Economic

Mafia terenurilor la Stăuceni

După publicarea articolului „Afaceri dubioase cu terenuri la Stăuceni”, din 5 februarie curent, foarte mulți locuitori ai Stăucenilor ne-au reclamat cazuri în care dânșii au fost privați de terenurile repartizate de primărie în urma tertipurilor fostului primar Ion Dragomir. Cele mai multe terenuri, peste 30 de hectare, au ajuns în proprietatea membrilor familiei primarului. Tot ei au privatizat, la preț de nimic, și cele mai multe localuri, imobile din comună, iar către firmele care le aparțin, în perioada când la cârma satului se afla Ion Dragomir, s-au scurs milioane din banii publici.

„Ana Barbu nu are atâția bani ca să câștige procesul”

Ana Barbu
Ana Barbu

Cântăreața Ana Barbu locuiește de mai mulți ani la Stăuceni. În anul 2004, când fiica sa Natalia Barbu urma să participe la Festivalul de la Iurmala, a mers la primarul de Stăuceni, Ion Dragomir, să-l roage ca primăria să contribuie cumva la susținerea Nataliei, întrucât, la acel moment, aveau nevoie urgentă de bani pentru a se pregăti pentru concurs. Primarul Ion Dragomir îi spune că dânșii au lot de construcții pe care ar putea să-l vândă. „Nu știam că am lot de pământ în Stăuceni și că mi-a fost repartizat cu un an și ceva în urmă”, spune Ana Barbu. Până și-a revenit cântăreața din șocul noutății pe care tocmai o aflase, primarul Dragomir a și găsit cumpărătorul. Pentru a face tranzacția era nevoie de procură, pe care a făcut-o și, în scurt timp, lotul a fost vândut cu 4 mii de euro. „Anul trecut, după ce am procurat la licitație un teren, întâmplător aflu că Primăria Stăuceni mi-a repartizat un al doilea teren de care tot nu am știut și că la această afacere s-a utilizat procura pe care o făcusem pentru lotul anterior, care a fost falsificată”, ne-a declarat Ana Barbu. Dânsa a aflat ulterior că cel de-al doilea teren a ajuns în proprietatea finei de cununie a lui Ion Dragomir. Când am încercat să mă lămuresc cu Dragomir, el a început să strige la mine, povestește cântăreața. Problemele însă abia începeau. „Am achitat costul terenului, procurat la licitație, ni s-au perfectat toate actele de proprietate, am făcut planul geometric și când am început să construim, a apărut Roman Dragomir, fiul fostului primar de Stăuceni, cu pretenția că terenul îi aparține”, povestește Ana Barbu. „Când am inițiat proces în legătură cu terenul, fostul primar, Ion Dragomir, mi-a spus verde-n ochi că „Ana Barbu nu are atâția bani ca să câștige procesul”, spune dânsa. Zilele trecute, Judecătoria Râșcani i-a dat câștig de cauză Anei Barbu în litigiul cu Roman Dragomir.

Același teren, scos la licitație și dat gratuit pentru construcția casei

Eugen Gusac
Eugen Gusac

Cazul lui Eugen Gusac e și mai interesant și cu mai multe necunoscute. În 2003, Consiliul comunal Stăuceni îi repartizează lui Gusac, proaspăt căsătorit, teren pentru construcția casei. În decizia Consiliului nr.3/12, din 18 aprilie 2003, se menționează explicit că terenul, cu suprafața de șase ari, din strada Biruinței 31, este repartizat dlui E. Gusac pentru construcție individuală. „Am primit certificatul de beneficiar secundar, după care am prezentat toate actele la secția cadastru a primăriei pentru perfectarea titlului de autentificare a deținătorului de teren. Acest document însă nu l-am mai obținut, iar fără el nu puteam începe construcția, spune Eugen. La început nu prea am insistat, pentru că nici nu aveam resurse suficiente pentru construcție, dar ulterior acest fapt a început să ne pună în gardă. De fiecare dată primeam același răspuns de la Dragomir: „Așteaptă că actele se perfectează”. I se argumenta că procedura durează. De perfectarea documentelor se ocupa firma „Marinirom”, proprietara căreia era soția primarului, Maria Dragomir. Abia în 2008, familia Gusac este invitată la primărie pentru a-și ridica certificatul mult așteptat. Însă - surpriză - terenul indicat în document are o cu totul altă adresă: Frunze 63A, și este de două ori mai mic decât cel care i-a fost repartizat anterior. De aici începe calvarul problemelor și pentru Eugen. La OCT Chișinău i se spune că terenul din strada Biruinței 31 a fost vândut la licitație de către Primăria Stăuceni în 2003, anul în care primăria i l-a repartizat gratuit. Mai mult, terenul de șase ari a fost cumpărat la licitație cu doar 2000 de lei (!), în timp ce conform prețului normativ al pământului, prețul terenului respectiv nu putea fi mai mic de 36 de mii lei.

Terenul respectiv este vândut, în 2007, unei alte persoane, iar un an mai târziu, ajunge în proprietatea lui Roman Dragomir. „Din 2003 și până în 2008 am cultivat lotul cu tot ce era necesar pentru gospodărie. În tot acest răstimp nimeni nu a venit să-l revendice. Cu atât mai mult, Roman Dragomir, care locuia cu părinții la 100 de metri de acel teren”, povestește Gusac. Este interesant și faptul, spune el, „că o persoană străină a aflat de licitație, iar noi că suntem din Stăuceni, n-am știut nimic”. Ulterior dânsul a verificat toate numerele „Monitorului Oficial” și ale ziarelor locale și nu a găsit nicăieri anunțul despre licitația respectivă. La Primăria Stăuceni nu a găsit vreo decizie prin care lotul său ar fi fost schimbat sau prin care i-a fost alocat terenul din strada Frunze, dar nici decizia privind scoaterea la licitație a terenului respectiv. Abia în procesul de judecată pe care l-a pornit pentru a-și revendica dreptul de proprietate asupra terenului repartizat legal, Roman Dragomir a prezentat o hotărâre a Consiliului comunal Stăuceni prin care terenul cu pricina ar fi fost scos la licitație. Dar și aici surpriză. Hotărârea respectivă este luată în aceeași zi în care Consiliul i-a atribuit lui Gusac terenul, numai că în document se menționează că sunt scoase la licitație zece terenuri, fără să se precizeze adresele acestora. Adică, în aceeași zi, Consiliul decide să scoată la licitație terenul, după care îl acordă cu titlu gratuit lui Eugen Gusac pentru construcția casei? E absurd. A fost nevoită să meargă în judecată pentru a-și revendica dreptul de proprietate. „Ei au crezut că noi ne vom mulțumi cu terenul din strada Frunze, că oricum ni s-a dat gratuit și că nu-l vom revendica pe cel inițial. Eu însă nu vreau ca mâine-poimâine să mă trezesc că apare un alt proprietar. Vreau să mi se întoarcă ceea ce-mi aparține de drept și nimic mai mult”, susține Eugen Gusac. El a mai aflat că persoana care a cumpărat lotul său la așa-numita licitație, de care nu a știut nimeni, ar fi fiica unei controloare de la Curtea de Conturi, care, pe timpul când Ion Dragomir era primar, a verificat activitatea financiară a primăriei.

Judecata constată ilegalitățile

Până la urmă, Judecătoria sectorului Râșcani constată ilegalitatea contractelor de vânzare-cumpărare a lotului litigios din strada Biruința 31 și le declară nule. În hotărârea instanței se menționează că „înstrăinarea lotului litigios a fost efectuată formal, cu scopul de a induce în eroare, creând aparența existenței actului juridic, în realitate și în aceste circumstanțe drepturile pârâților n-au fost încălcate. Iar conform CC, actul juridic încheiat cu intenția de a ascunde un alt act juridic simulat este nul”. Bucuria revendicării dreptului de proprietate nu a durat mult. Dosarul a fost retrimis la rejudecare, pe motiv că ceilalți doi cumpărători nu au fost citați în calitate de pârâți. „Acum nu mai știu în ce să cred. Procesul durează anevoios și mereu se amână pe câte două-trei luni”, spune Eugen.

„Terenul a zburat”

Silvia Tuluș a primit de la Primăria Stăuceni în anul 1999 lotul de șase ari pentru construcția casei. Pentru că nu avea bani cu ce să înceapă construcția, a fost nevoită să plece la muncă în Israel. De acolo i-a trimis bani mamei sale, ca să privatizeze terenul. „Primarul Ion Dragomir i-a spus mamei, când a mers să perfecteze documentele, că „terenul vostru a zburat”, povestește Silvia. A încercat zadarnic să-și obțină pământul. „Când intrai la primar, el țipa și te dădea afară. Parcă eram un nimeni. El considera că dacă ne-am dus să muncim peste hotare, atunci nu ne mai trebuie teren pentru construcții. Faptul că nu aveam unde sta cu cei doi copii, nu a fost luat în calcul”. Silvia ne-a mai spus că exact în același mod a fost deposedată de teren și verișoara sa, Veronica Vasilache.

I-a vândut pământul de sub casă

Nicolai Rusanovschi ne-a povestit că a avut un litigiu lung, după ce terenul pe care dânsul avea casă de stat pe care ulterior a privatizat-o a fost vândut unei alte persoane. Cinci ani de zile a durat procesul până când, în martie anul acesta, instanța a anulat decizia de atribuire a lotului de sub construcție. „În această perioadă am pierdut atâta sănătate, spune Nicolai Rusanovschi, căci cu primarul pe care l-am votat, ca să nu ajungă la putere comuniștii, nu mă puteam lămuri. Mi-a replicat că nu m-a rugat să-l votez”.

L-au amăgit pe moș și i-au luat pământul

Victor Iacubov
Victor Iacubov

Victor Iacubov spune că vecinului său, care este în vârstă, i s-a luat prin amăgeală terenul pe care-l avea. Primarul i-a spus moșului că a scris pe numele lui un alt lot de pământ, pentru o altă persoană. Moșul a fost de acord și a făcut procură, mai ales că i s-au promis și niște bani. Mai apoi au venit niște oameni care l-au rugat să meargă la notar să semneze și niște acte, după care i-au dat o sumă de câteva sute de euro. Iacubov a aflat de la vecinul său despre afacere mai târziu, când acesta i-a returnat o datorie. Când a verificat ce e cu lotul moșului, care se afla în regiunea magazinului „Megapolis”, a constatat că acesta era deja vândut. Procesul de judecată inițiat ulterior în legătură cu acest caz a fost pierdut, pentru că moșul a semnat cu mâna sa, la notar, documentele de vânzare-cumpărare a terenului său propriu și că i s-au dat banii în prezența martorilor. „Cum poți să faci așa ceva, cum de i se dă mână? și încă mai vrea să revină la primărie, după ce a făcut atâta rău”, se întreabă cu tângă Iacubov, referindu-se la fostul primar Ion Dragomir.

Jăcmăneală la pachet

și Ion Sălcianu a rămas fără nimic, după ce a fost amăgit. El povestește că a avut un lot pentru grădină aproape de traseul care ducea spre Centrul comercial „Megapolis”, acolo unde acum se ridică multe case frumoase. După cum spune el, primarul i-a schimbat lotul cu un altul, invocând diferite pretexte. I-a dat în loc 24 de ari foarte departe, la 4 km de localitate, unde nimic nu se făcea. „Într-o zi a venit la mine inginerul cadastral și mi-a propus să vând lotul cu câte 50 de lei pentru un ar. Nu am vrut să-l vând. Aș fi vrut altul cu aceeași suprafață și de aceeași bonitate a pământului, cum era lotul pe care l-am avut inițial, dar nu m-a ascultat nimeni”, spune Ion Sălcianu. Până la urmă a vândut lotul cu câte 50 de lei pentru un ar. Pământul a ajuns ulterior tot la Dragomir, spune Sălcianu. La scurt timp află că la terenurile din zona respectivă li s-a schimbat destinația, fiind transformate în terenuri pentru construcție. Acum pământul pe care îl avea costă în jur de 200 mii de euro (!). În situația lui Ion Sălcianu sunt mai mulți locuitori ai Stăucenilor. Primarul Ion Dragomir și oamenii săi, știind că acele terenuri vor fi scoase din circuitul agricol, au cumpărat la pachet pe bani mărunți de tot loturile oamenilor, ca să le vândă mai apoi pe milioane.

Afacerile cu terenuri ale familiei

Pe cât de greu obținea un simplu stăucenian un lot pentru construcții, pe atât de ușor membrii familiei primarului Dragomir și rudele lui obțineau terenuri de la primărie, fie prin titlu de autentificare, fie le cumpărau pe nimic la licitație. O simplă verificare a registrului cadastral scoate în evidență că soția primarului, Maria Dragomir, obține prin titlu de autentificare diferite terenuri cu suprafața de 10, 15, 24 și 25 de ari. Tot Maria Dragomir cumpără la diferite licitații terenuri cu suprafața de 44 ari, opt ari, 15 ari. Primarul însuși procură la licitație anumite terenuri, iar SRL „Uraniu”, care aparține feciorului primarului, numai la o singură licitație, din 23 iunie 2004, cumpără 15 hectare. Soacra primarului e și ea participantă la licitațiile cu terenuri. Numai într-o singură zi, 24 noiembrie 2004, Hodobaș Alexandra Vasile cumpără 18 terenuri cu o suprafață totală de 1,19 ha, pe care le vinde ulterior SRL „Uraniu”. Și SRL „Marinirom”, proprietara căreia este soția primarului, a obținut la prețuri de nimic diferite imobile în Stăuceni. De exemplu, imobilul din strada Studenților 5, cu suprafața de 121 m.p., a fost vândut firmei „Marinirom” cu doar 66 mii lei (5 mii USD), contractul de vânzare-cumpărare fiind semnat de chiar primarul Ion Dragomir.

Satul mai vorbește că multe afaceri cu terenuri se făceau prin procuri, de cele mai multe ori false, și mulți dintre săteni nici nu știau unde se află terenurile ce le-au fost atribuite. Mulți dintre cei care s-au judecat în ultimii ani pentru a-și revendica proprietatea de care au fost deposedați prin tertipurile fostului primar, spun că au pierdut procesele, pentru că „acestea au fost cumpărate”.

10 mln din banii publici către firmele familiei lui Dragomir

Magazinele familiei Dragomir

După cum am reușit să constatăm din discuțiile cu mai mulți consilieri locali, dar și din documentele pe care le-am obținut, firmele „Uraniu” SRL, al cărui proprietar este Roman Dragomir, „Marinirom” SRL, care aparține soției fostului primar, Maria Dragomir, SRL „Dansicons”, proprietarul Iurie Dîrda, nașul de cununie al feciorului lui Ion Dragomir, au scurs din bugetul local, în perioada 2004-2007, peste 10 mln. lei. Aceste SRL-uri beneficiau, potrivit documentelor de care dispunem, de majoritatea contractelor de la primărie. De exemplu, SRL „Marinirom” se ocupa de perfectarea certificatelor de urbanism și alte acte pentru proprietarii de terenuri, livra produse alimentare instituțiilor școlare și preșcolare, aproviziona primăria și structurile sale de la tehnică, obiecte de uz gospodăresc până la becușoare pentru bradul de Anul Nou. Numai într-o singură zi, 8 februarie 2007, primăria a alocat SRL „Marinirom”, prin cinci dispoziții de plată, 455 mii lei. SRL „Uraniu” beneficia de contracte avantajoase de la primărie pentru diferite lucrări și materiale de construcții, reparații și altele. În mod paradoxal, majoritatea terenurilor scoase la licitație erau obținute, la prețuri de nimic, de către SRL „Uraniu”. Drept urmare, feciorul primarului a devenit în foarte scurt timp un prosper om de afaceri, care, fiind încă student, construia în comuna Stăuceni blocuri locative cu multe nivele. Nu au fost obijduiți nici nepoții primarului. De exemplu, Ion țânțar, care este și administratorul SRL „Uraniu”, a primit gratuit de la primărie teren pentru construcția casei. SRL „Dansicons” obținea contractele pentru construcția și repararea obiectivelor primăriei. Această firmă a construit din banii primăriei un perete de beton pe strada Frunze, ca să nu alunece terenul. S-ar părea că e pentru localitate, numai că interesul primarului a fost mai mult personal, deoarece la scurt timp, în zona respectivă, firma feciorului său a ridicat patru blocuri de locuit cu câte șase etaje. Tot „Dansicons” a obținut contractul de peste 20 mln. lei pentru construcția unui imobil pentru o școală-grădiniță. Localnicii ne-au spus că imobilul a fost ridicat în 2004, însă, după cum am văzut, nici până acum nu este finisat, deși s-au mai alocat bani în ultimii ani. Între timp însă, alături, același antreprenor a ridicat foarte repede blocurile locative ale feciorului primarului. Cei care locuiesc în preajma bisericii ne-au spus că fostul primar Dragomir, când a pierdut alegerile în 2007, s-a dus și a luat înapoi lemnul pe care primăria îl donase anterior bisericii pentru construcție.

Învinuiri reciproce

Actualul primar al Stăucenilor, Valentin Sâtnic, confirmă că administrația publică locală e în litigii cu sătenii din cauza mașinațiilor care s-au făcut pe timpul predecesorului său, Ion Dragomir. „Când am venit la primărie, după ce am câștigat alegerile, nu mi s-a dat nimic prin act de predare-primire. Am luat primăria cu 3,5 mln. lei datorii. Acum constatăm că foarte multe documente lipsesc sau nici nu au existat, mai ales cele ce țin de atribuirea unor loturi de pământ”, spune primarul de Stăuceni. Fostul primar Ion Dragomir ne-a spus că a fost cercetat în mai multe dosare penale, inclusiv legate de atribuirea terenurilor, dar că acestea aveau caracter politic și erau pornite înaintea alegerilor, iar după scrutin se închideau. El continuă să învinuiască de fals în acte actuala conducere a primăriei.

Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că în multe din cazurile stăucenenilor legate de loturile de pământ se vor autosesiza organele de drept: Centrul pentru Combaterea Crimei Economice și Corupției și Procuratura Anticorupție care, până la urmă, vor face lumină în tranzacțiile cu terenuri și dreptate oamenilor.

Investigatia a fost realizata în cadrul Campaniei „Jurnaliștii împotriva corupției” 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii