Ziarul de Gardă versus Procuratura Generală

La 24 septembrie 2014, Ziarul de Gardă a acționat în judecată Procuratura Generală după ce jurnaliștii publicației au cerut informații despre procurorii cărora le-a fost acordat spațiu locativ prin medotă ipotecară în blocul de pe strada Nicolae Sulac și cel de pe strada Melestiu, ambele ridicate pentru angajații din organele Procuraturii.

Repoterii au solicitat să afle care au fost criteriile în baza cărora angajații Procuraturii au putut beneficia de apartamente în blocurile respective și cum au fost informați despre această oportunitate. Jurnaliștii au încercat să obțină și numărul de cereri care au parvenit în total și câte au fost selectate, precum și procesele-verbale privind elaborarea listelor de beneficiari. Prin aceeași solicitare, Ziarul de Gardă a cerut lista procurorilor care au beneficiat de apartamente la un preţ preferenţial în blocul din strada Nicolae Sulac, 4, construit de către firma de construcţii ÎI Tomailî ArGo, dat în exploatare în anul 2008, dar și lista procurorilor care au încheiat contracte de investiţii cu firma de construcţii Basconslux SRL în vederea procurării apartamentelor la un preţ preferenţial în blocul din strada Melestiu.

Procuratura Generală a oferit un răspuns general, fără a oferi copiile documentelor solicitate. În consecință, Ziarul de Gardă s-a adresat în instanța de judecată. În aprilie 2015, Judecătoria sectorului Râșcani din Capitală a respins cererea publicației de chemare în judecată, iar în septembrie Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanțe. În ianuarie 2016, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul Ziarului de Gardă.