Economic

Moldova îl finanţează pe Ben Laden (II)

Speriaţi de serviciile antitero străine, şi de faptul că presa a aflat adevărul, guvernanţii au început să şteargă orice urmă care ar adeveri toate acestea

La scurt timp după publicarea investigaţiei „Moldova îl finanţează pe Ben Laden”, în care dezvăluiam că o firmă controlată de clanul saudit Ben Laden intermediază exporturile de energie electrică din Rusia spre Republica Moldova, mai multe structuri de stat şi cele din domeniul energetic au început să se agite.

La început ne-au telefonat mai multe persoane, încercând să afle ce surse am avut în cadrul investigaţiei. Mai apoi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului (30 septembrie), ministrul Energeticii, Iacob Timciuc, luat în răspăr de către deputaţi, a declarat că faptele expuse în articol ar fi invenţii pe care el refuză să le comenteze. A urmat o serie de articole în presă, prin care se încerca refacerea imaginii ministrului Energeticii şi a uneia din firmele implicate în afaceri cu reţeaua controlată de clanul Ben Laden.

Tarlev cere lichidarea “Energoexport”

Evenimentele derulate ulterior par să facă lumină asupra acestui caz. Guvernanţii încearcă să şteargă urmele mai multor ilegalităţi. Nu întâmplător, pe 14 octombrie, la indicaţia premierului Vasile Tarlev, prim-vicepremierul Vasile Iovv a trimis Ministerului Energeticii şi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o dispoziţie cu numărul 0919-1665, prin care le cerea direct „lichidarea” firmei „Energoexport” SRL şi transmiterea obligaţiunilor şi angajamentelor acesteia întreprinderii de distribuţie „RED Nord” SA din Bălţi, la care statul este acţionar majoritar.
Amintim că „Energoexport” este una dintre companiile distribuitoare de energie electrică, care a obţinut de la ANRE licenţă de activitate pe piaţa energetică, deşi, potrivit înscrisului de la Camera Înregistrării de Stat, activitatea de bază a acestei SRL este comerţul en-gross cu materie primă agricolă, vite, produse alimentare, băuturi etc. Este paradoxal şi faptul că Guvernul a autorizat un SRL să se ocupe de import-exportul energiei electrice.

De ce se tem guvernanţii?

Graba cu care autorităţile au decis să lichideze „Energoexport” denotă faptul că se încearcă ştergerea urmelor. Dispoziţia lui Iovv reprezintă un exemplu clasic de folosire a aşa-ziselor resurse administrative pentru a acoperi abuzurile actualei guvernări. Surse bine informate ne-au “ciripit” că Guvernul recurge la măsuri radicale de lichidare a unei companii ce aducea “clanului” venituri bune numai de teama unei intervenţii din afară. După ce a fost dezvăluită implicarea unor companii moldoveneşti, protejate la cel mai înalt nivel, în reţeaua clanului Ben Laden, ar fi manifestat interes pentru situaţia creată serviciile secrete ruseşti şi americane abilitate cu lupta contra terorismului. Şi dacă serviciile respective vor încearca să dezlege ghemul, vor ieşi la suprafaţă mai multe ilegalităţi. Pe de altă parte, sursele noastre spun că această cedare se face acum, pentru ca în campania electorală să nu iasă la suprafaţă implicarea mai multor demnitari în „afacerile” din sectorul energetic şi sursele care alimentează partidul de guvernământ.
Altfel cum se explică faptul că două structuri de stat pot să lichideze un agent economic independent, cu capital majoritar privat? Mai mult, nici nu există temei juridic pentru aceasta. Legea cu privire la înregistrarea de stat a întreprinderilor şi organizaţiilor prevede că, pentru a începe procedura de radiere din registrul de stat a unei întreprinderi, e necesară decizia de lichidare emisă de fondator sau de o instanţă de judecată, care trebuie prezentată la Oficiul Teritorial al Camerei Înregistrării de Stat. În afară de acesta, există şi alte proceduri care, uneori, durează ani de zile.

Acţionarii nu ştiu ce face Guvernul

Din câte am reuşit să aflăm, nu există vreo decizie a fondatorilor privind lichidarea SRL „Energoexport” şi nici a vreunei instanţe.
Directorul „Energoexport”, Ion Călugăru, care este şi acţionar al firmei, a declarat că a auzit despre intenţia autorităţilor de a lichida compania, însă lui, oficial, nu i s-a prezentat nici un document în acest sens. El ne-a confirmat, de asemenea, că acţionarii nici nu s-au întrunit să ia vreo decizie referitoare la activitatea de mai departe a întreprinderii.
De menţionat că acţionarii „Energoexport” sunt Centrala Termoelectrică (CET–2), care deţine 20 la sută din acţiuni, CET-1 – 20 la sută, ambele fiind întreprinderi cu capital majoritar de stat, Banca Comercială „Mobiasbancă” are 31 la sută din acţiuni, SA „Electrocon” (20 la sută), o întreprindere subordonată Ministerului Energeticii, şi două persoane fizice, care deţin câte două puncte procentuale din acţiuni.

Iovv – capul răutăţilor

O soluţie pentru a scoate „Energoexport” din jocurile cu importul şi exportul de energie ar fi fost ca ANRE să retragă licenţa de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate. ANRE însă a refuzat să facă acest lucru pe motiv că, în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea cu privire la energia electrică, Guvernul este responsabil de stabilirea condiţiilor generale de import şi export de energie electrică. Totodată, Guvernul a fost cel care, la propunerea ministrului Energeticii, Iacob Timciuc, şi-a dat acordul ca firma „Energoexport” să se ocupe de importul şi exportul de energie electrică.
Întrucât Executivul nu poate lichida o companie privată, după prima dispoziţie a lui Iovv a urmat alta. La 19 octombrie, Vasile Iovv cere Ministerului Energeticii, prin dispoziţia nr. 0920-1713, scoaterea „Energoexport” din schema de import şi export de energie electrică.
Dacă iniţial soluţia era transmiterea acestor drepturi către CET-2, până la urmă, pare-se, de importul de energie electrică din Ucraina şi exportul de energie în România se va ocupa „RED Nord” din Bălţi, deşi această soluţie este ilegală, deoarece întreprinderea deţine doar licenţă de furnizare a energiei la tarife reglementate pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, în loc să ceară organelor de drept să iniţieze o anchetă amplă asupra cazului şi să fie trase la răspundere cei vinovaţi de provocarea unor prejudicii enorme bugetului de stat, Guvernul, în persoana prim-vicepremierului comunist Iovv, încearcă să-i protejeze prin aşa-anumita lichidare.

Vor cădea “capete”?

Se spune că Procuratura Generală a iniţiat deja un control privind activitatea unor structuri din sectorul electroenergetic, însă până se va face lumină cu adevărat mai este mult.
Surse din cadrul Procuraturii ne-au spus că, de fapt, iniţierea unor anchete penale în cazurile în care sunt vizaţi demnitari cu ranguri înalte se face tocmai pentru a acoperi fărădelegile deoarece, sub pretextul secretului urmăririi penale, cu timpul se lasă tăcerea peste caz şi, încetul cu încetul, începe ştergerea urmelor. De aceea nu ajung demnitarii acuzaţi de corupţie după gratii.
În cazul iniţierii unei anchete penale în privinţa ilegalităţilor din sectorul electroenergetic, potrivit aceloraşi surse, ar trebui să cadă multe capete din actuala guvernare, pentru că în acest sector „nimic nu mişcă fără acordul Guvernului sau al persoanelor sus-puse din anturajul şefului statului”.

Prejudicii de milioane pentru „Moldelectrica”

Dincolo de faptul că „Energoexport” asigura, în perioada august-octombrie, circa 80 la suta din necesităţile de energie electrică ale Republicii Moldova, inclusiv de la o firmă controlată de clanul Ben Laden, ea a beneficiat şi de o serie de facilităţi ce au provocat pierderi de milioane de lei întreprinderii de stat „Moldelectrica”.
Astfel, în loc să achite un tarif de 3,52 bani pentru fiecare kilowatt de energie transportat prin reţelele „Moldelectrica” (pentru a fi exportat în România), tarif stabilit de ANRE, firma achită doar 0,85 cenţi, adică 1,05 bani, de 2,4 ori mai puţin. Un simplu calcul arată că, în condiţiile în care, conform datelor prezentate de „Energoexport” la vamă şi Departamentului Statistică, în primele opt luni ale anului curent au fost exportate în România circa 282 milioane de kWh, pagubele suportate de „Moldelectrica” de pe urma acestei afaceri sunt de cel puţin şapte milioane lei. Conform datelor furnizate presei de către „Energoexport”, „Moldelectrica”, din contră, ar fi obţinut un venit suplimentar de 5,3 milioane lei. Care sunt pierderile reale, şefii de la „Moldelectrica” refuză să le spună. Şi au de ce să nu spună, deoarece întreprinderea respectivă nu avea dreptul să transporte energie la un preţ mai mic decât cel stabilit de ANRE, adică 3,52 bani/kWh.
Directorul „Energoexport”, Ion Călugăru, neagă faptul că firma condusă de el ar beneficia de facilităţi la transportul de energie electrică prin reţelele „Moldelectrica”. Potrivit lui Călugăru, „exportul de energie în România se face pe baza unui contract de tranzit semnat cu „Moldelectrica” şi totul în conformitate cu Regulile pieţei energiei electrice din RM, ce prevede că preţul e negociabil”.
O asemenea prevedere însă nu există în acest regulament. Directorul „Energoexport” spune chiar că tranzitul de energie electrică ar fi un serviciu auxiliar prestat de „Moldelectrica”, pentru care tariful e negociabil. Specialiştii de la ANRE susţin însă că transportarea energiei pentru export trebuie făcută conform tarifului stabilit de ANRE. În caz contrar, de un asemenea tarif ar trebui să beneficieze şi întreprinderile de distribuţie din proprietatea statului „RED Nord” şi „RED Nord-Vest”, cărora „Energoexport” le furnizează energie importată din Ucraina şi care achită un tarif de 3,52 bani/kWh la transportul de energie.
Intenţia autorităţilor de a scoate „Energoexport” din schema de import şi export de energie electrică a generat deja apariţia unui val de articole în presă, unde se încearcă să se demonstreze că aceasta va provoca o criză energetică. Totodată, se încearcă spălarea imaginii ministrului Energeticii şi a managerilor „Energoexport”.
E clar de ce anume. Or, o anchetă corectă ar scoate la iveală şi alte scheme de îmbogăţire la care recurg funcţionarii de stat şi firmele pe care le patronează.

Iată câteva cazuri...

Bani pentru campania comuniştilor

„Energoexport” recunoaşte că a cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan energie electrică la un preţ de 3,5 cenţi, pe care ulterior a comercializat-o reţelelor electrice din proprietatea statului RED „Nord” şi RED „Nord-Vest” la un preţ de 2,35 cenţi, adică mai ieftin cu o treime. Cum este posibil să cumperi mai scump şi să vinzi mai ieftin? Soluţia e la suprafaţă. Obţii de la Ministerul Energeticii dreptul la un tarif de transport mai mic decât cel oficial.
Un alt caz ţine de livrarea energiei electrice în România. Conform contractului de export al energiei electrice în România, încheiat cu Compania „RWE Trading”, „Energoexport” urma să exporte doar energie electrică produsă în RM, şi anume la CET-2 din Chişinău. Timp de trei luni - iulie-septembrie - CET-2 nu a funcţionat, însă volumul exportului de energie în România a crescut. De unde a fost procurată energia pentru export? Din câte cunoaştem, din Ucraina şi de la Centrala de la Cuciurgan, însă aceasta este o încălcare gravă a contractului cu „RWE Trading”.
Pe de altă parte, a fost prejudiciat bugetul de stat. Autorităţile însă au trecut cu vederea toate acestea.
Profitul de pe urma acestor afaceri este foarte mare. Într-ale cui buzunare se duce, nu cunoaştem, însă cu siguranţă, spun sursele noastre, va alimenta viitoarea campanie electorală. A comuniştilor.

La închiderea ediţiei am aflat că ANRE a retras întreprinderii “Energoexport” licenţa de activitate, la cererea acesteia. Directorul “Energoexport”, Ion Călugăru, ne-a declarat că a depus o cerere de sistare temporară a licenţei, deoarece “aşa i-a cerut Guvernul” (!).

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii