Fostul procuror Ruslan Popov a pierdut procesul intentat Centrului de Investigații Jurnalistice // După aproape trei ani, cererea a fost scoasă de pe rol

Fostul procuror Ruslan Popov, care a deținut funcția de adjunct al procurorului general, a pierdut procesul împotriva Centrului de Investigații Jurnalistice pornit după ce jurnaliștii de la Anticoruptie.md au realizat mai multe anchete jurnalistice privind averea sa nedeclarată, iar urmare a acestor anchete Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Urmare a dosarului penal Ruslan Popov și-a pierdut și funcția deținută în Procuratură. Judecătoria Chișinău a scos, marți, de pe rol, cererea depusă de Ruslan Popov la 10 martie 2020.  

Procuroru Ruslan Popov a acționat în judecată Centrul de Investigații Jurnalistice pentru că i-ar fi lezat onoarea și demnitatea după ce a fost publicată o investigație jurnalistică privind averea și afacerea din Mileştii Mici pe care o gestiona, dar care era înregistrată pe numele tatălui său, un pensionar trecut de 70 de ani. 

În octombrie 2021, Ruslan Popov a fost reținut de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate, fiind suspectat de îmbogăţire ilicită. El a stat în arest preventiv timp de 30 de zile, apoi - în arest la domiciliu timp de 20 de zile. Procurorii au efectuat atunci percheziţii la domiciliul de lux al procurorului din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, despre care Anticoruptie.md a scris de mai multe ori.

La baza dosarului penal pornit pe numele procurorului sunt câteva anchete jurnalistice realizate de echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice în ani 2020 și 2021 despre averea și  afacerile nedeclarate. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au găsit în satul Utkonosovka, raionul Ismail, Ucraina, casa părintească a soţiei lui Ruslan Popov, după ce acesta a declarat public că a fost ajutat de socri. Jurnaliştii au aflat că soacra lui Popov a dus un trai modest, şi-a vândut gospodăria cu 18.000 de euro şi nu a avut bani ca să îl ajute financiar şi pe ginerele procuror. 

Colegiului Disciplinar al CSP l-a suspendat, în iunie 2022, din funcție pe Ruslan Popov după ce acesta a fost acuzat de procurori de îmbogățire ilicită. Ulterior și soția sa Iulia Popov, care la fel era procuroră, a fost suspendată din funcţie după ce și ea a fost învinuită, la fel ca şi soţul său, de îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, în dosarul penal pornit în urma publicării anchetelor  Centrului de Investigaţii Jurnalistice  despre averile ascunse ale familiei celor doi procurori.

În iulie 2022 dosarul penal a fost trimis în judecată. Ruslan Popov pledează nevinovat. 

 

Ruslan Popov a fost numit  în funcţia de procuror general adjunct în decembrie 2019.