Economic

Moldova îl finanţează pe Bin Laden

Forum.md

Până a ajunge în Republica Moldova, energia electrică rusă trece prin cel puţin patru firme intermediare, dintre care una aparţine familiei lui Ossama Bin Laden

De circa doi ani, monopolistul rus al producerii şi distribuirii de energie electrică „RAO EES Rossii” exportă energie electrică în Republica Moldova. Numai anul trecut au fost livrate 878,7 milioane de kWh de energie electrică, cantitate ce acoperă circa 25 la sută din necesităţile republicii.
Valoarea afacerii este de circa 20 mln dolari. Energia electrică este mai ieftină cu 40 la sută decât cea produsă în R. Moldova şi cu peste 30 la sută decât cea importată din Ucraina sau de la Centrala de la Cuciurgan. Din aceste considerente, cea mai mare parte a energiei livrate ajunge la reţele electrice aflate în proprietatea statului, care îşi pot permite luxul de a furniza consumatorilor energie electrică mai ieftină decât grupul spaniol „Union Fenosa” în Moldova.

“Falkon” Ltd, compania familiei Bin Laden

Dar nu acest lucru ne preocupă, deşi, dacă e piaţă liberă, statul nu ar trebui să favorizeze pe unii agenţi economici, iar pe alţii să-i lase să lucreze în pagubă.
Vorba e că această afacere, destul de profitabilă pentru toate părţile, este intermediată de „Falkon” Ltd, firmă ce aparţine influentei şi bogatei familii saudite Bin Laden, unul din membrii căreia este nimeni altul decât Ossama Bin Laden, teroristul numărul unu din lume.

Câştig de 2 milioane de dolari

Faptul că “Falkon” intermediază exporturile de energie electrică şi în Republica Moldova este confirmat chiar de directorul general al companiei „Inter RAO EES”, Evghenii Dod. Într-un interviu acordat publicaţiei ruse „Vedomosti”, Evghenii Dod recunoaşte că „agent de vânzări în contul datoriei este compania „Falkon”, iar energia se vinde în Azerbaidjan şi Moldova”. Mai mult, directorul general „Inter RAO EES” spune că volumul exportului de energie electrică în contul rambursării datoriei, inclusiv în R. Moldova, urmează să se majoreze.
Numai de la intermedierea exportului de energie în R. Moldova, “Falkon” şi familia Bin Laden ar câştiga anual aproximativ 2 milioane de dolari.
„Falkon” Ltd e o firmă mică, cu un capital statutar de 93.000 dolari, înregistrată în anul 1995, la Praga, de trei caucazieni, care au şi format Consiliul de administraţie. Aceste persoane, de fapt, erau doar acoperire pentru grupul „Saudi Bin Laden”, înregistrat într-o zonă off-shore din Marea Britanie. După 1997, cei trei fondatori dispar din registre şi singurul membru al Consiliului rămâne Jozef Cimbora, fost manager la rafinăria Slownaft din Slovacia. În februarie 2002, Cimbora devine şi manager general al firmei. Din anul 2000, „Falkon” Ltd devine partener permanent al „RAO EES Rossii” în operaţiunile de export de energie electrică, la început în Belarus, iar mai apoi şi în alte state din CSI.

Mâna ruşilor

Firma apare în atenţia opiniei publice în anul 2001, când Cehia a decis să vândă la licitaţie drepturile asupra unei datorii a Federaţiei Ruse de 2,5 mlrd dolari (din totalul de 3,6 mlrd dolari), acumulată încă din epoca sovietică. Câştigătoare a licitaţiei a fost nimeni alta decât „Falkon”, care a plătit pentru datorie 400 mln dolari, adică de 6,25 ori mai puţin. Ulterior, guvernul rus a răscumpărat datoria respectivă de la „Falkon”, plătind de două ori mai mult - 800 mln dolari. În acelaşi timp, în baza unui acord cu Cehia, Rusia urma să ramburseze restul datoriei de 1,1 mlrd dolari cu mărfuri, în special, arme şi energie electrică. Furnizarea energiei electrice în contul datoriei a fost pusă pe seama „RAO EES Rossii”, care începe exportul de curent prin intermediul propriei firme „Inter RAO EES”. Este vorba de livrări de energie electrică în valoare de peste 450 mln dolari.
În schema rambursării datoriei apare şi firma „Falkon”, care vinde energia rusă în statele CSI, iar banii obţinuţi din vânzări îi transferă în contul rambursării datoriei. Evident că se ia un comision, a cărui valoare este tăinuită.

Oleg Voronin – implicat?

După cum am reuşit să aflăm, energia electrică rusă ajunge în Republica Moldova prin intermediul a două firme - „Enteh” şi „Energoexport” - care au licenţe de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate eliberate de ANRE. „Enteh” se ocupa de exportul de energie în Transnistria, dar are dezvoltată şi o afacere profitabilă cu spirt şi băuturi alcoolice, iar gurile rele zic că, de fapt, ea ar aparţine unor persoane din anturajul lui Oleg Voronin, fiul preşedintelui Moldovei. A doua firmă, „Energoexport”, este o SRL fondată iniţial de un grup de persoane private, ca apoi, din anul 2003, la ea să devină acţionari întreprinderile de stat (CET-2, CET-1, “Electrocon” etc.) şi banca comercială „Mobiasbancă”. Acest lucru l-a recunoscut chiar managerul firmei, Ion Călugăru. E adevărat că oficialii de la „Mobiasbancă” au refuzat să ne confirme dacă sunt acţionari.
Curios, dar la Camera Înregistrării de Stat, „Energoexport” a înregistrat că are ca activitate de bază comerţul en-gross cu materie primă agricolă, vite, produse alimentare, băuturi, tutun, produse farmaceutice, materiale de construcţie, vopsea etc. Şi nici vorbă că s-ar ocupa de comerţul cu energie electrică. Cu toate acestea, la 10 decembrie 2002, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a eliberat acestei companii licenţă de activitate pe piaţa energetică.

Sub protecţia lui Iacob Timciuc?

Surse din cadrul Ministerului Energeticii susţin că, de fapt, firma ar fi controlată şi protejată de ministrul Energeticii, Iacob Timciuc, şi, nu în ultimul rând, de către Preşedinţie. Nu întâmplător, în numai un an de zile, firma a monopolizat, practic, piaţa importului de energie electrică în R. Moldova. În septembrie 2004, chiar şi Union Fenosa a ajuns să cumpere energie electrică din Ucraina prin intermediul acestei firme. Surse din cadrul „Energoexport” spun că şi aceasta ar cumpăra energia electrică de la o altă firmă. E vorba despre „Anex International Trading”, înregistrată într-o zonă off-shore pe numele unui oarecare Evgheni Lobaciov.
Altfel spus, până a ajunge în R. Moldova, energia electrică rusă trece prin cel puţin patru firme intermediare, dintre care una aparţine familiei lui Ossama Bin Laden. Acest gen de afaceri ar fi controlat, potrivit mai multor surse, de persoane cu funcţii importante în sferele puterii actuale ale R. Moldova. Mai mult, printre fondatorii şi acţionarii SRL „Energoexport” se numără şi un cetăţean de origine cecenă, suspectat de legături cu lumea interlopă.

Bani spălaţi pentru terorişti

Semnele de întrebare nu se termină aici. „Energoexport” deţine şi monopolul la exportul de energie electrică din R. Moldova. În condiţiile în care ANRE a declarat că va face totul pentru liberalizarea pieţei energiei electrice din republică, pare suspectă tăcerea acestei instituţii în cazul în care o firmă controlează circa 80 la sută din piaţă.
Această tăcere are şi explicaţii. Anul trecut, când Vasile Carafizi, director general al ANRE, a cerut explicaţii de la Ministerul Energeticii şi a insistat ca „Energoexport” să se conformeze legislaţiei, declarând că acţiunile acesteia pun în pericol securitatea energetică, el pur şi simplu a fost destituit din funcţie.
Şi încă ceva! Nu demult, autorităţile Republicii Moldova au pornit o luptă aprigă în vederea deconspirării reţelelor sau a eventualilor agenţi ai reţelelor teroriste. Să vedem dacă se va reuşi să se facă ordine şi în rândurile demnitarilor care protejează afacerile cu energie electrică prin care se spală banii teroriştilor.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii