Corupție

Fiţuicele buclucaşe . Sau ce mai inventează studenţii ca să copieze la examene

complextm.blogspot.com

Imaginaţia studenţilor atunci când trebuie să ia o notă bună, fără prea multe eforturi, nu are margini. Metodele de copiere la examene devin din an în an mai sofisticate şi mai greu de depistat. Studenţii îşi motivează dependenţa de fiţuici prin faptul că nu reuşesc să asimileze toată materia, ca au emoţii sau că nu au găsit literatura necesară la bibliotecă ori în internet. Profesorii, la rândul lor, spun că studenţii sunt lenoşi şi iresponsabili, iar copiatul e un viciu care trebuie dezrădăcinat. 
   

Violeta nu reusise sa se pregateasca temeinic la un examen si a decis sa-si faca fituici. Le-a ascuns-o într-o mapă semitransparentă, în aşa fel încât să aibă cu uşurinţă acces la ea, iar profesoarea să nu o observe. A pus mapa pe scaunul dintre ea şi colegul de bancă. Când a vazut subiectele, a realizat că acestea îi erau cunoscute şi a vrut să ascundă mapa, însă colegul de bancă a rugat-o să o lase. Profesoara a observat la un moment dat că privirile lui se tot îndreptau insistent în direcţia mapei de pe scaun. Fiţuica a fost descoperită, la fel şi proprietara ei.  I-a cerut sa paraseasca auditoriul, mentionand ca o va nota cu „doi”. La insistenţa fetei, a lăsat-o totuşi să scrie testul, însă numai după ce i-a schimbat biletul cu întrebări şi a mutat-o în prima bancă. Se simţea foarte frustrant, mai ales pentru că s-a impus ca o persoană care învaţă şi ţine la imaginea sa. Dar şi celelalte subiecte îi erau cunoscute şi, in final, a luat un „zece”.

Notă proporţională cu lungimea fuţuicei

Cristina s-a echipat la un examen cu o fiţuică cu lăţimea de 7 cm, indoiata in forma de armonie.  Profesorul insa i-a deconspirat planul exact în momentul cand aşternea pe hârtie conţinutul lucrării. Dansul s-a amuzat pe seama „creatiei” studentei, spunandu-I ca nota pe care o va primi fa fi proportionala cu lun gimea fituicei. Mare i-a fost mirarea când a realizat că fituica buclucasa avea tocmai 8 metri. Dar, intrucat, fiţuica a fost scrisă cu mâna şi nu xeroxată – i-a pus studentei nota „opt”.

Un alt caz hazliu mi l-a povestit Mariana, studenta la una din facultatile USM.  Dansa a indraznic sa copieze la un examen, dar a fost prinsa de catre profesor, care nu era nimeni altul decat tatal sau.  Sursa de inspiraţie a Marianei era un text, micsorat la maximul si xeroxat, pe care l-a oferit in cadrul orelor de curs chiar atal ei. In cazul ei mustrarea a fost aspra, iar nota – dintre cele mai mici.

Şmecherii nedescoperite   

Deşi se inspiră cu regularitate din fiţuici la examene, o bună parte din studenţii cu care am discutat au marturisit că nu au fost descoperiţi niciodată. Metodele de copire sunt într-atât de sofisticate, încât unii dintre ei se descurcă de minune cu telefoanele mobile, accesand chiar si internetul, altii au o indemanare de invidiat si reusesc sa pacaleasca profesorii chiar si atunci cand copiaza direct din manuale sau conspecte. Datorita faptului ca studentii utilizeaza larg metoda copiatului de pe futuici xeroxate, de dimensiuni mici, in jurul universitatii de stat, centrele de fotocopiere au crescut ca ciupercile dupa ploaie.    

Cel mai bine e sa copiezi sau sa-ti pui in ureche un dispozitiv de ascultat, daca te asezi in bancile din randul de la geamuri. La  fel,  poti copia neobservat si in primele banci, asta pentru ca profesorul de multe ori isi indrepta privirea spre celee din mijloc sau din fund. Dacă ti-ai ales locul corect, atunci poti utiliza nestingherit fiţuica ascunsă în mânecă, în buzunar, sub fustă sau în ciorap. De asemenea, poti trimite un sms unui coleg, care sa-ti dicteze sau sa-ti trimita raspunsul prin telefon, metode utilizate mai frecvent la facultatea de drept. 

Pazea! Profesorul    

Arina Antoci, lector al Universităţii de Studii Europene, îi depisteaza foarte usor pe cei „cu musca pe căciulă”. De regula, pe student il tradeaza privirea sau emotiile, spunea dansa. In cazul in  care l-a prins pe cineva ca triseasa, ii ia lucrearea si ii pune nota  „doi” automat. Dumneaiei consideră că studenţii copiază, au copiat şi vor copia pentru că îşi doresc note bune, fără de a depune mari eforturi, precizand ca cei care copiaza, de regula sunt mai slabi ca potential si nu vor avea mari reusite in viata., daca vor continua sa aiba acelasi stil de viata.  

De ce copiază studenţii?  

La copiat apelează atât studenţii care nu sunt prea buni prieteni cu cartea, cat si cei care au o reusita buna. Victoria, studenta la Filologie, mi-a marturisit ca isi mai arunca ochii in carti sau conspecte atunci cand profesorul le permite acest lucru studentilor, „adica atunci cand se face a nu vedea ca ne mai uitam prin conspecte”. Uneori mai copiaza cand nu e sigura pe cunoadtintele sale. Nu are remuscari, pentru ca este de parere ca  sa copiezi la examene e doar o indeletnicire caracteristica studentilor.  Unii studenti spun ca recurs la fituici cand le este antipatic profesorul, in semn de razbunare. Altii afirma ca o fac pentru a testa noile metode de copiiere, dar si vigilenta unor profesori.   

Cornel Ciurea, profesor la Universitatea de Stat din Moldova, ne-a spus ca la toate facultatile se copiaza. Aceasta pentru ca tinerilor le place sa obtina usor rezultate frumoase prin înşelăciune. Fara sa munceasca prea mult obţin note mai bune, iar nota este o pistă de lansare în viaţă, deci, cu siguranţă, copierea, pentru multi, este o modalitate de afirmare, spune profesorul. Potrivit dlui, „acum nu se prea lupta cu acest fenomen, deoarece chiar sistemul actual de invatamant incurajeaza loialitatea profesorilor fata de cei care copiaza, pentru ca il obliga pe profesori sa le puna note studentilor si sa-I promoveze”.

Sancţiuni pentru copiat

În  Canada copiatul la examene este sanctionat destul de dur, inclusiv cu exmatricularea.  Cel care a fost exmatriculat pe aceasta cale, nu are dreptul sa mai dea la o alta facultate sau institutie de invatamant superior, decat peste doi ani. Si in Statele Unite cei care incearca sa copieze riscă să fie exmatriculati. Andrei şi Denis studiază la un colegiu din Atlanta. De când este acolo, Andrei, spune ca a văzut un singur student american ce încerca să copieze. A fost deajuns sa sesizeze ca este privit de colegi, pengru a nu mia copia. De regula, copiaza unii studenti din alte tari, spune Andrei. Denis a incercat sa arunce cu ochii in manual cand scria un test la engleză, dar a fost surprins de profesori. 
I s-a iertat acest lucru pentru ca era la prima lui experienţă de acest gen, dar a fost atentionat ca la urmatoarea incercare va urma extmatricularea.  

În Moldova nu au fost înregistrate cazuri de exmatriculare a studenţilor pentru copiat, spune Mircea Eşanu, secretarul Alianţei Anti-Corupţie, precizand ca toate cazurile de plagiere la tezele de an sau de licenţă sunt muşamalizate. Toleranţa faţă de acest fenomen se manifestă prin lipsa de sancţiuni reale, este de parere Mircea Esanu. 

Ce mai inventează studenţii

Astăzi internetul este un furnizor nesecat de metode în materie de copiat. Site-uri intregi sunt dedicate acestui subiect. O invenţie de ultimă oră este "fiţuica ultravioletă", căreia i se face reclamă on-line ca fiind "un ajutor minunat pentru examenele din facultate, liceu, scoală, atestări, sesiuni sau cursuri". "Setul de copiat", alcătuit din marker UV sau pix invizibil şi pix normal dotat cu un tub electronic pentru citirea textului, se vinde pe internet la pretul de 29 RON (echivalentul a 127 de lei moldoveneşti). Site-ul http://uvpixuri.3x.ro/ explică detaliat procedura de utilizare. "Cu ajutorul markerului ultraviolet poate fi scris orice text, pe orice tip de hârtie. Scrisul va fi invizibil la lumina obişnuită a zilei sau la cea artificială. Inscripţia poate fi văzută numai prin intermediul minilanternei UV din pixul cu tub electronic sau, alternativ, brelocul cu tub electronic". Inventatorul s-a gândit la toate. "Tubul electronic UV din minilanternă este montat cu câţiva milimetri în interior, astfel că profesorul să nu observe iluminarea. În caz că profesorul se apropie, trebuie numai să deconectezi lanterna, prin ridicarea degetului de pe butonul pixului. Textul inscripţionat va deveni nevizibil, iar copiuţa va deveni o simplă foaie de hârtie". Reclama este realizată profesional: "Comanda acum si asigura-ti o viata linistita in timpul examenelor si sesiunilor!

Acest articol a fost scris  în cadrul Proiectului „Tinerii jurnalişti scriu pe teme de corupţie”, realizat cu susţinerea Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED) şi cu suportul tehnic din partea IREX, în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în Republica Moldova (CCMSCM), desfăşurat în baza acordului de cooperare cu USAID. Programul CCMSCM este finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de Agenţia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Planului Preliminar de Ţară al R. Moldova (PPŢ). Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă în mod necesar cele ale AED, IREX, USAID sau MCC.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii