Corupție

Escrocherii cu umbrelă (II)

La 2 iulie, TIMPUL a publicat articolul „Escrocherii cu umbrelă”, cu mențiunea că vom reveni asupra acestei probleme și vom aduce noi detalii. La redacția ziarului s-au adresat mai multe persoane care s-au plâns că au avut de suferit de pe urma ilegalităților comise de SRL „Olvis-Stepanenco” din Chișinău.

Pavel Ciortan a citit un anunț într-un ziar de publicitate despre angajarea legală în câmpul muncii peste hotarele republicii. A sunat la numărul de telefon indicat și a aflat toate detaliile ce țineau de plecare. Venind la oficiul firmei, acesta a admirat frumoasele diplome și certificate de licențiere, atârnate pe pereți, care l-au convins că face să plătească 2500 de euro, sumă ce acoperea costurile contractului, vizei și a altor cheltuieli necesare. Urma să fie sunat pentru a pleca la Ambasada Norvegiei de la Kiev, unde să-și perfecteze viza. Cel puțin așa promiteau angajații firmei.

Pe 16 decembrie 2009, a fost anunțat că urmează să plece la Kiev. La data de 19 ianuarie trebuia să-și primească viza, dar acest lucru nu s-a întâmplat, invocându-se multe și diverse motive, care amânau de fiecare dată pentru o săptămână sau o lună obținerea vizei. Pavel Ciortan a cerut atunci să i se întoarcă banii, dar firma găsea noi motive pentru a nu o face. „Dacă vrei să-ți primești banii, găsește o altă persoană care să încheie un nou contract și îți întoarcem banii”, îi spuneau… firmacii. Atunci, Pavel a hotărât să se adreseze cu o cerere la Procuratura Generală, care a trimis plângerea la Comisariatul General de Poliție. „În urma cercetărilor și demonstrării faptelor, oficiul firmei a fost sigilat. Iar șefa oficiului ar fi stat în arest la domiciliu. Am trecut întâmplător pe-acolo într-o zi și am observat că aceleași persoane lucrează în continuare. Mai apoi am aflat că, printr-o hotărâre judecătorească, firma a obținut dreptul de a-și continua activitatea”, ne spune Pavel.

Activitatea acestei firme este acum interzisă

Camera de Licențiere se află în proces de judecată cu agenții economici „Olvis-Stepanenco” (la Curtea de Apel, a doua instanță) și „Volaris Grup” (în prima instanță, la Judecătoria Economică). Dinu Jacot, consultant în cadrul Direcției juridice a Camerei de Licențiere, ne-a declarat că licențele acestor firme sunt litigioase în prezent. „Intenționăm să le retragem, motiv pentru care am și inițiat procedura judecătorească. Hotărârea Judecătoriei Economice în privința SRL „Olvis-Stepanenco” a fost de retragere a licenței, aceasta fiindu-i retrasă și în temeiul deciziei ca act al Camerei de Licențiere, iar decizia finală urmează să fie confirmată de instanța de judecată”, ne-a mai spus Dinu Jacot.

Elena Slivinschi, ofițer superior urmărire penală din cadrul Secției urmărire penală a Comisariatului General de Poliție, care a și investigat cazul, a menționat că dosarul e trimis deja în judecată la Curtea Supremă de Justiție. În dosar figurează 100 de persoane - părți vătămate. Sunt intentate 32 de cauze penale. Conform dosarului, întreaga activitate era condusă de o grupare criminală, alcătuită din trei persoane, care sunt puse acum sub urmărire penală. „Olga Stepanenco e directoare a cel puțin două firme - „Olvis-Stepanenco” și „Volaris Grup”, menționează Slivinschi, făcând referire și la existența unei a treia firme. În contract nu se stipula plasarea în câmpul muncii a persoanelor care îl semnau, ci doar oferirea unei informații despre locul și condițiile stagiunii, practicii, instruirii sau imigrării, conform cerinței clientului. E o inducere în eroare a clienților, o escrocherie. Stepanenco folosea banii în interes propriu și nu-și îndeplinea promisiunile făcute. Ducea oamenii la Kiev, îi caza, stăteau câte două-trei săptămâni acolo și, în fiecare zi, inventa noi motive de ce moldovenii nu pot obține actele necesare.

Conform spuselor ofițerului de urmărire penală, faptele săvârșite de colaboratorii firmei cad sub incidența art. 190 (5) al Codului Penal ce prevede pedepsirea cu privațiune de libertate de la opt la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. 
„Activitatea acestei firme este acum interzisă”, spune Elena Slivinschi.

Cu furcile asupra SRL „Olvis-Stepanenco”?

Am verificat dacă anunțul de angajare mai apare în ziar. Am constatat că acesta apare și, sunând la numerele de telefon 72.19.32 și 24.15.25, am aflat că pot pleca la muncă în Polonia. Pentru asta, am nevoie de două poze, pașaport, buletin, carnet de muncă, adeverință de căsătorie sau divorț, diplomă și cazier judiciar. Pot alege să lucrez în construcții, la combinatul de carne, fabrica de paste, de pește sau pot solicita o muncă în sfera agriculturii. Costul contractului constituie 600 de euro (300 la semnarea contractului și 300 după primirea vizei), sumă ce include cheltuieli pentru obținerea vizei și transportul. Contractul se încheie pe o perioadă de jumătate de an, dar poate fi prelungit „acolo”. Salariul oscilează între $600 și $1200, în funcție de munca pe care o aleg. Dacă nu sunt deportată din Europa și am suma menționată, atunci pot fi sigură că mă duc la muncă în Polonia... După ce am vorbit cu zeci de pățiți în cazul dat, care de ani de zile umblă pe drumuri, se ceartă cu angajații firmei, dar nu-și pot scoate banii înapoi, mi-am zis: „Doamne, ferește-i pe oamenii care cred și nimeresc pe mâinile unor asemenea escroci…”.

Dar de aceștia sunt mulți. Chiar ieri ne-a trecut pragul redacției tânărul Ruslan Morozan din Mândrești, Telenești. El ne-a prezentat un contract conform căruia SRL „Olvis-Stepanenco” se angaja să-l trimită, legal, la munci în Norvegia încă în vara anului trecut. Pentru asta, el a plătit 2500 de euro. A trecut un an, iar lui i se sugerează să-și ia grija chiar și de la banii pe care i-a plătit. Ne-a spus că a încercat să rezilieze contractul în mod civilizat, dar angajații firmei nici nu vor să audă de așa ceva. Ne-a întrebat ce să facă, pentru că el nu vrea să se alăture celor disperați cu totul, care spun că sunt gata să meargă cu furcile asupra firmei în cauză.

La sediul firmei SRL „Olvis-Stepanenco” de pe strada Academiei din Chișinău, am vrut să discutăm și cu directoarea Olga Coronciuc, dar, acolo, una dintre angajate ne-a comunicat că dânsa se află în concediu și va reveni la sfârșitul lunii. Așteptăm punctul de vedere al acesteia, dar și al Centrului Anticorupție, în atenția căruia am prezentat și prima parte din „Escrocherii cu umbrelă”. Am vrea să știm și noi răspunsul la întrebarea celor extorcați de bani: „Cine dintre oficialitățile statului ține sub umbrela intereselor sale pe Olga Coronciuc și firma „Olvis-Stepanenco”?

P.S.Centrul de Investigatii a intrat in posesia unui contract pe care il încheie reprezentantii firmelor patronate de Olga Coronciuc cu persoanele care vor sa plece la muncă peste hotare. În contract se scrie să banii sunt pentru prestarea serviciilor de informație (!), adică nicidecum pentru pecarea lșa muncă peste hotare. Cum cetățenii care vor să fugă cu orice preț de sărăcie, nu prea cietsc cu atenție contracte și nu sunt atenți la detalii . Ei iî cred pe cuvînt pe reprezentanții firmei, care le oferă minciuni ambalate frumos. Iată de ce atunci cand ajung în judecată cetățenii, în cele mai multe cazuri,  pierd procesele cu firmele Olgăi Coronciuc .

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii