Justiție

A fost ucis bodyguardul lui Oleg Voronin

www.noi.md

Crimă învăluită în mister

Un polițist din Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost omorât în noaptea de 31 martie. Ghenadie Scripcaru făcea parte din garda de corp a lui Oleg Voronin, fiul șefului statului. Deși au trecut aproape două săptămâni, crima n-a fost făcută publică de organele de drept. Conform versiunii oficiale, ar fi fost vorba de un omor cu scop de jaf. Alte versiuni off the record arată că Ghenadie Scripcaru ar fi victima unor reglări de conturi, legate de „misiunile sale speciale”.

Ghenadie Scripcaru a fost condus pe ultimul său drum la 2 aprilie. Spre Cimitirul „Doina” l-au însoțit zeci de colegi, rude și prieteni. Deși era dintr-o familie modestă, el a avut parte de o înmormântare foarte bogată. Putem presupune cine a suportat cheltuielile…

Mare a fost durerea rudelor care l-au pierdut atât de repede pe Ghenadie, un tânăr de numai 32 de ani, sănătos tun, care a lăsat fără tată o fetiță de doi ani. Colegii și superiorii săi spun că era unul dintre cei mai buni polițiști de la „Fulger”, cu o constituție fizică de invidiat, fiind un tovarăș de nădejde.

Versiunea oficială spune că Gh. Scripcaru ar fi fost ucis, cu sânge rece, cu lovituri de cuțit de către doi tineri de etnie romă, cu scopul de a-i fura mașina.

Detașat în misiune specială

În nota operativă a poliției se menționează doar că Gh. Scripcaru era angajat la „Fulger”. Sursele noastre afirmă însă că, deși oficial era trecut pe lista subdiviziunii batalionului de la Bariera Sculeni al Brigăzii „Fulger”, tânărul se afla de mai mulți ani într-o misiune mai specială, înaltele sale calități profesionale fiind puse în serviciul unei singure persoane - Oleg Voronin. Scripcari a fost garda de corp și șoferul personal al fiului președintelui, însoțindu-l pretutindeni, inclusiv în situații ieșite din competența respectivului serviciu de pază. Oleg Balan, locțiitor al comandantului-șef pentru resurse umane de la „Fulger”, ne-a confirmat că Gh. Scripcaru era detașat, în baza unui contract încheiat între „Fulger” și un agent economic. Balan susține că regulamentul Brigăzii „Fulger” permite acordarea unor astfel de servicii, dar nu a precizat denumirea firmei.

Organele de anchetă, dar și responsabili de la „Fulger” susțin că Gh. Scripcaru se afla la Ceadâr-Lunga cu treburi personale, și nicidecum în misiune de serviciu. Nu am reușit să aflăm totuși ce fel de afaceri personale l-au adus în toiul nopții în această localitate din Găgăuzia. O rudă a victimei susține că, duminică ziua, Ghenadie trecuse foarte grăbit prin sat pe la maică-sa „cu mașina de la serviciu”, spunând că pleacă la Chișinău, căci „are de rezolvat urgent niște probleme de serviciu”.

„Băiatul nu-i a matale…, ci îi „omul statului”

 

Agripina Scripcaru mama regretatului

Pe Agripina Scripcaru, mama lui Ghenadie, tragedia a doborât-o. Toată ziua stă cu trusa de medicamente în brațe. Femeia a rămas din tinerețe fără bărbat, a pus pe picioare patru copii! A muncit din greu pe vremea colhozului, uneori muncea cu ziua prin sat pentru o rublă-trei, ca să-și hrănească copiii. Ghenadie este al doilea ei fiu ucis în condiții dubioase.

 

Luni dimineața, tot satul „vuia” că Ghena a fost omorât, numai lelea Agripina nu știa nimic. Vecinele au luat-o cu binișorul, asistenta medicală i-a dat un calmant, după care a sunat-o fiica din Chișinău și i-a dat vestea. „Am rămas cu inima friptă. Le-am spus: „Dați-mi-l măcar mort, să-l îngrop acasă”. Mi-au răspuns: „Băiatul nu-i a matale și nici al nostru, ci îi omul statului”. I-au făcut o înmormântare bogată, de care n-am văzut în viața mea. L-au pus într-un sicriu frumos, trei preoți i-au cântat prohodul. Apoi, colegii lui i-au făcut un praznic cu bucate alese într-un restaurant mare. A fost ca un vis urât pentru noi”, povestește mama decedatului. Sora acestuia a refuzat categoric să discute pe marginea cazului. Unii colegi, sub protecția anonimatului, pun la îndoială versiunea oficială a crimei.

Versiuni și îndoieli

Suspiciunile apar la confruntarea notei informative operative cu declarațiile comisarului din Ceadâr-Lunga, Lilian Botnariuc, și ale viceprocurorului Găgăuziei, Vladimir Cimpoieș.

Potrivit notei informative, „la 31 martie, la orele 04.30, în or. Ceadâr-Lunga, lângă barul „Flamur” (în centrul localității, pe str. Lenin, n.r.) a fost depistat cadavrul locuitorului mun. Chișinău Gh. Scripcaru (n. 1976), polițist-operativ al DIAS a BPDS „Fulger”, plutonier-adjuct de poliție, cu semne de moarte violentă sub formă de plăgi de cuțit în regiunea gâtului”, căruia i-a fost răpit automobilul „Audi A6”, nr. de înmatriculare CKT-404.

Pe cazul dat, a fost pornită cauza penală nr.2008398006, în baza art. 145 al.2 Cod Penal, de comiterea crimei fiind bănuiți Ivanov (Duminică) Roman (a.n. 1982) și Axentii (Duminică) Dumitru (a.n. 1987), ambii domiciliați în Ceadâr-Lunga. A fost pusă pe picioare toată poliția din Găgăuzia, fiind implicate și forțe suplimentare ale MAI, inclusiv de la „Fulger”. În aceeași zi, într-o gospodărie din satul Tartaul de Salcie, r-l Cahul (la socrii unuia dintre învinuiți) a fost găsită mașina furată, iar pe 1 aprilie, în satul Corten din r-l Taraclia (într-o casă părăsită) au fost reținuți bănuiții.

De la comisarul-șef al Comisariatului de poliție Ceadâr-Lunga, Lilian Botnariuc, am aflat că Scripcaru se afla la Ceadâr-Lunga cu doi prieteni. Aceștia ar fi intrat în barul „Flamur” pentru a servi câte o cafea, iar Scripcaru, spunând că este obosit, a rămas în mașină. A adormit, fără a încuia ușile mașinii. Cei doi suspecți l-au atacat cu cuțitul, fără ca acesta să reușească să se apere. Spre deosebire de versiunea din nota informativă (că ambele lovituri au fost în regiunea gâtului), comisarul spune că prima lovitură a fost în umăr, după care victima a fost târâtă din mașină, unde i s-a aplicat a doua lovitură - în piept, care a fost mortală. Comisarul susține că cei doi și-au recunoscut vina: „Da’ ce, au altă ieșire? Dacă au săvârșit, clar că recunosc, n-au încotro. Sunt dovezi, martori…”. Ca martori apar două tinere (una - minoră), cu care s-ar fi plimbat în acea noapte bănuiții, cu mașina tatălui unuia dintre ei (presupusul cap al romilor din localitate). Fetele, potrivit comisarului, n-au văzut cum a avut loc omorul și n-au știut de el până când le-a spus poliția, dar l-au văzut pe unul dintre bănuiți la volanul mașinii răpite.

Potrivit lui L. Botnariuc, crima a fost săvârșită dintr-un motiv spontan, iar cei doi bănuiți au declarat că erau în stare de ebrietate. „N-a fost planificată din timp, n-a fost la comandă sau crimă politică… Persoanele în cauză duc un mod de viață antisocial, întrebuințează băuturi alcoolice, nu-s angajate în câmpul muncii”, a menționat Botnariuc, remarcând, însă, că aceștia n-au avut antecedente penale.

Cine sunt „prietenii”?

Altceva susține procurorul adjunct al UTA Găgăuzia, Vladimir Cimpoieș, care ne-a declarat că e vorba de omor cu premeditare. „Procuratura examinează câteva versiuni, cea mai probabilă fiind că omorul a fost săvârșit pentru a fura mașina victimei, care costă 30-40 mii de euro”, a spus Cimpoieș. El susține că unul dintre învinuiți a fost anterior tras la răspundere penală, pentru tâlhărie. Cimpoieș susține că Ivanov și Axenti se plimbau în acea noapte cu mașina, împreună cu două tinere, prin oraș. S-au oprit lângă barul „Flamur”, au dorit să intre, dar barmanița nu le-a permis, pentru că acolo erau cei doi prieteni ai lui Gh. Scripcaru. Ivanov și Axenti ar fi văzut mașina lui Ghenadie și, cu gând să o fure, au mers acasă, de unde au luat un cuțit, au revenit și l-au ucis pe Gh. Scripcaru și au furat mașina. Potrivit lui V. Cimpoieș, ambele lovituri de cuțit i-au fost aplicate victimei în mașină. Procurorul a refuzat, sub pretextul tainei anchetei, să divulge numele persoanelor care îl însoțeau pe Gh. Scripcaru. De fapt, anume cei doi prieteni au găsit cadavrul lui Scripcaru și au chemat poliția.

Cât de importante au fost acele două persoane, încât barmanița a refuzat să primească în bar alți clienți, și câtă cafea au băut misterioșii prieteni ai victimei, dacă cei doi bănuiți au reușit în acest timp să pună la cale omorul, să meargă acasă după cuțit, să revină și să-l omoare pe Gh. Scripcaru, să-l târâie jos, să răpească mașina și să o ducă într-o direcție necunoscută? E curios și faptul că banii (2000 USD), arma din dotare și documentele victimei n-au fost sustrase. Aceste și alte întrebări rămân deocamdată fără răspuns.

Se mai vehiculează și ideea că Gh. Scripcaru ar fi fost ucis apărându-l pe Oleg Voronin și că acest omor ar fi avut legătură cu una dintre crimele de răsunet descoperite de organele de drept în ultimele săptămâni. N-am reușit să verificăm această presupunere…

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii