Valeria Vițu

„Rişti să îţi pierzi familia dacă faci abuz de băutură şi aplici violenţa”, campanie socială, în sudul R.Moldova

„Consumul de alcool îți poate distruge familia” şi „Familiile fericite nu fac abuz de alcool” sunt doar câteva mesaje, transmise locuitorilor din sudul R.Moldova, cu prilejul Zilei Mondiale fără Alcool, marcată recent. Astfel, zece magazine şi baruri din autonomia găgăuză şi-au unit eforturile și au distribuit cumpărătorilor pliante şi au afişat postere pentru a contribui la reducerea consumului excesiv de alcool şi, implicit, a violenţei în bază de gen. În unele magazine, vânzătorii au recomandat cumpărătorilor să ia produse utile în loc de băuturi. Iniţiativa se înscrie în Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în R.Moldova:explorând și învățând din soluțiile locale”, realizat de PNUD Moldova.

În satul Chirsova din UTA Găgăuzia, cu etnici găgăuzi şi bulgari, sunt peste 30 de baruri şi magazine. Majoritatea acestora comercializează băuturi alcoolice.

Ana Tiufecci are 26 de ani și este proprietara unui magazin alimentar, amplasat chiar pe strada centrală din Chirsova. Tânăra este printre primii susţinători ai campaniei. Cu ocazia Zilei mondiale fără Alcool, ea a oferit cumpărătorilor câteva zeci de pliante, iar celor care au vrut să procure alcool le-a propus să cumpere alte produse în loc.

„Este important ca oamenii să consume o cantitate moderată de alcool, ca să nu pună în risc sănătatea şi  bunăstarea familiei. Atunci când văd că omul este deja în stare de ebrietate, refuz să îi vând băutură. Mulţi se supără, dar, în cele din urmă se conformează”, afirmă tânără.

La fel ca şi Ana, şi alţi locuitori din Chirsova consideră că între abuzul de alcool şi violenţă în familie există o legătură directă.O cercetare sociologică din 2018 efectuată cu sprijinul PNUD arată că majoritatea respondenţilor au numit excesul de alcool ca fiind unul din factorii principali ce declanșează situațiile de violență în familie.

Vasilisa Delicostea, asistentă socială în Chirsova, susţine că în majoritatea familiilor unde sunt înregistrate cazuri de violență în bază de gen, o problemă majoră este consumul excesiv de alcool. „Salutăm această iniţiativă şi sperăm că ea va contribui, măcar puţin, la schimbarea percepţiei populaţiei. Bărbaţii şi femeile care consumă alcool în exces, de regulă, generează violenţă. În astfel de familii, bătăile şi injuriile se întâmplă destul de frecvent. Renunţarea la băutura în exces este primul pas spre salvarea unei familii care e gata să se destrame”, susţine specialista.

„Scopul acestui eveniment este de a informa cetățenii asupra riscurilor alcoolismului, precum și a consecințelor acestui fenomen asupra persoanei, familiei și societății în ansamblu”, susţine Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect la PNUD Moldova.

Reducerea violenţei în familie este unul din scopurile unui proiect PNUD care se desfăşoară în Chirsova, începând cu anul 2018. Pe lângă aspectele de prevenire și creștere a gradului de conștientizare a riscurilor violenței, iniţiativa prevede crearea unui serviciu de asistență pentru supraviețuitoarele violenței din regiune. Astfel, femeile vor putea beneficia de consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă și să își asigure un venit decent.

În premieră pentru UTA Găgăuzia, în această localitate a fost creată şi funcţionează aşa-numita echipă multidisciplinară, din care fac parte polițiști, asistenți sociali, profesori, dar şi primarul din localitate. Grupul de specialişti este pregătit să acționeze în toate cazurile de violenţă. Totodată, echipa se ocupa și de prevenirea violenței, prin comunicarea cu membrii comunității, de la elevi la adulții, promovând toleranța zero față de violența în familie.

Activitatea de informare cu ocazia Zilei Mondiale fără Alcool s-a desfăşurat la Comrat, Ceadâr-Lunga, dar şi în mai multe unităţi comerciale din satul Chirsova, una din cele mai mari localităţi din UTA Găgăuzia. 

Proiectul Combaterea violenței împotriva femeilor în R.Moldova:explorând și învățând din soluțiile locale” este realizat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea. Acest program-pilot din Moldova este parte a proiectului global al PNUD intitulat „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse noi de finanțare. Proiectul este implementat în șapte țări: Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Moldova, Peru și Uganda. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului