Corupție

Cine a compromis ideea privatizării? (III)

Un alt caz investigat în prezent de CCCEC este cel al lui Sergiu Edu, suspectat că a pus în buzunare mai multe milioane de lei de pe urma unor afaceri frauduloase cu acțiunile unor fonduri de investiții.

Escrocherii de milioane cu acțiunile unor fonduri de investiții

Fiind membru al Consiliului de administrare SA „Nord-Mobilă”, Edu a reușit să se pricopsească cu peste 4,5 mln. lei.

Banii au fost sustrași sub formă de acțiuni ale diferitor întreprinderi care dispun de numeroase imobile în municipiul Chișinău. El s-a înconjurat cu „persoane de încredere”, cu al căror ajutor punea în aplicare planurile de pricopsire - șoferul său, bucătăreasa și alții.

Sergiu Educ este bănuit de „spălarea” celor mai bune active ale fondurilor de investiții „Exiton-bon” și „Exiton-invest” și ale companiei fiduciare „FOND”, pe care le-a înscris ulterior pe numele său sau ale apropiaților.

În perioada anilor 2004-2005, S. Edu a fost membru al Consiliului de administrare a SA „Nord-Mobilă”. Aflându-se în această funcție, Edu influențează Consiliul societății în necesitatea procurării unor active din trei SRL-uri: „Bonșeron”, „Draud-Com” și „Defend”, care, după afirmațiile lui Edu, urmau să se ocupe cu comercializarea mobilei pe care o producea societatea „Nord-Mobilă”. Deoarece SA „Nord-Mobilă” nu dispunea de mijloace financiare libere, la mărirea capitalului statutar al SRL-urilor, societatea (care era privatizată de fondurile de investiții) a introdus activele (acțiunile) altor întreprinderi aflate în portofoliul fondurilor „Exiton-invest”, „Exiton-bon” și ale companiei fiduciare „FOND”. Costul total al acțiunilor pe care le-a introdus societatea în SRL-urile menționate a fost de peste 4,5 milioane lei.

Ulterior, Edu convinge consiliul de administrare al societății de necesitatea înstrăinării cotei-părți a SA „Nord-Mobilă” în SRL-urile „Bonșeron”, „Draud-Com” și „Defend”. Activele au fost comercializate contra sumei de numai 100 000 lei, bani care au și ajuns în adresa societății „Nord-Mobilă”. Astfel, 21,87% din activele SRL „Defend”, care aparțineau SA „Nord-Mobilă”, estimate la circa 824 mii lei, au fost comercializate șoferului lui Sergiu Edu - Anatol Iachim - contra sumei derizorii de numai 50 mii de lei. Ulterior, șoferul a înscris aceste acțiuni pe numele lui S. Edu. Prin intermediul cumnatului său, Sergiu Albu, Edu reușește să pună în buzunar și 37,2% din activele SRL „Draud-Com”. Valoarea acestora se estimează la peste un milion de lei, dar au fost înstrăinate, ilegal, contra sumei simbolice de … 20 mii lei (!). Urmând aceeași schemă, Albu îi vinde activele lui S. Edu contra sumei de 30 mii lei. E de la sine înțeles că în urma acestor tranzacții simplii acționari nu aveau de câștigat nimic, asta pentru că „afacerile” nu treceau prin contabilitate.

O altă persoană de încredere a lui Edu este cel de-al doilea șofer al său - Oleg Cerneavschi, care peste noapte a devenit proprietar a mai bine de 67% din activele SRL „Bonșeron”, estimate la peste 2,8 milioane lei. Sub influența lui Edu, consiliul de administrare a înstrăinat aceste active contra unei sume mizere - 30 mii de lei. Cerneavschi la acel moment mai dispunea și de alte 16,08% din activele SRL-ului „Bonșeron” și, la scurt timp, a vândut întregul pachet de acțiuni, în valoare de 3,15 mln. de lei, bucătăresei lui S. Edu - Ala Ceasovschih. Ca de obicei, suma tranzacției a fost una pur simbolică - 100 mii de lei. Bucătăreasa era ultima verigă în această schemă și urma să vândă pachetul de acțiuni lui Sergiu Edu.

Surse care au solicitat anonimatul ne-au declarat că S. Edu se face responsabil și de falimentarea, iar, ulterior, și lichidarea unor fonduri de investiții. Edu a scos cele mai bune active dintr-o serie de fonduri mici, plasându-le în schimb niște acțiuni ce nu valorau nimic. Aceste structuri au fost impuse să-și înceteze activitatea după adoptarea Legii cu privire la capitalul statutar al fondurilor de investiții. Sursa citată susține că Edu deținea controlul (personal sau prin intermediul unor persoane apropiate) asupra a cel puțin 14 fonduri de investiții. În portofoliul acestora erau incluse acțiuni și cote-părți a mai bine de 300 de societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată, care dețineau în activele lor magazine, cafenele, încăperi de producere și de comerț, pe întreg teritoriul țării. Multe dintre aceste obiective au fost vândute la prețuri mult mai joase decât cele de piață, aducând acestor societăți pagube materiale enorme și lăsând în activele fondurilor acțiuni fără nicio valoare. La fel, au fost vândute la prețuri derizorii și bunurile acestor structuri: mijloace de transport, utilaje etc.

În alte cazuri imobilele ce aparțineau unor societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată au fost date în arendă pentru zeci de ani înainte, contra unor taxe simbolice. Ulterior, aceste încăperi erau date în subarendă la un preț de zeci de ori mai mare. De exemplu, „Interserval” SRL a dat în arendă pe un termen de 95 de ani bunurile și imobilul SA „Intermediar” la un preț de numai 5000 de lei semestrial. În condiții similare, au fost luate în arendă de către SRL „Critimob” încăperile SA „Claritate”.

Organele de drept urmează încă să descopere întreg șirul delapidărilor comise de Edu sau cu “blagoslovirea” lui. În privința acestuia a fost inițiată procedura de urmărire penală, fiind suspectat de „sustragerea în proporții deosebit de mari, săvârșită prin delapidare”.

Peste 125 mii de acționari au fost induși în eroare

Unul dintre fondurile de investiții care se află în proces de lichidare din proprie inițiativă este „Viitorul-Tău”. Acesta avea peste 125 mii de acționari și a achitat ca sumă de răscumpărare tocmai ... câte 31 de bănuți pentru o acțiune.

Nu se știe cu exactitate care este soarta tuturor proprietăților pe care le-a deținut fondul și, implicit, acționarii săi. Deocamdată este clar că cel puțin trei obiecte imobiliare au fost vândute la preț de nimic. Astfel, deținând 99,8 la sută din acțiunile SA „Iarna Unic” din municipiul Chișinău, fondul a exclus din balanța acestei întreprinderi imobilul și terenul aferent din strada Muncești, nr. 800/2, din municipiul Chișinău.

Cinci mii de lei pentru o casă care valorează peste 70 mii de Euro

O altă nelegiuire comisă de conducerea fondului este vânzarea unui edificiu amplasat pe str. Tricolorului, nr. 37-b, adică în chiar centrul Chișinăului. E de necrezut, dar pentru acest imobil, cu o suprafață de 71,5 metri pătrați, cumpărătorul a achitat doar cinci mii de lei. Mai târziu, după de a schimbat destinația edificiului, proprietarul și-a făcut acolo o locuință. Ținând cont de actualele prețuri la imobile, valoarea de piață a apartamentului se ridică la cel puțin 70 mii de euro. Ca de obicei, acționarii nu s-au ales cu nimic. Mai mult, nimeni nici nu s-a gândit să-i informeze despre această afacere avantajoasă pentru persoanele din conducerea fondului, dar care a „ușurat” considerabil valoarea hârtiilor de valoare deținute de acționari.

Printre afacerile bine regizate de conducerea fondului se află și înstrăinarea unui magazin de pe teritoriul Pieței Centrale din Chișinău. Nimeni dintre acționari nu știe cât s-a plătit pentru el, în mâinile cui a nimerit și cine a luat banii.

NOTă. Respectând prezumția de nevinovăție a persoanelor fizice și juridice la care se face referire în acest articol, anunțăm cititorii că la acest moment nu există o sentință definitivă ce ar confirma vinovăția acestora.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii