Economic

Moldovenii, complici la evaziune fiscală în România

effitimonholiday.com

Zeci de firme cu datorii de milioane de dolari din România sunt cesionate cetățenilor moldoveni

  • Primești 300 de dolari și devii proprietar al unei firme cu datorii de 1,5 mil. dolari

  • 4 tineri din satul Băcioi au devenit proprietari a 26 de firme cu datorii totale de circa 10 milioane de dolari

  • Persoanele implicate riscă închisoare de până la 3 ani dacă intră pe teritoriul României

Afacerea începe de la anunțuri plasate în ziare

Preiau firme cu datorii față de buget, bănci, firme de leasing, furnizori, prin Registrul Comerțului (Oficiul Național al Registrului Comerțului din România (OMRC) n.a.). Se preia întreaga contabilitate, se schimbă și domiciliul fiscal”. Este unul dintre anunțurile care pot fi găsite fără nicio greutate pe site-urile de profil din România. Iată unele dintre ele:http://www.anunturipenet.ro/cumpar-firmahttp://www.cumparfirme-preluari.com/index.htmlhttp://www.anunt.net/anunt/cumpar+firme+cu+datorii Anunțurile sunt plasate, potrivit site-ului specializat www.antitepari.ro, de persoane care se prezintă ca și consultanți fiscali. Dar sunt și cazuri în care avocați, juriști și chiar firme de avocatură plaseaza asemenea anunțuri.

Comisioanele percepute sunt de 2-10% din datoriile firmei, dar minim 500 de euro (un an în urmă taxa minimă era 1000 de euro n.a.) la tranzacție, după cum se precizează chiar în anunțurile din România.

În Republica Moldova nu am găsit deocamdată asemenea înștiințări, dar ne-am convins că asta nu înseamnă deloc că această formă de evaziune fiscală din România nu s-a extins și la noi. Dimpotrivă. Investigațiile noastre arată că moldovenii participă foarte activ la tranzacțiile care permit afaceriștilor români să scape de firmele cu datorii. Am identificat câteva grupuri de cetățeni din Moldova pe ale căror nume au fost cesionate zeci de firme. Mult mai mare este numărul persoanelor singulare care au fost atrase în aceste afaceri – de ordinul sutelor.

Primești 300 de dolari și devii proprietar de firmă

Valentina Vieru, o tânără din Chișinău, a acceptat cu cu ceva timp în urma să devină acționar unic și administrator al societății comerciale Seraplus Comercial SRL din Constanța, care, după cum s-a constatat ulterior, a prejudiciat bugetul României cu 5,3 mil. lei românești (circa 1,5 mil. USD). „M-a rugat un prieten din Căușeni să merg cu el la Constanța și să semnez niște documente, pentru ca o firmă să poată importa petrol din Bulgaria. Mi-a promis 300 de dolari, pe care nici nu i-am primit. Cel care mi-a promis mi-a spus că a suportat cheltuielile de plimbare, cazare și mâncare la Constanța și că acestea ar fi depășit de câteva ori valoarea recompensei. Nu-mi amintesc nici macar cum se numea firma și unde se află. Documentele le-am semnat la o bancă și la un notar”, spune Valentina Vieru. Astfel ea a devenit administrator și proprietar al unei firme din România. Fata s-a arătat surprinsă când a aflat că de fapt a preluat o firmă cu datorii atât de mari, susținând că cei care i-au propus să participe la această afacere, i-ar fi dat asigurări că nu va avea nicio problemă. Valentina Vieru a mai adăugat că prietenul ei ar mai fi fost implicat în asemenea afaceri.

Moldovenii care au preluat firme românești cu datorii ar putea fi dați în urmărire

Acum Valentina Vieru spune că nu știe ce să facă cu firma pe care a preluat-o și mai ales cu datoria acesteia. SC Seraplus Comercial SRL Constanta a fost înființată în octombrie 2008 și are un capital social subscris de 200 de lei. Administrator și asociat unic al firmei a fost un bărbat pe nume Asam Raim, iar sediul de facto al firmei era chiar în apartamentul acestuia de pe bd. Alexandru Lăpușneanu 90-92, bloc L37, scara B, et.p, ap. 22 din Constanța (vezi foto). La nici patru luni de activitate, în ianuarie 2009, Asam Raim se retrage și cesionează firma către Valentina Vieru din Chișinău. Am sunat la domiciliul/sediul acestuia, apoi chiar am vizitat de două ori locația la 15 și 16 iulie 2010, dar Asam Raim nu era pe loc. Spre nenorocul nostru administratorul de bloc, care ar fi putut să ne ofere ceva informații, era în concediu.

Ioan Tomescu, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de poliție al județului Constanța, ne-a declarat că cetățenii moldoveni care au acceptat cesionarea firmelor riscă să fie dați în urmărire de către autoritățile române, pentru neplata (de către firmele la care sunt asociați) a datoriilor la buget sau către alți agenți economici. Altfel spus, nu este exclus că peste o perioadă, la intrarea în România, ei să fie reținuți.

Totuși, moldovenii ar putea evita pedeapsa dacă ar anula de urgență actele de preluare a firmelor și ar colabora pentru reținerea suspecților de evaziune fiscală. Arpad Csaba Ladanyi, Comisar general al Gărzii Financiare din România, recomandă ca „persoanele care pretind că au devenit asociați sau/și administratori ai unor societăți comerciale din România fără știința lor trebuie să sesizeze organele de urmărire penală și să colaboreze cu organele statului român pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovați de această situație. Apreciem că trebuie să facă totodată demersurile legale în vederea anulării actelor în baza cărora au devenit asociați sau/administratori ai unor societăți comerciale fără să-și fi exprimat consimțământul în acest sens.”

4 tineri din Băcioi au devenit proprietari a 26 de firme cu datorii de circa 10 mil. dolari

Unul din cazurile în care figurează sume impunătoare de bani este cel în care patru tineri din satul Băcioi, mun. Chișinău au preluat zeci de firme. Trei dintre aceștia au preluat din toamna anului 2008 și pe parcursul anului 2009, cel puțin 26 de firme din România care aveau datorii totale de aproximativ 32,4 milioane de lei românești, sau aproximativ 122 de milioane de lei moldovenești (circa 10,0 milioane de dolari). Faptul că aceștia au preluat 26 de firme l-am aflat verificând anunțurile de vânzare, cesiune și modificare a sediului firmelor, publicate în Monitorul Oficial al României în perioada 2001-2009. Nu este exclus că în 2010 tinerii să fi continuat această practică.

Numele a trei dintre cei patru moldoveni sunt: Mihail P., Alexandru E. Și Andrei V., care figurează ca locuitori ai comunei Băcioi.

De regulă, în documentele privind cesionarea firmelor apar doar câte doi. În cazul unei firme poate fi găsit și un al patrulea, Igor P. Într-un caz apare Igor P. Și Alexandru E., în alt caz Igor și Mihail P., sau Alexandru E. Și Andrei V. în calitate de noi asociați la firmă. De asemenea, după ce au preluat firma DANTES INFERNO S.R.L., au folosit-o și pe ea pe post de asociat la alte companii cu datorii, preluate de ei. După mai multe verificări de adrese și telefoane am reușit să dăm de urma doar a unuia dintre tinerii din Băcioi – a lui Alexandru E. Am reușit să vorbim cu el la telefon, dar Alexandru o ținea morțiș „nu știu nimic, nu știu, nu știu …”. Ulterior nu a mai răspuns la telefon. Băieții au preluat nu doar firme care ar fi aparținut unor cetățeni români, dar și unor cetățeni din Ungaria și Spania. De exemplu, cetățeanul Ungariei, Bessenyei Gyorgy Benedek, le-a cesionat moldovenilor de la Băcioi firma Senorg România SRL, specializată în comerțul angro al calculatoarelor și echipamentelor. Potrivit ultimului raportul anual (pentru anul 2007), depus la ONRC, aceasta firmă avea la acea vreme datorii de 9,65 de milioane de lei românești, față de buget, bănci, furnizori etc. Nu este exclus ca între timp valoarea datoriilor să fi crescut. Potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la 30 iunie 2010, datoria față de buget a firmei Senorg era de 273,6 mii lei românești și în privința ei a fost inițiată procedura de executare silită.

Băieții din Băcioi au procedat și la schimbarea adresei sediilor la majoritatea firmelor preluate, ele fiind concentrate într-o cameră de pe adresa mun. București, str. Plivitului 51A, sector 5.

De altfel, fenomenul înregistrării pe o adresă a zeci de firme a forțat autoritățile din România să ia măsurile restrictive. Or, sediul social în apartament de bloc și înregistrarea mai multor firme în același spațiu sunt, din punctul de vedere al Fiscului, metode susceptibile de evaziune fiscală.

Din aceste motive conform modificărilor aduse Legii societăților comerciale prin Ordonanța de urgență nr. 54/2010, detaliate prin Ordinul nr. 2.112/2010 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), „La același sediu pot funcționa mai multe firme doar dacă imobilul, prin structura și suprafața utilă, permite funcționarea lor în încăperi diferite sau în spații distinct partajate”.

http://www.capital.ro/articol/fiscul-scoate-firmele-din-apartamentele-de-bloc-137119.html.

Ce riscă cetățeni moldoveni preluând societăți cu datorii

Formal, preluarea unor societăți cu datorii de către cetățeni din Republica Moldova nu este o acțiune frauduloasă. Totodată, chiar dacă se constată că ei au comis evaziune fiscală și chiar dacă sunt condamnați în România, ei pot rămâne nepedepsiți dacă nu intră niciodată pe teritoriul acestei țări. Or potrivit art. 18, (2) din Constituție „Cetățenii Republicii Moldova nu pot fi extrădați sau expulzați din țară”. Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției ne-a spus că „în primul rând, ca să tragi la răspundere penală pe cineva trebuie să existe componenta de infracțiune. Plus că fapta ilicită trebuie să cadă sub incidența Codului penal al țării unde a fost comisă. Dacă aceștia au comis o crima pe teritoriul României, atunci țara vecină trebuie să-i tragă la răspundere pentru încălcarea legislației țării”, a precizat Angela Starinschi.

Ramona Bulcu, procuror, șef al Biroului de informare publică și relații cu presa al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) ne-a declarat: „Cetățenia unei persoane nu împiedică efectuarea urmăririi penale în România. Or, potrivit art.3 din Codul penal, intitulat Teritorialitatea legii penale, „Legea penală se aplică infracțiunilor săvârșite pe teritoriul României”. Această dispoziție legală se aplică tuturor persoanelor care săvârșesc infracțiuni pe teritoriul României, indiferent dacă aceste persoane au cetățenia română sau cetățenia altui stat ori nu au nicio cetățenie”.

Ramona Bulcu precizează că cetățenii moldoveni pot fi trași la răspundere penală în aceleași condiții ca orice altă persoană, indiferent de cetățenia acesteia. „Nu există o diferențiere a pedepsei în funcție de cetățenie. De altfel, dacă ar exista, o asemenea reglementare ar fi discriminatorie. Conform aceluiași principiu al nediscriminării, orice persoană poate fi dată în urmărire generală dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a se lua o asemenea măsură”.

Pedepsele prevăzute de Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt destul de aspre. Potrivit art.6 „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”.

Art. 9 (1) conține pedepse și mai dure - cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi pentru un șir de fapte săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. De exemplu pct. f) „sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”.

De notat că valoarea exactă a prejudiciilor aduse bugetului României prin evaziune fiscală folosind scheme în care sunt implicați cetățeni moldoveni nu a fost calculată de nimeni, dar o analiză sumară a informațiilor publicate în Monitorul Oficial privind cesiunea firmelor în perioada 2007-2009 și a bazei de date a Agenției Naționale a Administrației Fiscale din România privind rapoartele anuale a firmelor arată că e vorba de sute de milioane de lei românești. Personal am documentat circa 100 de firme, iar valoarea cumulată a datoriilor acestora este mai mare de 20 de milioane de dolari.

În același timp, potrivit datelor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală din România (ANAF), companiile și persoanele fizice aveau la sfârșitul lunii iunie 2010 datorii restante către bugetul general consolidat în valoare de 21,9 miliarde de lei (5,1 mld. euro), anunța Ziarul financiar.

Scenariul scăpării de firmele cu datorii

Potrivit site-ului specializat www.antitepari.ro , tranzacțiile se desfășoară, de obicei, după următorul tipar: administratorii/asociații unei firme care are datorii sau care are alte probleme cu legea (nu a depus declarații fiscale, bilanțuri etc.) contactează consilierul (cel cu anunțul), îi achită comisionul convenit, iar apoi, la Registrul Comerțului, firma este cesionată către un„boschetar”, sau în cazul nostru către un cetățean moldovean.

Acesta, după ce eventual este îmbrăcat, hrănit și prostit cu câteva sute de lei românești, merge la bancă și solicită instrumente de plată (cecuri și Bilete la Ordin) în numele firmei pe care oficial o reprezintă. După care semnează cecurile și Biletele la Ordin, iar acestea sunt preluate de așa-zișii „țepari”.

Ulterior, aceștia, în calitate de pretinși agenți ai firmei sau folosindu-se de alte persoane, achiziționează marfă, pe care o „achită” cu instrumentele de plată semnate de „boschetar”. Când apar refuzurile la plată... răspunderea juridică (eventual pușcăria) revine „boschetarului”, pentru că el este reprezentantul oficial al firmei, el este cel care a semnat cecurile, asumându-și, astfel, responsabilitatea prevăzută de lege.

De obicei însă, consilierul are o procură (de reprezentare) de la acest „boschetar” sau moldovean, astfel încât tranzacția la Registrul Comerțului să fie făcută fără prezența persoanei respective.

Exact așa a pățit-o Valentina Vieru din Chișinău și mulți alți moldoveni creduli sau dornici de câștiguri ușoare.
Printr-o serie de modificări ale legislației din România, autoritățile românești încearcă să oprească în ultimele luni valul de evaziuni fiscale comise de firme românești prin cesiune către „boschetari”, arabi sau cetățeni ai Moldovei.

Fenomenul însă se propagă, deoarece mulți moldoveni se lasă amăgiți de banii pe care îi pot obține ușor, doar punându-și semnătura pe niște acte.

Investigatia a fost realizată cu suportul Centrului de Investigații Jurnalistice în cadrul proiectului „Jurnalism de investigatie tranfrontalier”

Nr.

Denumire firmă

Datorii

Cifra de afaceri netă

Capital social subscris

Domeniu activitate

1

SMART INVESTMENT S.R.L.

22 948

26 967

200

Comerț cu amânuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare

2

TRIPLES S.R.L.

1 247 082

391 279

200

Reparația calculatoarelor

3

DANTES INFERNO S.R.L.

1 618

-

-

Baruri

4

ROMTAR 2000 '99 S.R.L.

272 267

7522

2500

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale si nerezidențiale

5

AMIRAL CONSTRUCT INTERNATIONAL S.R.L.

304 725

1 209 143

200

Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi si tutun

6

BUYBOX S.R.L.

45 456

402964

200

Fabricarea calculatoarelor si a echipamentelor periferice

7

FURNITURE PRODUCTION FACTORY S.R.L., fosta DJSUPERSTORE S.R.L.

351 659

391966

200

Comerț cu amănuntul al echipamentului audio/ video in magazine specializate

8

D&D EXQUISITE S.R.L.

81 530

306580

200

Baruri si alte activități de servire a băuturilor

9

TUDOR COMPUTER S.R.L.

94 305

317 818

200

Alte activități de telecomunicații

10

GRAND EDIFICIO CONSTRUCT S.R.L.

387 807

1 270 580

200

Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale si nerezidențiale

11

METROPOLIS REAL ESTATE INVESTMENT & DEVELOPMENT SRL

37 753

7652

4000

Agenții imobiliare

12

STENTOR IMOBILIARE S.R.L.

1 675 392

248805

200

Agenții imobiliare

13

OPTIM COMSPORT S.R.L.

Fosta PRO DOMUS SRL

272 486 (2003)

1 029 253

200

Comerț cu amănuntul cu articole de fierărie

14

ABC SECURITY S.R.L.

300 499

-

200

Activități de investigație si protecție a bunurilor

15

W.I.G. MANAGEMENT S.R.L.

183 340

137 114

200

Agenții imobiliare

16

SENORG ROMANIA S.R.L.

9 645 389

33 546 250 (2007)

307 700

Comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamente

17

IRRA CONT S.R.L.

65 806

141 832

200

Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activități conexe

18

INTERNATIONAL SOUND DISTRIBUTION S.R.L. (Fosta NEPOTU RGV INTERNATIONAL SRL)

450 217

509 919

200

Activități de interpretare artistica (spectacole)

19

FAST CLEAN SERVICES S.R.L.

14 769 028

11 005 774

200

Activități generale (nespecializate) de curățenie interioara a clădirilor

20

ADA CEREAL GROUP S.R.L.

2 955 426 (2007)

4 890 299

1000

Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor si furajelor

21

D&R FRANK S.R.L.

51 443

97 146

8040

Coafura si alte activități de înfrumusețare

22

OMEGA STAR CONSTRUCT S.R.L.

108 955

-

200

Construcții de clădiri si lucrări de geniu

23

EASTAR GENERAL S.R.L.

549 974 (2007)

702 890

2000

Comerț cu amânuntul in magazine nespecializate, cu

24

STENTOR INTERNATIONAL S.R.L.

113 689 (2007)

-

200

Agenții imobiliare

25

ROGO S.R.L.

221 645 (2007)

-

1790

Fabricarea de construcții metalice si parți componente

26

OMEGA STAR CONSTRUCT S.R.L.

108 955

-

200

Construcții de clădiri si lucrări de geniu

 

Total

32 364 619

-

-

 

Un anunț de pe Internet

Cumpar firma preiau firme preluari firme-CESIUNI SOCIETATI COMERCIALE!

(Bucuresti)

Publicat in: Miercuri, 16 Iunie, 2010  08:20
Expira: Duminica, 15 August, 2010  08:20
Raspundecumparfirme@yahoo.com

 

Preluam firme cu activ si pasiv! Preluam intreaga raspundere administrativa prin notariat/avoct si RegCom! Noi ne ocupam de tot!Preschimbam sediu social!Regim urgenta! Preturi de criza! Oferim rapiditate, discretie, profesionalism!

Anexe

Copii ale unor avize din Monitorul Oficial al României

Extrasul din Monitorul Oficial al României, care confirmă actul de cesiune a firmei Seraplus Comercial către Valentina Vieru

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii