Economic

Summer work & travel in USA . Profit pentru unii, coșmar pentru alții

simyauspikhu.com

Firmele „Work & Travel in USA” (Muncă și Călătorie în SUA) au devenit foarte atractive pentru tinerii din Moldova. Anual, mii de studenți pleacă în America pe timp de vară prin intermediul acestora. Pentru unii dintre ei însă visul american s-a transformat în dramă și chiar tragedie. În 2007, trei tineri moldoveni aflați la muncă în SUA și-au pierdut viața.

Lista neagră a Ambasadei SUA la Chișinău

La începutul acestei săptămâni, Ambasada SUA în RM a anunțat că nu va mai elibera vize pentru nouă din cele 16 agenții locale „Work & Travel in USA”. În „lista neagră” au fost trecute mai bine de jumătate dintre firmele specializate în oferirea de locuri de muncă în SUA pentru tinerii din Moldova: Acord NGO, ASET, Association for Youth, Collaboration (ACT), Center for Transparency and Democracy (CTD), Echitatea, Pro-Spiritus (YMCA), SEUC, Studitierra, World Travel.

Drastica decizie, potrivit Consulului general al SUA în RM, David Franz, a fost luată ca urmare a „numeroase plângeri în ceea ce privește încălcarea prevederilor contractelor încheiate cu unele agenții din RM, dintre care majoritatea țin de condițiile proaste de muncă și de trai, salarii mici”. Plângerile, a mai spus consulul american, în mare parte, vizau aceleași companii. Din acest motiv, ambasada a întocmit o listă din nouă companii care nu vor mai putea solicita viză americană. Ambasada își rezervă dreptul de a refuza solicitările studenților care s-au înscris și la alte agenții sau organizații afiliate companiilor incluse în „lista neagră”. Studenții care au încheiat contracte cu aceste companii trebuie să-și ceară banii înapoi, pentru că ambasada nu le va accepta dosarele. „În 2008, vom fi foarte atenți cu cine vom colabora, pentru a ne asigura că agenții economici incluși în listă nu își vor schimba denumirea”, a declarat David Franz. Diplomatul a lăsat să se înțeleagă că e de datoria autorităților RM să verifice legalitatea activității companiilor incluse în lista neagră.

La muncă în țara Făgăduințelor

Programul „Summer Work & Travel”, celebru în toată lumea prin șansa ce o oferă studenților de a vizita SUA în vacanța de vară, dar și de a câștiga ceva bani, a fost lansat în RM în anul 2002. Condițiile propuse în cadrul acestor programe erau foarte tentante. În cele trei-patru luni de muncă legală în America studenții reușeau să adune bani suficienți pentru a trăi îndestulat tot anul. Primele programe de acest gen din RM au avut mare succes, numărul doritorilor de a munci vara în SUA crescând din an în an. Dacă în 2002 au plecat să muncească în SUA prin acest program 50 de studenți, apoi în 2006, potrivit datelor Ambasadei SUA, numărul acestora a ajuns la 1400, iar 2007 - la peste 5000. Concomitent, a început să crească și numărul agențiilor de recrutare. Odată cu acestea însă au apărut primii profitori și, respectiv, primii studenți amăgiți.

și în SUA sunt firme fantome

Contactând mai multe surse am constatat că numai anul trecut peste 500 de studenți care au plecat să muncească în SUA s-au confruntat cu grave probleme fie din cauză că nu li s-a plătit suma stabilită în contract, fie că nu au obținut job-ul promis, fie că nu aveau unde să locuiască ori, și mai grav, nici nu au găsit firma cu care semnaseră contractul de angajare. Aliona C., studentă în anul III (USM), a plecat în SUA în vara anului 2007 cu gândul de a face bani pentru a-și putea achita contractul la universitate. În baza înțelegerii avute cu agenția din RM, dar și a contractului de muncă semnat cu întreprinderea americană, fata urma să câștige cel puțin 500 dolari săptămânal. „Adevărul e că ni s-a plătit doar câte 160$ pe săptămână. Deși am apelat la agenția din Moldova să ne găsească alt job, aceasta nu s-a implicat, spunându-ne să revenim acasă, dacă nu ne place. Aceasta în condițiile în care noi, moldovenii, am plătit cel mai mult din țările europene pentru acest program”, spune Aliona.

Mai mult, studenții nu au posibilitatea să verifice de acasă legalitatea contractelor încheiate cu angajatorul din SUA. Deși în fiecare contract este trecută adresa, numele angajatorului, au fost înregistrate cazuri în care studenții, ajunși la destinație, realizează că nu sunt așteptați de nimeni și că nu au nicio șansă să obțină job-ul promis. Vara trecută, într-o situație similară au nimerit vreo 300 de studenți moldoveni: deși contractul de muncă în baza căruia plecau în SUA era foarte avantajos - condiții bune de muncă, de trai, salarii promițătoare - când au ajuns în SUA nimeni nu i-a întâmpinat la aeroport, cum se face de obicei. Și mai mare le-a fost dezamăgirea când nu au putut găsi compania cu care încheiaseră contractele, constatând că adresa acesteia de fapt… nu există.

Ambasadorul RM în SUA, Nicolae Chirtoacă, ne-a confirmat faptul că la ambasadă s-au adresat studenți moldoveni, angajați temporar în SUA, ale căror drepturi au fost încălcate. „În majoritatea cazurilor am reușit să rezolvăm problemele, a fost inițiată și o anchetă penală la adresa unei companii locale care, de fapt, exploata studenții fără a le oferi condiții minime de lucru și de trai, conform contractelor”, ne-a spus Chirtoacă.

Cât te costă un loc de muncă în SUA

Cât trebuie să plătească un student pentru a ajunge în SUA prin programele „Work & Travel”? Dacă ar fi să credem panourilor și fluturașilor publicitari cu care este împânzit Chișinăul - „Hai cu noi în America cu doar 600 USD”, „Vrei în SUA? Hai doar cu 299 USD” - atunci iese că doar cu câteva sute de dolari poți să călătorești și să muncești în SUA. Adevărul e că acestea sunt capcane de marketing în care s-au prins mii de studenți moldoveni. Or, suma reală pe care trebuie s-o scoată ei din buzunar depășește 1000 USD.

Iată tarifele cu care operează una dintre agențiile „Work & Travel” din RM, care nu a nimerit în „lista neagră”: 1065 USD - pentru găsirea unui loc de muncă, perfectarea contractului de muncă, asigurarea medicală, scrisoarea de recomandare necesară pentru a obține social security number, ID card Intrax (un fel de buletin de identitate), forma DS27 19 (în baza căreia se deschide viza), o taxă service, impusă de SUA pentru toți participanții la program; 100 USD - pentru serviciile prestate de agenție; 131 USD - pentru viză (până în decembrie 2007 taxa era de 100 USD), această sumă fiind achitată la Ambasadă; circa 700 USD - prețul biletului de avion. Deci, per total, studentul trebuie să achite circa 2000 USD pentru a obține un contract de muncă de scurtă durată în America.

Mariana Erhan, coordonator de programe la agenția „Ameritrex”, ne-a declarat că „cheltuielile reale suportate de studenți pentru a ajunge la muncă peste ocean nu pot depăși 2300-2500 USD”. „Din păcate, unele agenții profitau de unii studenți care, din lipsă de informație, dar și de frică să nu piardă posibilitatea de a merge în SUA, acceptau să plătească sume mai mari de 3000 USD. De cele mai multe ori, se exagera la prețul pentru biletele avia, pentru care unele firme cereau prețuri duble”, afirmă M. Erhan. Investigând afacerea „Work & Travel in USA”, am descoperit cazuri în care agențiile percepeau taxe de lobby, pentru a înscrie studenții într-o „listă a solicitanților”. Gheorghe C.. student în anul II la Institutul Sportiv, ne-a spus că a renunțat la serviciile unei agenții, după ce i s-a cerut să achite o taxă de 50 USD pentru a fi inclus în listă, motivându-se că „nu mai sunt contracte pentru vara lui 2008, dar facem noi ceva”.

Organele de drept nu acționează

Deși, încă acum doi ani, rectorii instituțiilor de învățământ superior din republică semnalau că firmele angajatoare comit falsuri și alte fraude la angajarea studenților în SUA, organele de drept nu au reacționat. Ala Meleca, purtător de cuvânt la Ministerul Afacerilor Interne, ne-a declarat că ministerul va demara anchete doar dacă vor fi plângeri din partea unor potențiali pătimiți. „Până acum nu au existat sesizări din partea celor care au mers la muncă în SUA. La moment nu se intenționează verificarea legalității activității agenților economici incluși în „lista neagră” a Ambasadei SUA”, a mai spus Ala Meleca. Singura modalitate de a pedepsi agenții economici care bagă mâna în buzunarul studentului rămâne a fi retragerea licenței de activitate. În ultimii doi ani, Camera de Licențiere a retras vreo 20 de licențe de acest fel, însă agenții economici cu pricina nu au suportat mari pagube. Niciunul dintre gestionarii acestor firme nu a fost tras la răspundere. Mai mult, majoritatea, după cum afirmă surse din domeniu, și-au înregistrat firme noi și au continuat activitatea.

Fiecare al treilea student nu revine acasă

În 2007, Ambasada SUA a acordat vize la peste cinci mii de studenți care s-au calificat pentru programul „Summer Work and Travel”. Deși una dintre condițiile programului este ca cei care pleacă să revină în RM la studii, până la 17 septembrie, circa 20% din studenții care în sezonul estival 2007 au plecat în SUA încă nu au revenit acasă, iar peste 40% au revenit după termenul-limită la care trebuiau să fie la ore. Aproape toți ceilalți au depășit termenul de ședere în SUA indicat în viză. Potrivit ambasadorului RM la Washington, Nicoale Chirtoacă, „în perioada de vară, o practică curentă au devenit înștiințările frecvente parvenite la ambasadă de la instituțiile penitenciare ale SUA, privind cazurile de reținere și detenție a studenților noștri veniți la muncă sezonieră. Unul din motive este depășirea termenului de ședere pe teritoriul SUA indicat în viză sau schimbarea neautorizată a locului de muncă indicat în contract”. De asemenea, există cazuri când studenții moldoveni au fost reținuți în SUA pentru furturi în proporții mici în rețelele mari de magazine.

Cei din „lista neagră” nu se recunosc

Pentru a testa starea de spirit a reprezentanților firmelor trecute în „lista neagră” a Ambasadei SUA, am telefonat la câteva din ele, întrebând dacă putem aplica la Programul SWT pentru vara curentă. La trei dintre acestea ni s-a răspuns că putem să depunem actele „fără nicio grijă”, pentru că este vorba de alte firme cu denumiri asemănătoare. La ASET ni s-a răspuns prompt: „Nu vă faceți griji, vom rezolva cumva și veți avea viză”. Mihai Tănase, director adjunct la Compania CTD, ne-a declarat că nu au avut sesizări din partea celor pe care i-au trimis la muncă în SUA. „Probabil, nu e vorba de noi”, a precizat el. La Pro-Spiritus (YMCA) angajații erau porniți din start împotriva presei și nu au vrut să vorbească cu noi. Sergiu Zabrian, student în anul I la ASEM, ne-a povestit că miercuri a mers la Compania ASET să ceară înapoi suma de 800 USD plătită pentru contractul de muncă în SUA pentru vara care vine: „Nu au vrut să-mi dea banii înapoi. Mi-au spus că nu e vorba de firma lor. M-au amenințat că dacă insist mă dau în judecată. Acum nu știu ce să fac”.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii