Corupție

Fulger&Papuc

Agora.md

În primele zile ale mandatului său, preşedintele Voronin a declarat, la o întâlnire cu liderii Sindicatelor „Solidaritatea”, că va numi în funcţii de conducere persoane corupte care să lupte cu corupţia.

Am văzut pe cine a numit în funcţii de conducere în ministere şi structurile abilitate cu combaterea corupţiei şi protecţionismului, am văzut şi cum se descurcă aceştia. De trei ani, se tot constată că avem corupţie la toatele nivelurile, numai că nu avem corupţi. În zadar au încercat ziariştii să scoată la iveală faptele de corupţie ale multor funcţionari de stat, că şeful statului rămâne neclintit. Poate că, până la expirarea mandatului actualei guvernări, vom afla răspunsul la întrebările legate de lupta cu corupţia. Noi vom continua investigaţiile privind cadrele actualei guvernări.
Unul din ele este şi ministrul de Interne Gheorghe Papuc. Presa de la Chişinău i-a atribuit lui Papuc implicarea în diferite afaceri dubioase încă de pe timpul când lucra în Rusia. De asemenea, presa l-a acuzat că deţine o diplomă de studii superioare falsă. Toate aceste acuzaţii au fost infirmate de ministru, însă nici unul din organele abilitate nu a verificat veridicitatea acuzaţiilor.

Sute de mii de lei la buzunar
În aprilie 2000, Secţia Control financiar şi revizie a Ministerului Afacerilor Interne a demarat un control privind activitatea financiar-economică a Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, al cărei comandat era Gheorghe Papuc. Pe parcursul controlului s-a constat că, prin acţiunile comandantului brigăzii, Gheorghe Papuc, ale contabilului-şef Mihai Rusu, contabilului casier Aliona Dolghieru şi ale contabilului Igor Bălănuţ, mîna dreaptă a lui Papuc, statului i s-a adus un prejudiciu de 359.370 lei.
Astfel, în perioada mai-decembrie 1997, prin metoda de majorare a soldurilor pe listele de plată a salariului efectivului Brigăzii „Fulger”, a fost trecută, neîntemeiat, la cheltuieli pe casă suma de 42.170 lei, bani însuşiţi de factorii de decizie din cadrul instituţiei. Responsabili de delapidarea sumei respective, potrivit rezultatelor controlului, au fost comandantul brigăzii Gheorghe Papuc, contabilul şef Mihai Rusu şi contabilul casier Aliona Dolghieru. De asemenea, în perioada 1995-1997, din casa BPDS au fost ridicate în avans anumite sume de bani pentru procurarea pieselor de rezervă, a carburanţilor, produselor alimentare pentru efectiv. Nu se ştie în ce scopuri au fost utilizate sumele respective, pentru că în documentele de contabilitate nu există acte precum că s-au cumpărat cele menţionate. La scurt timp, însă, sumele respective au fost trecute la cheltuieli. Astfel, în 1995, la cheltuieli nejustificate a fost trecută suma de 93.185 lei, în 1996 – 30.043 lei, în 1997 – 37.277 lei.

„Morţi” salarizaţi
În timpul controlului s-a mai depistat că, în perioada 1995-1997, la Brigada cu destinaţie specială „Fulger”, persoane care nu figurau în listele de personal îşi ridicau regulat salariul. Astfel, 10 persoane care nu au figurat în aceste liste au ridicat 137.400 lei. O parte din documentele contabile pe anii 1995-1997 lipsesc, fapt ce face imposibilă verificarea unor compartimente de cheltuieli. Nimeni însă nu a fost tras la răspundere pentru faptul că a dispărut o bună parte din actele contabile. După ce a mers chestia cu „morţii” salarizaţi, gaşca lui Papuc a continuat „afacerile profitabile”, scurgând statul de sume considerabile. În perioada februarie 1998 – decembrie 1999, şi-a atribuit plăţi suplimentare la salariu, ridicând lunar câte două retribuţii de pe liste diferite. Astfel, în perioada menţionată, contabilul şef M. Rusu încasează suplimentar la salariu suma de 18.735 lei, Igor Bălănuţă - 29.976 lei şi Daria Soltan – 37.470 lei. În total, pentru aceste plăţi a fost transferată suma de 86.181 lei. Grupul respectiv de funcţionari însă nu s-a mulţumit doar cu ridicarea salariilor duble.

Furt din raţia soldaţilor
Delapidări de fonduri s-au făcut şi la capitolul achiziţia produselor alimentare pentru „Fulger”. În urma achiziţiei cash a acestora, în perioada 1 ianuarie 1997 – 1 ianuarie 2000, contrar prevederilor legislaţiei fiscale, nu a fost calculat şi încasat la bugetul de stat impozitul pe venit de 44.017 lei. Contabilul şef Mihai Rusu nu a achitat impozit în valoare de 31.853 lei, Igor Bălănuţă – 7.676 lei şi Daria Soltan - 4.486 lei. În cadrul controlului s-a mai constatat că, în 1997, doamnei V. Calancea, responsabilă de salarizare în BPDS, i s-a dat salariu dublat.

Dosar penal evaporat
În 2000, în cazul dat a fost deschis un dosar penal, în calitate de probe servind rezultatele controlului respectiv. Dosarul a tot fost purtat dintr-o secţie în alta până când i s-a pus „cruce”. Nici una din persoanele cu funcţii de răspundere responsabile de delapidările admise, prin care statul a fost prejudiciat cu 360.000 lei, nu a fost sancţionată. Mai mult, Papuc a fost promovat în funcţie, iar şeful statului i-a conferit, în noiembrie 2002, gradul de general-maior de poliţie. Eugen Viţu, şeful Direcţiei Relaţii Publice a MAI, a declarat atunci, într-o conferinţă de presă, că avansarea se datorează rezultatelor înregistrate de poliţie în lupta cu criminalitatea".
Dacă până în momentul numirii lui Papuc în funcţia de ministru, dosarul său a mai fost văzut prin unele secţii ale Procuraturii Generale, după aceasta nu s-a mai auzit nimic.
Vom reveni.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii