Economic

Alegeri 2010: Cât costă fotoliul de deputat?

www.aie.md

Rapoartele financiare ale partidelor politice antrenate în scrutinul electoral din 28 noiembrie, mărimea donațiilor dar și declarațiile pe avere depuse la CEC ale candidaților înscriși pe listele partidelor politice arată că în cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat atât șomeri și tineri fără o lețcaie, pensionari și milionari. și-au cumpărat sau nu unii candidați locurile în parlament, nu știm. Cert însă este că donațiile unora, mai mult decât generoase, întrec cu mult veniturile adunate în ultimii ani.

Fotoliul de deputat între 100 mii și 780 mii de lei

Dacă e să luăm în calcul sursele financiare puse în joc de formațiunile care au intrat în Legislativ și numărul de deputați rezultat, apoi în scrutinul electoral din noiembrie costul unui fotoliu de deputat a variat între 100 mii lei și 780 mii lei, de două ori mai mult decât în scrutinul din iulie 2009. Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin Partidului Democrat care a cheltuit în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, 11,7 mln lei și a obținut 15 mandate de deputat. Astfel, fotoliul unui deputat din PD costă în jur de 780 mii lei. Cele mai mici costuri revin Partidului Comuniștilor, care a cheltuit pentru scrutinul parlamentar 4,3 mln lei și a obținut 42 de mandate. Prin urmare, fotoliul de deputat pentru PCRM a costat în jur de 100 mii lei. Costul unui loc în Legislativ pentru Partidul Liberal Democrat a fost de 310 mii lei. PLDM a declarat cheltuieli de peste 10 mln lei și s-a ales cu 32 de mandate. În scrutinul din noiembrie locul unui deputat din cadrul Partidului Liberal a costat 320 mii lei. Această formațiune a cheltuit 3,8 mln lei și a obținut 12 mandate în legislativ.

șomerii și pensionarii au făcut donații de sute de mii de lei

Potrivit legislației electorale, persoanele fizice pot dona partidelor politice până la 500 de salarii medii lunare într-un an bugetar, adică nu mai mult de 1, 5 mln lei. Această sumă include și cotizațiile de membru în cazul membrilor de partid. Echivalentul donației din partea unei persoane juridice nu trebuie să depășească 1000 de salarii medii lunare pe economia națională, adică 3 mln lei. Sergiu Lipciu, expert IDIS „Viitorul” susține că „plafonul stabilit pentru donațiile persoanelor fizice și juridice către partide este extrem de înalt, raportat la nivelul de trai al cetățenilor din RM, fapt ce favorizează corupția politică, în special, vânzarea locurilor de pe lista partidelor”. „Corelarea acestui plafon cu plafonul impus cheltuielilor de campanie - 21 664 445 lei - pentru un partid politic denotă că sunt suficiente 15 persoane fizice sau 8 persoane juridice pentru finanțarea campaniei oricărui partid”, precitzează Sergiu Lipciu. În același timp expertul consideră că „în asemenea circumstanțe nu pot fi asigurate condiții egale de participare a cetățenilor la viața politică, iar dependența de donatorii mari poate afecta grav funcționalitatea democrației, în special drepturile, libertățile și bunăstarea cetățenilor”.

Dintre formațiunile care au acces în noul Parlament, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a acumulat cele mai multe resurse financiare în fondul electoral în campania electorală. Acest partid are cea mai lungă listă de contribuabili pentru fondul electoral - 292 de persoane, care au vărsat oficial în bugetul de campanie peste 11,7 mln. lei, o sumă record pentru campaniile electorale din R.Moldova. 101 de persoane, adică o treime din donatori au vărsat în visteria partidului 75 la sută din donații. PD se remarcă și cu cel mai mare număr de șomeri și pensionari care au făcut donații generoase în campania din noiembrie 2010 - 1, 34 mln lei, ceea ce constituie 11,5% din venituri. De exemplu, cel puțin 21 de persoane neangajate în câmpul muncii au donat formațiunii între 3000 și 100.000 de lei, iar 6 pensionari au donat sume între 3200 și 90 mii de lei. În această campanie PD a colectat de 3 ori mai mulți bani comparativ cu campania din 29 iulie 2009 și de 6 mai mult comparativ cu campania din 5 aprilie. Cea mai mare donație a constituit 720 mii lei și reprezintă una dintre cele mai mari contribuții venite din partea unei persoane fizice în această campanie. În acest context remarcăm că în mediu o donație către această formațiune politică a fost de 40 091 lei, adică circa 13 salarii medii pe economie.

Pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în campania din noiembrue 2010 au făcut donații 141 de persoane. În mediu o donație a constituit 71, 4 mii lei. De exemplu 33 de donatori au donat 72% din totalul resurselor declarate și colectate în fondul electoral. Spre deosebire de PD, lista donatorilor PLDM este mai puțin populată cu șomeri și pensionari, iar valoarea donațiilor acestora reprezintă doar circa 1,5 %. Totuși, șase pensionari au donat PLDM sume între 3000 și 40 000 de lei. În schimb, o categorie importantă a donatorilor, deși destul de pestriță, o alcătuiesc diverși funcționari și demnitari publici, care au donat partidului peste 4,27 mii lei, sumă ce constituie aproximativ 43% din total. Mai mult decât atât, în cazul PLDM avem o donație record pentru această campanie - 800 mii lei și 4 donații de la 500 mii lei în sus, iar primii 15 candidați pe lista acestei formațiuni au colectat aproape jumătate din totalul veniturilor.

Partidul Comuniștilor (PCRM) s-a plasat în fruntea clasamentului printre concurenții electorali aflați la distanță mare de PDM și PLDM. Rapoartele financiare indică o situație nespecifică pentru un partid care pretinde că reprezintă cele mai numeroase categorii sociale. Aflat în opoziție, PCRM a declarat venituri mult inferioare comparativ cu cele două formațiuni politice. Aceasta nu însemnă că PCRM nu a acumulat mai multe resurse decât cele declarate, spun experții IDIS „Viitorul”, precizând că această fomațiune mai degrabă s-a străduit să-și camufleze donatorii reali. PCRM nu se deosebește de alte partide cu o reprezentare socială mai îngustă pe dimensiunea finanțării, având o listă de 76 de finanțatori. Peste 2/3 din veniturile de campanie au fost vărsate în visteria partidului de 16 deponenți, sumele variind între 100 și 250 mii lei. 78 la sută din venituri au fost furnizate de 24 persoane, adică o treime din finanțatori. PCRM, consideră experții citați, poate fi considerat un partid de tip oligarhic de rând cu alte partide din R.Moldova. Valoarea medie a unei donații pentru PCRM a constituit 58 734 lei, adică în jur de 19 salarii medii pe economie. Nu am putut să verificăm numărul șomerilor și al pensionarilor care au făcut donații către PCRM, deoarece această formațiune nu a indicat în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) dacă cel care a varsat bani în visteria formațiunii e angajat sau nu în câmpul muncii.

Deși în rapoartele financiare ale Partidului Liberal (PL) nu am găsit donatori șomeri sau pensionari, această formațiune a reușit să pătrundă în cohorta celor mai bogate partide, situându-se pe poziția a patra. În această campanie, PL a fost finanțat de 31 de donatori, printre care toată echipa parlamentară. 83,4 la sută din venituri revin donatorilor foarte mari, iar valoarea medie a unei donații constituie 123 143 lei.

Schimb milionul pe salariul de deputat

Cât despre milionari – e și aici un paradox, inexplicabil deocamdată. În campania electorală din acest an numărul oamenilor de afaceri milionari antrenați în cursa pentru Parlament, deciși să schimbe veniturile de sute de mii de lei pe lună pe salariul de deputat de 5-6 mii de lei, a fost foarte mare. Care să fie miza unui atare pas? Dorința de a se dedica intereselor țării, a lucra pentru cetățean, grija pentru protejarea afacerilor, interesul de grup, un simplu moft sau faptul că funcția de deputat este una foarte profitabilă, neoficial desigur?

Miza pare să fie totuși una destul de mare. Cele mai mari donații către partide în campania din noiembrie le-au făcut, în mare parte, persoanele care se aflau în primele 10-20 pe listele formațiunilor antrenate în scrutin, adică de pe locurile eligibile. Mărimea donațiilor scade proporțional cu poziția din listă. Aranjamentul de după alegeri arată că majoritatea donatorilor generoși din partidele care au trecut pragul electoral s-au și instalat în fotoliile de deputat. .

Partidul Democrat din Moldova

Cel mai generos donator de la Partidul Democrat a fost în Campania din noiembrie 2010 controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, înscris pe ultima sută de metri în lista partidului și instalat cu repeziciune în fotoliul de videpreședinte al Legislativului. El a donat în pușculița partidului în mod oficial suma de 720 mii de lei. Dumitru Diacov, liderul de onoare al partidului, de rând cu alți cinci candidați: Alexandru Stoianoglo, Vasile Botnari, Vasile Aghenia, Zinaida Țurcanu au donat câte 100 mii lei, iar Adrian Candu – 85 mii lei. Sume a câte 100 mii lei și ceva au dăruit alți 4 cetățeni, care însă nu s-au regăsit și pe listele partidului. Unul din ei – Dorin Andros - e neangajat în câmpul muncii. Alexandru Stoianoglo, Zinaida țurcanu și Vasile Aghenia au avut venituri pentru anii 2008-2009, potrivit declarației depuse la CEC, de două ori mai mici decât donația făcută (!).

Cei mia mari donator ai Partidului Democrat din Moldova

Nr.

Prenume/Nume

Pozitia in Lista electorala

Donatii

Veniturile declarate pentru anii 2008-2009

1

Plahotniuc Vl.

nr.2

720.000

4.326.085

2

Diacov Dumitru

nr.5

100.000

1.636.764

3

Aghenia Vasile

nr. 59

100.000

48.000

4

Turcanu Zinaida

nr. 66

100.000

45.000

5

Stoianoglo Al.

nr.11

100.000

48.756

6

Botnari Vasile

nr.10

97.000

1.000.258

7

Candu Andrian

nr.7

85.000

1.449.033

         
 

Alții

     

8

Andros Dorin

neangajat

100.000

 

9

Gagauz Andrei

IP “Gagauz-Ekam”

100.000

 

10

Sari Alexandr

SRL “Petcu-Com”

120.000

 

11

Groapa Stanislav

“Telfpetrol” SA

107.000

 
         

Partidul Liberal Democrat din Moldova

Cel mai generos candidat înscris în cursa electorală pe listele PLDM este deputatul Ion Ionaș, anterior om de afaceri. El a donat partidului suma de 800 mii lei în campania electorală din 28 noiembrie. Alte 350 mii lei le-a vărsat în bugetul formațiunii pentru referendumul din 5 septembrie. Donația din acest an făcută de Ion Ionaș constituie cam a treia parte din veniturile pe care le-a avut el în ultimii doi ani. Valeriu Streleț a donat PPLDM 500 mii lei, liderul formațiunii Vladimir Filat – 417 mii, Victor Bodiu – 183 mii lei, Ghenadie Ciobanu și Simion Furdui – câte 150 mii lei, iar Alexandru Cimbriciuc – 100 mii lei. Alte donații coboară sub 100 mii lei. Trebuie să amintim că la referendumul din septembrie Premierul Filat a donat 506 mii lei, Valeriu Streleț – 250 mii de lei, Ghenadie Ciobanu 150 mii lei. Simion Furdui a facut donații către partid de 150 mii lei, în timp ce venitul său declarat pentru ultimii doi ani a fost de 113 mii de lei. Aici trebuie să amintim și că la cele două scrutine din 2009 Simion Furdui a făcut donatii de 430 mii lei.

Donații generoase pentru PLDM au făcut și persoane care nu au figurat în lista de candidați ai partidului. Bunăoară, Alexandru Cecan de la SRL “Assabat Grup” și Vasile Matiușenco de la SRL “Nata Company” au donat câte 500 mii lei, Ion Gangan de la SRL “Plastcom Plus” – 280 mii lei, Tudor Rotaru de la SRL “LVM-TR” – 220 mii lei, iar primarii orasului Soroca și al satului Vadul lui Isac din Cahul au donat câte 150 mii și, respectiv, 100 mii lei.

Partidul Liberal Democrat din Moldova

Nr. Prenume/Nume Pozitia in lista electorala Donații/lei 28 noiembrie 2010 Veniturile declarate pentru anii 2008-2009

1

Ionaș Ion

Nr. 26

800.000

2.743.958

2

Streleț Valeriu

nr. 17

500.000

3.575.361

3

Filat Vladimir

nr.1

417.000

7.415.838

4

Bodiu Victor

nr.36

183.000

2.204.908

5

Ciobanu Ghenadie

nr.24

150.000

289.283

6

Furdui Simion

nr.18

150.000

113.600

7

Cimbriciuc Al.

nr.22

100.000

316.295

8

Deliu Tudor

nr.15

64.000

183.500

9

Balan Ion

nr.14

50.000

129.598

10

Ioniță Veaceslav

nr.16

50.000

85.461

 

Alții

     

11

Gangan Ion

SRL “Plastcom Plus”

280.000

 

12

Rotaru Tudor

SRL “LVM&TR”

220.000

 

13

Matiusenco Vasile

SRL “ICS NATA ICB COMPANY”

500.000

 

14

Cecan Alexandru

SRL “Assabat Grup”

500.000

 
         

15

Sau Victor

primar Soroca

150.000

 

16

Besliu alexandru

primar Vadul lui Isac, Cahul

100.000

 

17

Vlah Petru

Adunarea Populară din UTA Găgăuzia

100.000

 

Partidul Liberal

Liberalii, deși mai modești la averi, au făcut donații către partid pe potriva milionarilor din alte formațiuni. Cel mai mult a donat Mihail Cârlig – 500 mii lei, la un venit pentru ultimii doi ani de numai 152 mii lei. Liderul PL Mihai Ghimpu a donat 400 mii lei, având un venit declarat pentru ultimii doi ani de 625 mii lei. Trebuie să amintim că în anul 2009, Mihai Ghimpu a făcut donații partidului pe care îl conduce de 755 750 lei, fiind cea mai mare sumă donată de o persoană fizică în cele două campanii electorale.

Oleg Bodrug și Alexandru Arseni au donat câte 200 mii lei, ultimul având un venit de numai 85 mii lei în ultimii doi ani. Câte 150 mii lei au vărsat în pușculița formațiunii Ion Lupu, ștefan Urâtu, Vitalie Marinuță, iar câte 100 mii lei – Gheorghe Brega și ștefan Chitoroagă. Dintre cei care nu au fost incluși și în lista de candidați au făcut donații mari Alexandru Machedon de la SRL “Starnet” – 300 mii lei, Corneliu Molea de la SRL “Danialen Impex” – 295 mii lei și Aliona Gabura de la SRL “Grand lift”– 140 mii lei.

Partidul Liberal

Nr. Prenume/Nume Pozitia in lista electorala Donatii Veniturile pentru anii 2008-2009, declarate la CEC

1

Cârlig Mihai

nr.20

500. 000

151.869

2

Ghimpu Mihai

nr. 1

400.000

625.935

3

Bodrug Oleg

nr.6

200 000

536.410

4

Arseni Alexandru

nr.26

200 000

115.000

5

Lupu Ion

nr.13

150 000

630.750

6

Brega Gheorghe

nr.12

100 000

76.617

7

Urâtu ștefan

nr.30

150.000

297.875

8

Marinuță Vitalie

nr. 23

150.000

nu a depus declaratia la CEC

9

Munteanu Valeriu

nr.5

150.000

101.519

10

Chitoroagă ștefan

nr. 34

100.000

54.946

11

Vadim Cojocaru

nr.10

80 000

365.770

12

Moldovanu Mihail

nr. 25

76 200

149.196

13

Vacarciuc Vadim

nr.18

77.000

155.138

14

Arhire Anatolie

nr.17

50 000

196.500

15

Vieru Boris

nr.7

50 000

62.199

16

Popa Victor

nr. 9

50.000

170.000

17

Guțu Ana

nr.11

50 000

221.156

18

Hadârcă Ion

nr. 4

50 000

160.568

19

Berezovschi Vl.

nr. 27

50 000

125.600

20

Casian Ion

nr.21

49.000

114.461

         
 

Alții

     
 

Gabura Aliona

SRL “Grand lift”

140.000

 
 

Molea Corneliu

SRL “Danialen Impex”

295.000

 
 

Machedon Al.

SRL “Starnet”

300.000

 

Partidul Comuniștilor

La Partidul Comuniștilor lucrurile stau altfel: cele mai mari donații le-au făcut nu liderii sau primii pe lista candidaților, ca în cazul celorlalte partide care au intrat în Parlament, ci oameni necunoscuți, unii chiar neangajati în câmpul muncii. Bunăoară numai din Anenii-Noi 6 persoane au vărsat, potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, sume între 120 și 250 mii lei. Aceștia sunt Levitchi Anton, Gusev Vitalie (câte 250 mii lei), Cebanu Vitalie – 180 mii lei, Jigan Ghenadie – 150 mii lei, Gârleanu Gheorghe – 120 mii lei. La fel de generoși s-au dovedit a fi 4 chișinăueni: Kovali Anatolie, Ciubanașvili Gheorge, Tiperman Tatiana și Chiticari Elizaveta, care au donat Partidului Comuniștilor câte 250 mii lei. Vasilcan Oleg din Orhei a donat 120 mii lei. Din analiza listelor cu donații ale PCRM, depuse la CEC în anul 2009, am constatat că fiecare dintre fruntașii partidului aveau în sarcină să aducă donații dintr-un anumit raion. Responsabil de Anenii-Noi era în anul trecut controversatul deputat comunist Anatolie Popușoi, care nu se regăsește anul acesta în lista donatorilor PCRM, dar care, bănuim, a contribuit masiv în visteria partidului, mai ales după ce s-a confruntat cu probleme mari la capitolul integritate.

Dintre fruntașii PCRM, cei mai generoși s-au dovedit a fi Iogor Dodon și Alexandru Banicov, care au donat 150 mii lei și, respectiv, 104 mii lei. În rest, donațiile sunt extreme de modeste. De exemplu, Vladimir Voronin a vărsat în visteria partidului numai 50 mii lei, iar Miron Găgăuz, Sergiu Stati, Mark Tkaciuk, Anatolie Zagorodnâi și Igor Vremea – câte 30 mii de lei.

Partidul Comuniștilor din R.Moldova

Nr.

Prenume/Nume

Pozitia in lista electorala

Donatii

Venituri declarate pentru 2008-2009

1

Dodon Igor

Nr.6

150.200

295.978

2

Bannicov A.

Nr.21

104.200

2.070.857

3

Voronin Vladimir

nr. 1

50.000

509.751

4

Mândru Victor

Nr.35

40.000

266.705

5

Gagauz Miron

Nr.18

30.000

352.530

6

Statii Sergiu

Nr.23

30.000

572.720

7

Tkaciuc Mark

Nr.5

30.000

296.488

8

Zagorodnii A.

nr. 12

30.000

372.652

9

Vremea Igor

nr. 45

30.000

338.525

10

Todua Zurab

nr.24

25.000

60.000

11

Babenco Oleg

nr. 34

25.000

722.252

12

Reidman Oleg

nr. 30

25.000

347.703

13

Bodnarenco E.

nr. 26

20.000

297.869

14

Domenti Oxana

nr. 16

15.000

241.200

15

Mironic Alla

nr.20

15.000

154.000

16

Misin Vadim

nr.7

10.000

609.372

17

Vitiuc Vladimir

nr.8

10.000

286.477

18

Gorila Anatolie

Nr. 25

9.000

395.000

19

Musuc Eduard

nr. 31

6.800

178.792

20

Ghenadie Morcov

nr.43

1.105

342.897

 

Cetăteni

Localitatea

   

21

Kovali Anatolie

Chisinau

250.000

 

22

Ciubanasvili Gh

Chisinau

250.000

 

23

Tiperman Tatiana

Chisinau

250.000

 

24

Chiticari Elizaveta

Chisinau

250.000

 

25

Levitchi Anton

Anenii Noi

250.000

 

26

Gusev Vitalie

Anenii Noi

250.000

 

27

Teslari Valeriu

Chisinau

200.000

 

28

Cebanu Vitalie

Anenii Noi

180.000

 

29

Jigan Ghenadie

Anenii Noi

150.000

 

30

Lungu Vitalie

Anenii Noi

150.000

 

31

Vasilcan Oleg

Orhei

127.500

 

32

Girleanu Gheorghe

Anenii Noi

120.000

 

33

Burtev-Hristov Robert

Anenii Noi

66.555

 

Chiar dacă anul acesta presa a scos la iveală faptul că unele persoane înscrise în listele Partidului Comuniștilor în calitate de donatori, au declarat ulterior că nu știu de aceasta și că nici nu ar fi avut de unde să doneze astfel de sume, totuși CEC și nici alte organe de stat abilitate cu controlul surselor de finanțare ale partidelor politice, nu au luat atitudine.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii