Corupție

Piotr Dimitrov, omul ale cărui secrete pot îngropa Partidul Comunist

 

La patru luni de la răpirea deputatului PPCD Vlad Cubreacov, opinia publică a fost bulversată de dispariţia unei alte persoane importante – Piotr Dimitrov, şef-adjunct în cadrul Departamentului Tehnologii Informaţionale (DTI). Dimitrov, ca şi Cubreacov, a dispărut misterios, noaptea. A doua zi, reprezentanţii instituţiilor de drept au declarat că este vorba despre răpire.

 

 

Deşi au trecut trei săptămâni de la dispariţia lui P. Dimitrov, ancheta instituţiilor de drept a intrat în impas, ca şi în cazul lui V. Cubreacov. Lucrurile, în loc să se lămurească, au început să se complice, o dată cu înlăturarea de la efectuarea investigaţiilor a procurorului Chişinăului, Petru Bobu, şi a procurorului sectorului Botanica, Ion Vâzdoagă. Dacă dispariţia lui Cubreacov a avut răsunet şi peste hotare, răpirea lui Dimitrov pare trecută sub semnul tăcerii.

JURNAL de Chişinău a încercat să efectueze pe cont propriu o investigaţie în legătură cu această dispariţie. 

 

Râca din DTI

 

Surse demne de încredere, care au solicitat anonimatul, au oferit pentru JURNAL de Chişinău detalii picante din viaţa şi activitatea lui Piotr Dimitrov. Să începem aşadar cu un incident consumat acum un an.

În momentul transferării lui Dimitrov de la Direcţia Pază de Stat a MAI la DTI, adjunctul şefului departamentului, Mihai Gorincioi, era foarte agitat. Ce l-a făcut pe Goricioi să se împotrivească venirii lui Dimitrov, este uşor de bănuit. Acesta a înţeles că i se pregăteşte o cursă după ce Dimitrov a declarat deschis că are nevoie de o funcţie ce i-ar permite să obţină gradul de general, astfel încât să plece la odihna binemeritată, împăcat cu sine. Deoarece nu putea râvni la funcţia de şef, pentru că Molojen era din aceeaşi “gaşcă”, lui Dimitrov nu-i rămâne decât să se mulţumească cu fotoliul de şef-adjunct, adică tocmai funcţia pe care o ocupa Gorincioi. Acesta din urmă putea fi uşor îndepărtat, deoarece era considerat “străin” în mediul în care se formase deja un grup aparte.

E posibil oare ca Gorincioi, în semn de răzbunare, să fi fost interesat de dispariţia lui Dimitrov?

 

Un afacerist omniprezent

 

Un alt caz în care este implicat Dimitrov ar fi legat de compania “Unorgaz” din Ungheni. Se spune că acesta ar fi exercitat presiuni pentru a pune mâna pe unitatea economică. Sursele JURNALULUI presupun că şi ei doreau să scape de şeful-adjunct al DTI. Versiunile enunţate par a fi banale, însă  numărul celor cărora Dimitrov le-a trecut calea este mult mai mare. În mediile oamenilor legii, se spune că în Moldova nu se făcea nici o afacere în care să nu fi fost implicat direct sau indirect acest om. Cei supăraţi pe Dimitrov ar fi avut interesul mai degrabă să-l lichideze, decât să-l răpească. Pentru că răpirea unei persoane este în primul rând riscantă. Deci, dacă Dimitrov a fost răpit, înseamnă că la mijloc e altceva.

 

Birstein se implică din nou

 

Faptul că Dimitrov a fost promovat cu insistenţă în funcţia de şef-adjunct al DTI confirmă ipoteza că cineva din partidul de guvernământ avea de plătit nişte poliţe. Iar acest cineva, spun sursele noastre, este vecinul său de scară, Vadim Mişin, vicepreşedintele Parlamentului, cu care Dimitrov face afaceri de mai mulţi ani.

În presa de la Chişinău s-a scris despre unele afaceri în care erau implicaţi Mişin, Molojen şi Dimitrov, sub bagheta lui Birstein, magnatul canadian care, în ultimii zece ani, a scos bani buni din Moldova şi ţările din spaţiul CSI. Potrivit mass-media, cei patru ar fi implicaţi în tipărirea banilor, a paşapoartelor şi a buletinelor de identitate, a hârtiilor de valoare, afaceri prin care s-ar fi spălat sute de milioane de dolari.

Afacerea cu paşapoartele, care, de altfel, a fost scoasă la iveală, anul trecut, de preşedintele Vladimir Voronin a fost trecută în scurt timp sub tăcere.

Nu de mult, autorităţile poliţieneşti de la Berlin au anunţat despre reţinerea a peste 140 de persoane de origine afro-asiatică, ce au ajuns în Germania cu paşapoarte moldoveneşti, eliberate legal. Reţinuţii au declarat că preţul minim pentru un asemenea document a fost de 1.000 dolari.

 

Disensiuni la nivel înalt

 

Pentru a deduce cine ar fi avut interesul să-l răpească pe Dimitrov şi ce urmăreşte acel cineva, am analizat afacerile şi cercul de prieteni ale şefului-adjunct al DTI.

Sursele noastre ne-au orientat spre anumite piste, care, puse cap la cap, încep să facă lumină în acest caz.

Acum un an, a dispărut de pe arena politică Şoşev, deputat pe listele Partidului Comuniştilor în Legislativul anterior şi fost poliţist. Acest personaj s-a dovedit aproape invizibil în lumea politică, însă foarte activ în sfera businessului ilegal cu tutun şi alcool. Bun prieten cu Mişin şi Dimitrov de pe vremea când aceştia lucrau în poliţie, Şoşev îi ia sub aripa sa pe fiii celor doi. În schimb, Mişin s-a angajat, conform surselor JURNALULUI, să le acopere afacerile, profitând de funcţia sa importantă.

Afacerea devenea din ce în ce mai prosperă, iar Şoşev nu a mai avut nevoie să ajungă în Parlamentul actual. Acesta, împreună cu fiii lui Mişin şi Dimitrov, precum şi cu un om de afaceri pe nume Iurii Denisov, au lucrat luni bune în cadrul companiei “Pall Mont” (PM), ce deţinea controlul asupra tranzacţiilor cu ţigări şi vin. Încetul cu încetul, PM a început să înghită toate firmuliţele care se ocupau cu comercializarea tutunului.

În procesul de monopolizare a sectorului, Şoşev a încasat 45 la sută din pachetul de acţiuni al companiei. Acest lucru i-a iritat însă pe ceilalţi parteneri, fapt ce a condus la disensiuni.

În scurt timp, PM a fost reorganizată. Nu se cunoaşte duritatea conflictelor, însă Şoşev a şters putina, refugiindu-se în Franţa. Tot din cauza neînţelegerilor dintre Mişin şi Şoşev a fost lichidat şi Fondul de susţinere a poliţiştilor ieşiţi la pensie - “Vetorg”,  creat de cei doi pentru a ajuta poliţiştii care doreau să se pensioneze. În  realitate, spun sursele JURNALULUI, aici se spălau alţi bani.

 

Bulgaru’ şi dosarul evaporat

 

În seara de 2 august, dispare Dimitrov. Este răpit din sectorul Botanica, din faţa blocului unde locuia amanta sa, Ala Dragomir, fiica deputatului Vladimir Dragomir, preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, mass-media şi învăţământ. Aici facem o mică paranteză pentru a vă lămuri cum a ajuns Dragomir de la Căuşeni în Parlament.

Listele electorale ale Partidului Comuniştilor au fost coordonate cu Dimitrov, iar acesta l-a promovat pe tatăl amantei sale în Parlament

Cât priveşte ancheta, tabloul nu ar fi întregit, dacă nu amintim de un alt personaj, care, acum câţiva ani, a fost pe larg mediatizat în presă. Este vorba despre Grigori Karamalak, zis “Bulgaru’”, unul dintre cei mai de temut capi ai lumii interlope din Moldova. Acesta s-a aflat, potrivit aceloraşi surse, pentru mult timp în relaţii bune cu Dimitrov şi Şoşev, fapt ce l-a ajutat să scape din arestul organelor de drept şi să dispară din Moldova cu tot cu dosar. 

 

Vadim Mişin – în linia întâi

 

Am amintit de Karamalak deoarece, ca şi Şoşev, acesta se află în “exil”, dar doreşte nespus să revină în ţară. Pentru asta are însă nevoie să-şi asigure securitatea.

Sursele JURNALULUI spun că Şoşev i-ar fi telefonat lui Karamalak, care se află în prezent la Moscova, şi i-ar fi cerut să-l răpească pe Dimitrov, pentru a putea negocia întoarcerea lor în Moldova. Apare întrebarea cu cine trebuia să negocieze Şoşev - cu fiii lui Dimitrov şi Mişin? Puţin probabil – sunt de părere furnizorii noştri de informaţii, care cred că nu rămâne altcineva pentru a duce treaba la “bun” sfârşit decât Vadim Mişin.

Se pare că vicepreşedintele Parlamentului va merge singur la negocieri. Pe de o parte, pentru a nu-l supăra pe preşedintele Voronin, iar pe de alta, pentru a nu admite răscolirea şi scoaterea la iveală a unor afaceri în care ar putea fi implicate persoane sus-puse.

 

Anchete paralele

 

Potrivit acestei versiuni, Karamalak a trimis doi oameni care l-au răpit şi l-au dus pe Dimitrov fie în Transnistria, fie în Ucraina sau Rusia. Acesta dispare, după cum s-a mai spus, din faţa blocului amantei sale.

Imediat ce acesta a fost luat cu japca, Ala Dragomir i-a telefonat lui Iurii Denisov. Fără a alerta poliţia, acesta a solicitat ajutorul şefului-adjunct al Direcţiei Poliţie Judiciară a MAI, Serghei Suhodol, şi al şefului Direcţiei Operaţiuni şi Misiuni Speciale, Iacob Iavşciuc. Aceştia, fără a avea acordul nimănui, au iniţiat pe cont propriu o anchetă paralelă. 

Chiar în primele zile de la dispariţia lui Dimitrov, procurorii au identificat şi reţinut două persoane implicate în răpirea acestuia. Este vorba despre şoferul microbuzului cu care a fost transportat Dimitrov şi un alt complice, despre care nu putem oferi detalii pentru a nu prejudicia ancheta.

 

Incomozi pentru cei mari

 

Din surse demne de încredere, am aflat că prima persoană reţinută a fost identificată în urma unui apel telefonic. În timpul răpirii lui Dimitrov, este posibil ca acestuia să-i fi căzut celularul de la brâu. Taximetristul a găsit mobilul şi s-a folosit de el. Deoarece anchetatorii puseseră sub urmărire numărul de mobil, şoferul a fost prins.

Nu am putut afla deocamdată dacă au fost sau nu exercitate presiuni din partea procurorilor asupra taximetristului, dar din scrisoarea ministrului de interne, Gheorghe Papuc, către şeful statului, prin care se cerea suspendarea din funcţie a lui P. Bobu şi I. Vâzdoagă, pe motiv că ar avea interese în anchetarea cazului, reiese că aceştia au exercitat presiuni ca bănuitul să tacă.

Aici apare însă întrebarea “de ce au făcut tot posibilul cei doi, pentru a-l reţine pe taximetrist şi a identifica cea de-a doua persoană implicată?”. Dacă Bobu şi Vâzdoagă ar fi fost interesaţi să şteargă urmele, aceştia nu aveau cum să fie reţinuţi. Este evident că aici interesul vine din altă parte. Şi anume de la MAI. S-a ajuns la această concluzie în urma unei discuţii cu sursele noastre de la Izolatorul de detenţie preventivă, unde se află în arest şoferul maşinii care l-a transportat pe Dimitrov.

Potrivit acestora, la puţin timp după ce şoferul microbuzului a fost arestat, la izolator au sosit câteva persoane din grupul lui Suhodol. Fără a avea acordul procuraturii, acestea au început să-l interogheze şi să-l şantajeze pe reţinut. Între timp, procurorii din grupul de anchetă – P. Bobu şi I. Vâzdoagă – au aflat şi au plecat într-acolo. În momentul când au intrat pe uşă, şoferul de microbuz era plin de sânge. După ce au plecat poliţiştii, şoferul, aflat în stare de şoc, a mărturisit cursul evenimentelor.

Procurorii au devenit astfel incomozi pentru putere.

 

SIS face curăţenie

 

În sprijinul acestor afirmaţii, şi anume că Şoşev şi Karamalak ar fi implicaţi în răpirea lui Dimitrov, poate sta şi faptul că, recent, la Chişinău a sosit un avocat de la Moscova, pentru a apăra interesele celor doi reţinuţi în cazul Dimitrov.   

Surse din cadrul SIS ne-au comunicat că Procuratura a comis o gravă eroare, atunci când a solicitat asistenţă operativă din partea poliţiei. Ba mai mult, acestea au confirmat că unele persoane din cadrul MAI ar fi ştiut de planificarea răpirii. Totodată, pare paradoxal faptul că, la puţin timp după dispariţia lui Dimitrov, angajaţi ai SIS au ridicat, din biroul său de la DTI, documente care probează relaţiile acestuia cu mafia tutunului şi a vinului din Moldova.

În cazul în care controlul de serviciu, iniţiat de Procurorul General, îi va găsi nevinovaţi pe Bobu şi Vâzdoagă, aceştia ar urma să fie restabiliţi în funcţii şi să li se permită continuarea investigaţiilor.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii