Drepturile copilului

Vaccinarea copiilor, obligatorie și în pandemie

Foto:CIJM

Pandemia de COVID-19 a anulat, pentru o perioadă de două luni, vaccinarea obligatorie a copiilor, Republica Moldova fiind unica țară din regiune care a sistat imunizarea. Chiar dacă vaccinarea a fost reluată la mijlocul lunii mai, unii părinți sunt reticenți atunci când trebuie să se prezinte cu copilul la medic.  Motivul - teama de noul coronavirus. Astfel, în prima jumătate a anului curent ratele de vaccinare au scăzut, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că dacă refuzăm să vaccinăm copiii ne putem pomeni cu alte pandemii pe viitor. Pe de altă parte, ei ne asigură că în centrele medicale sunt luate toate măsurile pentru a preveni infectarea cu COVID-19, procedura de imunizare fiind organizată în așa fel încât să garanteze  maximă securitate.

Foto: CIJM

Susține vaccinarea și în pandemie

Veronica Cristea, o tânără din Chișinău, a mers să își vaccineze copilul la două luni și jumătate după naștere. Orarul de vaccinare i-a fost oferit la maternitatea unde a născut.

„Medicul a examinat copilul, a văzut că se simte bine și a decis că putem face vaccinul. La câteva ore după imunizare, am fost sunată de lucrătorul medical care m-a întrebat de starea de sănătate a copilului”, susține femeia.

Veronica spune că și-a vaccinat fetița ca să îi asigure imunitatea și să crească sănătoasă. Totuși, femeia recunoaște că a avut anumite rezerve atunci când a trebuit să meargă la medic. Cea mai mare temere era să nu contacteze virusul, ea sau copilul, asta deoarece același medic de familie consultă și copiii, și adulții, spune ea.

Temerile i-au dispărut când a pășit pragul instituției medicale – chiar de la intrare tuturor li se măsura temperatura, oamenii erau obligați să poarte mască și să își dezinfecteze mâinile. În interior, un responsabil coordona deplasarea pacienților, iar distanța socială era asigurată, inclusiv prin numărul mic de persoane care se aflau în incinta instituției.

 

 

Pe perioada stării de urgență - de la 15 martie până la 15 mai 2020, au fost stopate temporar vaccinările efectuate în IMSP de asistență medicală primară, dar au continuat vaccinările nou-născuților în maternități unde copiii au fost imunizați contra tuberculozei și  hepatitei virale B. 


Vaccinând copiii îi protejăm de alte infecții

O altă tânără pe care am întâlnit-o la Centrul Medicilor de Familie din sectorul Buiucani, Mariana, a venit să-și vaccineze copilul, care în acest an merge la școală. Femeia spune că a făcut la timp toate vaccinurile copilului și că nu percepe pandemia ca pe un impediment pentru imunizare.

„De ce să tratăm ceva, când noi putem să prevenim maladii grave prin vaccinarea copiilor? Vaccinarea trebuie să fie efectuată conform planului și copilul trebuie să fie imunizat la timp. Nu văd niciun obstacol ca să vaccinăm copiii acum”, ne-a spus Mariana.

Programul Național de Imunizări garantează vaccinarea gratuită pentru toți cetățenii. În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează împotriva  infecțiilor precum: poliomielită, difterie, tetanos, rubeolă și rubeolă congenitală, hepatită virală B la copii, oreion și rujeolă.

Cei trei copii ai familie Ducantoni sunt vaccinați

Și în familia Ducantoni din satul Cuizăuca, Rezina toți cei trei copii au fost vaccinați la timp chiar și în perioada pandemiei. Mezinul a fost imunizat la centrul medicilor de familie când a împlinit două luni, după ce primele doze de vaccin i-au fost administrate la maternitate. Vera Ducantoni, mama copilului, ne spune că i-a fost frică să meargă la medic chiar dacă are deplină încredere în profesionalismul acestuia. 

„De fiecare dată când merg la spital totul e steril și mă simt în siguranță. Asistenta medicală îmi explică întotdeauna ce vaccin administrează și care pot fi reacțiile organismului. Copilașul a fost examinat, cântărit și măsurat înainte să îi fie administrat vaccinul”, a precizat femeia.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ultimii 4 ani, în cadrul Programului Național de Imunizări al Republicii Moldova, au fost administrate 4.665.190 de doze de vaccin și au fost înregistrate 454 de reacții adverse moderate și severe, care au fost tratate cu succes în scurt timp, fără consecințe sau probleme ulterioare de sănătate. De asemenea, în ultimii ani nu a fost înregistrat nici un caz de șoc anafilactic (reacție alergică foarte severă) sau deces în urma administrării vaccinului.

Foto: CIJM

Unele mame cred că imunizarea trebuie amânată

Ludmila Postolachi o femeie dintr-o localitate din nordul Moldovei a fost anunțată de medicul de familie cu o zi înainte că trebuie să se prezinte la punctul medical pentru imunizarea copilului. Femeia recunoaște că din cauza pandemiei nu s-a dus cu inima deschisă la medic, mai ales că la prima imunizare fetiței i s-a învinețit locul administrării vaccinului, spune ea. S-a liniștit după ce a discutat cu medicul de familie.

„Fetița e atât de mică și cred că ar fi bine ca vaccinarea să fie făcută după pandemie și când copilașul va fi mai mare. Din cauza COVID-ului nici la controlul lunar nu putem merge, dar ca mamă îmi fac griji ca să se simtă bine. Văd că e activă și zâmbitoare, iar asta mă face să fiu mai pozitivă”, a spus Ludmila.

Vaccinurile previn mai multe boli periculoase

La Centrul medicilor de familie nr. 5 din sectorul Buiucani unde activează în prezent circa 40 de angajați, vaccinarea micilor pacienți este programată de către medicul de familie sau asistenta medicală. În luna mai instituția a înregistrat un flux mai mare de pacienți la imunizare, în prezent toți copiii sunt vaccinați și nu mai există restanțe la acest capitol, ne spun medicii.  

Potrivit UNICEF Moldova,  stoparea vaccinării pentru o anumită perioadă de timp crește considerabil riscul reapariției bolilor infecțioase. Acest lucru este cauzat de pierderea imunității colective care este primordială în asigurarea stopării transmiterii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Un exemplu în acest sens este epidemia de rujeolă din anul 2018, care a fost cauzată de refuzul la vaccinare a părinților/îngrijitorilor care în timp s-a soldat cu reapariția unui focar cauzat de această maladie.

În cazul epidemiei de rujeolă din 2018, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC), la nivel global numărul deceselor a ajuns la 140.000 de cazuri, majoritatea fiind înregistrate în rândul copiilor cu vârsta de sub 5 ani.         ​

Foto: CIJM

Prioritar au fost vaccinați copiii care necesitau imunizarea contra rotavirusului. Săptămânal, în zilele de marți și joi, respectând regimul de vaccinare de jumătatea de oră, sunt vaccinați în jur de  30 de copii.

„Chiar dacă suntem în perioada de pandemie, noi îndemnăm părinții să vină să vaccineze copiii. Riscul de a se îmbolnăvi de coronavirus este foarte mic, deoarece se respectă toate măsurile de protecție pentru ca vaccinarea să aibă loc în siguranță. Părinții și copiii mai mari de șase ani intră în instituție cu mască și mănuși de protecție. La primul etaj se face termometria, dezinfectarea mâinilor”, spune Marina Mocreac, manageră a Centrului Medicilor de Familie 5 AMT Buiucani.

Pandemia nu este un obstacol pentru vaccinare

La Centrul Consultativ Diagnostic (CCD) AMT Centru din Municipiul Chișinău vaccinarea a fost reluată pe data de 17 mai 2020, peste o zi de la adoptarea unei hotărâri de Guvern în acest sens. Circa 66 de medici de familie și asistente medicale activează la CCD, iar pacienții sunt programați la specialiști astfel încât să nu se afle mai mult de jumătate de oră în instituție.

 „Pandemia nu este un obstacol pentru vaccinare. Neavând vaccinarea noi o să avem, din păcate, și alte pandemii, și alte boli. Îi îndemn pe toți să se vaccineze, pentru că efectele postvaccinare sunt identice ca și până la pandemie”, a precizat Andrian Sâmboteanu, medic pediatru, responsabil de imunoprofilaxie în sectorul Centru al capitalei.

La moment, toți copiii care nu prezintă contrandicații sunt imunizați cu toate tipurile de vaccin prevăzute în Programul național de imunizări. Cu toate că părinții sunt mai rezervați la vaccinarea în pandemie, fluxul de copii imunizați la CCD nu s-a schimbat radical în această perioadă. În medie sunt vaccinați de la 40 până la 60 de copii lunar, număr identic cu cel care a fost și până la pandemie. „Sunt copilași care au până la șase luni și, din păcate, din cauza pandemiei nu au fost vaccinați contra infecției rotavirale, dar imunizarea a fost reluată și nu este nici un risc”, a mai spus Sâmboteanu.

Trebuie să ne informăm și să nu ne fie frică

Foto: CIJM

Ana Ploteanu, medic de familie la Centrul Consultativ Diagnostic, activează în lipsa unei asistente medicale. Astfel că ea se ocupă și de înregistrarea pacienților, inclusiv pentru vaccinare, respectând un anumit interval între imunizări. Copiii mici sunt vaccinați în zilele de marți și joi, iar cei mari – miercuri. Programările sunt făcute în așa fel încât copilul să ajungă în aceeași zi la medicul de familie, la un specialist, la analize și la cabinetul de vaccinare.

„Trebuie să ne informăm și să nu ne fie frică. Trebuie să fim atenți ca să nu ne îmbolnăvim, dar și să avem grijă ca vaccinarea obligatorie să se facă la timp. Toate imunizările pe care le facem copiilor sunt merite de sute de ani ale medicilor, ale sistemului medical, ale tuturor țărilor care au scăpat de maladii. Acum nu trebuie să dăm frâu liber și să permitem maladiilor împotriva cărora ne vaccinăm de ani buni să revină. De aceea, chiar dacă este COVID, trebuie să vaccinăm populația”, spune Ana Ploteanu.

Ministerul Sănătății:  „Pandemia a avut un efect negativ asupra imunizării”

Autoritățile reiterează că vaccinarea copiilor se efectuează obligatoriu, în prima jumătate a zilei, creându-se toate condițiile pentru aceasta: curățarea umedă cu utilizarea produselor biodistructive, aerisirea coridoarelor, folosirea lămpilor bactericide în cabinetele de vaccinare, respectarea distanței sociale (nu mai puțin de un metru de la alte persoane), utilizarea antisepticilor pentru mâini.

„Starea de urgență a avut un impact negativ asupra realizării vaccinărilor. Astfel cu vaccinarea primară în șase luni ale anului 2020 au fost cuprinși 70% copii (față de 89 % în primele șase luni ale anului 2019), cu revaccinare la vârsta de 2 ani – 70% copii (față de 86% în primele șase luni ale anului 2019), revaccinarea la 7 ani – 63% (față de 90 % în primele șase luni ale anului trecut) și revaccinările de la vârsta de 15 anii – 65% (față de 92% în primele 6 luni ale anului 2019 )”, se arată într-un răspuns la o solicitare oficială adresată MSMPS de către Centrul de Investigații Jurnalistice.

Pentru a informa cetățenii despre necesitatea imunizării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, a lansat în luna august  campania de informare „Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!”. Campania își propune să abordeze importanța vaccinării și să combată miturile și informațiile false despre imunizare.

„Bunăstarea comunității poate fi măsurată în gradul de pregătire și capacitatea de a face față unor urgențe de sănătate publică majore, inclusiv cauzate de boli infecțioase prevenibile prin imunizări. Întreaga societate, dar și fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze ce efecte devastatoare pot avea unele boli infecțioase, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total datorită programelor de imunizare. Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane prin imunitate colectivă”, a menționat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, cu ocazia lansării campaniei.

Republica Moldova beneficiază de vaccinuri de calitate verificată, procurate prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care gestionează, urmărește și controlează achiziția de vaccinuri precalificate de către Organizația Mondială a Sănătății și a consumabilelor. UNICEF Moldova sprijină la fel fortificarea capacităților la nivel național în ceea ce privește comunicarea interpersonală a lucrătorilor medicali ce ține de prestarea serviciilor de imunizare.

„Pandemia COVID-19 ne-a adus într-o oarecare măsură acolo de unde am început, când oamenii nu aveau acces la vaccinuri care să le salveze viețile. Astăzi, frica de necunoscut și vulnerabilitatea în fața unui virus agresiv ne pot aminti cu ușurință de perioada prin care au trecut părinții și bunicii noștri. Este regretabil faptul că o dezinformare considerabilă a dus, de asemenea, la scăderea încrederii în vaccinuri și a ratei de vaccinare a copiilor din Republica Moldova. UNICEF Moldova va susține necondiționat eforturile comune ale autorităților de a garanta accesul la vaccinuri sigure și accesibile, pentru a proteja copiii și populația Republicii Moldova și pentru a le asigura dreptul la sănătate și bunăstare”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentanta de țară UNICEF Moldova.

Vaccinurile din cadrul Calendarului național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii