Economic

Voronin zboară cu avionul lui Putin

Avionul cu reacţie Як-40, oferit în dar lui Voronin de şeful statului rus Vladimir Putin, anul trecut, în preajma semnării Memorandumului Kozak, a făcut primul zbor.

Marţi, 3 august, şeful statului a zburat la bordul acestui avion spre staţiunea balneară Karlovy Vary din Cehia, iar astăzi, conform unor surse demne de încredere, va reveni la Chişinău. Nu cunoaştem care este motivul revenirii şefului statului după numai câteva zile de la plecare.
Surse confidenţiale declaraseră anterior pentru Departamentul de Investigaţii al API că avionul a fost adus pe Aeroportul Internaţional Chişinău la 21 noiembrie 2003, la câteva zile după ce Voronin parafase împreună cu Smirnov memorandumul care acorda prerogative sporite administraţiei secesioniste. Cadoul reprezenta, de fapt, preţul plătit de Moscova pentru a-l convinge pe Voronin să semneze federalizarea Moldovei. Aparatul, cu o capacitate de 12 persoane, destinat VIP-urilor, urma să fie folosit de Voronin în scopuri personale. Avionul ar proveni, conform, surselor noastre, din escadrila guvernamentală a Federaţiei Ruse. Din surse oficiale această informaţie nu a fost confirmată, însă nu a fost nici infirmată, oficialităţile expediindu-ne de la unul la altul.
Din surse demne de încredere am reuşit să aflăm că avionul a staţionat pe Aeroportul Chişinău aproape 8 luni, neputând fi utilizat din cauză că ruşii au „uitat” să le dea moldovenilor un dispozitiv fără de care aeronava nu putea să zboare. Până la urmă, o firmă privată a făcut reparaţiile necesare din contul bugetului de stat al Moldovei.
 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a solicitat oficial de la Cancelaria de Stat şi Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile informaţii privind costul avionului şi al lucrărilor reparaţiei, însă, deocamdată, cele două instituţii preferă să tacă. Centrul de Investigaţii Jurnalistice va reveni cu o anchetă mai amplă.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii