Integritate

Miniștrii electorali ai lui Dodon

În plin scrutin electoral, premierul Ion Chicu face remanieri în cabinetul său de miniștri. Cinci șefi de ministere, promovați anterior de Partidul Democrat, cu care socialiștii lui Dodon făcuseră alianță guvernamentală, au fost revocați din funcție și înlocuiți cu alții noi. Premierul Chicu nu a mai așteptat al doilea tur de scrutin. După anunțul liderului PDM, Pavel Filip, de sâmbătă, 7 noiembrie, că va revoca din guvern miniștrii democrați după al doilea tur de scritin, premierul Chicu a venit luni, 9 noiembrie, cu noi candidaturi pentru cele cinci posturi ministeriale. Cine sunt miniștrii electorali ai lui Chicu și Dodon, cum și-au adunat averea, dar și ce interese au vă spun reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.​

Propunerea premierului Ion Chicu a fost imediat acceptată de Igor Dodon, antrenat în cursa electorală pentru un al doilea mandat de președinte, iar în câteva ore, noii-vechi miniștri au și depus juramântul. Trei dintre aceștia au figurat anterior în prima componență a Guvernului Chicu, fiind însă schimbați la doar patru luni de activitate, cu miniștrii înaintați de PD.

Victor Gaiciuc - ministrul Apărării

Victor Gaiciuc. Foto: Radio Europa Liberă

Victor Gaiciuc a fost ministru al Apărării în perioada guvernării comuniste, în anii 2001-2004, fiind demis în urma unui demers al Consiliului Suprem de Securitate. Atunci a fost criticată activitatea Ministerului Apărării, care a tolerat lipsa unei evidențe reale a patrimoniului militar al Armatei Naționale și cazurile de încălcare a drepturilor militarilor în termen. Această revocare a avut loc ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naționale a unui lot de arme: 200 de grenade F-1; 31 de aruncătoare de grenade; 90 mii de muniții.

În 2005, generalul Gaiciuc a fost numit ambasador în Belgia şi reprezentant la NATO. În timpul mandatului său la Bruxelles (2005–2009), acesta l-a cunoscut pe Dmitri Rogozin, care a deţinut, între 2008 şi 2011, funcţia de reprezentant permanent al Federației Ruse la NATO. Aceştia ar avea de atunci o relaţie strânsă.

„Având calitatea de reprezentant diplomatic la NATO, ca şi Rogozin, ne-am întâlnit, am discutat în această perioadă, nu pot infirma acest lucru. Evident că fiecare şi-a apărat interesele statului său. Acesta este răspunsul meu în ce priveşte relaţia mea cu dl Rogozin. Am fost întotdeauna pentru relaţii bune cu Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Avem un parteneriat strategic cu Rusia, încheiat în 2001, care, prin valorificare, ar contribui la creşterea economiei Republicii Moldoda şi la rezolvarea conflictului transnistrean. Da, pe această dimensiune, există o părticică a aportului meu la stabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”, a declarat Gaiciuc pentru Jurnal de Chișinău despre relațiile sale cu Rogozin.

Gaiciuc mai este și președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova - o organizație voluntară, fondată în iulie 1999, și din care fac parte militari și ofițeri atât în serviciu, cât și în rezervă sau în retragere, din diferite structuri de apărare. În timpul campaniei prezidențiale din toamna anului 2016, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scos la iveală conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii în adresa Maiei Sandu și contracandidatul său, Igor Dodon. Repartizarea fluturașilor avea loc chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii conduse de Gaiciuc, organizație cu care Dodon are legături strânse de ani buni. Atât Victor Gaiciuc, cât și Igor Dodon au negat legătura cu tipărirea foilor volante. Pe marginea cazului a fost pornit un dosar contravențional, clasat ulterior de oamenii legii

Foto: Canal 2

În 2015, Gaiciuc i-a oferit lui Igor Dodon carnetul de membru  al Asociației ofițerilor din R. Moldova,  Dodon fiind acceptat drept membru al Asociației în calitate de maior în rezervă. 

În 2017, Dodon i-a conferit lui Victor Gaiciuc Ordinul Republicii, iar în martie 2020 - gradul de general de divizie.  

În septembrie 2017, Victor Gaiciuc s-a pomenit în mijlocul unui scandal după ce candidatura sa la funcția de ministru al Apărării, susținută de președintele Igor Dodon, a fost respinsă de Guvern.

Pe Gaiciuc și Dodon îi leagă o prietenie mai veche, iar de câțiva ani ei sunt și rude prin alianță, șeful statului fiind nașul de cununie al feciorului lui Victor Gaiciuc. Igor Dodon l-a cununat pe Sergiu Gaiciuc în 2011, iar în 2017 acesta l-a însoțit în vizita pe muntele Athos. 

Igor Dodon a întreprins mai multe vizite cu caracter electoral în localitatea de baștină a lui Victor Gaiciuc - satul Pepeni din raionul Sângerei, generalul însoțindu-l de fiecare dată. În campania electorală din anul curent, Dodon, însoțit de Gaiciuc, a mers la Pepeni, pe 10 septembrie, a doua zi după ce a anunțat ca va candida pentru un nou mandat. Deși era în campanie electorală, Dodon a mers la baștina lui Gaiciuc însoțit de 14 automobile de stat. Consătenii generalului Gaiciuc însă i-au dat prioritate contracandidatei lui Dodon, Maia Sandu, în primul tur de scrutin.

Igor Dodon în vizită la baștina lui Gaiciuc, folosind abuziv resursele administrative.
Foto: www.stirideacasa.md

    

Victor Gaiciuc elogia în 2016 armata separatistă din Donbas, susținută de Federația Rusă. El, în calitatea sa de președinte al Uniunii Ofiţerilor a declarat în cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

După alegerile parlamentare din februarie 2019, Victor Gaiciuc a acces în Legislativ. Jumătate de an mai târziu, în august 2019, Igor Dodon l-a numit pe deputatul Gaiciuc, în funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate și de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale. Câteva luni mai târziu, Gaiciuc a fost învestit în funcția de ministru al Apărării în Guvernul Chicu, dar a fost schimbat, la patru luni distanță, după formarea noii alianțe PD-PSRM, fiind numit consilier al președintelui Dodon.

Victor Gaiciuc este destul de înstărit, averea crescând constant în timpul cât generalul a fost în funcții publice. Potrivit ultimei declarații pe avere, cea pentru 2019, Gaiciuc este proprietarul unui apartament de 73,4 metri pătrați, al unui garaj pentru care a achitat 4.700 de euro, al unui apartament de 130,5 metri pătrați, primit drept donație în 2008. În 2018, Gaiciuc a moștenit o casă de locuit de 117,3 metri pătrați, cu tot cu beci și terenul pe care e amplasat imobilul. Familia Gaiciuc mai deține și alte șapte loturi de pământ, evaluate la circa 320 de mii de lei. În garajul socialistului sunt parcate două automobile – un Mercedes cumpărat în 2009 cu 9.700 de euro și o Toyota, achiziționată în 2016 contra a 325 de mii de lei. La bancă, ministrul păstrează 13 mii de euro.

Lilia Pogolşa - ministra Educației, Culturii și Cercetării

Lilia Pogolșa

Lilia Pogolșa a fost anterior directoarea Institutului de Științe ale Educației, numită, în 2017, viceministră a Educației, Culturii și Cercetării.

Ziarul de Gardă a scris acum trei ani că Lilia Pogolșa locuiește într-o casă cu două niveluri, trecută în acte pe numele părinților săi, pe care tot ea le-a donat-o mai mulți ani în urmă. În același timp, jurnaliștii de la portalul Moldova Curată au scris că numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. De asemenea, auditorii Ministerului Educației au depistat, în 2017, mai multe probleme de gestionare a banilor la Institutul de Științe ale Educației, a cărui directoare în perioada auditată a fost Lilia Pogolșa. „Astfel, auditul a arătat că în anii 2015-2016, Institutul de Științe ale Educației ar fi perceput taxe majorate neîntemeiat la cazarea în căminul IȘE și la serviciile medico-sanitare prestate de Profilactoriul IȘE, din care surse a plătit ulterior sporuri salariale nejustificate de zeci de mii de lei unor angajați. De asemenea, o firmă contractată de Institut să asigure alimentarea cadrelor didactice venite la cursuri de perfecționare, ar fi majorat neîntemeiat valoarea serviciilor cu peste 200 de mii de lei, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare din buget. O altă problemă descoperită de auditori a fost că Institutul a desfășurat programe de master, fără să se consulte cu Ministerul Educației și fără să dețină autonomie universitară”, se mai arată în articol.

În declarația de avere pentru 2019, Lilia Pogolșa a indicat că este proprietara unui apartament de 108 metri pătrați, evaluat la 3,1 milioane de ruble rusești. De asemenea, ea are în posesie un automobil de marcă Porsche și o casă de locuit de 256,6 metri pătrați.

Aureliu Ciocoi. Foto: moldova.org

Aurel Ciocoi - ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Aureliu Ciocoi a fost consilier prezidențial pentru politică externă, din aprilie 2018 până în noiembrie 2019, când a fost învestit în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Chicu. A fost schimbat, la patru luni distanță, după formarea noii alianțe PD-PSRM, revenind în funcția de consilier al președintelui Dodon. Aureliu Ciocoi a fost Ambasador al Republicii Moldova în Germania (2010-2015), în China (2016-2017) și în Statele Unite ale Americii (2017). La câteva luni de mandat în SUA Aureliu Ciocoi a demisionat, motivând public că o face din motive personale. Motivul real, potrivit unor surse din interiorul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, este că Ciocoi ar fi fost rechemat la cererea lui Vlad Plahotniuc, care ar fi fost deranjat de activitatea diplomatică a ambasadorului. Ciocoi a revenit la MAEIE și a îndeplinit funcția de Ambasador cu misiuni speciale în cadrul Ministerului. Aureliu Ciocoi  are rang diplomatic de ministru-consilier.

În 1992, Aureliu Ciocoi a absolvit facultatatea de jurnalism a Universității de Stat din Moldova și SNSPA la București, în domeniul relațiilor internaționale.

În februarie curent, fiind în funcția de ministru, Aurel Ciocoi a făcut o declarație care a scandalizat opinia publică. Acesta a declarat că armata rusă nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul din 1992 și să oprească vărsările de sânge.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat atunci ministrul Ciocoi.  Declarația lui Ciocoi a fost criticată de mai mulți experți, unii dintre care au menținat că diplomatul moldovean „transmite că pozițiile Republicii Moldova pe transnistria încep să se suprapună oficial cu poziția Federației Ruse”. Aureliu Ciocoi deține în proprietate un Mercedes, un apartament de 132 de metri pătrați, procurat în 2003 cu un milion 77 de mii de lei, o casă de locuit de 107,9 metri pătrați, primită moștenire în 2016. Diplomatul a mai raportat patru conturi bancare în care păstrează economii de 37 de mii de euro, 41 de mii de dolari și peste 12 mii de lei.

Anatol Usatîi. Foto: privesc.eu

Anatol Usatîi - ministrul Economiei și Infrastructurii

Anatol Usatîi a fost, din 2010, director al Proiectului reabilitarea drumurilor, realizat cu suportul Corporaţiei Provocările Mileniului. A mai activat în cadrul unităţii de implementare a proiectului Druminvest şi în cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor. În martie-august 2015, Usatîi a deţinut funcţia de viceministru la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în Guvernul Gaburici. Ulterior, a fost secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în Guvernul Filip, după care a îndeplinit funcțiile primului adjunct al bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. În noiembrie 2019 a fost învestit în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii în Guvernul Chicu, dar a fost schimbat, la patru luni distanță, după formarea noii alianțe PD-PSRM.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul trecut, Usatîi are în proprietate o casă de locuit și un automobil de marcă Toyota RAV 4.

Olga Cebotari - viceprim-ministru pentru Reintegrare

Olga Cebotari

Olga Cebotari a fost anterior șefa Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova”, din orașul Moscova, Federația Rusă. Din octombrie 2019 face parte din Comisia pentru susținerea diasporei din cadrul Consiliului Societății Civile, prezidat de președintele Igor Dodon. 

Pe portalul Autorității Naționale de Integritate nu este publicată nicio declarație de avere și interese personale depusă de Olga Cebotari.

Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii