Drepturile omului

Răpiţi de Poliţie

Moldova.org

La sfârşitul anului 2003, dezvăluiam felul în care un pluton de poliţie a descins în satul Başcalia, unde primar este fratele primului ministru, şi a reţinut cu forţa peste 60 de persoane, pentru simplul motiv că de la benzinăria care-i aparţinea primarului s-ar fi furat un automobil. Cei peste 60 de başcalieni au fost ţinuţi închişi mai mult de 24 de ore, fiind impuşi să „recunoască” furtul (vezi ”Iarăşi Tarlev” pe www.investigatii.md). Iată un caz similar: poliţia a descins într-o mahala din oraşul Edineţ, reţinând cu forţa 17 de persoane nevinovate, pentru că un tânăr care locuia în acea zonă a oraşului era bănuit că ar fi comis un omor în Chişinău.        

 

 Vinovaţi fără vină  

După 3 zile, majoritatea celor reţinuţi au fost eliberaţi, fără să li se comunice motivul reţinerii şi fără ca cineva măcar din reprezentanţii organelor de drept să-şi ceară scuzele de rigoare. Patru dintre cei reţinuţi: soţii Ana şi Vasile Codrean,  părinţii tânărului bănuit de omor,  Mihai Căldare, prietenul acestuia, şi Veaceslav P. rudă a bănuitului, au rămas ostateci ai Poliţiei între 10 şi 52 de zile. Pentru a-şi justifica fărădelegile, poliţia, fiind susţinută de procurori şi judecători, a făcut uz de tot felul de tertipuri, pe care le utilizează frecvent organele judiciare pentru a umili cetăţeanul.

Ana Codrean ne-a povestit că în după-amiaza zilei de 18 august, la poarta lor s-au oprit câteva maşini ale poliţiei. Poliţiştii au intrat în ogradă şi după ce i-au întrebat de feciorul lor Marius, i-au somat să urce în maşină. Tot atunci li s-au luat actele de identitate. În timpul nopţii a fost dusă la Chişinău. Până la 25 august s-a aflat în Centrul de triere (CT), după care a fost transferată la Izolatorul de Detenţie Preventivă (IDP) al Comisariatului General de Poliţie Chişinău (CGPC), unde s-a aflat până la 8 septembrie. Zilnic, spune ea, era vizitată de un inspector al poliţiei care-i cerea să se gândească bine şi să spună unde se află fiul, în caz contrar “…procurorul o să-i dea” sancţie”  încă pe o lună…”

 

 Vagabond cu casă şi masă

În registrul de evidenţă al CT,  Ana Codrean figura ca reţinută în regiunea gării auto, pentru 10 zile, cu sancţiunea procuraturii municipiului Chişinău, pe motiv că nu are acte de identitate şi loc permanent de trai. Aceasta, în pofida faptului că în acelaşi registru era înscrisă adresa domiciliului acesteia. Ca să justifice ţinerea în arest a femeii, CT a întocmit mai multe decizii de reţinere administrativă pe motiv că acesta ar fi vagaboandă, iar Procuratura municipiului Chişinău a sancţionat arestul. Graţie „străduinţelor” poliţiei şi procuraturii, Ana Codrean a stat în arest 20 de zile, timp în care nu a ştiut nimic despre copii ei, inclusiv de fiica minoră.  

                            

Om să fie că pedeapsă se găseşte

Soţul Anei, Vasile Codrean a avut nenorocul să stea în arest 29 de zile. Înainte de a descrie tertipurile utilizate de poliţişti, procurori şi judecători pentru a justifica privarea acestuia de libertate, vom aminti că potrivit legislaţiei, reţinerea unei persoane se face doar în  caz că  aceasta este bănuită de comiterea unei crime. Până la expirarea a 72 ore de la momentul privării de libertate, persoana reţinută  trebuie să fie arestată (prin încheierea instanţei de judecată) sau eliberată. Reţinerea administrativă a persoanei , care a comis o contravenţie administrativă poate dura nu mai mult de 3 ore. Trebuie să menţionăm că nici unul din cei ţinuţi în arest nu figura ca bănuit de comiterea vreo unei crime şi nici nu avea antecedente penale.

Nu am reuşit să discutăm cu Vasile Codrean, deoarece acesta, după cum spune soţia sa, în timpul cât a fost în arest s-a îmbolnăvit şi acum se află la tratament. Vecinii acestuia susţin însă că el a plecat din ţară şi îi este frică să revină acasă. Am reconstituit traiectoria peregrinajului său prin organele de drept după documentele pe care am reuşit să le obţinem. Hăţişurile justiţiei însă s-au dovedit a fi atât de încurcate, încât, cu greu, am reuşit să le punem pe toate pe poliţe. Confuzia din documentele diferitor instanţe şi organe de drept nu pare deloc întâmplătoare, ci mai degrabă intenţionată, făcută special pentru a încurca şi mai tare lucrurile. Instituţiile respective se numesc instanţe de judecată şi organe de urmărire penală, chemate să apere drepturile omului şi sunt finanţate din banii publici.

Dar să le luăm de la capăt. Vasile Codrean a fost dus la CGP Chişinău, unde, între 6-16 august, a fost ţinut în arest ca vagabond, cu toate că, la fel ca şi în cazul soţiei sale, în registrul instituţiei  este notată adresa domiciliului. Pentru a se justifica, poliţiştii au recurs la mai multe falsuri. Iată conţinutul unei explicaţii întocmită din numele lui Codrean, “…acte de identitate nu am şi nici loc permanent de trai. Dorm unde mă prinde timpul, prin parcuri, subsoluri surse de existenţă întâmplătoare, strâng maculatură şi sticle. Rude apropiate nu am…”. La 16 august, el este eliberat din CT prin decizia administraţiei instituţiei, fiind “…transmis escortei CGP”…

 

Justiţie moldovenească

Nu a reuşit omul să ajungă cu bine acasă că, la 18 august, este ridicat din nou de poliţie. De data aceasta din vagabond este transformat în personaj agresiv, care nu se ocupă decât cu „ultragierea” poliţiştilor. La 19 august, judecătoria Edineţ sancţionează arestul lui Codrean pentru „nesubordonarea cu rea voinţă  dispoziţiei şi cererii legitime  ale colaboratorilor de poliţie”, fără să argumenteze oportunitatea aplicării măsurii de pedeapsă. La 24 august, i se dă un nou termen de arest, de data acesta de către judecătoria raionului Râşcani, pentru că“…pe data de 24.08.05, pe la ora 12.00, aflându-se pe teritoriul pieţii centrale din oraşul Râşcani, a ultragiat  colaboratorii de poliţie aflaţi în exerciţiul datoriei de serviciu,  jignindu-le  premeditat onoarea şi demnitatea, iar la cerinţele legitime ale lor de  ai urma în CPR Râşcani nu s-a subordonat, opunând rezistenţă fizică….”  La 5 septembrie, o altă judecătorie, cea a raionului Ocniţa, aplică arestul administrativ pentru 10 zile, pentru faptul că “… la 3 septembrie, la ora 12.30, la piaţa din oraşul  Ocniţa, V. Codrean  nu s-a subordonat cu rea voinţă la cerinţele legitime ale col. de poliţie de a prezenta actele, apoi  a încercat să fugă, însă  a fost reţinut…”. Puse cap la cap, deciziile celor trei judecătorii arată clar că sunt cusute cu aţă albă. Dacă ţinem cont că termenul de arest administrativ se calculează în zile, luându-se în consideraţie şi perioada de reţinere, apoi Vasile Codrean s-a aflat în arest la Râşcani de la 24 august, ora 12.00, până la 3 septembrie, ora 12.00. Nu ştim însă cum se face că în numai jumătate de oră (!) Vasile Codrean reuşeşte să ajungă de la Poliţia Râşcani în piaţa din oraşul Ocniţa şi să comită o nouă contravenţie, distanţa dintre cele două oraşe fiind de peste 75 de kilometri. Capac la toate este o altă hotărâre a judecătoriei Râşcani, datată cu 9 septembrie, prin care lui Codrean i se stabileşte un nou termen de arest pentru – atenţie – contravenţia comisă la 24 august în piaţa din Râşcani. Deci, pentru una şi aceeaşi faptă sunt aplicate două sancţiuni. Şi aceasta, în timp ce omul se afla şi aşa în arest, la Ocniţa. Credem că aici comentariile despre calitatea actului justiţiei sunt de prisos. Grav de tot este că judecătorii au emis deciziile respective, fără ca acesta să fie prezent la şedinţele de judecată. În urma intervenţiei avocatului parlamentar Iurie Perevoznic, Codrean a fost găsit în camera de detenţie provizorie a CP Ocniţa, unde, din spusele rudelor, s-a aflat în toată această perioadă. Bărbatul a fost eliberat, la 12 septembrie, în baza deciziei Curţii de Apel Bălţi.

 

Tribut pentru prietenie   

Mihai Căldare, în vârstă de 21 de ani, a avut nenorocul să fie privat de libertate peste 50 de zile (!) pentru simplul fapt că prietenul său este bănuit de comiterea unui omor. În timp ce tânărul se afla în arest la Chişinău, Curtea de Apel Bălţi suspendă, la 25 iulie, în baza plângerii rudelor, decizia de arest preventiv emisă de judecătoria Edineţ la 20 iulie.       

 

S-a terminat ziua de lucru

CGP Chişinău în loc să-l elibereze, îl transferă  pe Mihai Căldare la CT. De data aceasta, pentru a acoperi fărădelegile poliţiei se implică Procuratura Chişinău. În zădar  au încercat mama şi avocatul deţinutului să obţină eliberarea băiatului. Poliţia a refuzat să execute decizia instanţei de judecată, motivând prin faptul, că la ora 17.10 s-a terminat ziua de muncă(!). Şi asta în situaţia în care un om nevinovat trebuie eliberat de sub arest. Amintim că în două cazuri investigate de reporterii CIN, procurorul general a intervenit seara târziu, cu mult peste programul de muncă, pentru a elibera câteva persoane cu pile la palat,  reţinute pentru luare de mită (vezi „Justiţia ca şi drumul poate fi ocolită” şi „Mafia pădurilor” pe www.investigatii.md).

 

Zile de aşteptare la poarta izolatorului

 

În următoarea zi, în timp ce mama lui Mihai Căldare aştepta la poarta IDP eliberarea fiului, el a fost transportat  la CT, ca persoană fără acte şi fără rude. Reţinerea acestuia este sancţionată de Procuratura Chişinău. La decizia de reţinere a fost anexată şi o explicaţie din numele lui Mihai Căldare, cu conţinut similar celei întocmite de Vasile Codrean, în care se menţionează “…acte de identitate nu am şi nici loc permanent de trai. Dorm unde mă prinde timpul, prin parcuri, subsoluri, surse de existenţă întâmplătoare, strâng maculatură şi sticle. Rude apropiate nu am. În mun. Chişinău mă aflu de vre-o 6-7 luni….

În zilele următoare mama băiatului Ludmila Căldare şi avocatul acestuia au depus câteva petiţii la Procuratura Generală şi Procuratura Chişinău, semnalând faptul că  CGP nu s-a conformat deciziei Curţii de Apel Bălţi şi solicitând să li se comunice locul aflării lui Mihai Căldare şi iniţierea unei anchete pentru a determina circumstanţele dispariţiei băiatului. La 29 Procuratura Chişinău le informează că Mihai Căldare nu se află în IDP, fiind eliberat în baza deciziei Curţii de Apel Bălţi şi că lipseşte temei pentru intervenirea procurorului. Aceasta în pofida faptului că ţinerea în arest al tânărului a fost sancţionată de procuratură. Abia, la 7 septembrie, Mihai Căldare este eliberat din IDP.  

 

Nimeni nu poartă răspundere

De menţionat că cei patru au fost eliberaţi  doar după ce, la solicitarea rudelor, a intervenit avocatul parlamentar de la Centrul pentru Drepturile Omului. După eliberare, poliţia din Chişinău a transmis comisariatului Edineţ actele de identitate ale celor care atâta amar de timp au fost ţinuţi în arest pentru vagabondaj şi lipsa actelor de identitate (!). Cu toate că avocaţii parlamentari au solicitat MAI şi Procuraturii să identifice persoanele ce s-au făcut vinovate de  ilegalităţile comise, reprezentanţii acestor instituţii au făcut-o pe mortul în popuşoi. E adevărat, au fost iniţiate anchete de serviciu. Acestea însă, se pare, au avut cu totul alt scop şi anume: să dovedească că acţiunile reprezentanţilor lor au fost perfect legale.

Solicitat să comenteze atitudinea MAI şi Procuraturii faţă de acest caz, avocatul parlamentar Iurie Perevoznic ne-a declarat că aceste instituţii au tratat superficial demersul avocaţilor parlamentari şi că atitudinea lor nu poate fi interpretată altfel decât bravare a  statului de drept. Practica de zi cu zi arată că asemenea cazuri au loc frecvent în republică, a mai spus Perevoznic, precizând că nu există o statistică oficială privind reţinerile ilegale şi abuzive admise de către reprezentanţii organelor de drept şi că, spre regret, procuratura şi organele de poliţie nu sunt interesate să facă publice asemenea date.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii