Corupție

Vadim Misin intimideaza procurorii

www.noi.md

Chiar daca presa a scris, in ultimul timp, despre faptul ca deputatul comunist Alexandru Jdanov a incercat sa influenteze ancheta in cazul unui amic mai vechi, sef in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, prins in flagrant in timp ce lua mita, nu s-au luat masuri in vederea elucidarii cazului in justitie. Ultimul a scapat basma curata si a revenit la serviciu. De asemenea, s-a scris si despre faptul ca vicepresedintele Parlamentului, Vadim Misin, i-ar fi cerut procurorului general sa-i demita pe procurorii Ion Vazdoaga si Petru Bobu, care anchetau cazul disparitiei sefului-adjunct al Departamentului Tehnologii Informationale Petru Dimitrov. Toate astea pentru ca cei doi ar fi dat de dovezi ce atestau implicarea in "afaceri" necurate a unor functionari din cadrul Ministerului de Interne. De altfel, pana in prezent, nu au fost facute publice rezultatele anchetei de serviciu, initiate de procurorul general pe marginea activitatii celor doi procurori. Surse din procuratura au spus ca, desi Bobu si Vazdoaga nu au fost gasiti vinovati, au fost obligati sa plece, la cererea unei persoane din conducerea tarii. 
  
Acum, cand declaratiile sefului statului, referitoare la protectionism, sunt inca proaspete, va propunem o investigatie la tema care vizeaza persoane din conducerea tarii. 
  
Vicepresedintele Parlamentului, Vadim Misin, incearca sa ia apararea la patru ofiteri de politie impotriva carora a fost declansata o ancheta penala. Afectiunea pentru politisti a lui Misin este mai veche, deoarece de acolo i se trag "radacinile". Sursele noastre au declarat ca acesta nu ar fi unicul caz cand Misin intervine in favoarea politistilor certati cu legea. 
  
10 persoane retinute ilegal 
  
In vara lui 2001, Procuratura sectorului Ciocana a initiat un proces penal impotriva a patru ofiteri de politie, din cadrul Grupului Operativ de Descoperire a Omorurilor, al Inspectoratului Municipal de Politie (IMP), dupa ce acestia au aplicat forta la retinerea ilegala a unui grup de persoane. La 21 februarie 2001, maiorul Igor Manzul impreuna cu alti trei colegi - A. Bondarenco, I. Pantea si V. Gnatiuc - au descins in forta in incinta Centrului de agrement "Lukoil", din sectorul Rascani al capitalei, unde au retinut in forta zece barbati, transportandu-i apoi la IMP. In zadar au incercat retinutii sa-si ceara drepturile pentru ca, in loc sa explice motivul retinerii, asa cum cere legislatia, aparatorii ordinii publice i-au lovit cu pumnii si picioarele. In felul acesta, cei patru ofiteri de politie au incalcat art. 185 al Codului Penal, care prevede o pedeapsa cu privatiune de libertate de la 3 la 10 ani pentru asemenea . De asemenea, lui I. Pantea i-a fost incriminat falsul in actele publice. Acesta a inclus intentionat intr-un proces verbal de retinere administrativa date false privind persoanele care au asistat la controlul corporal al unui retinut. Cei patru se mai fac vinovati de incalcarea art. 193 si 116 ale CP, - "constrangere de a face depozitii si privatiune ilegala de libertate", infractiuni pentru care sunt pasibili de pedepse de la 1 la 5 ani privatiune de libertate. 
  
Anchetarea acestui caz a durat mai mult de un an. In momentul in care ancheta era pe punctul de a fi finalizata, urmand a fi inaintata invinuirea, cei patru au inteles ca li se strange funia la par si au inceput a-si cauta protectie la mai marii statului. 
  
Tidula protectoare 
  
La 20 iunie 2002, politistii expediaza presedintelui Voronin, premierului Tarlev si vicepresedintelui Parlamentului Misin o plangere, solicitandu-le sa intervina pentru a stopa procesul de ancheta, intrucat, potrivit lor, procuratura a initiat neintemeiat ancheta penala impotriva lor. In petitie se spune ca in ziua de 21 februarie ei se aflau intr-un raid de profilaxie pentru a identifica infractorii. Raidul era organizat in legatura cu alegerile parlamentare care urmau sa aiba loc la 25 februarie. Ei nu pomenesc nimic despre faptul ca au retinut la centrul "Lukoil" 10 cetateni, ci doar ca in acea zi la inspectoratul de politie Chisinau a fost adus un grup de persoane, printre care ar fi fost si membri ai unei grupari criminale. Cei retinuti, potrivit ofiterilor de politie, au fost eliberati la ora 18.00. Faptul ca procuratura le incrimineaza ca i-au tinut ilegal pana la ora 23.00, aplicand asupra lor forta, ofiterii spun ca nu este adevarat, desi reprezentantii procuraturii sustin contrariu. Mai mult, ofiterii acuza procurorii ca in felul acesta ii impiedica sa lupte cu crima organizata.


  
Paradoxal este insa faptul ca cei patru angajati ai MAI au activat in organele de interne pe tot parcursul desfasurarii anchetei penale, chiar daca, potrivit legislatiei in vigoare, acestia ar fi trebuit sa fie inlaturati de la serviciu. Daca acestia se considera nevinovati, de ce solicita interventia mai marilor statului si nu asteapta decizia instantei? 
  
Primul care a reactionat la plangerea politistilor a fost vicepresedintele Legislativului Vadim Misin. El a intervenit chiar a doua zi, la 21 iunie, cand nu se stie daca seful statului si premierul vazusera petitia celor patru ofiteri de politie, avand in vedere drumul lung pe care il parcurg petitiile pana ajung pe masa celor cui sunt adresate. Misin expediaza procurorului general o tidula in care, pe un ton ultimativ, ii cere sa intervina personal in cazul celor patru ofiteri de politie. Chiar daca ii cere procurorului general sa se implice in acest caz "in stricta conformitate cu legislatia", tonul in care este scrisa dispozitia denota foarte clar ca Misin ii ordona acestuia sa solutioneze cat mai urgent acest caz. 
  
Ca urmare a interventiei mai marilor statului, Procuratura Generala stopeaza investigatia si initiaza in ordine de supraveghere un control asupra corectitudinii procesului de ancheta in privinta celor patru ofiteri de politie. In pofida asteptarilor ofiterilor suparati pe procurori, controlul suplimentar constata ca anchetatorii nu au luat in calcul toate probele la anchetarea cazului respectiv. In legatura cu aceasta termenul de desfasurare a anchetei a fost prelungit, dandu-se indicatii suplimentare. 
  
Ofiter de politie condamnat penal continua sa activeze in cadrul MAI 
In raspunsul procuraturii dat conducerii republicii, inclusiv lui Vadim Misin, se mentioneaza ca procesul penal despre care se mentioneaza in petitia celor patru ofiteri de politie a fost pornit legal. Co0nducerea Procuraturii Generale se arata nedumerita de faptul ca unul dintre autorii petitiei si anume Igor Manzul a fost condamnat penal prin decizia Curtii de Apel de la 12 mai 1999 insa continua sa activeze in cadrul MAI. 
  
Surse din cadrul MAI ne-au confirmat ca maiorul de politie Igor Manzul a fost condamnat de Curtea de Apel, insa acestuia i s-a stabilit o pedeapsa cu amenda echivalenta a 80 salarii minime /1440 lei/. Conform Legii privind amnistierea unor categorii de condamnati din 20 noiembrie 1997, Igor Manzul a fost amnistiat, au precizat sursele citate. Mai mult, potrivit lor, la 24 octombrie 2001, maiorul de politie Igor Manzul a fost supus atestarii de Comisia Centrala de Atestare a MAI si i s-a permis sa activeze in cadrul MAI. Fara a comenta deciziile Curtii de Apel, vrem sa facem cateva precizari. Manzul a fost condamnat de Curtea de Apel in baza art. 185, 116 si 193 ale Codului Penal, pentru exces de putere, constrangere de a face depozitii si privatiune ilegala de libertate. Pentru aceste infractiuni Codul Penal prevede pedepse cu privatiune de libertate de la un al la 5 ani. El insa s-a ales cu o amenda. Mai mult ca atat, Comisia de Atestare a MAI il supune atestarii pe Igor Manzul in perioada cand acesta era cercetat, fara a astepta rezultatele anchetei. 
In incheiere am vrea sa-i amintim vicepresedintelui Parlamentului ca exista mai multe cai de atac al sentintei, in cazul in care cel condamnat nu este de acord cu decizia pronuntata de instanta, iar potrivit Constitutiei, nici una din persoanele cu functii de raspundere nu este in drept sa ordone procurorilor cum sa activeze, ca de altfel nici judecatorilor sau altor reprezentanti ai organelor de drept. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii