Drepturile copilului

Mic si singur in fata instantei: " Domnule judecator, mi-e frica! "

www.publica.md

Un copil, victima a abuzului sau neglijarii, retrăiește, de cele mai multe ori, clipe de coșmar atunci cînd este pus să relateze episoadele de abuz în fața oamenilor legii. În instanțele din Republica Moldova nu există camere amenajate pentru audierea copiilor și nici specialiști pregătiți special pentru intervievarea minorilor. Asta chiar dacă Moldova s-a angajat, prin semnarea unor documente internationale, să asigure condiții netraumatizante de audiere a copiilor ajunși victime sau martori ai abuzurilor.

Moldova nu are tribunale pentru copii

Maria Ghervas
Judecatorul Maria Chervas

 

 Republica Moldova este una dintre tarile care nu are, deocamdata, magistrati specializati in examinarea    dosarelor cu implicarea minorilor, desi acest lucru este prevazut de tratatele internationale. Contrar acestei  prevederi, presedintii judecatoriilor sunt impusi, printr-o alta lege, sa distribuie dosarele in mod aleatoriu.    Totusi, magistratii spun ca doar unii judecatori pot examina cazuri in care sunt implicati copiii.

 Judecatorul Maria Ghervas de la Judecatoria Botanica, municipiul Chișinău, recunoaște că magistrații au  nevoie de specializare în domeniul drepturilor copilului. Prin instanta noastra trec minori-infractori, dar si  minori-victime, si martori de diferite varste. Am avut un proces de viol în care parte vatamata era un copil de 4  ani. Ca sa comunic cu un asemenea copil, trebuia sa cobor la nivelul lui de comunicare, sa ma joc, ca sa-l  aduc la situatia sa spuna ce s-a intamplat totusi cu el. E un proces complicat si in cazul judecatorilor tineri,  care nu au familie, care nu au educat un copil, fiindca e mai dificil pentru ei sa stabileasca o punte de  comunicare cu un minor, spune Maria Ghervas.

 Republica Moldova, deși s-a angajat prin ratificarea mai multor convenții internaționale, să asigure prioritar  interesele copilului aflat în justiție, nu are, deocamdată tribunale pentru copii, așa cum există în multe țări europene. De asemenea, din instanțe lipsesc încăperi prietenoase copilului, unde acesta ar putea fi audiat în condiții de securitate și confort psihologic. De multe ori copilul este nevoit să stea alături sau față în față cu agresorul. Si mai grav este când reprezentantul său legal este tocmai persoana care a săvîrșit abuzuri împotriva copilului, pus în situația să scoată în vileag adevărul.

Din anul 2006, Centrul național pentru prevenirea abuzului față de copii (CNPAC) pune la dispoziția procurorilor și chiar a judecătorilor o cameră specializată de audiere a copiilor victime și martori ai abuzurilor. Practica dovedește, spune Daniela Sămboteanu, presedintele CNPAC, că audierea copilului într-un confort psihologic și de către persoane bine pregătite este eficient. În asemenea condiții copilul este mai protejat. Peste hotare cei care intervieviază copiii sunt fie psihologi, fie anchetatori. Primesc o pregătire specializată care durează cel puțin jumătate de an. La noi însă această specializare nu există și se consideră că a intervieva un copil poate orice procuror sau polițistă, spune Daniela Sămboteanu.

Fata in fata cu abuzatorul

Daniela Samboteanu la Clubul de Presa

Potrivit unui raport al OSCE de monitorizare a proceselor de judecata in Republica Moldova, de   cele mai multe ori, in instanță, victimele sunt puse in situatia sa stea pe acelasi coridor impreuna cu   prietenii si rudele inculpatilor. Avand in vedere frecventa intarzierilor si amanarilor de sedinte, aceste   perioade neplacute de asteptare pot dura foarte mult. Intr-o serie de cazuri, inculpatul a amenintat   victima in mod direct. Nici judecatorul si nici procurorul nu au dispus aplicarea masurilor de protectie   si nici nu l-au mustrat pe inculpat, se mai arata in raport.

"Conteaza atitudinea specialistilor cu care se intalneste un copil in sistemul de drept și existenta   unor  conditii prietenoase. Acest lucru ar facilita o deschidere a copilului in fata instante i"a    mentionat   Daniela Samboteanu la o conferinta de presa. "Exista un risc mare ca acesti copii sa fie   traumatizati inca la etapa de investigatie a crimei, iar in momentul in care ajung in instanta, ei au   aceasta frica pentru ca pot fi traumatizati repetat, deoarece exista riscul sa se intalneasca cu   inculpatul" , afirma Samboteanu.

Sentinta e in defavoarea minorilor

De multe ori procesele in care participa minorii se incheie cu sentinte in defavoarea copiilor, tocmai pentru ca in procesul de audiere nu se asigura prezenta psihologilor sau pedagogilor specializati. Avocatul Tatiana Catana, care sustine mai multe cauze in care participa minori, spune ca in multe cazuri prezenta psihologului si pedagogului este mai mult formala. Psihologul trebuie sa fie un profesionist, sa nu lucreze in comisariatul de politie. Se intampla de multe ori ca cei de la instanta de judecata sa telefoneze la scoala de peste drum: " Ne trebuie un pedagog, aduce-ti-l va rog", sustine Tatiana Catana. In asemenea cazuri profesorul invitat in proces vede pentru prima data copilul, de aceea concluzia data de el e mai mult decat formala.

Copiii-victime au fost lasati in umbra

Rodica Secrieru, sefa Cabinetului Ministrului Justitiei, a declarat ca din 1993, de cand Republica Moldova a devenit parte a Conventiei pentru Drepturile Copilului, s-au depus eforturi considerabile pentru a asigura drepturile copiilor aflati in contact cu sistemul de justitie. " Insa accentul a fost pus pe copiii aflati in conflict cu legea; copiii victime ale unor infractiuni au fost lasati in umbra" , a recunoscut Rodica Secrieru. Mariana Gornea, sef adjunct al Sectiei minori si drepturile omului de la Procuratura Generala, a adaugat ca "statul este obligat sa asigure copilului o protectie speciala, in primul rand prin acordarea protectiei juridice potrivite varstei".

O veste buna

O veste buna este ca:  recent, printr-un ordin al procurorului general, au fost desemnati procurori instruiti special pentru a lucra cu copiii. De asemenea, Procuratura Generala si-a luat angajamentul sa dezvolte reteaua de camere de audiere a copiilor. In prezent, o camera de audiere a copiilor, dotata cu sistem video si circuit inchis, exista doar la Centrul "Amicul" din Chisinau, coordonat de Centrul national de Prevenire a Abuzului asupra Copilului, unde copilul martor sau victima poate fi intervievat in conditii prietenoase, in prezenta doar a judecatorului, procurorului, ofiterului de urmarire penala si a psihologului.

Judecatoarea Dina Rotarciuc, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, spune ca n fiecare procuratura si judecatorie trebuie sa existe cel putin un psiholog. De asemenea, in fiecare raion, spune ea, trebuie sa fie amenajate camere de audieri ale copilului, dupa standardele promovate de CNPAC. "In calitate de judecator la Curtea de Apel Chisinau am folosit sala de la "Amicul" in cazul unei tentative de omor, pentru audierea victimei, o fetita aruncata de la etajul 7. In prima instanta, abuzatorul fusese achitat, din cauza ca victima, fiind speriata, nu a putut sa comunice cu instanta. Audierea copilului pe acest dosar de catre completul de judecata de la Curtea de Apel s-a realizat in conditii speciale, la Centrul "Amicul", intr-o atmosfera care a incurajat copilul sa vorbeasca. Astfel, a fost posibil ca abuzatorul sa fie condamnat", a declarat Dina Rotarciuc.

Copiii care sunt sau au fost victime ale abuzului de orice fel, inclusiv din partea oamenilor legii, pot solicita ajutor la:

  • Sectiile raionale sau municipale pentru protectia drepturilor copilului din cadrul structurilor din teritoriu ale Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei.
  • Linia fierbinte 0800 11116, deschisa la oficiul Avocatului Copilului.
  • Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii (CNPAC) - 75 88 06 sau 59 27 48.
  • Institutul pentru Drepturile Omului :  (IDOM) 83 84 08 sau 0793 78 260.

O campanie menita sa schimbe situatia

Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii a lansat de curand Campania regionala de comunicare "Onorata instanta, am dreptul sa nu fiu speriat!" . Campania este adresata ofiterilor de urmarire penala, procurorilor si judecatorilor si urmareste scopul de a imbunatati atitudinile si practicile profesionistilor privind nevoile speciale ale copiilor care participa la proceduri legale in calitate de martori sau victime ale abuzului si violentei.

In perioada 2006-2010, "Amicul"a pregatit pentru audieri legale 95 de copii victime ale abuzului, a asistat in audieri legale 69 de copii, a pregatit pentru instanta rapoarte psihologice privind gradul de traumatizare a copiilor in 104 dosare. Cel mai mare succes al organizatiei este, insa, faptul ca in 50 de cazuri de abuz in care si-a oferit asistenta, abuzatorii au fost condamnati.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, in anul 2010 au fost inregistrate sapte cazuri de omor intentionat al copiilor, 10 cazuri de vatamare corporala grava, peste 20 de cazuri de vatamare corporala medie, in peste 65 de cazuri copiii au fost victimizati in rezultatul accidentelor rutiere si peste 170 de cazuri de abuz sexual impotriva copiilor.

Investigați a fost realizată în cadrul Campaniei"  Jurnaliști pentru Drepturile Omului"

 

http://old.investigatii.md/docs/Raport_monitorizare.pdf

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii