Economic

De ce au mințit Grecianii și Dodon? (II)

www.politics.md

„Afacerile” cu energie electrica se extind

Între timp afacerile cu energie electrică se extind. Nu e vorba doar de importul din Ucraina, ci și de exportul de energie în România. La 2-3 iulie curent, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon a efectuat o vizita la Moscova, în cadrul căreia a avut întrevederi cu administrația întreprinderilor „Gazprom” și „Inter RAO EES”. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Economiei și Comerțului, În cadrul întrevederii cu administrația întreprinderii „Inter RAO EES” a fost examinată posibilitatea livrării energiei electrice în Republica Moldova de la Centrala electrică de la Cuciurgan (CERS Moldovenească). Ultima a fost privatizată în anul 2005 în mod ilegal de Inter RAO EES, fără măcar o coordonare cu autoritățile moldovene. În orice caz așa s-a declarat la acel moment. Surse sub acoperirea anonimatului ne-au declarat că pe lângă chestiunea livrării energiei electrice de la Cuciurgan, principala temă a discuțiilor a fost extinderea exporturilor de energie electrică în România. Astfel, se preconizează ca în locul exportului de energie electrică în România prin așa-zisul regim de insulă, care nu asigură o calitate și fiabilitate a livrărilor la standardele UE, se va trece la regimul de antenă. Acest regim presupune că de exemplu 2-3 instalații de generare ale Centralei de la Cuciurgan să lucreze în același regim cu sistemul energetic al României și cu cel al Uniunii Europene. În acest caz exporturile de energie electrică în România pe segmentul CERS Moldovenească-Vulcănești-Isaccea, pe linia electrică de interconexiune de 400 kV, ar putea fi majorate cu ușurință de 4-5 ori.

În urma acestei operațiuni, Centrala de la Cuciurgan ar putea ajunge să funcționeze la 50% din capacitatea posibilă de generare și ar putea lunar să exporte circa 400 MW de energie electrică sau circa 300 mln kWh, față de actualele volume de 70-80 mln kWh pe lună. Exporturile anuale ale Centralei ar putea depăși 3 mlrd kWh, iar beneficiile acționarilor ruși ar ajunge la 30 mln USD și în aceeași mărime a intemediarilor de la Chișinău.

Conform Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, de la 4 iunie curent, Centrala de la Cuciurgan a început să exporte energie electrică pe încă două linii de 110 kV, ceea ce a permis majorarea de aproape două ori a volumelor de curent exportate în România. Aceste exporturi vor continua să treacă prin firma „Eastern Europe Energy” Ltd - un off-shore britanic, fondat la 11 iunie 2007, special pentru intermedierea exportului de energie în România, și care, potrivit unor surse, este administrat de persoane influente din Moldova și din cadrul „Inter RAO EES”. Despre această afacere noi am relatat anul trecut în investigația „Milioane din exportul de energie se scurg în conturi off-shore” (www.investigatii.md).

Datoria Moldovei față de Gazprom majorata artificial

Recent, CERS Moldovenească a majorat prețul de export al curentului de la 4,5 cenți SUA/kWh la 5,5 cenți SUA/kWh. După cum susțin specialiștii prețul de producere a energiei electrice la Centrală respectivă a rămas practic neschimbat de vre-o 3-4 ani, deși între timp prețul gazelor naturale importate în Moldova și regiunea transnistreană a crescut de la 80 USD pentru mia de metri cub în anul 2005 la circa 253 USD de la 1 iulie 2008, adică de 3 ori și ceva. Directorul Centralei Sergehi Sâskov susține că pentru gazele naturale, Centrala plătește un tarif de aproximativ 100 USD pentru o mie de metri cubi. Acest tarif este de 2,5 ori mai puțin ca cel plătit de CET-urile de la Chișinău, din care cauză prețul de producere al energiei electrice la ele este de două ori mai mare ca la Cuciurgan. Dacă și Cuciurganul ar plăti pentru gaze un tarif egal cu cel al CET-urilor de la Chișinău, apoi respectiv și prețul de producere a energiei electrice ar ajunge la 8-9 cenți SUA/kWh, preț ce ar face ca aceasta să nu mai fie competititivă pe piețele externe. Potrivit unor surse, Cuciurganul ar beneficia de un tarif preferențial, datorită unui acord secret între administrația de la Tiraspol și Gazprom, prin care prețul gazelor livrate întreprinderilor controlate de oameni de afaceri ruși, se menține la nivelul celor din Federația Rusă, adică sub cota de 100 USD pentru mia de metri cubi. Despre acest lucru a anunțat chiar Igor Smirnov, liderul separatist de la Tiraspol în cadrul unei întâlniri cu Anatoli Podmâșalski, șef de directie la concernul rus "Gazprom".

Chiar dacă beneficiază de un tarif preferențial, Transnistria prefără să nu achite integral plățile pentru consumul de gaze. Astfel, în anul 2007, Transnistria a importat 1,41 mlrd metri cub de gaze, a cărui valoare anunțată de compania Moldovagaz a constituit 243,7 mln USD. Din acest volum, Tiraspolul a achitat doar 42,2 mln USD sau 17,3% din total. Din suma achitărilor doar 14 mln USD, s-au 5,7% au fost efectuate în bani, iar restul prin achitări reciproce din contul veniturilor de la tranzitul de gaze prin regiune, care au constituit 28,2 mln USD. În consecință Transnistria a acumulat anul trecut noi datorii de 201,5 mln USD, iar datoria totală a regiunii a ajuns la 885,9 mln USD (fără penalitățile de 700 mln USD). De notat că peste 60% din consumul de gaze a regiunii separatiste revine Centralei de la Cuciurgan, care astfel se face vinovată de acumularea de noi datorii față de „Gazprom” și care în eventualitatea unei rezolvări a diferendului transnistrean, vor fi achitate de contribuabilii moldoveni.

«Moldova-Gaz» pierde procesul in fata «Gazprom»

Că lucrul stau anume așa, a demonstrat și faptul că, la 17 iulie curent, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Moscova a dat câștig de cauză „Gazprom-ului” în procesul intentat față de întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz”, prin care ultima urmează să plătească o datorie de 42 mln USD, acumulată în primul trimestru al anului 2006 de regiunea transnistreană. Curtea a constatat că deși datoria în principiu revine întreprinderii „Tiraspoltransgaz”, care administrează rețeaua de gaze din Transnistria, care nu este participant la contractul de bază de cumpărare-vânzare a gazelor naturale încheiat între „Moldovagaz” și „Gazprom”. În consecință, „Gazprom” obține confirmarea legală a dreptului de a cere de la Moldova achitarea enormei datorii de 1,5 mlrd USD, acumulată de regimul separatist de la Tiraspol,(http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=913538).

De notat că în cadrul Adunării generale anuale a acționarilor „Moldovagaz”, Valeri Golubev, vicepreședintele „Gazprom” și președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” a declarat că Transnistria primește gaze la același preț ca și Chișinăul.

Constatăm că reprezentanții puterii de la Chișinău contribuie direct la prosperarea afacerilor ilicite ale unor întreprinderi privatizate de oameni de afaceri ruși. Putem doar să presupunem că acest lucru nu se face de ochi frumoși. Partea grea a banului curge, se pare, în conturi din afara Moldovei. Din acest motiv, suntem nevoiți să continuăm investigațiile la această temă și vom reveni cu detalii.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii