Drepturile copilului

Victor Țvircun: Primul an de reformă a sistemului rezidențial a adus schimbări esențiale

glsa.ro

Chisinau (IPN) Primul an de reformă a sistemului rezidențial de îngrijire a copilului a adus schimbări esențiale, a declarat ministrul Educației, Victor țvircun, în cadrul ședinței de marți, 6 noiembrie, a Clubului Jurnaliștilor de Investigație.

Potrivit ministrului, în perioada respectivă, numărul caselor de copii de tip familial s-a dublat, ajungând de la 22, câte erau deschise la începutul anului 2007, la 47. A crescut, de asemenea, contribuția statului prin dublarea indemnizațiilor lunare și triplarea celor anuale oferite pentru îngrijirea copiilor plasați în casele de copii de tip familial, a menționat Victor țvircun.

Totodată, ministrul a subliniat importanța monitorizării efectuate în comun cu UNICEF a celor 67 de instituții rezidențiale din Moldova, în baza căreia unele instituții vor fi renovate și optimizate, iar altele închise definitiv. Gimnaziul internat de la Cărpineni, raionul Hâncești, este prima instituție rezidențială în care a fost inițiat procesul de transformare, iar pentru anul de studii 2007-2008 se preconizează închiderea a 3 instituții, a precizat oficialul.

Reprezentantul UNICEF în R. Moldova, Ray Virgilio Torres, a declarat că numărul noilor plasări în instituțiile rezidențiale s-a redus cu jumătate în 2007. În cele 6 regiuni pilot unde a fost implementată reforma (Hâncești, Fălești, Florești, Strășeni, Telenești și Bălți) numărul copiilor din internate a scăzut cu 25%, a menționat reprezentantul UNICEF.

Ray Virgilio Torres a remarcat că reforma nu constă doar în modificarea legislației și transformarea instituțiilor, ci și în schimbarea mentalității și atitudinii acelor părinți care consideră că este în obligația statului să asigure educația și creșterea copiilor lor. La moment, datorită examinării detaliate a situației fiecărui copil în parte, 185 de familii și-au luat copiii acasă, iar alte 172 au fost ajutate să nu-și dea copiii la internat.

Reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului este desfășurată în primul an de către Guvern, cu sprijinul UNICEF și al Uniunii Europene. Scopul reformei este de a reduce numărul copiilor ce cresc și se dezvoltă separat de familie, prin reintegrarea în familia naturală sau extinsă a majorității copiilor care se află în internate sau case de copii și prin prevenirea instituționalizării copiilor.

În prezent, peste 11,5 mii de copii cresc în 67 de instituții de tip rezidențial. 10 mii dintre aceștia au unul sau ambii părinți în viață.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii