Sănătate

Pietrele din grădina Preasfințitului Dorimedont (III)

„Vă interzic categoric să spuneți cuiva sau să scrieți în ziar că ați fost la mine și m-ați întrebat despre Dorimedont. Întâlnirea noastră a fost privată. Fiți atent, eu vorbesc cu binișorul - nimeni să nu știe că ați fost la mine și că am vorbit despre Dorimedont!”. Acesta a fost răspunsul dlui Ozea Rusu, directorul general al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie (INN), când i-am pus câteva întrebări despre cazul PS Dorimedont, care a fost internat aici în perioada 6-8 decembre 2006. Deși, potrivit experților în neurochirurgie, trauma suportată de episcop în accidentul rutier produs pe șoseaua Dondușeni-Otaci, la 5 decembrie trecut, este fatală pentru viață în condițiile medicinii noastre, conducerea INN refuză până astăzi să elibereze rudelor Preasfințitului o copie a dosarului medical al acestuia. Nici promisiunile ministrului Ababii și ale șefului statului, precum că Rusu se va conforma legislației în vigoare și va elibera copia dosarului, nu au putut schimba situația - din motive neînțelese, fișa medicală a PS Dorimedont este ascunsă în continuare de ochii părinților și fraților săi.

„Soarta îi era pecetluită”

„Pacientul va muri în patru-cinci ore. Chemați rudele și apropiații, ca să-și ia rămas bun de la el”, a fost concluzia medicilor de la INN după ce, în dimineața zilei de 6 decembrie, episcopului Dorimedont i s-a efectuat examenul tomografic. Acesta arată o fractură completă a vertebrei cervicale C5 și luxația acesteia în măduva spinării. „Soarta episcopului a fost pecetluită în momentul impactului dintre gâtul său și acoperișul automobilului, când s-a răsturnat mașina”, afirmă Grigore Zapuhlâh, profesor în neurochirurgie. Experții din RM susțin că, în urma unei astfel de traume, un om poate trăi maximum două luni. „Există și excepții, dar dacă episcopul ar fi rămas în viață, corpul i-ar fi fost compus din două jumătăți: mintea să lucreze, iar trupul să fie ca mort”, ne spune Eduard Eftodiev, șeful Secției neurotraumatologie a INN și chirurgul care l-a operat pe PS Dorimedont. De aceeași părere sunt și medicii legiști. Victor Odovenco, șeful Laboratorului investigații histologice al Centrului de Medicină Legală, ne-a spus că, de regulă, persoanele care suferă asemenea traumatisme mor din start, fără a ajunge în spital.

La rugămintea lui Ozea Rusu, preotul Pavel Borșevschi i-a chemat pe cei trei frați ai episcopului (protoiereul Onufrie, arhimandritul Paisie și egumenul Hariton) ca să-și ceară iertare de la suferind. Preotul Borșevschi l-a spovedit, l-a împărtășit și i-a făcut Sf. Maslu. Potrivit celor prezenți la fața locului, după săvârșirea tainelor, ierarhul a început să-și miște slab mâna dreaptă. Rusu i-a invitat pe frații ierarhului în biroul său, explicându-le că PS Dorimedont nu are nicio șansă să supraviețuiască. Auzind acestea, arhimandritul Paisie și-a pierdut cunoștința, iar egumenul Hariton a zis: „Să nădăjduim la Dumnezeu, dle Rusu!”.

Prima operație

După trecerea celor cinci ore promise, PS Dorimedont rămânând în viață, medicii INN au decis să-i facă, totuși, o operație. „I-am spus dlui Rusu că trebuie să-l operăm, ca să nu fie scandal mai mare. Și speram că poate îi vom găsi un fir de nerv viu, ce va putea să-l păstreze în viață, fiindcă în medicină doi plus doi nu fac întotdeauna patru”, ne spune Eduard Eftodiev. Pentru că fișa de observație a episcopului se păstrează ascunsă și fiindcă, din grabă - după cum spun medicii de la INN -, la Chișinău, nu s-a efectuat o radiografie postoperatorie, neurochirurgul Eduard Eftodiev rămâne singura sursă despre modul în care a decurs intervenția chirurgicală. Medicul susține că, deschizând rana, s-a îngrozit, pentru că, în cei peste 20 de ani de experiență, nu i-a fost dat să vadă o traumă atât de gravă. El afirmă că, după ce a făcut corporectomia (extragerea vertebrei fracturate) vertebrei C5, a introdus între vertebrele C4 și C6 un grefon de os conservat, ca să le susțină.

Sărbătoarea mult așteptată

La 7 decembrie, în a doua zi după operație, PS Dorimedont împlinea 20 de ani de călugărie. El s-a simțit mai bine și a putut vorbi cu frații și cu ceilalți care au venit să-l vadă: „Dacă Domnul mă vrea, las’ să mă ia”, le-a spus și i-a îndemnat pe toți să păstreze unitatea Bisericii. Potrivit academicianului Diomid Gherman, în momentele în care rămânea singur, episcopul se ruga în voce. Printre vizitatori a fost și episcopul Petru (Musteață), însoțit de preotul Cibric, care i-a spus: „Iartă-mă, Vladâca, iartă-mă de toate. De ce nu m-ați anunțat mai devreme, că eu am multe cunoștințe și eram să vă ajut de la bun început?”. Și a plecat…

În seara aceleiași zile, PS Dorimedont a fost vizitat de Episcopul Anatolie, care a venit cu un buchet mare de trandafiri. „Când mi-au spus medicii că e de pe azi pe mâine, nu știam dacă să-i cumpăr flori. Însă mi-am amintit că mi-a vorbit despre cei 20 de ani de călugărie numai cu o oră până la accident și am hotărât să-i dăruiesc flori. L-am sărutat și era cu ochii împăienjeniți…”, își amintește Episcopul de Sud. La ora 22.00, ierarhul a fost intubat și n-a mai vorbit cu nimeni.

„Lăsați-l să moară în liniște”, le spunea vizitatorilor Alexandru Anghel, șeful Secției terapie intensivă a INN. „Fie Dorimedont, fie președintele țării, după asemenea traumă nu trăiește nimeni”, a declarat el, ulterior, pentru TIMPUL.

șansa Vienei

Printre ultimii vizitatori din acea zi a fost și omul de afaceri Victor Copiimulți, directorul „Metacon” SA, care era prieten cu episcopul. În aceeași seară, el a sunat-o pe femeia de afaceri Manuela Broutman din Londra și pe ex-senatorul austriac Bernhard Turkseld, rugându-i să intervină pe lângă un spital european cu renume, pentru a-l transfera pe PS Dorimedont acolo. „Eram în Germania când am aflat despre tragedie și am venit repede acasă. Deși medicii de la INN m-au asigurat că Stăpânul va muri foarte degrabă, nu puteam să las totul baltă și să aștept decesul unui om care îmi era prea scump. Trebuia să caut măcar o cale de salvare. Rudele lui au susținut propunerea mea…”, zice Victor Copiimulți.

În dimineața următoare, Manuela Broutman a vorbit la telefon cu profesorul Ion Mereuță, un alt prieten al PS Dorimedont, care i-a spus că ierarhul se simte mai bine și că nu e într-o stare atât de gravă. „Am apelat la medicul care l-a tratat pe președintele ucrainean, Viktor Iușcenko, de la Clinica „Rudolfinerhaus” din Viena, și am rezervat acolo un salon”, ne-a relatat dna Broutman. Tot atunci, Victor Copiimulți l-a întrebat pe episcop dacă este de acord să fie transferat la Viena și acesta a dat afirmativ din cap… La 12.00, pe Aeroportul Chișinău a sosit o ambulanță aeriană „Tyrolean”. Premierul Vasile Tarlev a asigurat aterizarea de urgență a avionului, fără formalitățile și actele necesare, iar pe preotul Borșevschi l-a rugat să-l anunțe pe ministrul Ababii despre transferarea episcopului. „Ministrul mi-a răspuns că atâta timp cât aceasta e dorința rudelor și a prietenilor, el este gata să ne pună totul la dispoziție. L-am întrebat cum vom fi înțeleși la spital și el mi-a spus că medicii nu au niciun drept să ne refuze”, ne-a spus preotul Borșevschi.

„Lăsați-l să moară aici, în pace și liniște!”

Reacția lui Ozea Rusu la această decizie a fost absolut neașteptată. Iată ce au declarat pentru TIMPUL Victor Copiimulți și prot. Onufrie, fratele episcopului: „Rusu ne-a prevenit că nimeni n-o să-l scoată pe Preasfințit din spital, amenințând că va chema forțele speciale și securitatea, care vor bloca spitalul și nimeni nu va putea să intre să-l ia pe episcop, fiindcă vor fi arestați. Iar Manuela Broutman, care a discutat la telefon cu Ozea Rusu, a afirmat pentru TIMPUL următoarele: „În viața mea nu am auzit asemenea limbaj și isterie. Omul, care trebuia să controleze situația, țipa la mine: „Lăsați-l să moară aici în pace și liniște! Cine-i deșteapta asta? N-am nevoie de prieteni de peste hotare, lăsați-l să moară în liniște!”.

Aceeași atmosferă ne-a fost relatată și de preotul Borșevschi. „Dl Rusu era atât de isteric, de parcă Stăpânul ar fi fost proprietatea lui. I-am spus că noi avem nevoie de sănătatea și viața episcopului și, dacă ei ne-au zis că oricum va muri, avem dreptul să apelăm la alți medici, care vor să încerce să-l salveze. I-am amintit că ministrul și premierul sunt de acord cu transferul, dar el mi-a replicat că nu-l interesează nici prim-ministrul, nici ministrul… L-am sunat apoi pe dl Ababii și i-am zis: „Vedeți cum sunt îndeplinite cuvintele dumneavoastră?…”. El m-a rugat să vorbesc cu dl Tarlev, iar premierul mi-a zis să facem așa cum credem că e bine”, a declarat pentru TIMPUL Pavel Borșevshi.

Avionul din Austria a sosit la ora prevăzută, cheltuielile pentru acesta - 16 mii euro - fiind suportate de către Victor Copiimulți. În aeroport, medicii vienezi au solicitat o ambulanță, ca să ducă la INN tot echipamentul necesar pentru a-l prelua pe episcop. Ministrul Ababii i-a spus preotului Borșevschi să solicite două ambulanțe de la Gheorghe Ciobanu, medic-șef la Spitalul Republican de Urgență. Una urma să meargă la aeroport, iar cealaltă - la INN. „Mașinile au plecat la INN foarte repede și au fost întâlnite de cineva de la institut”, susține Ciobanu. Însă ambulanțele au fost așteptate de către apropiații episcopului mai mult de două ore. Iată ce ne-a declarat preotul Borșevschi: „Căutam mașinile, dar nu le puteam găsi. Atât ministrul, cât și dl Ciobanu îmi spuneau că ele au ajuns de mult, dar acestea parcă intraseră în pământ… După ore de așteptare, a ieșit dl Rusu și ne-a anunțat că mașina e acolo”.

Nepăsarea ÎPS Vladimir

Între timp, doctorița austriacă, venită la Chișinău, a stabilit că trauma suportată de PS Dorimedont este mult mai gravă decât se anunțase la telefon. De aceea, s-a decis ca episcopul să fie transferat nu la „Rudolfinerhaus”, ci la „Lorenz Bohler”, una dintre cele mai renumite clinici europene pentru recuperarea după accidente. Eduard Eftodiev n-a spus că, fiind întrebată ce își propun să-i facă episcopului la Viena, doctorița i-a răspuns că datoria sa este doar să vină, să vadă dacă pacientul e transportabil și să-l transfere. Ea a adăugat că, în cazul în care pacientul va supraviețui, condițiile de reabilitare în Austria sunt mult mai bune.

Spre seară, petrecut de circa 300 de preoți și creștini și însoțit de medicul Alexandru Anghel, care l-a condus până la Aerogară, Episcopul Dorimedont a părăsit pentru totdeauna Moldova... Printre cei care au fost atunci alături de el se numără și Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru. Prietenii episcopului, preoții adunați, precum și medicii care l-au îngrijit la Chișinău, au rămas profund nedumeriți de indiferența totală a ÎPS Vladimir, care nici nu s-a interesat de starea episcopului. Ministrul Ababii a declarat pentru TIMPUL că, în acea perioadă, singurul reprezentant al Bisericii care l-a sunat a fost preotul Pavel Borșevschi… În acest context, vom menționa că, întrebat de TIMPUL despre cazul PS Dorimedont, profesorul Mihai Gavriliuc, prim-vicedirector al INN, a declarat: „Nu vreau să răspund. La mijloc e un joc politic. Nu vreau să fac din medicină politică. Eu știu foarte multe și mai bine să fiu calm și rece în sensul acesta. Am motivele mele personale. Mai bine v-ați adresa în cercurile bisericești - acolo e problema”.

Tot în acest context, vom reproduce următoarea declarație a Manuelei Broutman: „Doctorii de la Viena nu-și puteau explica de ce eu, care nu-l văzusem pe acest om niciodată până atunci, vin tocmai de la Londra, din banii mei, ca să-l ajut, iar moldovenilor nu le pasă. „Ce fel de biserică și conducere au ei?”, mă întrebau și nu știam ce să le răspund…”.

A doua operație

La „Lorenz Bohler”, PS Dorimedont a fost așteptat de o întreagă echipă de medici, care l-au operat în primele ore. Deși 8 decembrie era zi liberă în Austria, Bernhard Turkseld a dus tratative cu spitalul ca episcopul să fie primit. Din cele relatate de Manuela Broutman, vienezii au rămas frapați de starea în care se afla ierarhul. Ulterior, într-o discuție telefonică, Bernhard Turkseld ne-a declarat că „episcopul a fost adus la Viena cu pneumonie, insuficiență renală, cu mâna stângă fracturată nepusă în ghips și cu o bacterie foarte puternică.

Medicii de la INN explică acest lucru prin faptul că ierarhul a plecat de la Chișinău cu un început de pneumonie, care e o consecință firească a unei asemenea traume, iar insuficiența renală ar fi putut apărea din cauză că nu a fost hidratat pe drum. Cât despre mâna fracturată, ei susțin că PS Dorimedont a fost adus de la Dondușeni cu antebrațul în ghips și că a rămas așa până a fi urcat în avion. Despre apariția bacteriei, medicii moldoveni evită să vorbească. Cu excepția „începutului de pneumonie”, celelalte nici nu sunt pomenite în extrasul din fișa de externare de la INN, eliberat fratelui episcopului, prot. Onufrie, fără a fi măcar datat.

Decizia de a-i face o nouă intervenție chirurgicală a fost luată la Viena imediat după ce episcopului i-a fost efectuată o nouă tomografie, pentru că cea postoperatorie din RM lipsea. În dosarul medical de la Viena, care a fost trimis rudelor episcopului, examenele radiografice și tomografice efectuate la „Lorenz Bohler” arată că vertebra C5 a fost, în RM, doar hemicorporectomizată (extrasă parțial, dar nu total, precum se arată în extrasul din fișa de externare de la INN). Solicitat de TIMPUL, profesorul Alexander Graff, chirurgul care i-a făcut operația la Viena, ne-a spus că „în măduva spinării pacientului se observa mișcarea unui fragment al vertebrei C5, dislocat vizibil în canalul medular, pe care l-am extras în timpul operației, iar grefonul pus la Chișinău l-am schimbat cu o placă de titan umplută cu spongioasă, pe care am întărit-o cu un inel”. O altă problemă a medicilor austrieci a fost lipsa unei fișe medicale în care să fie indicate toate îngrijirile la care PS Dorimedont a fost supus în RM. „Pacientul nu are nicio fișă de însoțire sau alt document de la clinica unde a fost internat primar. Nu sunt date pentru colecistită. Pancreasul este tumefiat. Nu se cunosc cauzele”, se menționează în dosarul medical de la „Lorenz Bohler”.

„La început, austriecii erau optimiști…”

Potrivit lui Victor Copiimulți, operația, care a costat 27 mii euro, a fost plătită de către businessmanul Anatol State, la care acesta a apelat după ajutor și care, de asemenea, a fost în relații apropiate cu Episcopul Dorimedont. Copiimulți ne mai spune că medicii vienezi, care dădeau multe șanse că ierarhul va supraviețui (pentru că alți pacienți cu asemenea traume s-au vindecat la „Lorenz Bohler”), își propuneau să-l trimită, după reabilitare, la o clinică chineză care, deși nu e recunoscută în medicina tradițională, a restabilit, în unele cazuri, funcția nervilor.

Ex-senatorul Bernhard Turkseld, care a întâmpinat ambulanța aeriană la aeroportul din Viena, confirmă că, în prima săptămână, medicii de la „Lorenz Bohler” au fost foarte optimiști cu privire la viața episcopului. „La început a fost bine, dar el venise cu o bacterie din spitalul din Chișinău și pe urmă starea i s-a înrăutățit brusc…”, ne-a spus Turkseld. El a adăugat că i se pare bizar faptul că de starea episcopului nu s-a interesat nici măcar Ambasada RM la Viena.

Cu toate acestea, nu putem să tragem vreo concluzie atâta timp cât ministrul Ababii și alți profesori moldoveni, specialiști cu renume în lumea medicală, ne asigură că medicii de la Chișinău au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru salvarea PS Dorimedont. Totodată, pentru noi, nu sunt clare acțiunile dlui Ozea Rusu, precum și poziția lui față de indicațiile ministrului Sănătății. Rudele episcopului consideră că numai o expertiză independentă, efectuată de către specialiști străini, ar putea spune lucrurilor pe nume în acest caz. Pentru că, aici, nu excludem că ar putea fi vorba nu atât de rea-intenție, cât de nepăsare față de un pacient cu privire la care medicii erau convinși că, mai devreme sau mai târziu, va deceda. Sau - elementar - de condițiile medicinii din R. Moldova…

Din păcate, această expertiză nu poate fi efectuată atâta timp cât directorul INN, Ozea Rusu, refuză să pună la dispoziție fișa medicală a episcopului. Despre reacția dlui Rusu la demersurile noastre și ale rudelor regretatului, despre trecerea în neființă a PS Dorimedont, precum și despre modul în care actele cu privire la cauza decesului au dispărut la Chișinău, citiți vinerea viitoare.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii