Bani publici

Angajați ai firmelor abonate la bani publici, sponsori ai partidelor în campania electorală

Foto: Shutterstock.com

Printre donatorii generoși ai partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 sunt fondatori și angajați ai mai multor companii care fac afaceri cu statul.

Analiza rapoartelor financiare depuse la CEC de formațiunile politice intrate în Parlament au scos în vileag faptul că patronii, managerii sau angajații de rând ai unor firme câștigătoare a unor licitații publice bănoase se numără printre sponsorii darnici ai partidelor. Unele dintre aceste companii au semnat contracte de achiziții publice importante chiar în toiul campaniei electorale.

Legătura dintre donatori, partide şi licitaţii câştigate, la prima vedere, nu este una directă, dar, întâmplător sau nu, angajaţi ai mai multor  agenţi economici care au obţinut contracte cu statul în domeniul sănătăţii, au vărsat contribuţii financiare tocmai către partidul din care face parte ministrul Sănătăţii, iar salariaţii unor beneficiari ai licitaţiilor din  construcţii sau asistenţa socială – au contribuit la bugetul partidului din care fac parte miniştrii care conduc aceste domenii.

Acelaşi tablou se profilează şi la nivel local -  reprezentanţi ai unor agenţi economici care au obţinut contracte pe bani publici au făcut donaţii către partidele din care fac parte liderii administraţiei publice locale. Unii experţi anticorupţie,cu care am discutat, nu exclud faptul că anumite licitaţii sunt influenţate de cei care diriguesc treburile publice şi unele câştiguri ar fi din start condiţionate cu donaţiile către partide. Pe de alte parte, spun experţii, anumite surse ilegale sunt legalizate în campanii electrale în formă de donaţii către partidele intrate în cursa electorală.

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au documentat agenţii economici, reprezentanţii cărora au făcut donaţii în scrutinul din noiembrie 2014 către partidele aflate la putere. Şi iată cum se conturează lucrurile.

DONATORI AI PLDM

 

Donatorii PLDM

 

 

„Cristal Clean” SRL – 1 milion de lei

Un milion de lei în puşculiţa PLDM a venit din partea lui Rodion Coşciug, angajat al „Cristal Clean”, o firmă apropiată liberal-democraților. Compania, care prestează servicii de spălare și călcare a lenjeriei pentru instituţii medicale, a fost fondată în decembrie 2010, pe când ministru al Sănătății era Vladimir Hotineanu, și de atunci câștigă aproape toate licitațiile publice anunțate de spitale pentru contractarea unor astfel de servicii.

Acum doi ani, „Ziarul de Gardă” a scris că Iulia Hotineanu, fiica lui Vladimir Hotineanu (care a obţinut un nou mandat de deputat, fiind al 14 pe lista PLDM la scrutinul din 30 noiembrie 2014) a fost una dintre fondatoarele firmei „Cristal Clean”. La scurt timp, Iulia Hotineanu, care deţinea, în 2012, o cotă de 25% din capitalul social al firmei, a fost exclusă din lista fondatorilor, partea ei fiind preluată de una dintre co-fondatoare, Cristina Mudrea, care, potrivit sursei citate, ar fi fina lui Vladimir Hotineanu și fostă colegă de facultate cu fiica acestuia. În prezent, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Cristina Mudrea deţine 60% din firmă, alţi doi proprietari, cu câte 20% fiecare, fiind Mihail Enachi şi Francesco Paddu, cetăţean italian.

„Cristal Clean” a rămas apropiată însă de PLDM. Drept dovadă e donația extrem de generoasă făcută de angajatul firmei Rodion Coșciug, donație egală cu peste 20% din veniturile declarate de companie pentru anul 2012.

Întâmplător sau nu, la mai puţin de două săptămâni de ziua alegerilor, pe 18 noiembrie, „Cristal Clean” câştigă un contract gras, de 17 milioane de lei, în urma unei licitaţii anunţate de Spitalul clinic municipal din Bălți, potrivit site-ului oficial al Agenției Achiziții Publice.

Datele deschise publicate pe acest site arată că doar în 2014 firma a câștigat la licitații contracte de achiziții publice în valoare totală de peste 18 milioane de lei, privind prestarea serviciilor de curățenie pentru spitale. În 2013, în contul firmei au intrat și mai mulți bani publici – 53 de milioane de lei, cel mai mare fiind contractul în valoare de 16 milioane de lei încheiat cu Spitalul Republican.

„Delmar Construction” SRL – 940.000 de lei

Au făcut donații generoase pentru liberal-democrați și trei angajați ai firmei de construcții „Delmar Construct” – în total, 940.000 de lei, inclusiv 300.000 oferite de către directorul general al companiei, Andrei Cavcaliuc, care deține 10% din capitalul statutar al firmei. Întreprinderea aparține, în proporții de 80%, la doi cetățeni irlandezi, care dețin fiecare câte 40%. (Doc 2)

Firma s-a ales anul trecut cu un contract de 17 milioane de lei, bani publici, pentru reconstrucția blocului administrativ al Stației zonale de asistență de urgență „Centru”. La sfârșitul lunii mai 2014, a mai fost semnat un acord adițional de peste 5,3 milioane de lei. Este cel mai mare contract obținut de „Delmar Construct” la o licitație de achiziții publice în ultimii doi ani.

„Algu Construct” SRL – 378.000 de lei

Generoși au fost și 14 angajați ai companiei „Algu Construct”, care au donat pentru liberal-democrați, în total, 378.000 de lei. Întreprinderea de construcții a avut un an bun în 2014, iar în plină campanie electorală, la începutul lunii octombrie 2014, a câștigat licitația publică pentru reconstrucția Spitalului Raional din Ștefan Vodă. Valoarea contractului depășește 20,4 milioane de lei. Un alt contract, de peste 20,3 milioane de lei, l-a obținut în martie 2014 pentru lucrări de reparație a Centrului de Sănătate Publică Chișinău. De fapt, toate licitațiile câștigate de companie în ultimii doi ani vizează reconstrucția sau reparația unor instituții medicale din Chișinău și din țară. Ministrul interimar al Sănătății, Andrei Usatвi, este reprezentul PLDM.

„Algu Construct”, fondată de Danu Iliev și administrată de Andrei Țânțari, este o firmă de construcții care are ca domeniu de activitate și comerțul cu  materiale lemnoase. Compania a intrat în vizorul public după ce o serie de investigații jurnalistice realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scos la iveală o schemă frauduloasă prin care Andrei Țânțari intenţiona să pună mâna pe mai multe hectare de pădure la Dănceni și Sociteni, aflate la doar 5 km de capitală. În schemă apare și Alexandra Usatâi, soţia ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, membru PLDM, dar și Silvia Volosatâi, şefa secţiei Investiţii şi Administrarea Proprietăţii Publice, din cadrul Ministerului Sănătaţii.

Compania „Algu Construct” SRL ar fi construit vile pentru mai mulţi demnitari pe terenuri împădurite, în apropierea taberei de odihnă pentru copii „Poienița Veselă”, deși legea interzice ridicarea construcțiilor capitale în păduri.

„Pro ex 2005” SRL – 360.000 de lei

Un alt donator al PLDM este administratorul firmei de construcții „Pro ex 2005”, Pavel Plămădeală, care a dăruit formațiunii 360.000 de lei. Compania aparține, în proporții egale, femeii de afaceri Larisa Papanga și unei societăți comerciale din România.

De pe site-ul Agenției Achiziții Publice aflăm că pe 6 mai 2014, „Pro ex 2005” a câștigăt o licitație publică pentru un contract de peste 30,4 milioane de lei privind construcția unei săli polivalente la Centrul sportiv din orașul Hîncești, la solicitarea Consiliului raional Hîncești. La o zi diferență, pe 7 mai 2014, „Pro ex 2005” mai câștigă o licitație, de peste 11,4 milioane de lei, pentru lucrări de reparație a rețelelor de ventilare, condiționare și electrice la Spitalul raional din aceeași localitate.

Preşedintele raionului Hîncești, Grigore Cobzac, a candidat în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova și a intrat în componența actualului legislativ. Cobzac a fost în perioada 2010-2011 membru al Parlamentului, dar și-a dat demisia în favoarea funcției de președinte raional.

„Lozval Construct” SRL – 230.000 de lei 

S-a ales cu contracte cu statul și „Lozval Construct”, care a câștigat mai multe licitații publice în raionul Strășeni. Ion Lozovanu, care e fondator și director al firmei (în care deține 50%, alte 50% aparținвnd Valentinei Botnaru), a donat PLDM la scrutinul din toamnă 230.000 de lei.

Doar în 2014 pe conturile „Lozval Construct” au intrat peste 40,6 milioane de lei, bani publici. Majoritatea licitațiilor câștigate de această companie au fost organizate la cererea Aparatului Președintelui raionului Strășeni. Președintele raionului, Petru Volosciuc, este membru al Consiliul Politic Naţional al PLDM.

Ultima licitație pe care firma a câștigat-o în 2014 a avut loc cu o lună înainte de alegeri, contractul de 223.000 de lei fiind ulterior suplimentat cu un acord suplimentar, pentru încă 77.600 de lei. Banii au fost alocați de autoritățile din Strășeni pentru lucrări de reparație a Centrului de Plasament și Reabilitare din satul Micleușeni.

„Eurogalex Prim” SRL – 230.000 de lei

Tot 230.000 de lei și tot pentru PLDM a donat în campania electorală și Ana Tăburceanu, angajată a firmei de construcții „Eurogalex Prim”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, societatea a fost fondată în 2008 și aparține familiei Ciocoi. Compania și-a propus să câștige în 2014 mai multe licitații publice privind achiziționarea lucrărilor de reparație și de reconstrucție a unor instituții publice.

Doar în 2014, pe contul companiei au intrat peste 20,6 milioane de lei în baza unor contracte cu statul, potrivit informațiilor de pe pagina web a Agenției de Achiziții Publice. Doar din semnarea unui contract în luna iunie 2014, conturile firmei s-au îngroșat cu peste 7,5 milioane de lei, în urma unui contract semnat cu ICCPC „ColprodCoop” pentru lucrări de reparație.

Întâmplător sau nu, dar cu trei zile înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, „Eurogalex Prim” semnează unul dintre contractele cele mai importante pe care le-a încheiat în 2014, în valoare de peste 1 milion de lei. Banii publici au fost dați firmei pentru lucrări de construcție a mansardei și de consolidare a clădirii Primăriei din satul Ciorescu, o localitate din suburbia Chișinăului. Primarul satului Ciorescu, Ivan Scripnic, este membru PLDM.

DONATORI AI PDM

 

Donatorii PDM

 

„Vista-Const” SRL – 125.000 de lei

Partidul Democrat a primit donații de 125.000 de lei din partea a șase angajați ai companiei „Vista-Const”. Cea mai mare sumă – 35.000 de lei – a fost dăruită de către administratoarea firmei, Octaviana Tabuică, care este soția fostului deputat democrat, Valeriu Tabuică, fondatorul întreprinderii din Ocnița.

Pe site-ul Agenției Achiziții Publice, „Vista-Const”  apare ca fiind câștigătoarea unor licitații publice de peste 300.000 de lei, anul trecut. În februarie 2014, Valeriu Tabuică ajunge deputat PD, după ce Valeriu Guma și-a depus mandatul. Valeriu Tabuică nu s-a regăsit pe lista democraților la scrutinul din 30 noiembrie 2014.

Cu o lună înainte de alegeri, firma a câștigat licitația publică anunțată de Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din orașul Ocnița, în valoare de peste 81.500 de lei, pentru reparația Azilului de bătrâni din satul Calarașovca. Tot în 2014, „Vista-Const” a furnizat materiale de construcții în valoare de 122.800 de lei la solicitarea Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Briceni. Alți peste 200.000 de lei, bani publici, au intrat în contul „Vista-Const” în 2013.

Filiala „Moldasig” SA din Anenii Noi – 102.000 de lei

Cinci angajați ai societății pe acțiuni „Moldasig” SA, de la oficiul din Anenii Noi, au donat democraților 102.000 de lei. Cea mai mare donație, de 52.000 de lei, a făcut-o managerul filialei, Leonid Cornienco. Acesta a reprezentat Partidul Democrat în Consiliul electoral de circumscripţie nr. 4 din Anenii Noi.

„Moldasig” SA a câștigat în ultimii doi ani licitații publice de sute de mii de lei pentru servicii de asigurare. În anul electoral 2014, cei mai mulți bani publici au intrat în conturile „Moldasig” după câștigarea licitației anunțate de Instituţia Medico-Sanitară Publică de Asistenţă Medicală Urgentă „Centru” circa 200.000 de lei, pentru servicii de asigurare de răspundere civilă auto și 86.300 de lei pentru servicii de asigurare contra accidentelor.

„Consat” SA – 60.000 de lei

Gheorghe Gheorghiță, angajat al „Comsat” SA, a făcut o donație de 60.000 de lei pentru democrați. Societate pe acțiuni care i-a achitat salariul, în anul electoral 2014 a câștigat licitații publice în valoare de circa 850.000 de lei. Sunt bani pentru lucrări de reparație a Centrului medicilor de familie din satul Horodiște, raionul Călărași pentru care societatea a încasat aproape jumătate de milion de lei, mai exact 470.100 de lei.

Alte două licitații câștigate de „Consat” SA în anul electoral 2014 au fost organizate de Consiliul raional Călărași pentru reparatia străzii Frația din or. Călărași (119.800 de lei) și pentru lucrări de reparație a acoperișului gimnaziului din satul Nișcani (94.900 de lei). Președintele raionului Călărași este Ilie Rău, membru activ al  Partidului Democrat.

DONATORI AI PL

 

Donatorii PL

 

„Compuvad” SRL – 120.000 de lei

Fondatorul firmei „Compuvad” SRL, Vadim Danu, a donat liberalilor în campania electorală 50.000 de lei, iar directerul comercial, Sergiu Nicolăescu, a oferit 70.000 de lei. „Compuvad” apare pe site-ul Agenției de Achiziții Publice ca una dintre companiile care a câștigat mai multe licitații publice. Între altele, în 2014 a obținut un contract de 58.600 de lei pentru instalarea unui sistem de supraveghere video în interiorul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI, după ce, în 2013, instalase unul în exteriorul clădirii, în baza unui contract de 49.700 de lei. Rectorul Academiei este Simion Carp, care are același nume de familie cu Lilian Carp, vicepreședintele Partidului Liberal.

„Supraten” SA – 50.000 de lei

Un angajat al societății pe acțiuni „Supraten”, care deține funcția de manager de achiziții, a donat pentru PL, potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, 50.000 de lei. În 2014, în urma unor licitații publice câștigate „Supraten” a livrat mărfuri de 48.200 de lei pentru Penitenciarul nr. 9 din Pruncul, și de 74.400 de lei pentru Detașamentul căutare-salvare nr.1 din Chișinău.

DONATORI AI PCRM

 

Donatorii PCRM

 

„Mitra-Grup” SA – 120.000 de lei

Comuniștii au obținut donații în valoare totală de 120.000 de lei din partea a 16 angajați ai societății pe acțiune „Mitra-grup”. Administratorul întreprinderii este Mihail Boico, a cărui soție, Tatiana Boico, a donat cea mai mare sumă – 20.000 de lei. În 2014, „Mitra-Grup” a câștigat 60.200 de lei pentru servicii de securitate tranfuzională și autoasigurarea țării cu produse sangvine, contractate de Agentia Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. În 2013, compania a furnizat hârtie în valoare de peste 300.000 de lei pentru Casa Naţională de Asigurări Sociale.

„Neo-zi” SRL – 14.000 de lei

Printre donatorii comuniștilor în campania electorală se numără și patru angajați ai „Neo-zi”. Toți poartă numele de familie Bivol, printre ei fiind și Zinaida Bivol, fondatoare și administratoare a firmei. În total, aceștia au donat 14.200 de lei. „Neo-Zi” a câștigat în 2014 licitații publice pentru contracte în valoare totală de 1,6 milioane de lei, semnate cu instituții publicie din raionul Ialoveni. De exemplu, 470.800 i-a câștigat pentru curățarea albiei râului Horodca din satul cu același nume. Primarul satului, Ștefan Vlas, este membru PCRM. Alți 369.000 de lei au fost pentru reparația unui drum local din satul Cărbuna.

„Deallux-Cons” – 16.200 de lei

A beneficiat de bani publici și firma de construcții „Deallux-Cons”, care în 2014 a câștigat licitații ce însumează peste jumătate de milion de lei (528.900 de lei).  Bunăoară, cu două luni până la alegeri, a obținut un contract de 90.000 de lei pentru lucrări de reparație a acoperișului Inspectoratului de Poliție din Ialoveni.

Fondatorul firmei este Serghei Midoni, care a donat PCRM în campania electorală 15.000 de lei. O donație de 1.200 de lei a făcut și un subaltern de-al său.

Despre Serghei Midoni presa a scris în 2009 că ar fi implicat în mai multe scheme de spălare de bani prin firme fantome și că ar avea legături cu mafia cărnii.

„Xeroton” SRL – 28.000 de lei

Au fost generoși cu comuniștii și câțiva angajați ai companiei „Xeroton”, care la fel apare pe site-ul Agenției Naționale de Achiziții Publice ca fiind câștigătoare a unor licitații publice. Aceștia au donat PCRM 28.000 de lei. În 2013, firma a câștigat trei licitații publice, pentru contracte în sumă totală de peste 300.000 de lei, anunțate de Curtea de Conturi, Centrul Republican de Diagnostică Medicală și Departamentul Poliția de Frontieră al MAI. De exemplu, a vândut Curții de Conturi cartușe pentru imprimantă, în valoare de peste 230.000 de lei. Firma este fondată în anul 2000 de către omul de afaceri Serghei Coliban.

DONATORI AI PSRM

 

Donatorii PSRM

 

„Belmond-Print” SRL – 184.000 de lei

Printre donatorii socialiștilor se numără fondatorul firmei „Belmond-Print”, Vitalie Pogorlețchi, cu 90.000 de lei. Un alt angajat al companiei, Maxim Iovu, a donat 94.000 de lei. În 2014, câștigând două licitații publice anunțate de Centrul Național Anticorupție, „Belmond-Print” a obținut contracte de peste 600.000 de lei pentru livrarea tehnicii de calcul și a cartușelor pentru imprimante și copiatoare.

„Omnicom” SRL – 70.000 de lei

70.000 de lei a oferit PSRM și Ion Pântea, angajat al firmei „Omnicom”. Potrivit datelor CÎS, firma e fondată în 2006, de Andrei Zaboltnîi și are ca domeniu de activitate prestarea serviciilor legate de tehnica de calcul. În 2014, compania a câștigat două licitații publice anunțate de Inspectoratul General al Poliției, în valoare totală de peste 300.000 de lei pentriu lucrări la rețelele electrice și livrarea unor camere video și accesorii.

„Bomi-Servis” – 67.800 de lei

Și Maria Mociac, angajată a „Bomi-Servis”, a contribuit la completarea fondului electoral al socialitilor, cu 67.800 de lei. Compania la care lucrează a câștigat în 2014 zeci de licitații publice. Cel mai important contract de achiziții, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, firma l-a semnat cu două zile înainte de alegeri, fiind selectată să construiască oficiul medicilor de familie din satul Moara de Piatră, raionul Drochia.

„Contabil-Service” SRL – 223.600 de lei

Donații importante pentru PSRM, de 223.600 de lei, a făcut Djema Rotari, angajată a firmei „Contabil-Service”. Cu vreo două săptămâni înainte de alegeri compania a câștigat o licitație anunțată de Inspectoratul Fiscal de Stat pentru servicii de abonare la ziare și reviste, în valoare de 17.400 de lei. „Contabil-Service” a fost fondată în 1992 și aparține lui Pavel Tostogan, redactorul-șef al publicației periodice „Contabilitate și Audit”. Tostogan a fost decorat în 2013 de președintele Nicolae Timofti cu Ordinul “Gloria Muncii”.

Explicaţia expertului 

Experta anticorupţie Mariana Kalughin, solicitată de noi să comenteze situaţia legată de donaţiile către partide şi anumite facilităţi de care s-ar bucura agenţii economici înainte sau după scrutinul electoral, ne-a declarat următoarele:

“Partidele politice din R. Moldova sunt dependente de finanţările din partea grupurilor de interese, agenţilor economici. Tabloul este unul previzibil. Donaţiile – fie că merg direct sau prin anumite persoane - reconfirmă faptul că acestea sunt susţinute în campania electorală de grupurile de interese pentru ca ulterior, când acestea ajung la guvernare,  să obţină anumite avantaje: să profite de această legătură,  afiliere care există, la licitaţiile publice, iar cercul  acestor achitări reciproce este mult mai larg. 

Asta se întâmplă pentru că legislaţia privind finanţarea partidelor politice nu a fost modificată. Nu a fost introdusă cerinţa ca donaţiile de la agenţi economci să fie acceptate doar după ce există o decizie a organului reprezentativ – consiliul,  adunarea generală sau adunarea fondatorilor. Legislaţia nu a fost perfecţionată, chiar dacă în acest sens a fost şi o recomandare a Grupului de State contra Corupţie GRECO, care în runda a treia de evaluare, în partea ce ţine de finanţarea partidelor politice, a vizat tocmai această vulnerabilitate ce ţine de raportul politic dintre agenţii eonomici şi partidele politice.       

În cazul persoanelor fizice, care fac donaţii, trebuie să se verifice dacă suma donată se încadrează în veniturile obţinute şi dacă au fost achitate impozitele la stat. Organele de drept nu demarează cercetări pe cazurile suspicioase, zicând că cetăţeanul depune declaraţia pe venituri până la 31 martie şi până atunci nu-l poţi verifica, dar după această dată nimeni nu-şi mai aminteşte că trebuie să facă cercetări. Asta se pare că este miza unor agenţi economici care finanţează partidele politice, doar că n-o fac direct, ci prin persoane fizice, fie angajaţi, fie chiar persoane din afară. Asta e metoda cea mai simplă: n-o să fie verificaţi, nu va bate la ochi legătura cu partidul atunci când va obţine câştiguri la licitaţi sau alte facilităţi. Şi apoi foarte multe achitări se fac către partide în bani cash, este mai uşor să vină aceste resurse de la persoane fizice şi nu de la persoanele juridice, care trebuie să le indice în evidenţa contabilă.  Nişte cercetări profesioniste pot scoate la inveală legăturile între diferite tipuri de donaţii,  agenţi economici, partidele politice şi favorizările ulterioare sau anterioare”. 

Investigația este realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliştii pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii