Drepturile copilului

Campanie media „Jurnaliștii prieteni ai copiilor”

www.timpul.md

 

Centrul de Investigațiții Jurnalistice (CIN) a lansat la 1 septembrie Campania media „Jurnaliștii – prieteni ai copiilor”, care se va desfășura în perioada septembrie – noiembrie 2009. Campania este susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii UNICEF, Reprezentanța din Republica Moldova, și este dedicată aniversării a 20-a de la adoptarea Conventiei internationale privind drepturile copilului.       

Scopul acestei campanii este de a încuraja și ajuta jurnaliștii de la diferite medii de informare să abordeze mai profund tematica drepturilor copilului, să aducă în atenția opiniei publice situațiile problematice în care se încalcă drepturile copiilor, dar și cazurile pozitive, în care s-a reușit soluționarea unor probleme grave.    

Pe durata campaniei, CIN va organiza plecări în teritoriu,  va pune la dispoziția jurnaliștilor interesați transport și va facilita contactele cu experți în protecția drepturilor copiilor, asistenți sociali, părinți, reprezentanți ai administrației publice locale, directori de instituții rezindențiale,  diferite surse de informare pentru ca jurnaliștii să realizeze materiale din teritoriu despre situația copiilor, să documenteze bine și să abordeze temeinic subiectele legate de drepturile și situația copiilor. Concomitent, vor fi realizate câteva investigații jurnalistice despre situațiile grave, care au luat proporții de fenomen, afectează grav copiii și necesită intervenții și redresare de urgență.      
 
În cadrul câtorva ședințe ale Clubului Jurnaliștilor de Investigații vor fi dezbătute subiecte actuale, legate de situația copiilor, politicile guvernamentale în domeniu protecției copiilor și familiei, dar și problemele cu care se confruntă jurnaliștii în procesul de monitorizare, investigare și scriere a materialelor de presă, aspectele etice care trebuiesc luate în calcul de către jurnaliști atunci când scriu despre copii și altele.

Concomitent, CIN anunță crearea unei Rețele a jurnaliștilor – prieteni ai copiilor, care este deschisă pentru toți jurnaliștii care scriu despre copii, carora le pasa cu adevarat de soarta copiilor si vor sa 
contribuie la schimbarea situatiei. În cadrul Rețeli, jurnaliștii vor putea comunica, face schimb de opinii și experiență, schimb de subiecte, vor putea forma echipe pentru investigații, se vor putea ajuta reciproc la realizarea materialelor despre drepturile copiilor. Echipa CIN va oferi Rețelei în permanență informații, documente, contacte pentru a facilita munca jurnaliștilor în scrierea materialeor la tematica copiilor, astfel încât să oferim opiniei publice materiale de presă realizate profesionist, cu impact și asupra factorilor de decizie și care să contribuie la schimbarea de mentalitate în societate și altele. Un jurist din cadrul CIN și experți de la diferite ONG-uri active în protecția drepturilor copiilor vor oferi consultanță și răspunsuri la întrebările jurnaliștilor.   

Jurnaliștii interesați se pot adresa pentru a se înscrie în Rețeaua Jurnaliștilor Prieteni ai Copiilor la adresa info@investigatii.md,  tel./fax:  220844, mb.079727205, persoana de contact Natalia Porubin.

Îndemnăm jurnaliștii, reprezentanții ONG-rilor să vină cu propuneri și teme pentru a fi puse în discuție la ședințele Clubului Jurnaliștilor de Investigație. La fel, ONG – urile active în domeniul drepturilor copilului și a drepturilor omului pot veni cu materiale, documente ce ar prezenta interes pentru jurnaliști, în vederea documentării întro situație sau alta, pot propune cazuri și subiecte de investigație și altele. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii