Economic

Sub pretextul luptei cu terorismul, statul acaparează focurile de artificii

ro.gde-fon.com

În spatele războiului cu pirotehnicii profesioniști, înflorește contrabanda cu produse pirotehnice

Cu câteva luni înaintea sărbătorilor de iarnă, subalternii ministrului Papuc au pornit război împotriva agenților economici privați, specializați în importul și comercializarea produselor pirotehnice. Poliția a descins, în câteva rânduri, la cei câțiva agenți economici din Chișinău, sigilând depozitele și magazinele, astfel încât unii au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea. Mai mult, la cinci agenți economici le-au fost ridicate autorizațiile de comercializare a produselor pirotehnice, cu toate că aceștia dispun de licențe de activitate valabile până în anul 2010.

Polițiștii își motivează acțiunile - în perioada cea mai mai profitabilă din an pentru acest business! - prin „necesitatea de a păstra ordinea publică” și „lupta cu terorismul”. Nevoiți să-și înceteze afacerea, întreprinzătorii suportă pierderi de milioane, în timp ce businessul ilegal cu pirotehnice înflorește, spune Victor Cojocari, președintele Asociației patronale a armurierilor și pirotehniștilor „Armurierul”. În spatele acestor acțiuni concertate se ascund, în opinia mai multor pirotehniști cu care am discutat, interesele unui clan și dorința de a pune mâina pe acest business, care, în ultimii ani, a devenit destul de profitabil.

Agenții economici impuși să-și cedeze businesul

În ultimile luni, importatorii de produse pirotehnice cu afaceri în capitală au trecut de câteva ori prin sita Ministerului de Interne. Prima demonstrație de forță a avut loc în luna iunie curent, când patru întreprinzători au fost convocați la MAI în prezența a 20 de polițiști. „Ni s-a spus că trebuie să plecăm benevol de pe piață pentru că ar fi „o indicație de sus”, spune președintele asociației „Armurierul”. La câteva săptămâni, întreprinzătorii au primit de la MAI o sesizare care impunea restricții drastice la comercializarea articolelor de pirotehnie. Calificând acțiunile polițiștilor drept abuzive, câțiva agenți economici au acționat Ministerul în judecată, dar, după ce procesul a fost amânat de mai multe ori, din cauză că reprezentanții MAI nu se prezentau la ședință, la 26 noiembrie, instanța a respins cererea pirotehniștilor. Aceștia sunt deciși să meargă înainte și vor ataca decizia instanței de fond la Curtea Supremă de Justiție.

Focurile de artificii în afara legii

Între timp, supărat că pirotehniștii privați continuă să activeze, Comisariatul municipal de Poliție a purces la alte măsuri de intimidare. Mai întâi a fost emisă o circulară către proprietarii de baruri, restaurante și alte localuri de agrement, prin care li s-a interzis utilizarea focurilor de artificii la petreceri. Se spera, probabil, că magazinele de pirotehnie nu vor înregistra profituri la vânzare și vor fi nevoite să-și întrerupă activitatea tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă.

Cine va restiui pagubele?

La 3 octombrie curent, Poliția a descins la magazinele de pirotehnie a trei agenți economici, ridicând, fără vreo explicație plauzibilă, autorizațiile de activitate. Drept urmare, patru magazine și-au încetat activitatea. După trei săptămâni, Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii din cadrul Consiliului municipal Chișinău restituie agenților economici autorizațiile. În documentul semnat de șeful direcției respective, Vladimir Nirca, se menționează că „în procesele verbale de control efectuat de Comisariatul general de poliție nu au fost menționate careva încălcări în urma comercializării articolelor pirotehnice, care ar servi drept temei juridic pentru suspendarea activității acestora. La moment nu exista acte legislative care ar interzice comercializarea articolelor pirotehnice”. Întreprinzătorii susțin că timp de 24 de zile cât nu au activat au suportat pierderi de peste 200 mii de lei.

Sechestru abuziv

Fericirea întreprinzătorilor nu a durat mult. La 11 noiembrie, Poliția a sechestrat magazinul de pirotehnie al SRL „Foc de artificii”, aflat în centrul comercial „ELAT”, în ziua următoare - magazinul SRL „REAMELOL” din Centrul comercial „Jumbo”, iar la 15 noiembrie au fost sechestarte și depozitele firmelor. Procedura de sechestru s-a făcut, fără existența unor decizii judecătorești. Drept urmare, activitatea a cinci agenți economici a fost sistată. Motivul invocat de angajații MAI a fost că aceștia „nu dispun de depozite care să răspundă necesităților de stocare corectă a substanțelor respective”. Aceasta în condițiile în care patru dintre agenții economici cărora li s-a sistat activitatea își păstrează marfa la depozitele specializate ale MAI de la Poligonul Dinamo (!).

Ultima demonstrație de forță a subalternilor lui Papuc împotriva agenților economici privați din domeniul pirotehniei avea la bază Dispoziția nr.726, semnată la 5 noiembrie de către comisarul Eugeniu Axentiev. În document se spune că „în scopul combaterii cazurilor de utilizare neautorizată a focurilor de artificii, importului și comercializării ilicite a produselor pirotehnice în piețele comerciale ale mun. Chișinău, se va sista orice activitate de import, comercializare lui folosire a produselor pirotehnice până la elaborarea și intrarea în vigoare a cadrului legislativ”. Legea, aflată în fază de proiect, prevede instituirea monopolului asupra importului de arme, muniții și substanțe pirotehnice.

Majoritatea agenților economici sunt revoltați de acțiunile Poliției, pe care le consideră abuzive și neîntemeiate, întrucât au toate actele în regulă și întrunesc toate condițiile pentru desfășurarea activităților legate de pirotehnie, altfel nu primeau licențe de activitate. Anul acesta au fost supuși mai multor controale din partea organelor de drept, astfel încât nu pot să lucreze în mod normal. Ei sunt deciși să meargă la CEDO, pentru că nu mai cred că în Moldova cineva le va apăra interesele.

Liber la contrabandă

Pe de altă parte, pirotehniștii consideră că MAI ar fi interesat să redreseze situația financiară a magazinului de arme și muniții „Cartuș”, al cărui fondator este și să scoată profituri din vânzarea de articole pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă. O altă părere invocată de unii dintre pirotehniștii cu care am discutat este că războiul împotriva agenților privați din domeniu a fost creat special în preajma sărbătorilor de iarnă, perioada când vânzările ating cote maxime, ca cineva să poată scoate profituri mari din această afacere. În această perioadă se vor aduce loturi masive de articole de pirotehnie prin contrabandă, care ar fi protejată de anumite persoane cu sprijin mare sus. Articole respective vor fi comercializate ilegal și vor fi scoase profituri enorme.

șeful statului - folosit în rol de sperietoare

În lupta cu pirotehniștii privați s-a implicat și președintele Voronin. După ce a primit de la secretarul Consiliului Superior al Securității, Ion Morei, un raport privind rezultatele controalelor la agenții economici din domeniul pirotehniei, în care nu este nici un caz concret de încălcare a legislației, el a cerut expres, printr-o țidulă, ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, și secretarului Consiliul Suprem de Securitate Gheorghe Morei, ca „până la întrarea legii indicate – de stopat orice activitate și folosire a produselor pirotehnice, inclusiv importul.”(!). Surse din cadrul Poliției, ne-au spus că pentru a-l motiva pe șeful statului să procedeze așa, într-o noapte de octombrie, s-ar fi organizat focuri de artificii în regiunea reședinței sale, astfel încât și el să înțeleagă care este pericolul pentru liniștea cetățenilor a focurilor de artificii. Având indicația lui Voronin de a sista activitatea întreprinzătorilor, MAI a obținut undă verde pentru abuzuri și nu a mai ținut cont de lege. În dispoziția lui Axentiev se menționează foarte clar că acțiunile polițiștilor se fac și în baza „indicației Președintelui Voronin, nr.5565 din 24.10.2007”. Noi am căutat în Monitorul Oficial un act normativ cu numărul respectiv și nu l-am găsit. Prin urmare, odată ce nu este publicat în MO, nu are nici efect juridic

.

La „Cartuș” - pirotehnie câtă vrei

Chiar dacă în indicația lui Voronin se spune foarte clar că trebuie să fie sistată „orice activitate și folosire a produselor pirotehnice”, magazinul de arme care aparține Ministerului de Interne „Cartuș” a obținut, acum câteva luni, în toiul războiului cu pirotehniștii privați, licență pentru importul, depozitarea și utilizarea produselor pirotehnice. Mai mult, din 25 decembrie, magazinul a pus în vânzare produse pirotehnice. Noi am telefonat și ni s-a spus că putem să venim să procurăm produsele de care avem nevoie.

Pirotehniștii privați consideră că MAI se răfuiește cu ei pentru a crește veniturile magazinelor de arme pe care le controlează. Directorul uneia dintre firme ne-a spus că în anul curent urma să aibă un profit de circa 5 mln lei.

Pirotehniștii se tem de provocări

MAI nu este la prima încercare de a pune mâina pe businesul cu focuri de artificii. Astfel de încercări au mai avut loc și în anul 2004, cînd au fost retrase licențele întreprinzătorilor cu afaceri în domeniu. Documentele le-au fost restituite firmelor după sărbătorilor de iarnă, adică după expirarea perioadei în care produsele pirotehnice sunt la cea mai mare căutare. În perioada respectivă businessul ilegal a strâns profituri fabuloase. Anul acesta, după acțiunile concertate ale Poliției, pirotehniștii se tem că le vor fi organizate provocări și că ar putea deveni victime ale unor înscenări bine pregătite.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, Mihai Cibotaru, șeful Direcției ordine publică a Ministerului Afacerilor Interne, spunea că datorită măsurilor întreprinse, substanțele pirotehnice au dispărut din piețe. Realitatea, însă este alta. În piețele din oraș nu este greu de loc să procuri articole de pirotehnie. E adevărat, de contrabandă. Tineri zvelți umplă prin mulțime și propun pe șoptite produse pirotehnice. Dacă vrei să alegi, ei desfac haina sau sacoșa și își arătă marfa, după care, dacă te înțelegi în preț, te duci, undeva într-un colț mai dosit din piață și ridici marfa. Și în anii trecuți, Poliția se lăuda cu succese mari în contracararea comercializării articolelor de pirotehnie, în timp ce acestea puteau fi procurate la orice tarabă, iar în noaptea de Revelion populația era supusă unui tir neîntrerupt, de seara până dimineața, de focuri de artificii de toate felurile.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii