Declarația ong-urilor de media: „Condamnăm cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol îndreptate împotriva jurnaliștilor”

Organizații neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea Tiraspolului în raport cu jurnaliștii și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege. Declarația vine după ce fotojurnalista Elena Covalenco a primit interdicție de intrare pe teritoriul regiunii transnistrene, fiind declarată „indezirabilă” pe o perioadă de trei ani.

Organizațiile semnatare, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

ONG-urile de media atenționează autoritățile legitime ale Republicii Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional și cer să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei. „Reamintim că art. 25 al Constituției Republicii Moldova garantează inviolabilitatea libertății individuale și a siguranței persoanei, iar în virtutea art. 4 alin. (1) al Legii privind libertatea de exprimare, statul este obligat să garanteze libertatea de exprimare a mass-mediei. Astfel, nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală”, scrie în declarație.

Elena Covalenco a aflat de interdicția de a intra în regiunea transnistreană pe 21 septembrie, atunci când se deplasa în regiunea transnistreană pentru a participa la un meci de fotbal. „Tocmai am fost înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a țării mele. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constitutionale ca au facut tot posibilul ca meciul de azi sa aiba loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de vointa unui regim ilegal”, a scris jurnalista. În luna iulie curent ea documentase un reportaj la Tiraspol.

Biroul politici de reintegrare a declarat că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni, menționând că „Această regretabilă acțiune demonstrează cu prisosință faptul, că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas”.

„Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean. Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate”, scrie autoritatea în reacția sa.