Sănătate

Cuscrul protector

http://noutati.net/

La începutul anului trecut scriam despre faptul că Centrul de medicină estetică „Medazur”, patroana căreia este fiica şefului statului, parazita pe una din cele mai importante instituţii medicale de stat - Centrul Ştiinţifico-Practic de Neurologie şi Neurochirurgie (CŞPNN), condus de socrul ei, Ozea Rusu. Schema era simplă: o parte din clienţii „Medazur” erau operaţi la CŞPNN, căruia îi revenea, pentru o intervenţie cu laser doar câteva sute de lei, pe când „Medazur” percepea pentru aceste servicii sume între 500 şi 1500 de dolari. În procesul investigaţiei depistasem şi alte abuzuri comise de administraţia CŞPNN.  

CCCEC – nici o reacţie

Înainte de a publica articolul „Neurochirurgia – un SRL al clanului Voronin?” (poate fi văzut pe www.investigatii.md) am solicitat Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei  (CCCEC) să ne recomande un anchetator necompromis, căruia am putea să-i furnizăm datele acumulate pentru a începe urmărirea penală. Peste un timp a venit la noi un ofiţer CCCEC. După ce a văzut materialele şi a înţeles că este vorba despre persoane apropiate şefului statului, a pălit puţin la faţă, dar ne-a promis că va prezenta conducerii informaţia obţinută. Nu a urmat nici o acţiune din partea CCCEC. Nici Ministerul Sănătăţii, căruia i-am trimis o copie a articolului, nu a reacţionat.

Medicii nu sunt auziţi

 

La un an de la publicarea articolului, am constatat că situaţia în instituţia dată s-a agravat, iar medicii continuă să umble de la o instanţă la alta, reclamând încălcările şi abuzurile care au loc în CŞPNN. Timp de aproape doi ani, nici o autoritate abilitată nu a venit să examineze situaţia la faţa locului, să discute cu personalul medical sau să verifice activitatea financiară a instituţiei. Mai mult, cei care au sesizat, inclusiv Preşedinţia, despre fărădelegile din această instituţie, au început să fie prigoniţi, creându-li-se tot felul de probleme. 

 

Politica de cadre

 

Medicii cu care am discutat spun că, de la numirea sa în funcţie, în 2002, directorul general O.Rusu face tot felul de experimente, fapt ce reduce din eficienţa activităţii Centrului. În ultimii ani, specialiştii cu experienţă au fost hăituiţi de către şeful instituţiei, astfel încât să nu se mai poată concentra asupra lucrului cu pacienţii. Majoritatea celor cu practică în domeniu şi cu calificare înaltă au fost destituiţi din funcţiile de şefi de secţie, iar în locul lor au fost promovate cadre tinere, fără experienţă, deşi funcţiile respective necesită pe lângă cunoştinţe şi abilităţi, care se obţin numai după mulţi ani de muncă. Politica de cadre este îndreptată, în opinia medicilor, spre substituirea cadrelor experimentate, profesioniste cu persoane apropiate, loiale şi convenabile directorului general. Medicii ne-au ajutat să facem şi o schemă a personalului destituit din funcţii în ultimii ani. Astfel, prin diferite tertipuri au fost demişi din funcţii: şefa secţiei neurologie Larisa Floca, cu stagiu de muncă de peste 35 de ani. În urma presiunilor psihologice ea a fost nevoită să se concedieze. La fel s-a procedat şi cu o altă şefă a secţiei neurologie, Cornelia Grosu, cu stagiu de muncă de 30 ani şi categorie superioară. Unul dintre cei mai buni medici destituiţi a fost şefa secţiei anesteziologie Liuba Ivanova, singurul neuroanesteziolog, decorată cu ordinul „Meritul Civic” şi cu stagiu de muncă peste 30 ani. Ivanova a asistat-o pe mama preşedintelui Vladimir Voronin. Din motive neclare au fost eliberaţi din funcţiile de şefi ai secţiilor neurochirurgie şi neurotraumatologie medicii Eduard Eftodiev şi Valeriu Vlad, ca, doar peste o lună, să fie  restabiliţi în funcţii. La fel s-a procedat şi cu responsabilii de sectoarele Organizare şi Resurse umane Simion Neamţu şi profesorul Victor Cojocaru. Alţi doi neurochirurgi experimentaţi, Augustin Zagurschi şi  Valeriu Matcovschi, care de mulţi ani lucrau în echipă au fost dispersaţi. În cazul lor, după cum ne-au spus mai mulţi medici, s-a urmărit să se obţină minimalizarea eficienţei lucrului, şi, drept urmare, să le scadă din autoritate. Medicii ne-au mai spus că directorul general refuză să scoată la concurs locurile vacante. Când i se reproşează că potrivit legii este obligatoriu să fie anunţat concurs, el răspunde cam aşa „Eu sunt legea, eu sunt concurs”.

 

Rezistenţa

Neurochirurgul Ilarion Gorea ne-a spus că în cadrul Centrului de neurologie nu este transparenţă în retribuirea muncii, iar angajaţii care încearcă să clarifice anumite situaţii legate de salarizare şi gestionarea banilor publici li se creează tot felul de probleme. Unii, de exemplu, sunt  incluşi în graficul de lucru în zilele de sâmbătă şi duminică sau la Aviaţia sanitară, unde se plăteşte foarte puţin, deoarece nu prea sunt chemări,  a mai adăugat medicul neurochirurg, precizând că el însuşi s-a confruntat cu astfel de probleme. Alţi medici cu care am discutat spun că la CŞPNN

salariul se plăteşte pentru loialitatea faţă de şef şi nu pentru munca prestată. Remunerarea muncii se face, spun medicii cu care am discutat, în funcţie de „birul care se achită lunar”. Ni s-a mai spus că medicii tineri angajaţi de către director, prin cunoştinţe sau contra unei taxe, au salarii de două ori mai mari decât cei care au experienţă şi stagiu mare de muncă. Cei apropiaţi directorului au un salariu întreg, iar alţii lucrează pe jumătăţi de salariu sau chiar pe o treime din salariu. Ilarion Gorea ne-a mai spus că medicii cu renume, care au stat la fondarea CŞPNN şi au dedat cei mai frumoşi ani neurochirurgiei acum sunt umiliţi, ţinuţi într-o stare permanent de stres, astfel încât să nu mai reziste şi să-şi caute de lucru în altă parte. Solicitat de noi, academicianul Diomid Gherman aproape că nu a dorit să discute acest subiect. A dat a lehamite din mână, spunând că nu mai crede că vreo instituţie abilitată s-ar încumeta să facă ordine la Neurologie. „Sunt atâtea autorităţi care cunosc situaţia din CŞPNN. Lor ar trebuie să le cereţi explicaţii”, ne-a spus academicianul. De la alţi medici am aflat că academicianul Gherman a făcut mai multe demersuri, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la Ministerul Sănătăţii şi chiar Preşedintelui ţării, semnalând încălcările care au loc la CŞPNN, dar nici una din instituţii nu a reacţionat. Profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ne-au spus că anul trecut, când această instituţie a marcat 60 de ani de la fondare, Diomid Gherman a fost propus,  pentru a fi decorat cu „Ordinul Republicii”, el fiind considerat părintele neurochirurgiei din Moldova, însă şeful statului a exclus numele academicianului din listă.            

 

Ordinele ministrului ignorate

 

Angajaţii de la Neurologie au semnalat despre neregulile care au loc la centru, practic, tuturor instituţiilor abilitate, primul fiind Ministerul Sănătăţii, în care au  reclamat abuzurile admise de O.Rusu şi politica de cadre pe care o promovează. Cu toate că în câteva rânduri ministerul a constatat încălcarea Codului Muncii de către O.Rusu, cerându-i, prin scrisoarea nr.01-9/1757 din 7 iulie 2005, „să înlăture în termen de 15 zile încălcările admise în raport cu medicii Pleşco A.I, Gorea I.T, Găină V.G, Milentiev I.S”, directorul a ignorat scrisoarea ministerului, motiv pentru care, la 2 noiembrie 2005, ministrul sănătăţii, Valerian Revenco, semnează ordinul nr.387, prin care obligă directorul CŞPNN să „abroge în termen de 3 zile toate ordinile şi dispoziţiile emise cu încălcarea legislaţiei muncii”. Totodată, Rusu a fost atenţionat  pentru „reacţia neadecvată la propunerile Ministerului referitor la încălcarea legislaţiei în raport cu medicii susnumiţi”. Directorul, în loc să înlăture ilegalităţile, îi răspunde ministrului că „ordinile şi dispoziţiile nu pot fi abrogate, deoarece asemenea documente, nu au fost emise”, deşi în realitate el a emis astfel de documente. Mai mult chiar, după aceasta Rusu s-a înrăit şi mai tare şi a refuzat să le dea medicilor, transferaţi fără acordul lor în serviciul  AVIASAN, salariul pentru luna octombrie 2005. Practica de a lipsi medicii incomozi de salarii pentru o lună sau mai mult, după cum am aflat, continuă. Medicii Zagurschi şi Matcovschi, de exemplu, au reuşit să-şi ridice salariul pentru mai multe luni doar după ce au depus o plângere la procuratură.           

 

Piramida financiară

 

Mai mulţi angajaţi ai CŞPNN ne-au mai spus că în această instituţie sunt puse pe roate tot felul de mecanisme de stoarcere a banilor. Unii pacienţi, care nu au poliţe de asigurare medicală, sunt trecuţi în registre ca având asigurare medicală. Plăţile achitate de aceştia nu ajung în visteria instituţiei, ci în buzunarele unei persoane din administraţia CŞPNN. O altă modalitate de a stoarce bani este internarea bolnavilor în secţia neurochirurgie în loc de neurologie, fapt pentru care se percep taxe mai mari, afirmă medicii cu care am discutat. Am mai aflat că anumite persoane strâng săptămânal de la fiecare cabinet din clinică o sumă anumită de bani pe care o duc în plic directorului general. Se mai vorbeşte că ar exista şi o taxă de câteva mii de dolari pentru medicii începători care vor să se angajeze la această instituţie.  

 

Reorganizarea

 

Potrivit Hotărârii Guvernului nr.1326 din 14 decembrie 2005 „Cu privire la măsurile de optimizare a infrastructurii sferei ştiinţei şi inovării”, Ministerul Sănătăţii a fost obligat să reorganizeze o serie de instituţii din subordonare, între care şi CŞPNN. Deşi au trecut deja trei luni, la CŞPNN, după cum spun medicii, nici pomină de reorganizare. Nu a fost anunţat concurs pentru ocuparea postului de conducător al noii instituţii care se va numi Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie (INN), aşa cum prevede Codul cu privire la ştiinţă şi renovare. În fruntea instituţiei continuă să rămână O.Rusu, care nu este specialist în neurologie şi nici nu are grad ştiinţific, aşa cum o cere legea. Şi acest lucru transpare chiar din anexele la hotărârea vizată: dacă în dreptul fiecărui conducător al instituţiei, este notat gradul ştiinţific şi specializarea, apoi în dreptul CŞPNN scrie simplu: Ozea Rusu. La Ministerul Sănătăţii, ni s-a spus că „prin ordinul nr.15 din 1.02.06 a fost modificată denumirea CŞPNN în Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie” şi că „în anul 2005, Ministerul Sănătăţii a semnat contractul individual de muncă cu dl O.Rusu, care este în vigoare până în 2008”.  De concurs nici pomină.

 

Cerc închis

 

Recent am aflat că Procuratura a reacţionat la o plângere a medicilor neurologi şi a dispus un control la CŞPNN, numai că procurorii au verificat doar ceea ce ţine de respectarea legislaţiei muncii, fiind trecute cu vederea faptele de corupţie, despre care semnalează medicii. Într-un răspuns al procurorului Marin Morozan, dat medicilor, se menţionează că administraţia CŞPNN  a  încălcat Codul Muncii. Despre încălcările depistate la CŞPNN, Procuratura sectorului Centru al capitalei a sesizat Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, într-un răspuns la o altă petiţie a medicilor, spune următoarele: „Ministerul în cauză ne-a informat că CŞPNN este o instituţie publică, care acţionează pe principii de autonomie financiară şi administrativă. Prin urmare, MSPS nu se implică în gestionarea resurselor umane ale instituţiei respective şi în soluţionarea eventualelor litigii de muncă”. Aici cercul se închide. După cum am constat nici o instituţie de stat nu se va implica să-i strice liniştea directorului CŞPNN atâta timp cât cuscrul său va sta în fruntea statului. Ozea Rusu, la rândul său, nu se teme de nimeni şi de nimic. Solicitat de noi, el ne-a rugat „să nu destabilizăm situaţia”. Întrebat despre controlul procuraturii, Rusu ne-a spus că procurorul la moment este în birou la el şi poate să-i transmită receptorul ca să vorbească cu noi, deşi nu a făcut acest lucru. Cât priveşte plângerile medicilor şi acuzaţiile privind taxele percepute de la medici, directorul general nu a negat nimic din ce l-am întrebat, ci ne-a replicat: „veniţi cu medicii care vă spun aceste lucruri la mine în birou”. După aceasta nu a mai dorit să discute, punând receptorul.

 

Pe pagina web a CIN www.investigatii.md pot fi găsite următoarele documentele la care s-a făcut referire în acest articol:  

 

1.Scrisoarea medicilor CŞPNN către şeful statului şi Ministerul Sănătăţii

2.Dispoziţia nr.4D din 29.01.04 „Despre distribuirea medicilor neurochirurgi”

3.Scrisoarea academicianului D.Gherman către Preşedintele AŞM şi ministrul Sănătăţii

4. Ordinul nr.387 al ministrului Sănătăţii

5. Scrisoarea nr.02-12/569 a ministrului Sănătăţii 

6. Cererea medicului Ilarion Gorea către directorul CŞPNN

7. Cererea medicului A.Pleşca către directorul CŞPNN

8. Răspunsul procurorului la sesizarea medicilor

9. Răspunsul Centrului pentru Drepturile Omului la sesizarea medicilor

10. Răspunsul Ministerului Sănătăţii la cererea CIN 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii