Integritate

Afacerile de familie și interesele ascunse ale noilor deputați (II)

Foto: Sandru Tarlev

Oamenii de afaceri vor domina viitorul Parlament. Practic fiecare al doilea deputat este implicat, direct sau prin intermediul soțiilor, copiilor, nepoților sau off-shore-urilor, în afaceri. După ce anterior am scris despre afacerile socialiștilor, oficial cel mai numeros grup parlamentar, în această investigație facem o trecere în revistă a business-urilor celorlalți aleși ai poporului.

PLDM va avea în noul Parlament 23 de deputați, mulți dintre ei implicați în afaceri. Liderul formațiunii, Vlad Filat, nu are înscrisă pe numele său nicio afacere în R. Moldova. Filat este însă acționar majoritar la firma Kapital Invest SA, din Iași, România, acolo unde ex-premierul și-a făcut studiile. Firma e specializată în închirieri de bunuri imobiliare. La Chișinău, aceasta deține clădirea cu mai multe etaje de la intersecția str. Ismail cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, cunoscută ca „Ipteh”, privatizată de la stat în 1999, pe când actualul lider al PLDM era ministru de stat în Guvernul condus de Ion Sturza.

Iași, Filat și nepotul Vladimir

În ultimul an, presa a scris despre afacerea pe care o are în R. Moldova Vladimir Rusu, unul dintre nepoții lui Filat, prin intermediul firmei „Caravita” SRL, la care este fondator. Firma, administrată de Igor Cijov, are nu mai puțin de 127 de obiective de activitate declarate, sediul în s. Zolotievca, Anenii Noi, interese în agricultură, acolo unde a investit zeci de milioane de lei, inclusiv prin cumpărarea de terenuri agricole.

Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Vladimir Rusu Ion mai figurează în calitate de fondator în alte două firme: SRL „Adservio” ML și „MC-Trade”  SRL. În primul SRL, Rusu deține 75%, celălalt fondator fiind „Adservio Center” SRL, din România, care a implementat în țara vecină proiectul „Adservio” - o platformă modernă care te ajută să accesezi toate informațiile despre rezultatele școlare ale elevilor instant, fără a mai căuta prin rapoarte, cataloage și dosare. În R. Moldova, firma cu sediul în clădirea Ipteh, e administrată de Dracea Holicov Ștefan, originar din Iași. În R. Moldova, aceasta a creat site-ul www.adservio.md, iar începând cu anul de studii 2012-2013, a implementat, la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Chișinău, proiectul pilot „Catalogul electronic”. În celălalt SRL, „MC-Trade”, care practică diferite forme de comerț, Vladimir Rusu este fondator alături de Vasilica Lungu, tot din România. 

Firmele familiei Streleț

Valeriu Streleț, cel care a ajuns în Parlament fiind pe locul 6 în lista PLDM, este fondatorul firmei „Bioprotect” SRL, specializată în prestarea serviciilor pentru producătorii agricoli în domeniul livrării produselor fitosanitare. Și soția lui Streleț, Aurelia Braguța, are interese în business, ea fiind fondatoarea firmelor „Universul Dezvoltării” SRL (100%) și „Construct Mobil AB”, împreună cu fratele său, Anatolie, care este administrator. Ambele firme sunt înregistrate într-un apartament înscris pe numele soției lui Streleț. Și Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), locul 7 în lista PLDM, are afaceri. El deține 13% (care valorează peste un milion de lei) din firma „Moldcredit” SRL – o organizație de microfinanțare care oferă credite, în special pentru finanțarea afacerilor mici.

Oleg Balan, alt deputat PLDM, este unul dintre fondatorii firmei „Sterimed Com”, alături de Vadim Ojog și o firmă cu același nume din România. SRL-ul are interese în sfera farmaceutică. Printr-un alt agent economic, Balan e implicat și în agricultură. Împreună cu fratele său, Victor, proaspătul deputat a fondat, în noiembrie 2013, firma „Bivon” SRL, specializată în cultura produselor agricole. Oamenii din Cârpești, Cantemir, localitatea de baștină a lui Balan, susțin că firma a cumpărat mai multe terenuri agricole de la localnici.

Victor Roșca, fratele fostei soții a liderului PLDM, conform datelor CÎS, este fondatorul firmelor SRL „Ambalajproduct”, SRL „Uni-imobil” și SRL „Telenova-Grup”. Și Grigore Cobzac are afaceri. Împreună cu fratele său, Victor, acesta deține firma „Renerg” SRL, specializată în producerea și distribuirea energiei electrice. Cobzac este fondator și la firma „Drigricom” SRL, specializată în reparații și construcții. Deputatul Gheorghe Mocanu este fondator, împreună cu Maria Dutca și Vitalie Pralea, la firma „G&V Sistem” SRL, cu obiective declarate în construcții, publicitate sau comerț.

Afacerile din medicină ale familiei Hotineanu

Despre afacerile și interesele lui Vladimir Hotineanu, medic, fost ministru al Sănătății, cel care și-a recâștigat un fotoliu de deputat de pe locul 14 în lista PLDM, ZdG a scris mai multe articole. Oficial, acesta a declarat că este fondator la firma M.P.P. „Farmsintez” SRL, care importă medicamentul „Octreotid”. Conform datelor de la CÎS, Hotineanu deține 18% din capitalul social al acestui SRL, alte 16% fiind deținute de Adrian, fiul său, și el medic, de Anatol Cazac (16%), dar și de rușii Andrey Akinfeev (25%) și Alexander Litvinchuk (25%). Firma, fondată în 2005, este înregistrată într-o casă de locuit particulară de pe str. Paris, care aparține soților Vladimir și Raisa Hotineanu. Adrian Hotineanu, fiul deputatului, mai figurează și în calitate de fondator la firma SRL „Vial Brio”, acolo unde are mai mulți parteneri, inclusiv pe fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu. Nora lui Vladimir Hotineanu, Alina Hotineanu, este și ea implicată în afacerile din sistemul de sănătate. Ea deține 50% din firma SRL „Repromed”. Celelalte 50% sunt deținute de medicul Veaceslav Moșin. Firma este cea care gestionează clinica de inseminare artificială „Repromed” din Chișinău. Clădirea clinicii este de asemenea o afacere care se împarte între familia Hotineanu (soții Adrian și Alina) și Veaceslav Moșin. Totodată, Alina Hotineanu, nora deputatului PLDM, conform datelor de la CÎS, este și fondatoarea SRL „Reconstruct Civil”.

În urmă cu doi ani, ZdG a scris că Iulia Hotineanu, fiica lui Vladimir Hotineanu, era una dintre fondatoarele firmei „Cristal Clean”, care câștiga practic toate licitațiile organizate de spitalele din Chișinău pentru spălarea rufelor din banii publici. După acel articol, s-a autosesizat și Procuratura Generală, care investiga circumstanțele descrise în ZdG, dar și modul în care firma fondată de fiica lui Hotineanu a obținut în arendă 600 m. p. din incinta Spitalului Clinic Republican, pe un termen de 49 de ani. La scurt timp însă, Iulia Hotineanu, care deținea, în 2012, 25% din capitalul social al firmei, a fost eliminată din lista fondatorilor, acțiunile fiicei lui Hotineanu fiind preluate de Cristina Mudrea, o apropiată a familiei Hotineanu. Chiar și fără Iulia Hotineanu (Scobioală, după căsătorie), firma „Cristal Clean” a rămas apropiată de PLDM. Conform raportului financiar al formațiunii depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), Rodion Coșciug, angajat la „Cristal Clean”, a donat 1 milion de lei pentru campania electorală.

Tați, soți și copii cu firme

Chiril Lucinschi are patru SRL-uri: SRL „Bravo TV”, care deține  postul de televiziune TNT Bravo, SRL „Intra Assets”, SRL „Media Alianța” și „Alkasar Media Services”, care activează pe piața publicității. Totodată, Lucinschi deține „Analitic Media Grup” SA, cea care gestionează postul de televiziune TV 7. Tatăl deputatului PLDM, Petru Lucinschi, ex-președinte al R. Moldova, este și el implicat în afaceri. Conform CÎS, acesta este unul dintre fondatorii firmei „VVP Grup SRL”, cu 25% (2,9 mln. de lei), alături de Irina Cazimirov (24%) și Ramiro Stoianov (51%).  Firma are ca obiective de activitate declarate închirierea bunurilor imobile, leasing financiar etc.

Angela Dimitriu, soția deputatului Anatolie Dimitriu, este fondatoarea firmei „Anil Broker” SRL, care are activitate de broker vamal, iar Eduard Țap, fiul deputatului Iurie Țap, al firmei  „Faridana” SRL, care produce articole de tâmplărie și mobilă din lemn. Deputatul Anghel Agache nu are nicio firmă înscrisă pe numele său. Soția sa, Elena, este fondatoarea și administratoarea firmei „Tehnodava”, specializată în construcții. Soacra deputatului, Parascovia Becciev (soția lui Constantin Becciev, directorul Apă Canal), deține 22% din acțiunile SRL „B.M.P.-Politeh”, firmă ce se ocupă cu fabricarea utilajelor de pulverizare a lichidelor sau prafurilor, efectuarea lucrărilor de lăcătușerie și apeduct.

Deputatul Valeriu Ghilețchi este fondator la Organizația de Microfinanțare „Invest Credit” și la SRL „IC Management Institut”. Nicolae Juravschi, ultimul candidat care intră în Parlament din lista PLDM, este fondator la două SRL-uri, „Treipart Grup” și Clubul Sportiv de Caiac-Canoe „Olimp-Juravschi”. Soția fostului campion olimpic, Lucia, este și ea fondatoare la două SRL-uri, „Luxomod” și „Sport-Time”. 

Comuniștii, discreți în afaceri

PCRM a adus în Parlament 21 de deputați. Conform datelor de la CÎS, nici Voronin, liderul formațiunii, nici soția sa, Taisia, nu dețin firme. Cei doi au însă interese în sistemul bancar, având acțiuni la FinComBank. Un SRL, „Chateau Traian”, cu afaceri în sfera vitivinicolă, deține Oleg, fiul lui Vladimir Voronin. Ala Reșetnicov, soția deputatului Artur Reșetnicov, care este notar, deține 50% din firma „Cansur-Com” SRL, care gestionează agenția de turism Time Travel. Serghei Ivanov, soțul Violetei Ivanov, activează, conform informațiilor din declarația cu privire la venituri și proprietăți a deputatei, la Întreprinderea Individuală „Ionel Ivanov”, care deține o parcare pe str. Valea Crucii din Chișinău.

Vladimir Vitiuc, șeful filialei Bălți a PCRM, are două firme: SRL „Aurant” și SRL „Solar Engineering”, cu cel puțin șase parteneri: trei din Ucraina și trei din R. Moldova. Printre ei, Andrei Ciauș, despre care s-a scris că ar face parte dintr-o grupare specializată în „atacuri raider”, dar și Anatoli Orlovski, un om de afaceri local. Printre obiectivele de activitate declarate ale firmei se numără producția componentelor electrice. Soția deputatului Vitiuc este angajată la SRL „Asevia”, care deține un magazin de produse alimentare în Bălți.

Alexandr Bannicov, care a ajuns în Parlament fiind pe locul 7 în lista PCRM, e și el un prosper afacerist, fiind fondator al mai multor firme. SRL „Betalan”, pe care deputatul nu a declarat-o, arendează 30 ha de pădure, SRL „Timetron Imobil” are afaceri imobiliare, iar SRL „Tina” deține o rețea de magazine de electrocasnice. SRL „Tina” a fondat, la rându-i, nu mai puțin de 20 de SRL-uri (!). Ion Tomai, președintele r. Ocnița, iar mai nou, deputat în Parlament, e fondatorul firmei „Inatol-Agro”, cu afaceri în agricultură, fiind una dintre cele mai prospere din zonă. Victor Mândru, alt deputat PCRM, este fondatorul SRL „Proiect 09”, specializată în comerț și servicii, iar Boris Golovin, fost viceministru al Sănătății și consilier municipal PCRM, este fondatorul firmei „Amdent-BV”, cu afaceri în stomatologie.

„Prime” Plahotniuc

PDM a adus în Parlament 19 persoane. Vladimir Plahotniuc, unul dintre liderii partidului, este, oficial, fondator doar la firma SRL Prime Management, de unde în ultimii doi ani a avut venituri de peste 30 mln. de lei. Firma, cu adresa juridică pe str. Dimitrie Cantemir, 1/1 și un capital social de 4,6 mln. de lei, este administrată de Cezara Salinski. Printre obiectivele de activitate declarate găsim: activități de administrare a companiilor holding, activități de consultare pentru afaceri și management sau activități juridice. Printre altele, pe Cantemir, 1/1 este înregistrată și Întreprinderea cu Capital Străin „Casa Media”, cea care a câștigat recent o licitație dubioasă organizată de către Centrul Național Anticorupție (CNA).

Celelalte afaceri pe care le deține Plahotniuc și despre care s-a tot vorbit sunt înregistrate pe diverse persoane apropiate sau pe firme din zone off-shore. Un cuvânt-cheie în toate afacerile prim-vicepreședintelui PDM, fost prim-vicepreședinte de Parlament,   este „Prime” (primul). Astfel, SRL-uri care conțin această denumire sunt deținătoarele televiziunilor (Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV), hotelurilor (Nobil, Codru), dar și ale celorlalte afaceri pe care controversatul om de afaceri și politician le patronează (agenții de pază, de publicitate, afaceri imobiliare). Unul dintre oamenii-cheie în afacerile lui Plahotniuc este Ghenadie Sajin, administratorul firmei „FinPar Invest”, cea despre care ZdG scria anterior că deține terenul pe care se înalță hotelul Nobil din centrul Chișinăului.

Democrații cu soții și copii în afaceri

Până a ajunge ministru al Economiei, și finul lui Plahotniuc, Andrian Candu era implicat în afaceri, fiind fondatorul ÎI „Andrian Candru” și deținătorul a 5% din firma „Prime Management” SRL. Acum, la CÎS, pe numele soților Candu nu e înregistrată nicio afacere. Deputatul Dumitru Diacov are înregistrat pe numele său doar o firmă, care a gestionat ziarul „Novoe Vremea”, aflat în proces de lichidare. Natalia Stati, una dintre fiicele lui Diacov, figurează în calitate de fondatoare a două firme: „Alicecom” SRL și „DND Atlantic”, care gestionează cafeneaua Cafe Chianti de pe str. Eminescu, 50. Despre „Alicecom” SRL, ZdG a scris anterior că deține în arendă o parte din monumentul de arhitectură din str. Eminescu, 52. Fratele lui Dumitru Diacov este Ivan Diacov, procurorul mun. Chișinău, soția căruia, Lilia Diacov, este fondatoarea firmei „Vazlancom” SRL, cea care a gestionat magazinul Koton, din incinta unui centru comercial din Chișinău.

Pavel Filip, un alt deputat democrat, nu are nici el firme pe numele său. Tatiana Filip, soția demnitarului, este însă fondatoare la „Aluprofmet”, care se ocupă cu producerea de profile de pontaj, colțare din aluminiu și profile pentru ghips carton. Și cei doi fii ai deputatului, școliți în străinătate, sunt în afaceri. Iulian și Dumitru dețin împreună 99% din firma „Burex” SRL, cea care gestionează magazinul de ciocolată „Ciocoville”, cunoscut și ca „orașul de ciocolată”, de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Dumitru Filip este și fondator la un alt SRL, „Interasig-Grup”.

Valentina Buliga figurează în baza de date a CÎS ca fondatoare la firma „Valex-Farm”. Doar că, informațiile fiscului arată că acest agent economic nu mai activează în prezent. Soțul deputatei, Alexei Buliga, este fondatorul firmei de producție și comerț „Cascor” SRL. Conform CÎS, Alexandru Buliga, fiul deputatei, ar fi fondat, în 2013, împreună cu alte două persoane firma „City Bakeries” SRL, specializată în fabricarea și comercializarea pâinii și a produselor de patiserie proaspete.

Deputatul cu 9 SRL-uri

Monica Babuc, ministra Culturii și, mai nou, deputată, nu are nici ea firme înregistrate pe numele său. Soțul ei, Alexei Babuc, este fondator la SRL „Building Line” și „Bazis-D” SRL. În decembrie 2013, firma „Building Line” a pierdut un proces de judecată intentat de Investprivatbank, instituție financiară aflată în procedură de lichidare. Astfel, firma soțului deputatei urma să plătească 11,7 mln. de lei, dintre care 7 mln. de lei erau un credit care nu fusese reîntors la timp, iar restul, aproape 4 mln. de lei, penalități. În declarația depusă la CEC, Nicolai Dudoglo, primarul din Comrat și deputat pe listele PDM, a indicat că deține 10% din firma KFT Dronko, cu sediul în Budapesta, Ungaria. Vasile Botnari, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și deputat PDM, este fondator la „Vaborolux” SRL și „A&N” Service”. Anterior, ZdG a scris că „A&N Service” e administrată de Natalia Botnari, soția sa, și are în gestiune salonul de mariaj „L’amour”. Cealaltă firmă „Vaborolux” SRL are sediul în Strășeni și e implicată în afaceri cu lemn.

Marcel Raducan, care a ajuns în Legislativ de pe locul 14 în lista PDM, nu este fondator de firme. Soția sa, Aurica Raducan, este însă implicată în afaceri, fiind fondatoarea firmei „Moldprodinvest” SRL, cu o valoare de cumpărare de aproape 5 mln. de lei. Firma, care deține, printre altele, centrul comercial Budapest din sect. Botanica, este specializată în comerțul angro a produselor alimentare, iar în urmă cu câteva luni a fondat alte trei SRL-uri: „Agro – Engineering”, „Agro – Engineering Grup” SRL și „Conserv-E” SRL, toate cu afaceri legate de agricultură. Oleg Sârbu, locul 16 în lista deputaților PDM, este unul dintre cei mai importanți afaceriști din viitorul Parlament. Așa cum a menționat și în ultima declarație cu privire la venituri și proprietăți, Sârbu este fondator la 9 firme (!), toate înregistrate în Edineț. Afacerile deputatului se bazează și ele pe agricultură, producere și comerț. 

Firmele familiei Ghimpu

PL are 13 deputați. Mihai Ghimpu, liderul partidului, este fondator, cu 34%, la firma SRL „Eurosim”, fondată în 2000, care deține o benzinărie. Presa a scris anterior că partenerii lui Ghimpu de la SRL „Eurosim”, prin intermediul altei firme, „Parstar Petrol”, au câștigat în ultimii ani contracte de sute de milioane de lei cu statul, în special cu instituții subordonate primăriei mun. Chișinău, condusă de nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă. Ultimul nu are vreo firmă, în schimb, Lucian, fratele său, este fondator la SRL „Anda”. Conform datelor de la CÎS, Lucian deține 50%, iar tatăl său, Ion, alte 50%. Firma a fost fondată în 1992 și se ocupă cu „intermedieri pentru vânzarea unor anumite categorii de mărfuri cu caracter specific”. SRL-ul este înregistrat într-un apartament din str. Calea Ieșilor, care aparține lui Lucian, Dorin și Valentinei Chirtoacă, mama celor doi frați și sora liderului PL, Mihai Ghimpu.

Mihai Moldovanu, un alt deputat din listele PL, conform CÎS, are înscrise pe numele său două firme. „Agrovas-impex” SRL, cu sediul în or. Chișinău, specializată în creșterea păsărilor, porcinelor, în comerțul cu ridicata a băuturilor și produselor din tutun, și  „Avisalim” SRL, cu sediul în s. Ordășei, Telenești, localitatea sa de baștină, specializată în culturi agricole și creșterea animalelor, prelucrarea fructelor, legumelor și fabricarea produselor lactate. ZdG a scris anterior și despre casa demnitarului, dar și despre faptul că Svetlana Moldovanu, soția sa, este unul dintre fondatorii Organizației de pază „Pajura Imperială” SRL, unde deține cota de 33%. Asociați în această afacere mai sunt Anatolie Adam și Lilian Belibov, care deține și funcția de vicedirector al Centrului National de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției. Firma, potrivit profilului, acordă servicii particulare de detectiv sau de pază. 

Firma deputatului, acuzată de contrabandă

Deputatul Veaceslav Untilă este unul dintre fondatorii firmei SRL Sprint-Mega (împreună cu Chiril Braganciuc), cu activități în mai multe domenii, inclusiv comerț și construcții. În 2009, Alexandra Untilă, soția politicianului, a fondat împreună cu Constantin Braganciuc și doi ucraineni, Vadim Vaispapir și Ivan Gerelyuk, firma „Energogazpurificare” SRL, care are același sediu ca și firma „Sprint-Mega”, bd. Moscova nr. 8, și care se ocupă cu darea în arendă a bunurilor imobile. Untilă deține și 2% din acțiuni la SA „MoldCargo”, societate de asigurări. Deputatul Ion Apostol este administrator și fondator la SRL „Optimal-Impex”, dar și asociat, cu 50%, la o firmă din Rusia, SRL „Grinap”. Lilian Carp, un alt deputat PL, este fondator la întreprinderea mixtă „Jerasdava” SRL, fiind partener cu un iordanian, Ryad Mohamed Hassan Alazzam. Firma se ocupă cu comercializarea cărnii.

Iurie Chirinciuc, un alt deputat PL, are trei firme: „Euromobila Lux” SA, „Lefcons- Agro” (agricultură) și „Euroatlant” SRL (afaceri cu mobilă). El a mai indicat venituri în ultimii doi ani de la firma „Moldacom Grup” SRL din România, firmă care anul trecut a ajuns în vizorul organelor de drept din România, Tamara Chirinciuc, administratoarea companiei, fiind acuzată de contrabandă cu mobilă. Iurie Dârda, care a ajuns în Parlament de pe locul 12 în lista PL, este fondator la două firme, SRL „Darsimid” și SRL „Dansicons”, una dintre cele mai cunoscute companii de construcții din țară. Svetlana Dârda, soția politicianului, este fondatoarea firmei „Egostil” SRL, care deține o spălătorie auto în incinta complexului locativ Testemițanu, construit de Dansicons. Firma e administrată de Ion Țintar, cel care a donat PL-ului în campania electorală recent încheiată suma de 60 mii de lei. 

Investigația este realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundației Soros Moldova. Instituția finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul și conținutul investigațiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii