Justiție

Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistratului Oleg Melniciuc, în blocul destinat judecătorilor

Blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6. Foto: CIJM

În blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, care se construiește în prezent pentru magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală și copiii acestora, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale mama și câteva rude ale președintelui instanței, Oleg Melniciuc. Însuși magistratul, care anunța inițial că, deși deține spații locative, ar mai vrea apartamente pentru a le oferi copiilor săi, nu și-a procurat acolo locuințe, ci doar un spațiu comercial. În același bloc, printr-o decizie separată și fără să fi solicitat, a primit apartament și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Oleg Melniciuc, la Adunarea generală a judecătorilor. Foto: CIJM

La 3 iunie 2014, Consiliul Municipal Chișinău a repartizat Consiliului Superior al Magistraturii un teren de 0,605 hectare pe strada Hristo Botev 6, destinat construcției unui bloc locativ în care magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani și angajații Curții Constituționale să poată cumpăra apartamente la preț minim. Responsabilă de întreg proiectul este Judecătoria sectorului Râșcani, al cărei președinte, Oleg Melniciuc, a venit cu inițiativa de a ridica un bloc pentru magistrați și care s-a ocupat de obținerea terenului de la Consiliul Municipal. Astfel, instanța a achitat peste două milioane de lei pentru arenda terenului și a ales membrii grupului de lucru care a decis cui să fie date apartamentele.

Din grupul de lucru, care a decis cine dintre angajații Judecătoriei sectorului Râșcani să primească apartamente, au făcut parte preponderent angajați ai instanței, iar conducător a fost ales președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu. Grupul de lucru s-a întrunit de mai multe ori și a aprobat listele de beneficiari. Astfel, angajații Judecătoriei Râșcani și-au procurat apartamente la prețul de 360 de euro pentru un metru pătrat și de 300 de euro pentru metru pătrat. Asta înseamnă că un apartament de 80 de metri pătrați, de exemplu, a costat mai puțin de 29.000 de euro, iar dacă locuința este situată la ultimul etaj, atunci prețul aceleiași suprafețe va fi de 24.000 de euro. Pe piață astfel de locuințe costă de cel puțin două ori mai scump.

În total, potrivit proceselor-verbale ale ședințelor grupului de lucru, remise Centrului de Investigații Jurnalistice de către Judecătoria sectorului Râșcani, în bloc au primit apartamente cel puțin 47 de angajați ai Judecătoriei - magistrați, asistenți, grefieri etc. 

Proces-verbal al ședinței grupului de lucru de la 27 aprilie 2015

Procesul-verbal al ședinței grupului de lucru de la 27 iulie 2015

Construcția blocului locativ de pe strada Hristo Botev 6 a început în 2014. Foto: CIJM

Oleg Melniciuc a cumpărat spațiu comercial în blocul destinat judecătorilor

Deși inițial, în fața grupului de lucru, declara că vrea prin acest proiect ca el și colegii săi să-și asigure copiii cu locuințe (fapt fixat în procesul-verbal - n.r.), Oleg Melniciuc a preferat până la urmă să ia un spațiu comercial în acea clădire. Încăperea are 82 de metri pătrați și este situată la parter. „Președintele instanței, domnul Oleg Melniciuc, reieșind din faptul că avea la întreținere la acel moment trei copii minori (acum are deja patru copii minori), a solicitat antreprenorului contractarea unui spațiu comercial egal cu suprafața spațiului locativ acordat”, ne-a explicat, într-un răspuns oficial, șefa Secretariatului Judecătoriei Râșcani, Zinaida Dumitrașco.

„Am patru copii la întreținere și la moment mie îmi este mai convenabil să dau cumva în chirie acel spațiu și să câștig pentru întreținerea lor. Ei sunt mici, sunt minori. Când vor crește vom vedea care va fi situația, dar deocamdată am nevoie de bani ca să-i cresc”, ne-a explicat Oleg Melniciuc.

Cu rudele aproape

Proprietară a unui apartament în blocul magistrațiolor a devenit și mama lui Oleg Melniciuc, care locuiește acum în satul Mândâc, raionul Drochia. În luna iulie 2016 ea a dobândit un apartament de 80 de metri pătrați, potrivit datelor din registrul cadastral. De asemenea, alte trei rude ale peședintelui Judecătoriei au acolo locuințe: Anna Bobeică, Andrei Melinciuc și Aurelia Melenciuc. Ultima deține un apartament cu două camere (73 de metri pătrați) și un spațiu comercial de trei ori mai mare decât cel procurat de Oleg Melniciuc - de 241 de metri pătrați.

La întrebarea cum au ajuns aceste persoane în posesia apartamentelor destinate judecătorilor, Oleg Melniciuc ne-a răspuns prin secretariatul instanței pe care o conduce: „Vă informăm că Melniciuc Elena Pavel este mama domnului Oleg Melniciuc, care intenționează trecerea cu traiul în mun. Chișinău, iar persoanele pe nume Bobeică Anna, Melinciuc Andrei, Melenciuc Aurelia sunt rude îndepărtate ale domnului Oleg Melniciuc care erau în căutarea posibilității investirii propriilor finanțe și au contractat spații în acest bloc la recomandarea ultimului, or atunci când o persoană din satul natal te întreabă unde ar putea contracta un imobil îi vei recomanda acolo unde ești sigur că investițiile nu vor fi pierdute sau furate, precum s-a întâmplat cu mulți investitori în construcții”.

Un răspuns similar ne-a dat și însuși judecătorul, atunci când am solicitat precizări referitoare la tranzacțiile efectuate de rudele sale: „Eu le-am recomandat acest agent economic, le-am spus că este un agent economic care va finaliza construcția și nu se vor pierde banii. Ei s-au dus direct la agentul economic și cu spațiul locativ care a fost oferit instanței de judecată ei nu au nicio legătură. Ei au contractat direct agentul economic. La ce preț eu nu pot să spun”.

Am încercat să căutăm rudele lui Oleg Melniciuc care au cumpărat încăperi în blocul judecătorilor. Am reușit să discutăm doar cu părinții Aureliei Melniciuc. Aceștia au spus inițial că fiica lor este angajată la Gara Drochia, apoi că e plecată în Italia și va reveni acasă abia în luna mai. Ei au confirmat că fiica lor a cumpărat un apartament și spațiu comercial la Chișinău.

Directorul firmei Exfactor Grup, care construiește blocul, Vladimir Tonu, confirmă că magistratul a recomandat unor rude să apeleze la compania sa. „M-a rugat ca, din fondurile noastre, să le facem reduceri. Dacă, de exemplu, eu mă cunosc cu dumneavoastră și mă rugați să vă fac o reducere, eu vă voi face o reducere de 30-50 de euro la metru pătrat. Ei au cumpărat la preț comercial, cu reducerile pe care le-am găsit noi de cuviință că trebuie să le facem. Cât despre lista beneficiarilor pe linia judecătorilor, eu nu am nimic cu ele, nu știu cine sunt. Oleg Melniciuc a avut un număr fix de apartamente de repartizat. Eu știu că ele nu au ajuns la judecători, nu încă să le mai dea la oamenii lor”, a declarat Vladimir Tonu.

Magistratul Oleg Meliciuc locuiește cu familia într-un imobil cu o suprafață de 162 de metri pătrați, a cărei construcție s-a încheiat în 2011. În declarația de avere pentru anul 2015 el mai arată că deține alte câteva imobile, în afară de spațiul comercial de pe str. Hristo Botev: două „construcții locative” dobândite în anul 2005, un lot agricol și unul de lângă casă. De asemenea, acum doi ani Ziarul de Gardă a scris că mama lui Oleg Melniciuc, în vârstă de 77 de ani, deține trei spații nelocative în clădiri noi din Chișinău și un teren pentru construcții, care, toate împreună, ar valora, potrivit datelor de la Cadastru, peste patru milioane de lei. Atunci judecătorul spunea că nu are legătură cu acele spații: „Pe cine sunt scri­se, ace­lu­ia apa­rţin. Ele nici­de­cum nu se vând. Domnule, eu dacă aveam legă­tu­ră cu ele, le cum­pă­ram demult şi le înscri­am pe mine”.

Oleg Melniciuc și Victor Micu, la Adunarea generală a judecătorilor. Foto: CIJM

Președintele CSM s-a ales cu apartament, chiar dacă nu a depus oficial cerere

Cu apartament în blocul de pe str. Hristo Botev s-a ales și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. „Domnul Micu a fost ales de către colectivul Judecătoriei ca membru al grupului de lucru nu pentru că este președinte al CSM, ci pentru că este judecător al Judecătoriei sectorului Râșcani. El nu a depus solicitare, a fost propunerea mea, pe care am coordonat-o cu el, l-am întrebat dacă dorește sau nu, pentru că eu știu care este situația, el are două fete”, a declarat Oleg Melniciuc. 

Pentru a decide repartizarea unui apartament lui Victor Micu, grupul de lucru s-a întâlnit într-o ședință separată, la care a examinat o singură chestiune, în lipsa președintelui CSM. „Oleg Melniciuc propune asigurarea posibilității de a contracta un apartament la preț preferențial, care constituie un garant al asigurării integrității și posibilității asigurării pe viitor a celor doi copii cu spațiu locativ, or, conform datelor prezentate, Victor Micu are în proprietate un apartament cu suprafața de 109 metri pătrați și doi copii la întreținere, are o vechime în calitate de judecător mai mare de 16 ani”, se arată în procesul-verbal al ședinței din 27 iulie 2015 a grupului de lucru. Astfel, câteva luni mai târziu, în aprlie 2016, președintele CSM a fost înregistrat la Cadastru ca proprietar al unui apartament cu suprafața de 79 de metri pătrați, cu valoarea de 28.440 de euro.

Nu am putut afla de la Victor Micu de ce el însuși nu a depus cerere pentru a primi apartament. Președintele CSM nu a răspuns solicitării noastre, expediind-o la Judecătoria Râșcani, care gestionează acest proiect.

În declarația sa de avere, depusă pentru anul 2015, președintele CSM arată că, într-adevăr, deține un apartament de 109 metri pătrați, obținut în baza unui contract de investiții în anul 2009. El declară venituri doar din salariul de la CSM - 273.000 de lei (în jur de 22.000 de lei lunar) - și plata pentru activitățile didactice la Universitatea de Studii Europene, Universitatea Slavonă și la Institutul Național al Justiției. Acestea sunt singurele venituri care ajung în familia Micu. Soția magistratului nu este angajată.

Procesul-verbal al ședinței la care s-a decis asigurarea lui Victor Micu, președintele CSM, cu apartament

Compania Exfactor Grup nu este străină de domeniul judecătoresc. În ultimii ani, 2011-2015, ea a câștigat cinci licitații la judecătoriile sectoarelor Buiucani și Râșcani, pentru lucrări de construcții. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, în anul 2011, Exfactor Grup a încheiat un contract de peste zece milioane de lei pentru reparația capitală a Judecătoriei Buiucani, iar în anul 2014 - unul de peste șase milioane de lei pentru construcția mansardei cu scopul amplasării acolo a unor săli de judecată la Judecătoria Râșcani. La acest contract, peste un an, a fost încheiat unul adițional, cu valoarea de peste un milion de lei. De asemenea, aceeași firmă, tot în anul 2015, a câștigat un concurs de achiziții organizat de Judecătoria Râșcani, în urma căruia a obținut un contract de 799.000 de lei pentru reparații generale și reconstrucția încăperilor.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii