ONG-urile de media condamnă intimidările unei companii private către reportera Julieta Savițchi de la CIJM

Organizațiile Neguvernamentale de Media condamnă atacurile, amenințările și intimidările manifestate de către administratorul companiei SC Rapid Link SRL la adresa jurnalistei Julieta Savițchi, autoarea investigației „Cadoul” Guvernului pentru nou-născuți: hăinuțe de calitate dubioasă, la prețuri exagerate publicată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Astfel, după apariția materialului, pe data de 27 mai, administratorul societății comerciale Rapid Link SRL, Victor Baciu, i-a trimis autoare anchetei o scrisoare cu amenințări: „Vom fi duri cu Dvs.”; „Ne-ați jignit într-o formă mârșavă și pătați numele pe care îl construim cu mare grijă zi de zi. Meritați cel mai dur tratament”.

Calificăm astfel de amenințări drept încălcare gravă a drepturilor jurnaliștilor, cărora legea le garantează libertatea de a obține și de a difuza informații prin intermediul mass-media (art. 20 din Legea presei. Reamintim că intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică este pasibilă de răspundere penală, în conformitate cu articolul 180 prim al Codului Penal.

Cerem Ministerului de Interne să investigheze acest caz și să aplice legea față de persoanele responsabile de încălcarea drepturilor legitime ale jurnalistului.

Amenințările și atacurile la adresa jurnalistului nu constituie o soluție într-o societate democratică și afectează relația corectă cu presa. Orice litigiu poate fi soluționat prin metode legale, iar dacă cineva consideră că a fost criticat pe nedrept în mass-media poate depune o plângere la Consiliul de Presă, instituție învestită cu dreptul de a da apreciere comportamentului profesional și/sau calității muncii jurnalistului.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente 
Asociația Presei Electronice 
Centrul de Investigații Jurnalistice 
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Centrul „Acces-Info” 
RISE Moldova