Drepturile copilului

Pandemia crește numărul accidentelor casnice la copii

Foto: CIJM

Decesul copilului din Hâncești, care a fost găsit în toaletă, și moartea copilul de doi ani, din Ungheni, care s-a înecat în curtea casei sunt doar două tragedii care au zguduit opinia publică de la începutul crizei pandemice legate de COVID-19. Statisticile arată că numărul cazurilor de accidente casnice la copii a crescut considerabil. Astfel, în prima jumătate a anului curent, 32 de copii au decedat din cauza accidentelor la domiciliu, un număr aproape egal cu cel înregistrat în 12 luni ale anului 2019, când 38 de copiii și-au pierdu viața chiar la ei acasă. Medicii trag un semnal de alarmă și accentuează necesitatea și importanța supravegherii copiilor.

Părinții nu știu cât timp vor face față pandemiei

Ana și Vasile locuiesc în municipiul Chișinău și au un program de lucru încărcat. Cei doi soți merg zilnic la serviciu, iar de când s-a început pandemia au fost nevoiți să-și lase copiii singuri acasă de mai multe ori. Părinții au o fetiță de vârstă preșcolară și un băiat de 10 ani. Grija cea mare e ca nu cumva să se urce pe pervaz și să cadă în gol – familia locuiește la etajul 11. Astfel că discuțiile despre pericolele casnice fac parte din programul zilnic al părinților și copiilor. Situațiile de criză apar mai ales atunci când copiii nu le răspund la telefon. Cei doi părinți nu își pot permite să achite o dădaca pentru copii, astfel că au așteptat cu nerăbdare redeschiderea școlilor și a grădinițelor, sperând că așa copiii vor fi sub supravegherea cel puțin o parte din zi.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în prima jumătate a anului curent 32 de copii și-au pierdut viața din cauza accidentelor casnice. În 12 luni ale anului 2019 au fost înregistrate 38 de cazuri de deces survenite în urma accidentelor la domiciliu. Cel mai des tragediile au loc din cauza traumelor și otrăvirilor cu detergenți, intoxicațiilor cu monoxid de carbon, obstrucționării căilor respiratorii cu corp străin, înecurilor etc. 

Foto: CIJM

Un alt cuplu, Eugenia și Ilie din satul Tohatin merg zilnic la muncă, în timp ce Bogdan, copilul lor de cinci ani, stă la bunica încă din luna martie. Bunica este profesoară și are lecții online, astfel că toată perioada băiatul s-a aflat sub supravegherea ei și și-a văzut părinții cel mult o dată pe săptămână.

Au luat această decizie pentru că vârsta copilului nu le permite să îl lase singur acasă, iar grădinița la care merge încă nu și-a reluat activitatea. Deși nu le-a fost ușor să ia această hotărâre, cei doi soți spun că au ales să se despartă pentru un timp de copil, pentru a-i asigura securitatea și a-l feri de pericolele de acasă – traume și accidente. În afară de aceasta, nici angajatorii nu le-au oferit șansa să lucreze de acasă, spun cei doi soți.

La Institutul Mamei și al Copilului a crescut numărul pacienților

Spre deosebire de Eugenia și Ilie, mulți părinți nu au avut cu cine își lăsa copii pe durata cât școlile și grădinițele au fost închise. Drept urmare, numărul accidentelor casnice a fost în creștere, o dovedesc și datele Institutului Mamei și al Copilului unde se atestă o majorare a numărului de urgențe medicale cauzate de traumatisme la domiciliu. Numărul intoxicațiilor cu lichide a crescut în ultimele luni și este practic dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, s-au înregistrat mai multe cazuri de intoxicații cu soluții de curățare, detergenți și alte substanțe chimice. Potrivit datelor instituției medicale, șapte copii sunt internați săptămânal din cauza intoxicațiilor sau pentru că au înghițit obiecte străine. Cel mai des astfel de cazuri se întâmplă în rândul copiilor de 1-3 ani.

„Părinții nu trebuie să lase la îndemâna copiilor substanțe lichide și obiectele mici. Înghițirea unor obiecte, de exemplu, acumulatoarelor, este foarte periculoasă, pentru că acestea pot perfora stomacul. În cazul în care copilul salivează excesiv, iar respirația acestuia este îngreunată, părinții trebuie să cheme de urgență ambulanța. Cu cât obiectele sau substanțele lichide toxice se află mai mult timp în stomac, cu atât situația copilului poate fi mai dramatică”, a precizat Maxim Cazac, purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și al Copilului pentru Centrul de Investigații Jurnalistice.

Foto: CIJM

În raionul Orhei 55 de copii au suferit din cauza accidentelor casnice

Numărul de accidente casnice la copii este mare și în raionul Orhei. În prima jumătate a anului 2020, spitalul raional a acordat ajutor medical pentru 55 de copii care au avut de suferit din acest motiv. Din numărul total, 34 au înghițit obiecte mici, în timp ce alții s-au intoxicat cu diferite substanțe - medicamente, alcool, înălbitor sau detergenți. Durata medie de aflare a copiilor la tratament este de la trei la nouă zile, în funcție de gravitatea traumei, ne-au informat medicii.

„Părinții trebuie să supravegheze copiii, să respecte cerințele de păstrare a medicamentelor și substanțelor chimice din casă, iar dacă observă stare de vomă, agitație excesivă, tuse, arsuri, sângerări sau alte stări atipice să se adreseze de urgență la medic”, ne-a spus Elena Palanciuc, vicedirector la spitalul raional Orhei.

Statistica instituției arată că cei mai mulți copiii care ajung aici au vârsta de până la cinci ani. 

Cazurile de intoxicație cu pastile, tot mai frecvente

Spitalul raional Căușeni are mai multe secții pentru internarea copiilor: pediatrie, traumatologie, chirurgie și reanimare. Medicii de aici spun că traumatismele copiilor din prima jumătatea a acestui an se deosebesc de cele de anul trecut. Se atestă o creștere a numărului intoxicațiilor cu pastile, care au fost administrate de copii în doze neadecvate, inclusiv la îndemnul părinților.

„În anii precedenți copiii ajungeau la spital fie din cauza că au căzut de pe bicicletă, fi din cauza altor accidente din timpul jocului. Acum ei stau mai mult în casă și traumele sunt diferite. Avem cazuri când maturii le-au administrat doze neadecvate de aspirină copiilor, în special la o vârstă fragedă, de 1-2 ani, și aceștia au ajuns la noi cu intoxicații. Îndemn părinții să vină la spital și copilul să fie examinat de specialiști, iar când observă o problemă să fie foarte atenți, pentru că organismul copilului este fraged și efectele adverse de la administrarea dozelor prea mari de medicamente pot duce la o tragedie”, a spus Ion Ciobanu, vicedirector IMSP Spitalul raional Căușeni „Ana și Alexandru”, purtător de cuvânt. 

Avocatul Copilului: „Rolul părinților este vital”

Avocatul copilului, Maia Bănărescu, este sigură că dezvoltarea deprinderilor sănătoase și asigurarea securității copilului la domiciliul acestuia ține de datoria părinților. În pandemie, însă, Guvernul are obligația să discute cu angajatorii astfel ca ca părinții să aibă un program de lucru mai flexibil sau, în caz contrar, să ofere susținere financiară familiilor cu copiii, care nu-și pot permite un îngrijitor, susține ombudsmanul.

Foto: Maia Bănărescu via Facebook

 „Rolul părinților în primii an de viață este vital. Cum o să-i explice mama și tata ce înseamnă pericolul (cratița fierbinte, chibriturile cu care nu trebuie să se joace, toaletele din curtea casei etc.) așa o să-l perceapă copilul pe parcurs. Cu regret, în Republica Moldova este deprinderea de a lăsa copiii mici cu cei mai mari, pentru că așa au crescut alte generații și asta a devenit o tradiție. Când copiii nu pot merge în instituțiile de educație statul trebuie să găsească o posibilitate cum să-i asigure financiar pe părinți și aceștia să fie alături de copiii”, a precizat Maia Bănărescu.

Dezvoltarea anumitor prevederi în legislația muncii ar fi o soluție, potrivit Maiei Bănărescu, dar atunci apare „angajat incomod”, părintele care va munci mai puțin și va avea același salariu. Pe de altă parte, pe timp de pandemie, adoptarea unui memorandum cu angajatorii ar fi soluția care le-ar permite părinților să se rânduiască pentru a sta cu copiii acasă. Avocatul copilului invocă că și aici ar apărea neînțelegeri, pentru că la nivel național nu este respectat, de multe ori, principiul egalității între soți. Rolul mamei și rolul tatălui în creșterea și educarea copilului trebuie să fie pe picior de egalitatea într-o societate sănătoasă, crede ea.

„În pandemie și mediul de afaceri are de pierdut dacă angajații stau acasă cu copiii, dar nu putem pune partea financiară în fața drepturilor copilului. Până la vârsta de 10 ani, copilul trebuie să aibă un adult alături, aceasta o deducem din faptul că părinții pot obține buletin de concediu medical pentru a îngrijirea copilul bolnav la domiciliu sau la instituțiile medicale. Până la 10 ani, copilul trebuie să fie supravegheat de un adult, iar din păcate acest lucru nu e realizabil încă”, a mai spus Maia Bănărescu. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii