Discriminare

La negru în Moldova

http://adevarulfinanciar.ro/

Estimările neoficiale arată că sute de mii de persoane nici nu bănuiesc ce daune suportă atunci când acceptă să muncească la patron sau cu ziua fără contract și carte de muncă, fără poliță de asigurare medicală și fără a beneficia de facilitățile sociale garantate de stat. Pentru unii munca la negru nu e decât un venit suplimentar, din care nu au de plătit impozite, pentru alții însă e singura șansă de a câștiga un ban. Și într-un caz, și în altul, bugetul de stat este văduvit de miliarde de lei, iar cetățenii - privați de drepturi,  în anumite cazuri chiar vitale. 

Gheorghe CristeaGheorghe Cristea din satul Căzănești , Telenești, ca și mulți consăteni de ai săi  muncește la negru de ani de zile. Pentru că în sat nu are de lucru, este nevoit să meargă la Chișinău sau în diferite localitătăți, să lucreze, fără contract de muncă, în construcții la particulari și firme private:  
Gheorghe Cristea: “La particulari ni se plătește la urmă, după volumul de lucru, iar la firme - pe lună. Fără constract de muncă. Ni s-a spus că dacă încheiem contract o să primim mai puțini bani”. 

Gheorghe Cristea este conștient că dacă nu are contract de muncă nu beneficiază de facilitățile sociale, iar în caz de accident sau de boală va trebui să achite toate costurile de tratament și recuperare, dar, spune el, altfel nu și-ar putea găsi de lucru, ca să-și hrănească familia:  
Gheorghe Cristea: “La început nu am știut de toate acestea, pe urmă am aflat că având contract de muncă ai toate facilitățile, dar cu contract nu-ți poți găsi de lucru. E mai ușor fără contract. Odată a fost un control și ne-am ascuns. Au mai fost, dar n-au venit la noi. - Dar accidente de muncă se întâmplă ?  -  Da au fost, așa, nu mari,  dar nu vine nimeni să controleze și nu știe nimeni ce se mai întâmplă pe la noi”.

Cel mai mult se utilizează forța de muncă la negru, spun inspectorii muncii,    în agricultură și în construcții, mai ales în cazul caselor particulare, unde angajatorul este persoană fizică. Potrivit Codului Muncii, nu doar persoanele juridice, dar și cele fizice care năimesc lucrători sunt obligate să încheie contracte individuale de muncă, să le înregistreze la organele publice locale și să respecte toate cerințele impuse de legislație. În prezent însă nici zece la sută din lucrările la case particulare nu sunt executate în bază de contracte de muncă.

E foarte greu să identifici persoanele angajate neoficial, spune Inspectorul principal de Stat Dumitru Stăvilă, pentru că patronii convin cu angajații respectivi să le plătească oficial un salariu de câteva sute de lei, iar suplimentar - câteva mii… Acești bani nu sunt impozitați, nu trebuie să-i declari la Fisc și salariaților le convine asta. Cetățenii ajung să se plângă doar dacă angajatorul nu respectă înțelegerea sau în cazul accidentelor de muncă.

Dumitru StăvilăDumitru Stăvilă: “Se discută diferit , nimeni nu a calculat , unii spun 40 la sută e economia tenebră, alții spun 60 la ută. Angajatorii îi măgulesc că dacă încheiem contract individual trebuie să plătim la stat , iar salariatul  nu-și dă seama că i se încalcă drepturile lui nu numai pentru moment, dar și pe viitor - la pensie , la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă , la poliță de asigurare medical și alte perderi se cauzează salariatului.  și înșiși salariații fug și-l dosesc pe angajator și nu vor să declare că muncesc la negru, fiindu-le bine la moment , iar când se întâmplă accidente , ei sunt țăsați afară”.

Primărița satului Lozova din raionul Strășeni, Maria Ursachi, spune că în bugetul local vin foarte puțini bani de la cei 80 de agenți economici din localitate, din cauză că majoritatea au angajați la negru. În opinia ei, ar fi nevoie de schimbarea legislației ca să fie combătut fenomenul muncii la negru: 
Maria Ursachi: “În satul Lozova sunt 80 de agenți economici, dar banii nu vin la noi în buget. Numai din salarii vin. Însă e foarte puțin. Fiecare are câte 20 de angajați, dar oficial acordă salarii doar la 3 perasoane. Trebuie schimbată legislația, altfel nu vom schimba lucrurile ….”.

Inspectorul de Stat Dumitru Stăvilă spune dacă vor fi legalizați toți cei care lucrează la negru, contribuțiile la bugetul de stat vor fi mult mai mari și astfel vor putea fi micșorate presiunile fiscale asupra agenților economici. În acest sens, spune el, a fost elaborat dejа un plan de măsuri de combatere a muncii la negru și a salarizării în plic, bazat pe experiența europeană. Documentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Guvern:  
Dumitru Stăvilă:  “Trebuie să facem ca în țările europene. În România persoana care a admis să lucreze fără forme legale este penalizată cu echivalentul a 80 mii lei moldovenești , anjatorul care admite munca la negru a 1 -5 persoane  este amendat,  iar  când angajatorul a admis la munca mai mult de 5 persoane se deschide dosar penal și poate obține 2 ani de închisoare.  La noi încălcarea legislației muncii se amendează cu 1500 lei, iar dacă achită în 72 de ore – suma e de 750 lei, da el a avut câțiva lucrători care au lucrat an fără contract. În Bulgaria – pentru fiecare persoană la negru  angajatorul achită 7500 Euro”.

Angela StarinschiSesizările privind nerespectarea legislației muncii sunt remise spre examinare  Procuraturii și Centrului pentru Combaterea Crimei Economice și Corupție.   Ultimii spun că este foarte greu de depistat munca la negru, deoarece nu există documente probatorii. Pe altă parte, nici legislația nu este restrictivă și angajatorii până la urmă se aleg cu amenzi derizorii, spun reprezentanții organelor de drept. Angela Starinschi, ofiter de presă la CCCEC: ““De la începututl anului au fost întocmite 30 de procese verbale pe faptul că agenții economic au refuzat să pună la dispoziția reprezentanților instituțiilor de stat documentele solicitate, pentru a documenta munca la negru sau salarizarea în plic. Pentru astfel de încălcări se aleg cu amenzi porvizorii. Trebuie de înăsprit pedepsele”.

Pe parcursul anului 2010 , Inspecția Muncii a efectuat controale la peste 6500 de instituții de stat și agenți economici, acestea reprezentând doar 5% din totalul celor 150 de mii care activează în republică. Inspectorii Muncii au reușit să depisteze în anul 2010 peste 900 de salariați la negru, la 60 de unități economice.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii