Drepturile copilului

Ucigașii de îngeri țintesc copiii din regiunea transnistreană. Ce fac organele de drept?

Foto: playtech.ro

Cazurile de trafic și exploatre sexuală a copiilor de membrii unor rețele de pedofili străini care operează pe Interenet, sunt o povară pentru oamenii legii. Fie că anchetele penale sunt inițiate de organele responsabile de la Chișinău, sau de cele de la Tiraspol, lipsa de comunicare dintre structurile din dreapta și stânga Nistrului face ca dosarele să se finalizeze cu pedepse blânde. Deseori aceste dosare sunt suspendate și chiar clasate, unii dintre abuzatori nefiind vreodată pedepsiți.

Cel puțin două organizații neguvernamentale din regiunea transnistreană, printre care ”Inițiativa femeilor” și Centrul de dezvoltare și susținere a inițiativelor civile ”Rezonanța”, cunosc cazuri de abuz sexul al copiilor din regiune de persoane din țară și din străinătate.

Racolarea copiilor se face exclusiv pe Interenet prin intermediul rețelei sociale ”odnoklassniki.ru” și prin programul de mesagerie ”Skype”. Reprezentanții celor două organizații neguvernamentale, care acordă asistență copiilor victime ale traficului și abuzului în dreapta Nistrului, povestesc cazul unei fetițe de 9 ani, care cu greu a scăpat din mrejele abuzatorilor.

Aceștia, printre care o femeie cu nume de utilizator ”Elena.schmit”, din orașul Koln, Germania și doi bărbați cu nume de utilizatori ”Merab ucnobi” și ”Giorgi Magari” au reușit să afle de la copil o serie de date cu caracter personal, cum ar fi: adresa de domiciliu, numărul de telefon și informații despre situația familială. În cadrul discuțiilor on-line străinii au recurs la amenințări pentru a o determina pe copilă să se dezbrace în fața camerei web, în timp ce discutau pe Skype.

Părinții nu știau despre abuzurile la care era supusă fiica lor

Foto: blog.nsbank.com

Fetița a fost supusă unei presiuni psihologice puternice. Despre cele întâmplate copilul nu a povestit părinților pentru că era foarte speriată și dezorientată. Parinții au aflat din întâmplare despre discuțiile pe care le avea fiica lor cu cetățeni străini, în momentul în care mama fetei a văzut un mesaj de la utilizatorul de Skype, ”Elena.shmit”. Atunci părinții au încercat să determine persoanele necunoscute să înceteze comunicarea cu fiica lor. Ca răspuns, abuzatorii au amenințat părinții cu răfuială fizică, dacă nu vor permite fetiței să ”comunice” cu ei.

”Amenințările au continuat, iar abuzatorii au speriat părinții, la un moment dat, că le va răpi fiica de 9 ani”, adaugă Iuliana Abramov, directorul Centrului ”Rezonanța”.

Listele de prieteni ale unor străini pline ochi cu numele unor copii

Pe site-ul de socializare ”onokalssniki.ru”, circa 70% din lista de prieteni ai celor trei abuzatori erau fetițe cu vârsta de până la 12 ani, din orașul Tiraspol. "Acest lucru sugerează caracterul sistematic al actelor ilicite îndreptate împotriva copiilor și părinților lor. Aceștia, din câte cunoaștem, au propus unui alt copil întreținerea contactului sexual", precizează Abramov.

După ce cazul a ajuns în vizorul organelor de drept de la Tiraspol, în urma sesizărilor făcute de reprezentanții oragizațiilor neguvernamentale locale, a fost inițiată o anchetă penală. Între timp, abuzatorii și-au schimbat numele de utilizatori, probabil, pentru a șterge urmele: ”Elena Schmit” a devenit ”Marina Moers”; ”Merab ucnobi” și- a schimbat numele în ”Mer Mizanit”, câteva ore mai târziu numele de ”Mer mizanit„ a fost schimbat în ”Murabushka Vinc Mici”, iar ”Giorgi Magari” - a devenit ”Gio Mimino”.

În prezent acestea conturi sunt blocate, iar urmărirea penală este suspendată. Nu am reușit să vorbim cu procurorul care a instrumentat cazul, însă se pare pe parcursul anchetei nu s-au acumulat probele necesare pentru incriminarea abuzului. De doi ani ancheta nu a avansat, iar unul dintre motive este că abuzatorii sunt greu de identificat.

Pedofil cu o listă de 900 de copii

În aprilie anul curent, Centrul de Combatere a Crimelor Cibernetice a anunțat despre reținerea unui cetățean moldovean în vârstă de 25 de ani, student la medicină în România. Acesta, se pare, ar fi contact, prin intermediul rețelelor de socializare, 900 de copii, cu vârstă de până la 12-13 ani.

Cu cel puțin  trei dintre acești copii cu care comunica pe Interenet, s-ar fi întâlnit în viața reală. Este vorba de doi frați din regiunea transnistreană și un alt băiat din Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia. Pe parcursul anchetei au fost implicați și reprezentanții organizației ”La Strada”, care au încercat să convingă atât copii, cât și părinții să depună mărturie împotriva abuzatorului. Eforturile lor nu au dat rezultat, iar tânărul riscă o pedeapsă neînsemnată, care va fi probabil închisoare cu suspendare.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Criuleni, fiind judecat conform articolului 175 din Codul penal, intitulat ”Acostarea copiilor în scopuri sexuale”. În lipsa mărturiilor copiilor, acestuia nu i se incriminează și alte articole din codul penal, care i-ar fi înăsprit pedeapsa.

Pușcăria nu-i sperie

Acum patru ani, autoritățile de la Chișinău au anunțat public că au anihilat o rețea de pedofili, care racola copii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin intermediul rețelelor de socializare. Iar în 2011 italianul Andrea Pasquini și norvegianul de origine rusă, Oleg Sivițki, tot el capul rețelei, au fost condamnat la 21 de ani de închisoare. Alți trei cetățeni moldoveni care au ajutat membrii rețelei să racoleze copii au fost condamnați pentru 11 și, respectiv, 18 ani de privațiune de libertate.

Cu toate acestea, o investigație jurnalistică a scos la iveală că rețeaua nu a fost pe deplin anihilată, mai mulți membri ai rețelei fiind în continuare în libertate. Printre aceștia un fost demnitar UE, un preot danez, un militar german și un inginer tailandez.

„Copiii au ajuns pe mâna rețelei fără să își dea seama. Bărbații știau cum să se apropie de ei și ce să le ofere. Ca să-i ademenească, au fost folosite necesitățile elementare ale unui copil. Erau amăgiți și atrași cu tot felul de cadouri, hrană, îmbrăcăminte, jocuri", susține Natalia Bairam, avocata care a reprezentat în instanță interesele a șase victime cu vârstele cuprinse între 12 şi 14 ani. Procurorii susţineau atunci că în total, ar fi vorba de aproximativ 150 de victime.

Ademeniți în ”paradisul pedofililor”

Reamintim că această rețea ademenea clienții străini prin intermediul unui blog în limba engleză. Acestă resursă on-line se dorea a fi un minighid turistic pentru pedofilii din străinătate, pentru că oferea tot setul de informaţii necesare pentru a ajunge în Moldova, la Chișinău și Tiraspol, dar și în Odesa, Ucraina. Informațiile conțineau inclusiv posibilităţile de distracţie, dar şi "pachete turistice", cu o listă de preţuri pentru tururi turistice, care aveau ca destinaţii oraşele: Chişinău, Tiraspol şi Odesa.

Acest blog oferea și servicii escort, aici putând fi accestae pozele a peste 40 de băieți, majoritatea din regiunea transnistreană, cu vârste fragede, pozând în bustul gol.

Rețea de pedofili divizată, însă nu anihilată

Foto: Guttorm Flatabø

După ce în noiembrie 2010, capii reţelei au fost arestaţi, reţeaua s-a divizat în două, fiind preluată la Chişinău de una dintre fostele victime, iar la Tiraspol de iubitul unuia dintre capii reţelei. Membrii rețelei au devenit mai precauți, schimbându-și permanent numele de utilizatori pentru a-și șterge urmele.

Unele surse din cadrul Centrului de Prevenire a Traficului de Persoane, într-o discuție neoficială au recunoscut că în astfel de cazuri, există o colaborare cu organele de drept din regiunea transnistreană. Aceasta este una neoficială, iar rezultatele unei astfel de colaborări nu dau de fiecare dată rezultate.

De ce oamenii legii nu fac față fenomenului?

Organele responsabile de investigarea, dar, mai ales, de prevenirea unor astfel de cazuri par să aibă mâinile legate. Pentru că regiunea transnistreană este nerecunoscută la nivel internațional, dosarele inițiate de organele autoproclamate de la Tiraspol nu pot fi finalizate pentru că acestea nu pot face demersuri oficiale către organele din țara de origine a abuzatorului, atenționează experții.

Atunci când astfel de dosare sunt inițiate, însă, de organele de drept de la Chișinău, ancheta fie se tărăgănează sau nu poate fi dusă până la capăt. Asta deoarece, spun autorităţile, nu au acces la victime și nici nu există o colaborare cu organele de la Tiraspol.

”Scuzele organelor de drept de la Chişinău nu sunt justificate atât timp cât acestea nu întreprind toate măsurile posibile pentru a preveni infracțiunea sau a identifica și pedepsi infractorul. De asemenea, justificarea pentru a suspenda o cauză penală pentru că nu s-ar deține controlul în regiune, nu este una rezonabilă.”, susține Vadim Vieru, jurist ”Promo-Lex”.

Expertul punctează că, pe de altă parte, autoritățile constituționale acordă o atenție foarte mică în general investigării tuturor infracțiunilor comise în regiunea transnistreană, nu doar a celor de trafic de copii, deşi deţin suficiente pârghii, cel puțin, măsurile speciale de investigație ca interceptare, filare, etc.

Copiii și internetul – conexiuni periculoase

Un studiu realizat de organizația ”La Strada” arată că fiecare al zecelea copil, care a făcut cunoștință pe Internet cu persoane din alte țări, a primit on-line o propunere indecentă. Aproape un sfert din copiii chestionați au menționat că au primit propuneri de a se întâlni în viața reală cu persoanele din străinătate cu care au făcut cunoștință pe rețelele de socializare.

Dintre copiii chestionați, 5 din 10 au indicat că s-au întâlnit cel puţin o dată în realitate cu cineva cu care a făcut cunoștință pe Internet. Puțini sunt  copii care anunță părinții despre întâlnirile off-line cu persoane necunoscute. Mai mult de jumătate dintre aceste persoane au vârsta mai mare decât a copilului. În 48 la sută din cazuri, copii au menționat că aceste persoane aveau o vârstă între 16-20 de ani, în 4% din cazuri – 21-25 de ani, și în alte 4%, vârsta străinilor depășește 26 de ani.

Experții spun că la această vârstă copiii sunt ușor de manipulat. Asta inclusiv și din cauza că ambianţa „sigură” de acasă, combinată cu încrederea în oameni, pe care copiii o au în mod natural la o vârstă anumită, îi face să uite că aceste persoane sunt străine pentru ei. Acest lucru îi înlesneşte abuzatorului sarcina de a „vâna” un copil, care în „lumea reală” niciodată nu ar intra în vorbă cu un necunoscut.

Dacă v-ați confruntat cu o problemă atunci când navigați pe Internet, bănuiți sau cunoașteți vreun caz de abuz, puteți cere ajutor apelând la următoarele numere de telefon:

În Tiraspol:

0800 44000, linia fierbinete a Centrului ”Rezonanța”

În Chișinău:

0800 77777, linia fierbinte a Organizației ”La Strada”

116111, telefonul copilului al ministerului Muncii

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.siguronline.md, care  este conceput să informeze şi să promoveze utilizarea sigură a Internetului de către copii cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor.

Articolul a fost realizat de jurnalişti de pe ambele maluri ale Nistrului în baza unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD prin Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorilor şi nu reflectă în mod obligatoriu poziţia Uniunii Europene sau a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii