduce tot de ce are nevoie şi astfel se economiseau bani”, consideră Vladimir Gîlcă, vice-director „Artico”. „Din start, proiectul de renovare prevedea o cantină şi o cafenea pentru copii şi toate erau dotate”, susţine în apărarea sa Aurelia Hîncu, care crede că în absenţa ei, s-au furat din lucruri.

Încăperile unde ar trebui să aibă loc activităţi extraşcolare sunt pustii

Unele au fost închise pentru că trebuiau renovate în mod repetat. Doar într-o singură sală am întâlnit un grup de 5-6 tineri împreună cu profesoara lor, care veniseră pentru un curs de studiere a limbii străine. În rest, doar săli goale, majoritatea încuiate.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Aurelia Hîncu, nu a valorificat niciodată încăperile destinate activităţilor pentru tineret. „Acum încercăm să punem la punct activităţile centrului şi să rezolvăm problemele”, menţionează directorul interimar „Artico”, Sergiu Scarlat.

Una dintre încăperile „cu probleme” este sala destinată activităţilor pentru copii şi tinerii cu dizabilităţi, care a fost renovată în mod repetat. „Copiii ne-au atenţionat că în sală miroase urât. După ce am inspectat încăperea am constatat că peretele din spatele mobilierului era ud, apăruse mucegai. Din cauza că lucrările anterioare fuseseră făcute în grabă”, adaugă Gîlcă.

Luxul de la „Artico”

Aceste facturi indică doar unele achiziţii, pe care actualul director al „Artico”, Sergiu Scarlat, le consideră „inutile pentru o instituţie culturală destinată copiilor”.

Inutilă este şi somptuozitatea mobilierului din birourile administrative ale centrului, plasmele, fotoliile din piele, tablourile, dar şi alte elemente de design. Iar sala senatului sau cea de conferinţe amintesc de sălile de acest gen din hoteluri cu multe stele. Nimic nu este gândit însă pentru comoditatea copiilor, fotoliile fiind prea mari, prea sobre.

Şi bani s-au cheltuit nu puţini. Doar sistemul de traducere sincron din sala de conferinţe a costat 185,5 mii lei. „Au mai fost cumpărate 35 de microfoane, dar care lucrează doar pe trei frecvenţe, adică mai mult de trei microfoane nu pot fi folosite”, susţine Scarlat. Şi sala de calculatoare deşi impunătoare, e de ochii lumii. „Calculatoarele sunt demodate şi nu pot fi folosite, chiar dacă pentru acestea s-au plătit sume destul de mari”, adaugă Scarlat. Potrivit facturii, pentru un calculator s-a achitat 13,4 mii de lei.

De altă părere este directorul firmei de construcţii care a câştigat licitaţia pentru renovarea „Artico”„S-a făcut un lucru bun”, consideră Ivan Cantaragiu.

Din cauza lipsei de căldură, clădirea degradează

„Nu e căldură şi clădirea începe să degradeze. Vedeţi, aici deja a apărut o crăpătură”, susţine Scarlat arătând spre fisura apărută în tavanul chiar de la intrare în instituţie.

Firma de construcţie care a câştigat licitaţia pentru renovarea „Artico”, întreprinderea individuală „Acar Cantarajiu”, a refuzat să racordeze clădirea la sistemul de încălzire autonom, instalat parţial, pentru că nu i-au fost transferaţi banii. Din vina fostei directoare Aurelia Hâncu, susţin reprezentanţii actualei conduceri a centrului. Întrebat de ce nu a racordat clădirea la căldură, directorul ÎI „Acar Catarajiu”, răspunde: „Voi căutaţi senzaţionalul, dar adevărul e că nu le-au ajuns bani”.

De altă părere este directorul interimar „Artico”, Sergiu Scarlat, care crede că: „Bani ar fi ajuns şi pentru încălzire, dacă nu se cheltuiau pe lucruri inutile, cum ar fi: mobilier luxos pentru biroul directoarei, plasme, cameră frigorifică de sute de mii de lei”. El precizează că „pe timp de iarnă toate activităţile „Artico” au loc în blocurile vechi, care arată aşa cum arată, însă sunt încălzite”.

Ivan Cantaragiu: Într-o lună va fi căldură

„Pe parcurs au apărut lucrări suplimentare, greu de prevăzut la etapa iniţială. Prin urmare  banii au fost redirecţionaţi acolo unde era nevoie. În mod normal acum această clădire nu trebuie să fie dată în exploatare pentru că nu s-au finalizat lucrările”, astfel justifică lipsa de căldură de la „Artico”, Ivan Cantaragiu.

Abia peste o lună clădirea va putea fi încălzită. Cel puţin asta a promis directorul firmei de construcţie. „Acum o săptămână a fost semnat un acord adiţional. S-au găsit cele 800 mii de lei necesari pentru căldură, însă pentru finalizarea tuturor lucrărilor sunt necesare alte 7 milioane de lei”, a precizat Cantaragiu. Dacă restul banilor nu vor fi transferaţi pe conturile firmei, pe timp de vara „Artico” se va sufoca de căldură.

Cum să faci afaceri bănoase cu statul

Acesta nu este singurul act adiţional la contractul iniţial, care legalizează transferul altor surse financiare pe conturile firmei. În 2009, la doar un an de la semnarea unui contract de 84 milioane de lei, directoarea de atunci, Aurelia Hîncu, fără să se consulte cu Ministerul Educaţiei şi în lipsa acoperirii financiare, semnează cu firma de construcţii două acte adiţionale privind efectuarea unor lucrări de design în cadrul instituţiei în valoare de 11 milioane 332 mii de lei.

Lucrările au fost efectuate de ÎI „Acar Cantarajiu” în avans. După un litigiu anevoios cu această firmă, în 2011, guvernul a fost nevoit să achite datoria de peste 11 mil. de lei, inclusiv penalităţile în valoare de circa 3 milioane de lei, pentru a evita înstrăinarea unei părţi a patrimoniului centrului.

Reamintim că “Artico” a beneficiat, în urma rectificărilor la Legea bugetului de stat pentru anul 2008, de 60,4 milioane lei, pe lângă cele 40 milioane lei aprobate iniţial. Nu întâmplător însă. Modificările au fost făcute pe ultima sută de metri, când guvernarea comunistă de atunci a distribuit milioane de lei din buzunarul public în scopuri electorale. „Despre devotamentul Aureliei Hîncu faţă de soarta Partidului Comuniştilor şi a liderului acestuia, Vladimir Voronin, ştiu şi pot confirma mai mulţi angajaţi ai centrului. Mai mult decât atât, există şi o înregistrare audio în care Voronin îi cere directoarei „Artico”  să îndemne părinţii copiilor care vin la centru să voteze pentru Partidul Comuniştilor”, susţine Vladimir Gîlcă, vice-directorul „Artico”.

Investigaţia a fost realizată în baza unei sesizări parvenite pe site-ul Anticorupție şi face parte din Campania  „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Biroul directoarei. Foto: CIJM
Holul administrativ. Foto: CIJM
Sala de conferințe. Foto: CIJM
Sala senatului. Foto: CIJM

 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii