Corupție

Milioane din exportul de energie curg în conturi off-shore

În România li se spune „băieții deștepți”, în Rusia - oligarhii energiei. La noi încă nu au un nume generic, dar asta nu înseamnă că nu există. E vorba despre un grup „select” de afaceriști care au ajuns să dirijeze cea mai mare parte a fluxurilor de energie electrică importată în Moldova și, mai nou, a celei exportate de la Centrala electrică regională de sistem (CERS) Moldovenească, cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan.

ședință secretă cu miză mare

La 13 iulie 2007, la sediul companiei „Energocom” (str. V. Alecsandri, 78) un grup de importanți manageri locali și străini s-a întrunit într-o ședință secretă, la care au fost puse la punct, conform unor surse sigure, detaliile operațiunii de începere a exportului în România a energiei electrice produse la Centrala de la Cuciurgan. Printre participanții, după cum am aflat, au fost Evgheni Dod, manager general al companiei rusești „Inter RAO EES”, Serghei Sâskov, manager general al Centralei de la Cuciurgan (proprietate a „Inter RAO EES”), Alexandru Gusev, manager general al societății „Energocom”, Marcu Râmiș, manager al întreprinderii de stat „Moldelectrica”, și alții.

Detaliile acestei ședințe rămân în mare parte secrete, dar rezultatele sunt cunoscute.

Peste două zile, la 15 iulie, ora 02.16, Centrala de la Cuciurgan, situată pe teritoriul regiunii transnistrene și controlată de compania „Inter RAO EES” (o subsidiară a monopolului rus RAO EES Rossii) a început să facă primele livrări de electricitate în România, în baza unui contract încheiat cu compania „Electrica”. Livrările se efectuează prin linia electrică de 400 kV Cuciurgan – Vulcănești – Isaccea. Imediat, presa de la Moscova a anunțat triumfător că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Rusia exportă energie electrică în România. Și presa din România a scris că energia ieftină vine de la ruși. Cum de s-a ajuns la situația în care energia produsă de o centrală electrică ce face parte din sistemul energetic al Moldovei și dispune de licență de activitate pe piața energiei din Moldova este declarată … energie rusească?! Or, să-i zici „energie rusească” nu înseamnă altceva decât să recunoști că Transnistria, unde aceasta este produsă, este … teritoriu rusesc, afirmații pe care le susține, de fapt, atât administrația monopolului RAO EES Rossii, cât și de presa oficială de la Moscova. Dar să lăsăm pe seama politicienilor aspectele politice ale acestei afaceri. Ne vom referi doar la aspectele economico-financiare ale operațiunii, care reprezintă o schemă clasică de obținere de către un cerc restrâns de persoane a unor supraprofituri „din aer”.

De ce energia a fost „botezată” drept rusească

Aproape doi ani s-au purtat negocieri privind un eventual export în România a energiei electrice produse la Cuciurgan. De fiecare dată intervenea însă ceva. Mai ales că relațiile dintre autoritățile moldovene și administrația de la Tiraspol, dar și cu monopolul rus RAO EES Rossii, nu puteau fi numite nicidecum cordiale. La începutul anului curent o mare parte din divergențe au fost eliminate, dar, când deja era totul gata pentru a începe livrările, a intervenit partea română, care a insistat ca în schema exportului de energie de la Cuciurgan să fie inclusă și rambursarea datoriei acumulate de Moldova față de România pentru energia electrică livrată în anii 1998-2001. E vorba de o datorie de peste 30 mln. USD, pe care partea română încearcă să o recupereze de câțiva ani, dar fără rezultat. (Ziarul „Adevărul” din România anunța la 28 martie curent că „Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a dat dispoziție companiei „Transelectrica” să oprească intrările de energie din Republica Moldova până când această țară nu-și va achita datoria de circa 30 milioane de dolari. Potrivit acestuia, autoritățile moldovene datorează României aproximativ 30 milioane de dolari în contul energiei livrate în anii trecuți. Astfel, „Electrica” nu poate să importe electricitate din Transnistria, întrucât este nevoie ca această energie să treacă prin Republica Moldova, ceea ce nu este posibil până la rezolvarea diferendului comercial dintre cele două țări”. Vezi http://www.adevarul.ro/articole/importul-de-energie-din-moldova-interzis/307305 și știrea agenției BASA-press - ERM0337* din 2 aprilie 2007. Pentru a elimina pretențiile autorităților române, partea moldovenească, mai exact afaceriștii moldoveni au insistat ca exportul de energie în România să fie calificat ca un export rusesc.

Până în România, prețul se „îngrașă” cu peste 50%

Scoaterea din schemă a obligativității de rambursare a datoriei față de România s-a făcut și pentru obținerea de supraprofituri. Conform contractului, prețul energiei electrice produse de Centrala de la Cuciurgan, la barele rețelelor electrice de transport, este de 45 USD/MWh, adică 4,5 cenți SUA/kWh. Pentru serviciile de transport se mai achită un tarif de 3,93 bani/kWh, sau circa 0,32 cenți/kWh, la care se mai adaugă pierderile de energie la transport (0,12 cenți/kWh) și serviciile de intermediere ale S.A „Energocom” - 0,03 cenți/kWh. Toate aceste taxe sunt perfect legale și ele sunt percepute de întreprinderi cu capital majoritar de stat din R. Moldova. Astfel, în mod normal, la hotarul moldo-român energia electrică ar trebui să ajungă la un preț de 4,8-5,0 cenți SUA/kWh. Dar, în realitate, la hotar, în condiții DAF, energia ajunge să coste 6,5 cenți SUA/kWh, adică prețul acesteia mai crește cu 1,5 cenți SUA la fiecare kilowatt sau cu circa 30 la sută. (N.R. DAF (Delivered at Frontier) înseamnă că vânzătorul își îndeplinește obligația de livrare în momentul în care marfa a fost pusă la dispoziția cumpărătorului, vămuită pentru export, la punctul și locul convenit, la frontieră, dar înainte de punctul vamal de frontieră al țării limitrofe.)

Creșterea atât de bruscă a prețului are o explicație simplă. Între Centrala de la Cuciurgan și Compania „Electrica” din România a fost interpusă o firmă. E vorba de „Eastern Europe Energy” Ltd - un off-shore britanic, fondat la 11 iunie 2007, special pentru această tranzacție, și care, potrivit unor surse, este administrat de persoane influente din Moldova și din cadrul „Inter RAO EES”.

Managerul Centralei de la Cuciurgan, S. Sâskov, confirmă și el într-un interviu pentru Agenția Infomarket (http://infomarket.md/ru/pwengineering/news/48078) că energia electrică este achiziționată de compania „Eastern Europe Energy” Ltd la un preț de 3,8 eurocenți, ceea ce este echivalent cu 5 cenți SUA/kWh.

Numărul de înregistrare 06274929 în Marea Britanie al „Eastern Europe Energy” Ltd și adresa acestei companii: 48 QUEEN ANNE STREET, LONDON, W1G 9JJ, nu ne spune mare lucru. Or, adresa este doar o simplă cutie poștală din celebrul cartier West End din capitala britanică, de tipul căreia sunt acolo mii și mii. „Eastern Europe Energy” Ltd e controlată de „Starwell International” Ltd., o căsuță poștală înregistrată în zona off-shore a Indiilor de Vest. Conform documentelor din Londra, managementul „Eastern Europe Energy” Ltd. este asigurat de un alt off-shore - Fynel Limited, din Cipru, aceasta fiind o practică obișnuită în materie de a tăinui profitul într-o zonă neimpozabilă (vezi și http://www.evz.ro/article.php?artid=317203. Despre aceste firme nu am putut găsi informații nici pe WEB, așa că cei care stau în spatele afacerii s-au asigurat bine, ca să nu poată fi identificați.

Curentul „rusesc” trece Prutul

Lunar Centrala de la Cuciurgan livrează în România peste 60 mln kWh de energie electrică, așa că profitul lunar al persoanelor din spatele „Eastern Europe Energy” Ltd se apropie de 900 000 USD, iar pe an va depăși peste 10 mln USD. Cum se împart acești bani e greu de spus, dar sursele noastre susțin că afacerea ar fi una mixtă moldo-rusă. Adică banii s-ar împarți între afaceriștii din Moldova și cei de la „Inter RAO EES”. Dar livrările sunt abia la început și urmează să fie majorate de 2-3 ori, așa că și veniturile obținute de afaceriști vor crește proporțional. Dacă admitem ca veridică versiunea ziarului rusesc „Vremya Novostei”, precum că afacerea cu exportul de energie electrică de la Cuciurgan s-a rezolvat în cadrul ultimei întâlniri Putin-Voronin, putem să presupunem că în spatele firmei ofshore „Eastern Europe Energy” Ltd ar sta persoane foa-a-arte suspuse din Moldova și Rusia.

Lista intermediarilor nu se termină aici. În România, la compania „Electrica”, energia ajunge la un preț de 5 eurocenți/kWh, sau circa 6,8 cenți USD. Adică, de la hotarul Moldovei și până la beneficiarul „Electrica” aceasta se mai scumpește cu câteva procente grație altei firme intermediare – „Inteltra” SRL, care, potrivit ziarului Evenimentul Zilei (http://www.evz.ro/article.php?artid=300972) este administrată de moldoveanul Victor Drighenici. „Inteltra” SRL e situată în zona Băneasa, într-o vilă construită recent. Între altele, V. Drighenici a obținut cetățenie română în anul 2005. „Inteltra” este, de fapt, un paravan pentru afacerile din România ale rușilor de la RAO EES Rossii și „Inter RAO EES”.

Putem constata deci că pe drum spre România energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan se scumpește cu circa 50 la sută, cea mai mare parte a scumpirii revenind intermediarilor, care câștigă astfel milioane de dolari, bani care ar fi putut acoperi în câțiva ani rambursarea datoriei Moldovei față de România pentru energia livrată în anii 1998-2001.

De la spanioli la ruși?

Colaborarea fructuoasă între afaceriștii moldoveni și cei de la RAO EES nu se limitează doar la exportul de energie în România. Partenerii de supraprofituri au planuri mari. Potrivit unor surse demne de încredere, de ceva timp, la Madrid, se duc negocieri secrete între reprezentanții „Inter RAO EES” și Grupo ACS din Spania, acționarul majoritar al UNION FENOSA, privind preluarea celor trei rețele electrice de distribuție a energiei electrice - RE Chișinău, RED Centru și RED Sud – pe care le deține în Moldova. Pentru preluare ar urma să fie creat un off-shore mixt moldo-rus. Prețul ofertei se situează între 250 și 300 mln. USD, adică de 10 ori mai mult decât a plătit în anul 2000 compania spaniolă pentru cele trei întreprinderi de distribuție, și va depăși de aproape de două ori valoarea investițiilor spaniole în Moldova. Toate acestea ar putea duce la creșterea dependenței energetice față de Rusia și concentrarea în mâinile unui grup restrâns de afaceriști a controlului asupra unui sector strategic, precum este cel energetic. Asta după ce a fost cedat rușilor practic pe gratis sectorul gazelor.

Puțină istorie

Nu este prima dată când se exportă energie electrică în România. În anii 2003-2004 de operațiunile de import-export de energie se ocupa firma „Energoexport”, o societate cu răspundere limitată fondată de un grup de persoane private, la care au devenit acționari, din 2003, câteva întreprinderi de stat din domeniul energetic (CET-2, CET-1, “Electrocon” etc.), precum și banca comercială „Mobiasbancă”. O investigație din anul 2004 a Centrului de Investigații Jurnalistice (vezi „Moldova îl finanțează pe Bin Laden” - http://www.investigatii.md/index.php?art=20) a demonstrat cum energia electrică rusă este exportată în Moldova prin cel puțin 4 firme intermediare, inclusiv Falkon Ltd, care aparținea familiei celui mai căutat terorist - Ossama Bin Laden. Pe lângă importul de energie electrică din Rusia și Ucraina, „Energoexport” participa și la intermedierea exportului de energie în România. Expert care era, de fapt, un reexport de energie electrică de la Cuciurgan, pentru care nu lua un comision de peste 30 la sută, cum fac cei de la „Eastern Europe Energy” Ltd, ci de 1-2%, și, plus la asta mai achita și datoria față de România. În 2004, a reușit să asigure rambursarea a circa 2 mln USD.

Investigația respectivă a forțat autoritățile să elimine compania „Energoexport” din afacerile cu energie. Astfel, la 19 octombrie 2004, vicepremierul de atunci, Vasile Iovv, emitea dispoziția nr. 0920-1713, prin care cerea Ministerului Energeticii și ANRE scoaterea acestei firme din schema de import și export de energie electrică. Până la finele anului 2004, „Energoexport” a fost eliminată din această schemă, iar la 30 decembrie 2004, guvernul a adoptat hotărârea nr. 1467, prin care era fondată întreprinderea „Energocom”, al cărei „obiect principal de activitate este importul și exportul de energie electrică”. Afacerea a devenit una prosperă - anul trecut cifra de afaceri a societății „Energocom” a crescut de circa 2,5 ori, înregistrând valoarea de 969,7 mln. lei, față de 382,4 mln. lei în anul 2005. Conform raportului financiar anual, profitul net al companiei a fost de 1,76 mln. lei (în anul 2005 - 4,78 mln lei), iar profitul brut a ajuns la 7,6 mln. lei, cu 1,4 mln. mai mult decât în anul 2005.

Ramificațiile imperiului „Inter RAO EES” în Moldova

Compania „Inter RAO EES” este acționar în numeroase întreprinderi din spațiul exsovietic și nu numai. În Moldova, compania deține mai multe active. Din anul 2005, este, prin intermediul „Inter RAO EES Ukraina”, acționar majoritar la SRL „Tehnoelectrica”. Principalul activ îl reprezintă însă Centrala de la Cuciurgan. La finele anului 2003, a încercat să privatizeze Centrala, dar autoritățile separatiste de la Tiraspol au vândut întreprinderea contra unei sume mizere de 29 mln USD firmei mixte ruso-belgiene „Saint Guidon”, unde formal figurau ca acționari Daniel Goldenberg, soția sa Julia, și alte câteva persoane fizice, în realitate, însă, în spatele acestei firme se afla ex-gubernatorul regiunii Tiumen din Rusia Rokețki și familia sa. La începutul anului 2005, „Saint Guidon” cedează 51% din acțiunile Centralei firmei „RAO Nordic Oy”din Finlanda, o subsidiară a „Inter RAO EES”. Suma tranzacției a fost de 50 mln USD. Cu toate acestea, noul acționar nu a putut schimba managementul Centralei, or, acționarul vechi modificaseră statutul, încât administrația putea fi schimbată cu votul a nu mai puțin de 75% din acționari. În luna iulie 2005, acționarii „Saint Guidon”au fost pur și simplu forțați să semneze actele de cedare a 100% din acțiunile firmei respective. Operațiunea se zice că a fost coordonată de serviciile secrete rusești, care i-au forțat pe propietarii „Saint Guidon” să accepte tranzacția cu firmele controlate de „RAO EES”. Contractul de vânzare a fost semnat chiar în cabinetul lui Smirnov, unde Daniel Goldenberg, președintele „Saint Guidon”, ar fi fost silit să vină. La acel moment, agenția „Moldpres” lasa să se înțeleagă, într-un comentariu privind demiterea lui Viktor Balala, fost ministru al justiției în autoproclamata rmn, că acesta s-ar fi opus tranzacției cu „RAO EES”, lucru ce i-ar fi pecetluit soarta. E adevărat că gestul acestuia a fost făcut din interese personale. Din septembrie 2005, „Inter RAO EES” controlează, prin intermediul a două firme, Centrala de la Cuciurgan.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii