Sănătate

Cadouri de milioane pentru „ regii pastilelor” din Moldova

www.codrosu.ro

* Peste 380 de milioane de lei  - este valoarea totală a discounturilor și bonusurilor   acordate în ultimii trei ani de firme off-shore granzilor farmaceutici din Moldova. 
* Prin intermediul offshor-ului, prețurile la medicamente de import erau „îngrășate” de câteva ori până să ajungă în farmacii și spitale. 
* Cei care ne vindeau medicamente ultrascumpe erau protejați de stat; 

Prețuri umflate, dar protejate de o hotărâre de Guvern

În ultimii ani businessul farmaceutic din Moldova a înflorit, după paravanul unei legislații extrem de permisive. Profiturile celor mai mari companii importatoare de medicamente au crescut constant, atât din contul statului, care plătea diferența în cazul medicamentelor compensate, dar și din contul nostru, cei care intrăm în mod firesc într-o farmacie atunci când ne doare ceva, sau, cu atât mai mult, când ni se îmbolnăvesc copiii. Importul de medicamente a crescut în ultimii cinci ani de 2,5 ori, iar circuitul  financiar pe piața farmaceutică a ajuns la peste 2,1 miliarde de lei.

Câștigurile firmelor farmaceutice au fost asigurate de firme off-shore care au preluat treptat o bună parte de  importul de medicamente în țara noastră.  
Oficialii de stat trec sub tăcere faptul că aceste scheme au putut fi create și dezvoltate datorita unei hotărîri de Guvern (Hotărârea nr 603 despre aprobarea regulamentului privind formarea prețurilor la medicamente și alte produse farmaceutice și parafarmaceutice). Documentul, aprobat încă în 1997,  prevedea că importul de medicamente se realizează fie de la producător, fie de la distribuitor. Anume pe filiera distrubuției, firmele au lansat niște scheme care s-au dovedit a fi extrem de prolifice și care le-au adus  profituri de milioane cu investiții minime. Poate parea paradoxal, dar acest document nu a fost abrogat de niciuna din guvernarile care s-au schimbat până acum, deși este clar că hotărârea făcea jocul companiilor farmaceutice.

„Formula succesului” în afacerile cu medicamente

Potrivit responsabililor din cadrul CCCEC, Inspectoratului Fiscal,  și altor structuri de stat, schema in urma căreia unii se îmbogățeau, iar alții dădeau ultimii bani pe mediamente era următoarea:

Medicament la producător (prețul inițial)

Medicament la firmă off-shore (preț de 2-3 ori mai mare)

Medicament la firmă din Moldova (pret cu 40 la sută mai mare).

O companie producătoare scoate în vânzare, de exemplu, un medicament la prețul de 10 euro bucata. Produsul este cumparat de o firmă dintr-o zonă off-shorre, să zicem Cipru. Acolo prețul medicamentului este deja de 20-30 de euro. De la această firmă medicamentul este cumpărat de o companie distribuitoare din Moldova, care îi mai adaugă, perfect legal, de altfel, un adaos comercial de 40 la sută. După o asemenea schemă au făcut afaceri, potrivit organelor de drept, cel puțin 7 firme din Moldova.  Ele au introdus în țară medicamente din România prin intermediul unei firme off-shore dislocată pe continentul american. Aplicând o asemenea schemă, numai anul trecut importatorii noștri au introdus în țară medicamente în valoare totală de peste 9 milioane de lei.

De cealaltă parte, reprezentanții firmelor  farmaceutice  recunosc că o mare parte din medicamente ajung în Moldova prin intermediul formelor off-shore, dar că volumul lor nu reprezintă nici pe departe cea mai mare parte a importului de produse farmaceutice. Solicitați de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIN), mai mulți importatori de medicamente refuză să discute subiectiul, spunând  că o vor face doar după ce autoritățile vor proba că în spatele scumpirii medicamentelor stau fraude fiscale.

Medicament trecut prin 4 mâni și prin 4 majorări de prețuri

„Am descoperit cazuri în care marfa din România a fost vândută unei companii din zona off-shore din Cipru, după care – unei companii din Ungaria, apoi din nou unei companii dintr-o zonă off-shore, iar aceasta, la rândul ei, a vândut-o moldovenilor deja la un preț de câteva ori mai mare decât de la producător”, spune Ion Frunză, șeful secției Combaterea Fraudelor Fiscale din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat.

Formula inventată de magnații farmaceutici funcționa și pentru că în Moldova există o așa-numită specializare a importatorilor de medicamente. Asta înseamnă că o firmă aduce în țară un anumit produs farmaceutic, pe care nu îl mai aduc și alții. Astfel, firma aprovizionează toate farmaciile cu preparatul respectiv și poate dicta prețul pe piață.

Câștiguri fabuloase cu investiții minime

O companie off-shore este o firmă înregistrată într-o țară sau zonă a așa-numitului paradis fiscal,  unde, de regulă, nu se percep taxe și impozite, iar dacă se percep, acestea sunt minime, de până la 10 procente. O firmă off-shore își poate deschide aproape oricine are un calculator. Există însă și mulți intermediari care pentru o anumită sumă te ajută să deschizi ușa paradisului fiscal. Potrivit unor site-uri specializate, suma pe care o achită cei care doresc să-și deschidă o astfel de firmă, variază între o mie și zece mii de euro, în funcție de zona în care este amplasată. Cei care apelează la astfel de servicii se aleg în maxim o lună cu o firmă proprie, prin care pot să evite achitarea impozitelor. În off-shorre se achită un singur fel de taxă - impozitul pe venit, care variază între 0% și 10 %.

În Republica Moldova licența pentru activitatea farmaceutică costă 2500 de lei (în cazul farmaciilor rurale această taxă este de 1800 de lei). Astfel, cu cheltuieli minime, oamenii întreprinzători și-au lansat un business sigur și extrem de profitabil.

Cadouri de milioane de la firmele off-shore pentru „regii pastilelor” din Moldova 

O altă schemă utilizată pe larg de agenții economici este cea prin care discounturile și cadourile acordate de firmele off-shorre erau incluse în prețul final al produsului. Anume după această schemă  au acționat, potrivit datelor Inspectoratului Fiscal de Stat șase agenți economici care în prezent reprezintă cei mai mari importatori  de medicamente pe piața autohtonă. O parte din procurările făcute de acești agenți economici de la firmele intermediare au fist efectuate în baza invoice-urilor (o listă cu prețuri) în care erau indicate discounturi și bonusuri acordate de către furnizorii străini. Agenții economici, formând prețurile de comercializare la medicamentele de import se conduceau de prețul maxim din invoice, făcând abstracție de reducerea acordată. De menționat că suma reducerilor și bonusurilor acordate în numai trei ani aconstituit circa 380 mln. lei. Venitul ilicit obținut în baza schemei respective se ridică la 9 171 798 lei. Acest „cadou” permanent și bănos explică de ce firmele din Moldova preferau să ia medicamente de la distribuitori și nu direct de la producători, cum de asemenea, le permite legea.

Statul a lăsat mâinile în jos

„Pe parcursul ultimilor 10 ani nu a existat niciun mecanism de control din partea statului asupra formării prețurilor la medicamente. În sfera respectivă circulă sume enorme, este vorba de sute de milioane de lei. În fiecare an, bugetul sistemului ocrotirii sănătății este cel mai mare din toate compartimentele bugetului de stat. Statul acoperă aceste suprplusuri care îmbogățesc firmele off-shore”, spune Eremei Priseajniuc, șef de secție în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

Informații despre firmele off-shore implicate în scheme de majorare a prețurilor la medicamente nu am putut găsi nici pe web, ceea ce înseamnă că acestea s-au protejat destul de bine. Autoritățile statului spun că nu au suficiente pârghii pentru a verifica activitatea acestor firme. Potrivit datelor IFS, majoritatea medicamentelor care se vând în R. Moldova sunt cumpărate prin intermediul firmelor off-shore din Kuba, insulele Maldive, SUA, Cipru etc.

Turism farmaceutic în România

Pentru că sunt nevoiți să achite sume exorbitante pentru medicamente, unii moldoveni se văd nevoiți să apeleze la serviciile persoanelor care practică așa-numitul turism farmaceutic peste Prut. În România, unde importul este strict reglementat, prețurile medicamentelor sunt aproape identice în toate farmaciile și mai ieftine de câteva ori decât la Chișinău.

Ca să ne convingem, am mers la câteva farmacii din zona Gării Feroviare din Iași. Moldovenii care trec granița după medicamente, se opresc de regulă aici. „Uneori avem și câte doi-trei clienți din R. Moldova pe zi. Basarabenii vin la noi mai ales după „Alflutop”, un remediu folosit în special de oamenii în vârstă, care au probleme reumatice. Chiar azi a fost cineva după el, dar, din păcate, nu mai avem la depozit. În general, avem  clienți permanenți de la Chișinău”, spune o farmacistă.

Constatăm și noi  diferența de prețuri. La Iași o cutie de „Alflutop” costă 32 de lei românești, adică în jur de 120 de lei moldovenești. La Chișinău același medicament se vinde cu un preț mediu de 450 de lei. Un alt preparat, „Diprofos”, se vinde în farmaciile ieșene cu echivalentul a 103 lei moldovenesti, iar până ajunge la noi în țară prețul acestuia crește de patru  ori,  la fel ca și prețul uni alt medicament, „Dermovat R”.

„Basarabenii preferă să cumpere medicamente din zona gării feroviare și a  gării auto. Oamenii vin la noi tocmai din cauza prețului, care e mult mai mic decât la Chișinău”, spune Gabriela Streit, președinta Colegiului Farmaciștilor din județul Iași, care ne confirmă existența turismului „farmaceutic”. 

„Medicamentele românești ne ajută să economisim”

Pentru oamenii cu probleme de sănătate, care au nevoie de tratamente de durată, prețurile la medicamente au devenit un adevărat blestem, pentru că le înghit o bună parte din venitul sărăcăcios. Tocmai de acceea mulți renunță să se mai trateze. Alții caută căi să dobândească medicamente mai ieftine. Galina Burduniuc, o pensionară din Chișinău,  spune că apelează destul de des la serviciile celor care aduc medicamente din România. 

„Împreună cu soțul avem o pensie totală de 2100 de lei. Ambii avem probleme de sănătate și ne descurcăm greu, avem noroc că ne mai ajută copiii. Până nu demult cheltuiam pentru medicamente cam jumătate din pensie în fiecare lună”, spune dna Galina. Acum trei luni femeia a aflat că-și poate procura medicamentele necesare chiar de la medicul de familie, care i le-a adus acasă. Doctorița are mai mulți clienți, iar cel care o aprovizionează este chiar feciorul său, student la Iași.

Mulțumiți că reușesc să economisească, cei doi pensionari mai au un singur of - unele medicamente nu pot fi aduse din România deoarece se eliberează strict cu prescripție medicală.

Importul de medicamente  a crescut de 2,5 ori

Profitabilitatea businessu-lui farmaceutic este confrimată și de creșterea semnificativă a importului de medicamente. Potrivit datelor Agenției Medicamentului, începând cu anul 2005 acesta s-a majorat constant cu circa 20-30 mln de dolari anual. Astfel, dacă acum cinci ani volumul importului se cifra la peste 67 mln dolari americani, în anul trecut acest indice a atins cifra de 160 mln dolari.  Experții pun aceste majorări pe seama creșterii explozive a prețurilor la medicamente, dar și pe apetitul tot mai mare al firmelor farmaceutice.

Cele mai mari majorări de prețuri la medicamente au avut loc în anul 2006, când acestea au crescut cu aproape 24 la sută. Dacă acum 5 ani fiecare al treilea moldovean cumpăra medicamente mai ieftine de 10 lei, iar majoritatea își alegeau medicamente de 10-50 de lei,  în prezent fiecare a doua persoană utilizează medicamente de 10-50 de lei, iar 40 la sută cumpără medicamente mai scumpe de 50 de lei. Leacurile ieftine – cele care costă până la 10 lei - nu sunt cumpărate decât de 10 la sută dintre moldoveni. În Moldova sunt înregistrate în prezent peste 6400 de denumiri de medicamente generice și inovative.

Ieftinirea se amână!

Ieftinirea medicamentelor promisă de autorități acum câteva luni se amână. Responsabili din Guvern au declarat săptămâna trecută că abia la anul urmează să avem medicamente mai ieftine. Asta dacă statul va institui într-adevăr un control pe care l-a promis asupra formării prețurilor. Guvernul urmează să monitorizeze fiecare preparat importat ca prețul lui în farmaciile din Moldova să nu depășească prețul mediu al aceluiași preparat vândut în țările vecine. Deocamdată acesta pare să fie răspunsul statului la schemele de import al medicamentelor care umflă prețurile pe piața din Moldova. Primul pas a fost făcut – organele de control au studiat și constatat existența „formulei succesului”. Acum aceasta urmează să fie demontată. 

Investigatia a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație transfrontalier”, realizat cu sustinerea Fundatiei Soros Moldova in cadrul Programului Est-Est „Parteneriat fără Frontiere”

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii