Economic

Întunericul din jurul luminii din Ucraina sau De ce autoritățile de la Chișinău ascund informația despre importurile de energie electrică, domeniu ce afectează direct buzunarele consumatorilor din Moldova

www.caleaeuropeana.ro

De jumătate de an, R. Moldova importă energie electrică din Ucraina prin intermediul a două firme. Modificarea schemei de import a condus la creșterea semnificativă a prețurilor de import, dar și a tarifelor interne care au fost majorate, la 30 iulie, în medie cu 17 la sută. Cu toate acestea, Chișinăul nu oferă nicio informație privind volumul și prețul real de import al energiei ucrainene. Mai mult, autoritățile susțin că acestea ar fi confidențiale. De partea cealaltă, Kievul a difuzat mai multe informații legate de exporturile de energie electrică în R. Moldova.

„Novicele” care tinde să monopolizeze importurile

Astfel, potrivit datelor Ministerului ucrainean al Combustibilului și Energeticii, publicate pe pagina sa WEB (vezi http://mpe.kmu.gov.ua/fuel/control/uk/publish/article?art_id=143081&cat_id=35109), în 10 luni ale anului 2008, Ucraina a exportat în Moldova 2477,2 mil. kWh de energie electrică, sau circa 247,7 mil. kWh pe lună. Valoarea acestor exporturi a ajuns la 101,6 mil. USD. Un calcul elementar arată că prețul de export în Moldova al unui kWh de energie electrică ucraineană a fost de 4,1 cenți SUA.

Datele neoficiale din Moldova atestă, însă, în 10 luni un preț de import cu cel puțin 10 la sută mai mare - de 4,6 cenți SUA/kWh. Diferențele ar putea fi și mai semnificative, deoarece datele oficiale sunt tăinuite de autorități asemeni unui adevărat secret de stat.

Cea mai mare problemă este ridicată de prețul de import al energiei electrice de la firma „Energo-Partner” Kft, „novicele” care după spusele autorităților moldovene a fost introdus în schema de import de energie ucraineană acum o jumătate de an, la insistența Kievului. Până la acel moment, energia ucraineană ne era livrată sută la sută prin intermediul întreprinderii de stat„Ukrinterenergo”. Deși, inițial, cotele de export ale energiei electrice erau împărțite conform raportului de 70% la 30%, în favoarea Ukrinterenergo”, actualmente “Energo-Partner” e cel care furnizează 70% din energia ucraineană.

Totul a început în luna mai curent, când prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat, după vizita sa la Kiev, că de la 1 iunie RM va procura energie electrică din Ucraina la prețul de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mult decât cel plătit în luna mai. Dodon a calificat atunci noul preț drept un „succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50 la sută.

În realitate, prețul energiei electrice ucrainene deja se majorase, începând cu 1 mai, până la 4,35 cenți/kWh, adică cu 0,4 cenți sau cu peste 10 la sută, față de luna aprilie, deși acordurile moldo-ucrainene anterioare prevedeau o majorare lunară de doar 0,1 cenți/kWh. Situația s-a repetat la 1 iulie, când prețul mediu a crescut cu circa 0,4 cenți/kWh, ajungând la circa 4,85 cenți/kWh. În perioada iulie-septembrie, această valoare a crescut mai lent, depășind în septembrie cota de 5 cenți/kWh. De la 1 octombrie 2008, prețul a mai săltat cu încă 10 la sută, ajungând la circa 5,5 cenți/kWh. Cifrele sunt estimative, deoarece Ministerul Economiei și Comerțului, Biroul Național de Statistică și SA „Energocom” au refuzat să ne ofere informații mai precise, susținând că acestea ar fi „confidențiale”. Rămâne să presupunem că, până la finele anului, prețul de import ar putea să mai „salte”, iar de la 1 ianuarie 2009 ar putea depăși cota de 6 cenți/kWh.
Directorul general al SA „RED Nord-Vest” (una dintre cele trei rețele de distribuție a energiei electrice), Andrei Guțul ne-a confirmat faptul că din octombrie întreprinderea achiziționează energia electrică ucraineană la un preț de 5,5 cenți SUA/kWh. Totodată el nu a exclus majorarea prețului acesteia până la 6,0 cenți SUA, precizând că în acest caz ar putea să înceapă procurarea curentului electric și de la Centrala de la Cuciurgan, deoarece și aceasta este gata să ofere energie la acest preț.

În 10 luni prețul de import al energiei electrice a crescut cu peste 51 la sută

Un simplu calcul ne arată că în 10 luni - din ianuarie 2008, când prețul mediu de import al unul kilowatt era de 3,6 cenți SUA, și pană în octombrie, când a ajuns la 5,5 cenți, - prețul de import al energiei electrice a crescut cu peste 52 la sută.

Fără îndoială, această creștere atât de semnificativă se datorează în cea mai mare parte apariției în schema de import a energiei electrice a firmei „Energo-Partner Kft”, înregistrată în Ungaria, care în prezent este controlată de afaceristul ucrainean Bechvarzh Vasyl și de alte persoane rămase deocamdată necunoscute.

Două interpelări ale noastre, adresate Ministerului Economiei și Comerțului, privind motivele acceptării în schema de import a acestei întreprinderi și condițiile stipulate în contractul de import, au rămas fără răspuns. In schimb, premierul Zinaida Greceanîi și prim-vicepremierul Igor Dodon s-au grăbit sa declare public precum ca informațiile din investigația noastră ar fi artificiale (vezi „De ce au mintit Greceanai si Dodon...”).

Societatea cu capital de stat „Energocom” ne-a răspuns doar după a doua interpelare. Dacă ținem cont că pe antetul scrisorii de răspuns figurează și sigla MEC, putem admite că, într-un fel, ne-a răspuns și ministerul lui Dodon.

Astfel, potrivit răspunsului „Energocom”, semnat de directorul general interimar Adrian Pritula, „partea ucraineană a solicitat ca exporturile energiei electrice din Ucraina către RM (către SA „Energocom”) să fie efectuate de către 2 operatori din Ucraina, prețurile și cantitățile de export fiind determinate de ucraineni. În caz contrar, partea ucraineană a informat că va rezilia contractul încheiat între ГПВД «Укринтерэнерго» și SA „Energocom”, astfel oprind livrările către Republica Moldova”.

De asemenea, în răspuns se precizează că „alte detalii privind condițiile contractelor încheiate și informații aferente partenerilor economici ai SA „Energocom” constituie informație comercială confidențială, pentru divulgarea căreia este prevăzută, în conformitate cu condițiile contractuale, răspunderea întreprinderii”. 
Curios este felul în care se evită să se spună pe nume companiei „Energo-Partner”, de parcă acesta ar fi un cuvânt tabu. Contactat la telefonul mobil, directorul general interimar al „Energocom” a refuzat să confirme sau să infirme datele noastre privind prețul energiei și existența firmei Energo-Partner kft în schema de import a energiei din Ucraina.

În conturile cui au intrat circa 12 mil. USD?

În răspunsul ce ne-a fost oferit, „Energocom” reia „argumentul” utilizat de prim-vicepremierul Igor Dodon, precum că prețul negociat este „cel mai favorabil preț existent la moment pe piața regională de energie electrică”. Ca să nu ne mai apară vreo îndoială, ni se oferă și o cifră a economiilor lunare pe care le vor obține consumatori din RM în urma acestui preț – 5 mil. USD, fără, însă, a ni se dezvălui mecanismul acestor economii. 

Să admitem că lucrurile ar sta anume așa. De ce, atunci, autoritățile tăinuiesc cifrele privind volumele de energie electrică importată și prețul acesteia?

La mijloc pare a fi teama că, odată făcute publice, aceste informații oficiale ar demonstra existența unei diferențe de peste 10 la sută dintre cifrele anunțate de Ucraina privind valoarea energiei livrate Moldovei și costurile reale plătite de consumatorii moldoveni. Această diferență ne-ar permite să aflăm că, în ultima jumătate de an, populația Moldovei a plătit suplimentar circa 12 mil. USD pentru energia electrică din Ucraina. O asemenea diferență denotă existența unui comision de circa 10 la sută din valoarea energiei electrice livrate în Moldova, bani care, se pare, intră în conturile companiei „Energo-Partner” și ale persoanelor ce stau în spatele acestei firme.

De notat că, potrivit datelor obținute din Ungaria, „Energo-Partner” Kft nu a avut nicio activitate din anul 2006 și până în anul curent, iar ultimul raport financiar pentru anul 2005 arăta că firma a înregistrat pierderi de peste 40 mii USD.

Surprizele nu se termică aici. Dacă inițial, conform unor clauze ale acordului moldo-ucrainean semnat de Igor Dodon, SA „Energocom” cumpăra circa 70 la sută din energia importată din Ucraina prin intermediul „Ukrinterenergo”, iar celelalte 30 la sută - prin firma maghiară, din iulie 2008 lucrurile s-au inversat. Acum peste 70 la sută din energia ucraineană o cumpărăm de la „Energo-Partner” și doar 30 la sută - de la „Ukrinterenergo”. Aceste precizări sunt necesare, pentru că prețul energiei livrate de „Ukrinterenergo” este cu 20-25 la sută mai mic decât cel al energiei livrate de „Energo-Partner”.
Totodată, există o diferență de circa 75 mil kWh de energie electrică între cifrele oficiale ucrainești și calculele noastre privind volumele de energie importată. Valoarea acestei energii este de 3,5-4 mil. USD. Unde a dispărut un asemenea volum de energie, probabil că doar cei de la Energocom și ministerul Economiei și Comerțului știu. Câțiva ani în urmă s-a mai întâmplat ca în sectorul energetic moldovenesc să dispară câteva zeci de milioane de curent, ceea ce în opinia specialiștilor este lucru imposibil.

Dincolo de toate acestea, graficele atașate demonstrează cât de brusc au crescut, în anul curent, prețurile la energia electrică importată din Ucraina.

Afacerea s-ar putea extinde sau închide

Ceea ce putem conchide e că afacerea „Lumina din Ucraina” este voit „învăluită de întuneric”, fiind cel puțin dubioasă, dacă nu chiar ilicită, și miroase de la o poștă a corupție. În caz contrar, autoritățile ar fi anunțat fără a ezita volumele și valoarea energiei electrice importate din Ucraina.

Afacerea cu intermedierea importului de energie ucraineană prin firma „Energo-Partner” Kft este abia la început. Conform unor surse, din anul 2009, întreg volumul de import al energiei electrice din Ucraina se va derula prin intermediul firmei înregistrate în Ungaria. Mai departe ar urma organizarea reexportului de energie electrică din Ucraina în România. Amintim că, în anii 2003-2004, R. Moldova a mai practicat reexportul energiei electrice ucrainești în România, afacere în care era implicată conducerea Ministerului Energeticii din acea perioadă și care a fost stopată după investigațiile Centrului de Investigații Jurnalistice (vezi „Moldova îl finanțează pe Bin Laden (I)” și „Moldova îl finanțează pe Bin Laden (II)” pe www.investigatii.md.

Potrivit acestor investigații, schema anterioara de import a energiei electrice în Republica Moldova includea tocmai 4 firme intermediare, dintre care una era controlată de familia lui Ossama Bin Laden. Livrarea curentului se făcea prin intermediul a două firme - „Enteh” și „Energoexport”. „Enteh” se ocupa de exportul de energie în Transnistria, dar dezvoltase și o afacere profitabilă cu spirt și băuturi alcoolice, în culise vorbindu-se că, de fapt, ea ar aparține unor persoane din anturajul lui Oleg Voronin, fiul președintelui Moldovei. Cea de-a doua firmă, „Energoexport”, era o SRL fondată inițial de un grup de persoane private, la care au devenit apoi acționari întreprinderile de stat (CET-2, CET-1, “Electrocon” etc.) și banca comercială „Mobiasbancă”. La Camera Înregistrării de Stat, „Energoexport” era înregistrata că are drept activitate de bază comerțul en-gros cu materie primă agricolă, vite, produse alimentare, băuturi, tutun, produse farmaceutice, materiale de construcție, vopsea etc.
Imediat după publicarea acestor investigații, autoritățile moldovene s-au grăbit sa lichideze firma intermediara “Energoexport” si să înființeze, la 30 decembrie 2004, întreprinderea cu capital de stat “Energocom”, al cărei „obiect principal de activitate este importul și exportul de energie electrică”. 
Noi nu excludem în actuala situație și varianta închiderii acestei afaceri pentru a ascunde unde duc firele ei.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnaliștii împotriva corupției”, implementat de Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul Programului Consolidarea Capacităților de Monitorizare a Societății Civile din Moldova (CCMSCM), finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului și administrat de USAID în cadrul Programului Preliminar pe țară (PPț) pentru Moldova, componenta II. Programul CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educațională (AED), cu suportul tehnic din partea IREX.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii