Drepturile omului

Noi mărturii de maltratare a tinerilor după protestele din 7 aprilie

Primăria municipiului Chișinău a format, în baza apelurilor rudelor și mărturiilor persoanelor care au avut de suferit în urma protestelor din 7 aprilie, o bază de date cu 371 de tineri arestați și maltratați de către poliție, dintre care s-a reușit stabilirea legăturii sau aflarea datelor de contact cu circa 160 de persoane.

Până la acest moment Primăria a investigat încă 70 de cazuri noi (din 115 cazuri investigate până în prezent) de tortură, tratament inuman și degradant aplicate de către poliție tinerilor arestați. Printre victime se numără 35 de elevi, dintre care 17 studiază în instituțiile de învățământ municipale. Elevii care au avut de suferit la comisariatele de poliție au vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani.

Primaria continuă investigațiile pentru  acumularea informației relevante cu privire la abuzurile comise de poliție după data de 7 aprilie 2009. În același timp, Primăria municipiului Chișinău  este în căutarea de parteneri pentru organizarea unui program de reabilitare a tinerilor maltratați de poliție.
Ne adresăm în continuare persoanelor care au avut de suferit de pe urma abuzurilor poliției să apeleze la ajutorul Primăriei municipiului Chișinău pentru acordarea asistenței medicale și a asistenței juridice, dar și pentru investigarea cazurilor de maltratare și abuz. Telefoane de contact: 20 15 16, 20 17 07, 22 10 02.

Fapte noi:

1.Zmeu Dumitru – 12 ani, elev, a fost reținut pe data de 7 aprilie în cadrul acțiunilor de protest împreună cu un prieten de către polițiști, bătut cu bastonul de câțiva polițiști și deposedat de telefonul mobil. Dus împreună cu prietenul său într-un birou din incinta Comisariatului general de poliție unde li s-au aplicat câteva lovituri cu bastonul de cauciuc de către 6 polițiști.

2.Andronic Gheorghe – invalid de gr.III, pensioner, participant pasnic la protest. A fost arestat timp de 10 zile la penitenciar,  amenda 50 lei.

3.Arabadji Ecaterina – retinuta pe 7 aprilie la ora 23:00 la domiciliu și dusă la Comisariatul Buiucani pe 24 de ore, ulterior retinuta pe 11 aprilie timp de 24 ore, amendă 100 lei.

4.Aramă Victor – participant pasnic la protest, retinut pe 8 aprilie la ora 1:30 noaptea. Retinut 3 zile la izolator și maltratat; 13 zile la penitenciar. A urmat 10 zile tratament la spital.

5.Baidu Mihai – reținut pe 7 aprilie in strada, amendat cu 40 lei. Nu a fost maltratat.

6.Balan Anatol – protestatar pașnic. Reținut peste o săptămână de la evenimente. În momentul reținerii mașina sa a fost înconjurată de două mașini model Opel - Astra de culoare albă din care au ieșit 7 polițiști și lau bătut în piept și în cap. Ulterior, a fost dus la CGP unde iarăși a fost bătut și i s-a cerut să identifice în fotografii persoanele pe care le cunoaște. Eliberat imediat și rechemat pentru aceeași procedură (de identificare) a doua zi.  

7.Banari Radu – student, nu a participat la acțiunile de protest. Reținut seara pe data de 7 aprilie de polițiști îmbrăcați în civil. Bătut cu bestialitate în momentul reținerii, dus într-un subsol unde, de asemenea, a fost bătut, după care a fost urcat într-o mașină și transportat la Comisariatul Buiucani. Impus să semneze declarații fără a avea posibilitatea să cunoască ce semnează.

8.Baran Sergiu –reținut pe 7 aprilie pentru 3 zile, amendat 16 lei.

9.Beșleaga Alexandru - student, reținut in strada pe data de 8 aprilie. Nu a fost maltratat.

10.Bogdan Eugeniu – reținut pe 7 aprilie și dus la Comisariatul centru. I-a fost aplicat arest 10 zile. In comisariat a fost maltratat de politisti.

11.Borovschii Andrei – student, participant pasnic in cadrul actiunilor de protest. A fost retinut pe data de 8 aprilie, batut in momentul retinerii de citiva politisti si dus la Comisariatul Buiucani unde de asemenea fost batut de mai multe ori de catre mai multi politisti.

12.Buga Ion – reținut pe data de 8 aprilie pe la ora 0:00 de către poliție în timp ce se deplasa spre casă. Nu a participat la proteste. În momentul reținerii a fost agresat de către polițiști, bătut, urcat într-o mașină și dus la Comisariatul general de poliție. Impus să semneze declarații precum că ar fi participat la acțiunile de protest. După 3 zile de arest, transferat la Vulcănești pe o perioada de 5 zile unde a fost bătut în continuare.

13.Butmalai Ion Constantin –  retinut pe data de 8 aprilie. Nu a participat la actiunile de protest. Batut in momentul retinerii, urcat in masina impreuna cu fiul lui si dus la comisariatul general de politie unde a fost in continuare maltratat dur de catre politie. In urma loviturilor aplicate s-a ales cu comotie cranio cerebrala si multiple vinatai pe corp.

14.Butmalai Ion Ion – elev, retinut pe data de 8 aprilie in jurul orelor 0:00 impreuna cu tatal sau in timp ce se deplasau de la Chisinau spre Cahul. Nu a participat la actiunile de protest. I s-au aplicat citeva lovituri cu bastonul de cauciuc si dus la Comisariatul General de politie unde a fost in continuare maltratat dur de catre politie.

15.Caisоn Marcel – student, retinut pe data de 9 aprilie de organele de politie. Participant pasnic la actiunile de protest de pe data de 7 aprilie. Batut in timpul retinerii de catre politisti si dus la Comisariatul de la Ciocana unde a fost maltratat in continuare de catre politisti. Impus sa semneze declaratii fara a avea dreptul sa faca cunostinta cu actele pe care le semneaza. In urma loviturilor s-a ales cu multiple traume pe corp.

16.Calancea Radu –  student, retinut pe data de 7 aprilie in jurul orelor 22:30. Participant pasnic la actiunile de protest. Dus la Comisariatul de politie Buiucani unde a fost batut si torturat de politisti. I-a fost aplicat arest administrativ 10 zile, iar ulterior i-a fost aplicata interdictia de a nu parasi tara timp de 1 an.

17.Camenschi Sergiu – angajat, nu a participat la proteste. Retinut de politie si intimidat fară a fi dus la comisariat. 

18.Cebotaru Dumitru –  nu a participat la actiunile de protest. Retinut pe data de 7 aprilie in centrul capitalei, batut in momentul retinerii si dus la Comisariatul general de politie unde a fost in continuare maltratat de politisti.

19.Chidu Viorel Vasile – reținut la  8 aprilie ora 01.00 în parc lăngă Catedrală

20.Cilenco Vitalie Nicolae – student, nu a participant la protest.  Data reținerii 8 aprilie, ora 12.00 lîngă casă. Reținut la CPS Ciocana eliberat în aceiași zi de Judecătoria Ciocana din lipsă de probe. Agresat verbal la comisariat.

21.Ciobanu Eugen -  maltratat și bătut 10 zile de arest la CGP Ciocana.

22.Crucicovschi Alexei Vladimir – student, nu a participat la protest. Reținut în noaptea de pe 7-8 aprilie ora 01.00 în sectorul Ciocana str. Vadul lui Vodă

23.Dandara Alexandru - minor, participant pașnic. Reținut la 9 aprilie după ora 22.00 la domiciliu. Dus la CPS Ciocana unde i se incrimina că a aruncat cu pietre. Nu afost bătut pe motiv că era însoțit de mama sa. Perioada arestului de pe 9 pînă la 16 aprilie. După ce Jud. Ciocana i-a aplicat 30 zile de arest transferat la Tighina 6.

24.Doltu Alexandru - student,  perioada de arest – 8-16 aprilie. Urmărire penală. Reținut la Ciocana de 4 politiști, amenințat cu  armele spre tâmple și duși la sectorul de politie al sectorului Ciocana. Judecați fără avocat și sancționați cu 3 zile arest. După judecată au fost readuși la sectorul de poliție al sect. Ciocana unde au fost maltratați. După 3 zile a mai avut loc un proces de judecată și a fost sancționat cu 30 zile și transferat la izolatorul de detenție preventivă. La Ciocana a fost hrănit cu apă și pâine de două ori pe zi și a răcit, polițiștii incluzând intenționat noaptea ventilatorul.   

25.Dumitrascu Vasile –  retinut pe 8 aprilie, nu a participat la protest, perioada retinerii - 8 zile, batut in momentul retinerii, dus in incinta Comisariatului de la Telecentru, iar peste 72 de ore a fost transferat la CGP. Are comotie cerebrala si se plange de dureri de rinichi, si stomac. In incinta comisariatului a fost hranit doar odata pe zi cu paine si apa fiarta.

26.Erezan Roan - Perioada de arest 5 zile. Nu a participat la protest. A fost batut-

27.Fedotov Vadim  - student, perioada de arest 16 zile. Protestatar pașnic.  Dosar penal. A fost reținut pe str. Columna și dus la CPS Centru. Judecat în sediul comisariatului și sancționat cu 20 zile arest. Erau 25 tineri într-o odaie 3x4 m patrați. Nu a fost hrănit 2 zile.

28.Filip Andrei – student, perioada de arest – 9- 13 aprilie.  Reținut în fața universității împreună cu alți 7 colegi. Nu a participat la proteste și nu i-au fost prezentate dovezi. Judecat la Comisariatul de poliție Râșcani cu avocat din oficiu și transferat la CGP. Nu a fost hrănit 24 ore. Achitat taxă pentru hrană – 16 lei. Polițiștii au cerut să fie identificat abia la comisariat.

29.Gaițu Alexandru -  Protestatatr pașnic. Dosar penal. Perioada reținerii 6 zile. A fost arestat acasă bătut și impus să semneze că ar fi primit bani pentru a participa la protest. Nu i s-au prezentat dovezi. I-au luat telefonul pentru că prezintă dovezi că a fost la eveniment.

30.Galchin Alexei –retinut la 8 aprilie in centrul capitalei, nu a participat la actiunile de protest. Retinut timp de 10 zile, i-a fost intentat dosar penal.

31.Galchin Oleg – retinut impreuna cu fiul in centrul capitalei, nu a participat la protest. Dus la Comisariatul general de politie unde a fost batut.

32.Goluță Ruslan Valentin – A fost reținut pe data de 08 aprilie  în fața Guvernului și pe 17 aprilie a fost eliberat.

33.Gorceac Sergiu Victor – a fost reținut în piața sectorului Centru pe data de 08 aprilie, arest la domiciliu.

34.Gorgofschii Ion Sergiu – a fost reținut pe data de 08 aprilie, a fost maltratat.

35.Greans Alexandru – nu a participat la protestele din 07 aprilie, dar a fost reținut și maltratat de polițiști.

36.Guiban Ion Ion – reținut în la ieșire din orașul Chișinău, a fost maltratat de poliție.

37.Larionov Alexandr - student, perioada de arest 11 zile. Dosar penal. Comoție cerebrală și pelonefrită. Reținut acasă la 9 aprilie în sectorul Botanica și dus la CPS Ciocana. Bătut în continuu timp de o oră, iar a doua zi transferat la CGP.  Impus să facă declarații în fața camerei de filmat și bătut de 7 polițiști. I-a fost oferit un avocat din oficiu care le-a cerut părinților inițial 3000 lei și ulterior, 200 euro, fără vreun contract sau chitanță.

38.Lascu Serghei – retinut pe data de 8 aprilie, participant pasnic in cadrul actiunilor de protest, dus la Comisariatul General de politie unde a fost maltratat. I-a fost aplicat 30 zile de arest in Izolatorul de detentie preventiva.

39.Macarenco Ion – retinut pe data de 8 aprilie, nu a participat la actiunile de protest. Dus la Comisariatul General de politie unde a fost tinut timp de 4 zile si batut fara nici un motiv din declaratiile fratelui sau.

40.Mamadaliev Ghenadie Ghenadie – a fost reținut și maltratat pe data de 08 aprilie.

41.Mamadaliev Victor Ghenadie –  a fost reținut și maltratat grav, contuzie a țesuturilor moi ale capului.

42.Caisân Marcel – elev, participant pașnic la acțiunile de protest de pe data de 7 aprilie, maltratat  polițiști, i s-a refuzat asistenta medicala.

43.Mateiescu Vitalie Nicolae – a fost reținut și maltratat de poliție, în urma maltratării s-a ales cu rinichii bolnavi.

44.Mihalachi Igor – a fost reținut pe 07 aprilie și eliberat, a depus o cerere la Procuratură , dar și-a retras-o fiindcă e purtat pe drumuri.

45.Mogăldea Dan Vasile – protestatar pașnic. Reținut pe data de 07 aprilie și totodată maltratat de poliție, a stat în detenție 12 zile.

46.Moraru Vasile Mihai –student reținut pe data de 08 aprilie la Comisariatul General de Poliție, a stat în  detenție 48 ore, i-au luat mobilul și nu i l-au restituit, a scris o petiție ca să-i restituie mobilul dar nu a primit răspuns la ea.

47.Moroi Tudor Leonid - a fost reținut în seara de 07 aprilie dar n-a fost maltratat.

48.Moroșanu Mihai – nu a fost reținut dar în urma unui exploziv care a fost aruncat în aer de către polițiști s-a ales cu comoție și contuzie, internat la Spitalul de Urgență 5 zile și la spitalul Sfînta Treime 7 zile.

49.Munteanu Andrei – comoție cerebrală, contuzii pe spate, protestatar pașnic, reținut la Comisariatul de poliție Buiucani unde a fost bătut până la leșin. Avocatul din oficiu i-a cerut 600 Euro în schimbul eliberarii.

50.Saracuța Vadim – Nu a participat la proteste. La 07.04.2009 reținut de poliție, bătut de către polițiști. Au fost duși într-un garaj în care se aflau în jur de 50 de persoane arestate, a fost impus, la Comisariat, să semneze niște hârtii. Au stat fără apă 2 zile.

51.Sarateanu Alexandru -  21 ani, nu a participat la acțiunile de protest. Reținut pe data de 7 aprilie in centrul capitalei de câțiva polițiști, dus la Comisariatul General de politie unde a fost maltratat și bătut cu pumnii si picioarele de polițiști, ulterior dus la Penitenciarul din Taraclia.

52.Șlecari Anatolie – Reținut până în prezent.

53.Stroiu Gheorghe – La 07.04.2009, reținut în microbozul Cahul. Persoanele din microbuz nu au participat la protest. În timpul reținerii a fost bătut. A fost dus la Comisariat. În celulă se aflau 8-10 persoane.

54.Șuleanschii Sergei – 20 ani. La 07.04.2009, în timp ce se întorcea de la antrenament, a fost reținut, în Centru. A fost bătut doar în timpul reținerii. A fost eliberat la 16.04.2009. În timpul arestului a fost ținut în condiții inumane.

55.Suruceanu Eugen – 26 ani. A participa la protest ziua, la 07.04.2009, în mod pașnic. Noaptea, în jurul orei 1, în timp ce se întorcea de la o zi de naștere, prin sectorul Centru, asupra lui au navalit mai multe persoane, îmbrăcate în uniforma civilă, cu panglici albe la mână. În timpul bătăilor – și-a pierdut cunoștința. I-a fost spars capul, nasul, urechea și a suferit și alte fracturi. I-au fost furate lucrurile personale. Aproape 2 zile a stat fără apă, hrană și imposibilitatea de a telefona acasă.

56.Tabuncic Gheorghe-  retinut la 08 aprilie

57.Tanase Eugeniu- retinut pe 9 aprilie, in oficiu, dus la CS Ciocana, ulterior transferat in CGP. A fost retinut timp de 7 zile. In urma batailor a suferit multiple hematome pe spate, coaste, ochiul drept . Acuza dureri de cap si spate. Dupa ce a fost retinut i-a fost luata fortat incaperea pe care o arenda, politia refuza sa intervina.

58.Trohin Vitalie - student, a fost maltratat. Nu a participat la proteste, retinut pe 10 aprilie, dus la CP Ciocana, eliberat dupa 7 zile.

59.Tudorache Mihail - student. Nu a fost maltratat.  A fost retinut pe 9 aprilie linga casa, ulterior dus la Drochia. S-a aflat in arest 8 zile;

60.Turcanu Adrian - A fost maltratat nu a suferit leziuni grave, doar vinatai. A fost retinut in timpul serviciului;

61.Turcanu Alexei - A  fost maltratat, nu a suferit leziuni grave. A fost retinut la 09.04.09, dus la CPS Ciocana. A fost concediat din cauza ca a fost arestat.

62.Tânăr care a solicitat anonimatul – a fost reținut pe 07 aprilie în PMAN de niște persoane cu măști pe cap, maltratat de poliție, cînd a fost eliberat i s-a dat de înțeles ca dacă mărturisește ce  i s-a întîmplat în perioada de detenție va avea probleme pe viitor.

63.Tânăr care a solicitat anonimatul – Nu a participat la acțiunile de protest, reținut în centrul capitaliei pe data de 7 aprilie în jurul orei 19:00 de câțiva polițiști, dus la Comisariatul general de politie și bătut foarte crunt de către polițiști. I s-a aplicat arest administrativ de 30 de zile fără a avea dreptul la asistență medicală și juridică.

64.Tânăr care a solicitat anonimatul – comoție cerebrală, contuzia membrelor posterioare, student   protestatar pașnic, a fost reținut la Comisariatul de poliție, sectorul Buiucani, bătut cu bestialitate și impus să semneze declarații fară a i se permite să le citească. I-a fost deschis dosar penal, 10 zile  privațiune de libertate. 2 zile a fost ținut fară hrană și apă. În schimbul eliberării avocatul din oficiu i-a cerut 400 Euro.

65.Tânăr care a solicitat anonimatul – reținut și maltratat dar se teme să vorbească.

66.Ursu Denis – Student. La 09.04.09 a fost retinut, se afla in câmp, eliberat pe 16.04.09.

67.Ursu Eugen - Elev, la 09.04.09 a fost retinut, dus la CGP, eliberat pe 16.04.09. Nu a fost maltratat.

68.Verdeș Ion - student, nu a participat la protest. În momentul reținerii a fost crunt bătut și dus la Comisariatul de poliție Centru unde a fost maltratat câteva ore în șir de către polițiști. Impus să semneze declarații precum că ar fi participat la protest, i s-a adus acuzații de sustragere a unor bunuri din incinta Parlamentului. I-a fost refuzat dreptul la apărare.

69.Vidrasco Aurelii- A fost  retinut la 07.04.09, dus la CPS Riscani, ulterior la CGP, eliberat la 11.04.09. Nu a fost maltratat.

70.Zalevschii Denis - Retinut linga casa pe 08.04.09, dus la CGP, eliberat la15.04.09. A fost maltratat, nu a suferit leziuni grave dar acuza dureri de spate.

Comunicat de presa
Directia Relatii Publice a Primariei municipiului Chisinau
19 mai 2009

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii