Sănătate

În satul Fârlădeni, Căușeni, s-a inventat singurul medicament care sporește numărul trombocitelor în sânge

elytis-hospital.ro

PIMI-stimulin - o invenție de excepție interzisă în RM

Autorul invenției, Andrei Petrov, afirmă că nu poate să producă medicamentul din cauza piedicilor ce i se pun din partea lui Boris Parii, ex-directorul Institutului Național de Farmaceutică

Pavel Păduraru

Andrei Petrov, un învățător de biologie din satul Fârlădeni, r-l Căușeni, a inventat ceea ce se nu a reușit încă să descopere știința farmaceutică mondială. Medicamentul „PIMI-stimulin”, pe care Petrov îl face din trei plante: gălbenele, coada-șoricelului și urzică, este singurul preparat medicamentos în lume care mărește numărul trombocitelor în sânge. Deși a trecut testări clinice în Rusia, România, Ucraina și R. Moldova, deși este apreciat de nume notorii în medicina autohtonă și străină și autorul a primit brevet de inventator, medicamentul a fost produs doar în cantitate de 110 mii de fiole, după care producerea lui a fost stopată. Potrivit autorului, aceasta se întâmplă din cauză că el a refuzat să-l numească coautor al invenției pe Boris Parii, ex-directorul Institutului Național de Farmaceutică (astăzi: Agenția Medicamentului), care împiedică intenționat producerea și răspândirea medicamentului. Încercând să-și facă dreptate, Petrov a apelat în judecată, însă faptul că a câștigat nu l-a ajutat cu nimic.

Pe de altă parte, pacienții care s-au tratat cu PIMI susțin că medicamentul produce minuni și că tratează o mulțime de boli. „Numai injecțiile astea mă țin în viață. După ce am suportat zece operații, aproape un an nu m-am mai ridicat din pat până când fiică-mea a aflat despre doctorul Petrov și mi-a adus 30 de injecții „PIMI-stimulin”. Acum pot merge”, ne spune Lidia Ambrosi din Orhei. Din mărturiile pacienților, după ce și-au administrat „PIMI-stimulin”, mai multe femei s-au tratat de sterilitate, altor oameni le-au dispărut pietrele și nisipul din rinichi, iar alții s-au ridicat de pe patul de moarte și trăiesc sănătoși până astăzi.

Inventator de nevoie…

Când fiică-sa, Marina, avea șapte ani și s-a îmbolnăvit de maladia Werlhof, care provoacă multiple hemoragii în piele, Andrei Petrov a mers cu ea la medici iscusiți din „întreaga uniune”: la Kiev, Odesa, Moscova, Leningrad. Toți îi spuneau că singura șansă de a salva copila este să-i fie extrasă splina. „Nu vroiam să-mi rămână fata calică și atunci mi-am amintit de bunică-mea, Mărioara, care trata oamenii cu ierburi și de la care învățasem câte ceva. Și dacă medicina îi punea cruce, am încercat s-o vindec eu”, ne spune Petrov. Inventatorul nu-și explică nici azi de ce a ales anume gălbenelele, coada-șoricelului și urzica pentru a prepara ceaiul ce i-a adus revelația și consideră că acesta a fost un semn de sus. Încercând băutura pe câini, apoi pe el însuși, analizele arătau rezultate excepționale. „Nu puteam crede că până să beau ceaiul aveam în sânge 180 de mii de trombocite, dar după asta - 300 de mii”, își amintește Petrov. În două săptămâni, ceaiul a pus-o pe picioare pe fată, care mai târziu s-a îndrăgostit de un alt pacient al tatălui ei și au făcut împreună o nuntă frumoasă, iar astăzi au doi copii sănătoși tun.

Zvonul se răspândise și curând la Andrei Petrov au început să vină mulți oameni, rugându-l să-i lecuiască. El fierbea ceai și li-l împărțea - la început gratis - în borcane. „S-a găsit un prost din Fârlădeni care să descopere nedescoperitul”, s-a gândit Petrov și, luând fetița și cartela medicală a acesteia, au mers la Chișinău, la Ministerul Sănătății. „Era acolo o comisie de academicieni și m-am dus la ei. Unul m-a întrebat ce înseamnă hemoglobină, dar eu habar nu aveam. „De ce ne freci mintea, dacă nu știi?”, s-a răstit la mine. Atunci am ieșit, am intrat într-o librărie, am cumpărat o carte de hematologie și am început să studiez singur. După ce-am citit-o, mi-am dat seama că știința într-adevăr nu știe despre așa ceva”, ne povestește autorul.

„Sobacii doktor…”

Atunci Petrov s-a apucat serios de lucru și a reușit să facă 40 de feluri de ceaiuri, pe care le experimenta pe câini. Mai întâi a lucrat cu nouă, apoi cu 18 și la urmă - cu 26 de patrupezi, pe care-i hrănea numai cu pâine muiată în ceaiuri, luându-le analize de sânge înainte și după „masă”. Numărul câinilor din ograda lui Petrov creștea și sătenii nemulțumiți l-au supranumit „sobacii doktor” și au anunțat poliția. „Frații îmi ziceau: „Băi, ne râde lumea, băi, ce-i cu tine?”. Vecinii credeau că am înnebunit. Mai ales că atunci când injectam câinii, urlau de se speria satul. Și așa m-am trezit cu poliția”, ne spune Petrov. El le-a arătat „musafirilor” analizele la câini, pe care le păstrează și azi, încercând să le explice cu ce se ocupă. La insistențele lor de a alunga câinii, Petrov le-a răspuns: „Nu le dau drumul, căci mai am de lucrat la ei vreo 15 zile până voi trage concluziile”. În cele din urmă, Petrov i-a asigurat pe polițiști că va duce câinii la un azil din Bender și au bătut palma. „Acești 26 de câini mi-au arătat că producerea sângelui e posibil de reglat”, susține astăzi inventatorul.

Profesor peste noapte, uimind Rusia….

Într-o zi, la Petrov a venit o familie de medici din Rusia, care aveau o fetiță bolnavă și, aflându-se la Tiraspol, au aflat despre „doctorul din Fârlădeni”. Aceștia l-au luat cu ei la Institutul oncologic „Pesocinâi” din Leningrad, unde căușeneanul l-a uimit cu invenția sa chiar și pe academicianul Filov. Aflând că la Volgograd, 56 de persoane sunt infectate cu virusul HIV, Petrov a plecat încolo. „Am negociat cu medicul-șef să le dea pacienților ceaiuri de-ale mele și, după ce au văzut efectele, m-au chemat să le citesc lecții. Pe urmă m-am dus la Rostov, unde se infectaseră cu HIV 40 de persoane. Nu pot să zic că „PIMI-stimulin” tratează oamenii de SIDA, dar le îmbunătățește mult starea sănătății. La Rostov, mi-au propus chiar să rămân să lucrez la ei, oferindu-mi și apartament. Dar era anul 1992, se începuse războiul în Transnistria și eu, ca un patriot adevărat, m-am întors acasă…”.

…România

În Moldova, Petrov s-a întâlnit cu omul de afaceri Alexandr șahrai, directorul Cooperativei științifice „Ecologhia” din Odesa. Acesta a fost de acord să susțină financiar, în baza unui contract, producerea medicamentului și deschiderea, în RM, a unei uzine de medicamente netradiționale. Petrov s-a adresat și Institutului național de farmaceutică (INF) din Chișinău, condus de Boris Parii, ca să-și poată înregistra invenția. În 1997 au început testările clinice pe câini și șoareci, iar mai târziu pe oameni, care s-au desfășurat atât în Moldova, cât și la Institutul de seruri și vaccinuri „D. Cantacuzino” din București. Dr. Andrei Olinescu, pe atunci imunologul principal al României, a remarcat unicitatea medicamentului lui Petrov în Europa.

Ulterior, testări clinice s-au efegtuat pe pacienții mai multor spitale din Chișinău și toate au cerut INF să înregistreze medicamentul „PIMI-stimulin 3”. „Deși eu am pregătit toate actele necesare, Parii îmi spunea că e nevoie de bani. Astfel, firma de asigurări „Asco” a depus pentru susținerea invenției patru milioane de ruble, șahrai ne-a trimis peste un milion, Calea Ferată a Moldovei - cinci milioane, iar o firmă din Moscova - zece milioane. Dar Parii spunea că oricum nu ajunge. Unde au ajuns banii aceștia nu pot să știu”, remarcă Petrov.

…și Moldova

Oricum, actele erau deja în regulă și, în 1999, Andrei Petrov și-a depus proiectul la Comisia medicamentului, care urma să accepte „PIMI-stimulin”-ul pentru înregistrare. Aici, Vlada Dumbravă, hepatologul principal al RM, a declarat că nu va permite aprobarea medicamentului până nu îl va controla ea. Comisia i-a acceptat propunerea și testările clinice au continuat încă jumătate de an. „La următoarea ședință, după ce a încercat medicamentul pe pacienții ei, dna Dumbravă mi-a spus: „Poți să te bucuri, Andrei Iacovlevici, că e singurul medicament care poate să lucreze împotriva trombocitelor și leucocitelor”, ne spune Petrov. La aceste ședințe, potrivit inventatorului, Boris Parii declara că „PIMI-stimulin” este o premieră în medicină și că reprezintă viitorul acesteia.

După decizia comisiei, autorul a primit certificat de înregistrare, după care a urmat ordinul ministrului de resort despre aprobarea medicamentului și includerea lui în Nomenclatorul de Stat. La 31 ianuarie 2000, Andrei Petrov a intrat în posesia brevetului de invenție a unui medicament imunomodulator.

Primele… și ultimele 110 mii de fiole

Deși contractul inițial dintre Petrov și CșP „Ecologhia” stipula ca medicamentul să fie produs la Odesa, pe urmă șahrai a cedat, insistând iarăși asupra deschiderii unei uzine mici de producere aici. Pentru că „Farmaco” dispunea de utilaje vechi, cei doi s-au gândit să cumpere o linie de producere mobilă, pe care s-o instaleze în laboratorul de acasă al lui Petrov. Tocmai atunci, însă, el a fost vizitat de o comisie a INF, care i-a interzis să lucreze acasă. Soluția era să instaleze linia respectivă la „Farmaco” și Petrov să devină acționar al întreprinderii. Între timp, în 2001, când „Farmaco” încercase să creeze o întreprindere comună cu „Eurofarm Brașov”, aici fusese adus utilaj nou, care permitea producerea „PIMI-stimulin”-ului, astfel fiind posibilă producerea a 110 mii de fiole.

Boris Parii își schimbă părerea…

Pentru că în Rusia avusese succese la acest capitol, Petrov hotărâse să probeze medicamentul și pe bolnavii de SIDA, efectuând încercări clinice pe 32 de pacienți de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. „ Deoarece „PIMI-3” nu avea prea mare putere asupra virusului HIV, am socotit că cea mai bună pentru imunitate este fracția 6. Lucrul a mers bine și am reușit să pregătim Monografia farmacopeică a preparatului „PIMI-stimulin 6”, care urma să fie semnată de Boris Parii și viceministrul Sănătății. Și atunci Parii îmi zice: „Andrei Iacolevici, mata ai să mori, copiii îți vor rămâne autori ai preparatului și vor avea bani. Dar copiii mei ce-au să aibă? Hai să ne înțelegem și ia-mă coautor”. I-am zis că, de nu vrea să facă omenește, îi dau 10-15 mii dolari, dar nu-l iau coautor. El mi-a spus să-i las documentele pe masă și de atunci nu le-am mai văzut - au dispărut…”, ne relatează inventatorul. Mai târziu, Parii ar fi declarat la o ședință a Comisiei medicamentului: „Vă rog să mă scuzați, căci v-am mințit atunci când am lăudat medicamentul. El este de fapt foarte necalitativ și trebuie să formăm o comisie care să reexamineze procedura de înregistrare”.

În pierdere de 25 mln dolari USA

În 2002, Cooperativa „Ecologhia” din Odesa a semnat cu Petrov un contract de producere a 50 de milioane de fiole de „PIMI-stimulin”, pentru fiecare fiolă autorului revenindu-i câte 50 de cenți. „Eram șocat, nu-mi venea să cred - 25 de milioane de dolari!.. Am cerut de la ucraineni o scrisoare de garanție, pe care am obținut-o fără probleme. Nu aveam pământ pe care să cresc gălbenele și m-am grăbit să iau în arendă un lot ce l-am semănat de urgență. Ne pregăteam ca prin august-septembrie să începem producerea, dar noua surpriză a dlui Parii n-a întârziat să vină - primesc scrisoare de la „Farmaco” precum că ei nu pot semna contract cu mine, pentru că lipsesc Regulamentul tehnologic și Monografia farmacopeică a preparatului. Adică actele pe care le-am depus la înregistrare au dispărut din dosarul de la Institut. Atunci am început să umblu după Parii, rugându-l să-mi dea documentele, dar n-am căpătat nimic până azi. El îmi spunea că le-a dat vicedirectorului Vladimir Valica, dar acesta zicea că nu știe nimic. M-am dus iarăși la Parii, s-a adunat comisia și el a declarat că într-adevăr cineva a vrut să fure actele pentru „PIMI-stimulin”. Scrisorile mele repetate nu s-au bucurat de vreun răspuns”, afirmă Andrei Petrov.

În 2004, expirase termenul certificatului de înregistrare și autorul trebuia să depună o cerere de reînregistrare. Legislația prevede că, în cazul în care structura medicamentului nu a fost schimbată și medicamentul nu a fost rebutat, peste cinci ani unele acte trebuie actualizate și are loc doar reautorizarea produsului cu eliberarea unui certificat nou. Ciudat că nici la această cerere Petrov nu a primit răspuns, văzându-se nevoit să-l roage pe Parii să se supună legislației. Între timp, a fost convocată Comisia medicamentului care a decis excluderea produsului „PIMI-stimulin 3” din Nomenclatorul de Stat, urmată de ordinul ministrului. Petrov ne spune că n-a fost înștiințat despre această decizie, dar că peste doar două zile după ședința comisiei, Parii a trimis la el acasă poliția cu scopul de a-i depista vreo activitate ilegală.

„Toți fug, când mă văd”

Lucrurile au rămas în suspans până când inventatorul a acționat INF în judecată și a câștigat procesul. Parii a declarat instanței că-și recunoaște vina că a răspuns la scrisoarea lui Petrov, dar a adăugat că acesta pune, în medicamentele sale, droguri. Judecătorul l-a întrebat ce probe are în susținerea acestei declarații și Parii a tăcut…

Astfel, instanța a hotărât să oblige INF să prelungească termenul de înregistrare a preparatului PIMI-3. După judecată, inventatorul solicită, timp de aproape doi ani, ca „PIMI-stimulin 3” să fie înregistrat și să-i fie restituită Monografia farmacopeică a preparatului PIMI-6. Însă Direcția de executare a Ministerului Justiției și AM îi răspund că trebuie să prezinte din nou actele pentru reînregistrare. „Am fost la ei, dar dl Valica mi-a spus: „Ce cauți aici? Aici a fost Institutul, dar acum e Agenție. Du-te și caută Institutul!”. Și dl Verdeș, noul director, întotdeauna se grăbește. Toți fug, când mă văd”, ne spune Petrov. El însă e sigur că toate actele există, numai că au fost ascunse de către Boris Parii, și ne asigură că, dacă nu-i vor fi restituite, va intenta un nou proces de judecată pentru a-și apăra drepturile și a-și întoarce venitul ratat și cheltuielile pierdute. „Parii mi-a spus că va găsi juriști care să-i rezolve toate problemele. Dar dacă în țara asta există dreptate, am să câștig și a doua judecată, iar banii care mi se vor întoarce îi voi investi în construcția uzinei de medicamente și a unei baze experimentale, pentru care am pregătit și un loc - aproape de Fârlădeni”, afirmă Petrov. În special, inventatorul vrea să-și recapete Monografia farmacopeică a soluției PIMI-6, pe care n-a mai văzut-o după ce, acum câțiva ani, Boris Parii i-ar fi spus s-o lase la el pe birou.

B. Parii: „I-am vrut binele lui Petrov…”

Solicitat de TIMPUL, Boris Parii ne-a spus că niciodată n-a cerut să fie coautor al acestei invenției și ne-a vorbit despre „PIMI-stimulin” ca despre un medicament de două parale, pe care l-ar fi înregistrat doar ca să-i dea o șansă autorului. Întrebat de ce medicamentul nu a fost reînregstrat, Parii ne-a răspuns: „E greu de spus cine-i de vină, dar totul e în competența autorului”. Ex-directorul INF neagă și faptul că din dosar a dispărut vreun act, adăugând că nu știe nimic despre monografia fracției 6. „I-am vrut binele lui Petrov și m-am străduit să-l ajut, dar el e un om greu. E agronom și cum să fie în stare să aducă un medicament pe piața farmaceutică? Poate a fost greșeala mea că - numai datorită mie - l-am înregistrat atunci”, consideră Parii, care respinge categoric acuzațiile ce i se aduc. El consideră că toate confirmările experților cu privire la acest medicament ar putut să fie semnate la un pahar cu vin sau de ochi dulci. Parii afirmă că nu-și amintește despre milioanele de ruble venite pe contul INF pentru producerea medicamentului și nici despre comanda de 50 mln. fiole venită de la Odesa. El mai spune că nici nu a văzut Regulamentul tehnologic al produsului, pentru că acesta nu este necesar la înregistrare. Pe de altă parte, într-o scrisoare a lui Parii către Petrov din 12 decembrie 2005, printre actele solicitate pentru reînregistrare, se numără și regulamentul.

La rândul său, Vladimir Valica susține că nu a avut niciun contract cu Petrov și că acesta trebuie să reînnoiască documentele, ca să primească un nou certificat de înregistrare.

Pe de altă parte, profesorul Constantin Matcovschi, medic expert la AM a declarat pentru TIMPUL că „dl Parii are păreri arhisubiective și, din câte știu, anume el a făcut ca Petrov să piardă milioane de dolari, iar actele medicamentului, din câte știu, au dispărut în mod misterios”. De altfel, declarațiile lui Parii și Valica precum că Institutul n-a participat la încercările clinice a produsului „PIMI-stimulin” sunt contrazise de mai multe documente.

De altfel, dintre toți medicii pe care i-a solicitat în această privință, numai foștii șefi ai Agenției Medicamentului (AM) au criticat invenția lui Petrov, tratând-o ca pe o șmecherie.

Parii amenință?

Astăzi, Andrei Petrov își produce medicamentul în laboratorul din curtea casei. Când i s-au închis toate cărările, el a încercat să-și autorizeze laboratorul, ca să poată lucra în voie măcar acasă. Deși a trecut 14 comisii locale și a depus actele respective la INF, Institutul a refuzat să-i dea autorizație. Se pare că anume pe acest fapt mizează Boris Parii, care ne-a mai spus: „Dacă aș vrea să-i fac lui Petrov vreun rău, aș trimite organele respective, l-ar prinde că lucrează neautorizat și l-ar închide. Dar n-o fac, căci știu că preparatul lui nu poate să facă rău, chiar dacă conține o cantitate mică de cânepă sau de mac - vorbesc la figurat…”.

Întrebată de ce a fost sistată producerea „PIMI-stimulin”-ului, Nadejda Obadă, șefa departamentului calitate al întreprinderii „Farmaco” susține că nu există o stabilitate a producerii acestui medicament.

Iar juristul Iurie Clătinici, expert în apărarea proprietății industriale, ne-a spus despre cazul Petrov că este „unul excepțional, dar destul de obișnuit pentru RM. „PIMI-stimulin” e un preparat unic în lume - lucru confirmat de rezultatele testărilor clinice. Prin refuzul producerii celor 50 mln. de fiole, bugetul RM a suportat pierderi de cel puțin 5 mln. dolari. Dacă nu va reacționa Procuratura Generală, va fi necesară declanșarea unei anchete penale cu privire la acest caz”.

Andrei Petrov a elaborat 24 de fracții ale medicamentului, dar, oficial, nu se permite producerea niciuneia. În baza „PIMI-stimulin”-ului, au fost efectuate trei disertații și a fost eliberat un brevet de invenție, printre ai cărui autori se numără și ministrul Ion Ababii. După ce s-a adresat premierului Tarlev, dar nu s-a bucurat de vreo atenție, Petrov solicită convocarea unei comisii a Academiei de științe și a Agenției Medicamentului, care să pună în discuție necesitatea acestui medicament. „Este munca mea de 25 de ani, pentru care am cheltuit zeci de mii de dolari. De medicamentul acesta au nevoie milioane de oameni din întreaga lume, însă interesele meschine și personale ale câtorva oameni din Chișinău îi opresc pe aceștia să guste din viață. Sunt sigur că furtul monografiei fracției șase s-a făcut intenționat, pentru a stopa înregistrarea și fabricarea noului produs. Din păcate, noi numai auzim declarațiile lui Voronin și ale altor demnitari care spun că ne trebuie preparate autohtone, dar toate astea sunt vorbe goale”, consideră inventatorul.

Am încercat să vorbim și cu actualul director al Agenției Medicamentului, Vladimir Verdeș, dar el a fost de negăsit toată săptămâna aceasta.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii