Drepturile copilului

Când copiii nasc copii...

teleleu.eu

„Simțeam că se petrece ceva neobișnuit cu mine. M-am dus la farmacie și am cumpărat un test de verificare a sarcinii. Eram foarte speriată... testul mi-a arătat că sunt însărcinată” își amintește Marina, care acum câteva zile a împlinit 14 ani.

Dacă majoritatea copiilor de vârsta Marinei au sarbatorit la 1 septembrie începutul anului școlar, viitoarea mamică Marina a sărbătorit o lună de când a fost adusă la Centru de Plasament pentru Cupluri Mamă-copil din Ungheni. Acest centru  găzduiește mame tinere care nu au un loc de trai, mame care nu au surse financiare pentru întreținerea copilului nou-născut și mame minore care, din motiv că au rămas însărcinate la o vârstă atât de fragedă, au fost abandonate de părinți.

Numărul lor crește

Asistenții sociali din regiune sunt alarmați de faptul că pe an ce trece tot mai multe minore ajung la maternitate pentru a naște copii. Numărul fetelor însărcinate care încă nu au atins vârsta de 16 ani crește în progresie geometrică. În 2007 au fost înregistrate 7 cazuri, pe când în 2008 la materniatea din Ungheni 21 de minore au devenit mame.

„Majoritatea părinților minori sunt din familii vulnerabile. Aproximativ 60% din fete care au născut sunt din internate. Cândva aceste minore au fost abandonate de părinți și posibilitatea că acum ele nu-și vor „lepăda” copilul este foarte mică. Scopul nostru de bază este să lucrăm cu fiecare cuplu în parte pentru a preveni abandonul nou-născutului și a facilita reintegrarea ulterioară a acestora în societate.” explică Marina Croitoru, specialist principal în protecția drepturilor copilului, Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni.

Marina spune că la centru a învățat să prepare mâncare, să spele, să gestioneze banii, fiecare mamă sau viitoare mamă primește până la 2000 de lei pe lună pe care urmează să-i cheltuie pe necesitațile ei și ale copilului. De la tinerele care deja au născut, Marina a învățat cum trebuie să îngrijești de un  bebeluș.

Instinctul de mamă...

„Ele s-au maturizat forțat, ceea ce le-a și făcut să se înrăiască pe lumea din jur, inclusiv și pe copiii cărora le-au dat viață.  Pentru că nu sunt pregătite să facă față îndatoririlor de părinte, multe sunt gata să-și abandoneze copilul. Încercăm treptat să dezvoltăm atașamentul părintelui pentru copil, să trezim în ele instinctul de mamă. ” spune Tatiana Cucu, psiholog Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni.

Când a împlinit doi ani Marina  a fost adusă la internat de mamă-sa. Ea spune că a iertat-o pentru că a abandonat-o, dar...
„Eu știu un sinur lucru –că  nu voi fi așa cum a fost mama...Eu îmi voi crește copilul”promite Marina.

„Ce iese din mâță, tot șoareci prinde.”

Managerul Centrului, Grunea Osipov ne povestește indignată despre fenomenul pe care l-a observat în ultimul timp. Minorele însărcinate plasate la centru sunt, în majoritatea cazurilor, fiicele unor femei care, ceva timp în urmă, au fost găzduite și ele la centru de  plasament, ca persoane aflate în situație de risc.

„Nu în zadar se spune: „Ce iese din mâță, tot șoareci prinde.” Sună cam dur, dar asta e realitatea. Cum e mama așa e și fiica...”a constatat Grunea Osipov.

Deși medicii avertizează tinerele că sarcina la o vârsta atât de fragedă este riscantă și ar putea să afecteze grav sănătatea acestora, nemaivorbind de starea fătului, problema mamelor minore se agravează pe zi ce trece.

„În ultimii ani am înregistrat o creștere simțitoare a numărului gravidelor minore. Mai mult de jumătate dintre acestea solicită întreruperea sarcinii, altele, din motiv că e prea târziu, sunt nevioite să nască și un procent foarte mic o fac conștient și spun că sunt gata să devină mame.”a menționat Valentina Turcu, ginecolog.

Ceva se mișcă în burtă!

De ce minorii pășesc atât de devreme în lumea adulților? Părinții plecați în străinătate, sărăcia, existența principiului „dacă eu am fost abandonat, voi abandona și eu”, lipsa surselor de informare –sunt doar câteva cauze enumerate atât de medicii de la maternitate cât și de asistenții sociali.
„Este evident că trebuie de introdus în programul școlar un curs de instruire sexuală, ca să nu mai avem cazuri ca al Ecaterinei. Fetița de 13 ani se apropie de mamă-sa și îi spune că i se mișcă ceva în burtă, dar nu înțelege ce este asta?  Ea era însărcinată în a cincea lună” povestește  Marina Croitoru, specialist principal în protecția drepturilor copilului.

Timp de doi ani de la deschidere, Centru de Plasament pentru Cupluri Mamă-copil din Ungheni a găzduit 29 de mame cu copii. Nici un copil nou-născut nu a fost abandonat. Astăzi la centru sunt instruite „cum să se descurce în viață”  6 cupluri mamă-copil, care se află aici atât timp până nu le este soluționată problema: găsirea unui loc de trai și a unui serviciu care ar asigura existența mamei și a copilului. „De aceasta se ocupă administratia publică locală.” a menționat managerul centrului, Grunea Osipov.

„...s-a mișcat!” a exclamat brusc Marina, în timp ce asistenta socială îmi povestea cât de mult această fetiță de 14 ani iubește copiii. Marina a luat mâna mi-a pus palma la ea pe burtă. Am simțit că e viață acolo. Mai ieri această fetiță avea 13 ani și se juca cu păpușa, astăzi are 14 și se gândește tot la jucării, însă nu pentru ea, ci pentru copilul care peste o lună îl va naște. Dacă va fi băiat –o mașinică, dacă va fi fetiță –„...nu voi fi ca mama mea. Eu îmi voi crește copilul!”

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii