Bani publici

VIDEO// Istorie ruinată de interesele unor firme

Zeci de edificii din patrimoniul național al Republicii Moldova, care cândva cucereau prin eleganță și bun-gust, au ajuns astăzi sălașul șobolanilor și al câinilor fără stăpân. Multe dintre acestea au fost abandonate pentru că nu s-au mai găsit bani pentru restaurarea lor. Mai mult, monumentele de importanță națională au degradat și din vina așa-numitor specialiști, care din conac sau castel vor să facă o clădire modernă. Unul dintre aceste monumente este casa boierului Balioz din satul Ivancea, raionul Orhei. Complexul architectural datează din secolul XIX și este luat sub protecția statului doar că… pe hârtie. La fel, orașul medieval care datează din sec. XIV, descoperit pe lunca din Costești a râului Botna, și care are statut de importanță națională, riscă să fie distrus. Procesul durează încă din 1989, atunci când o parte din terenul sitului arheologic a fost dat în arendă unui locuitor din comuna Costești pentru lucrări agricole. În ce stare au ajuns acestea, vedeți în investigația video.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii