Corupție

Afaceri profitabile cu terenuri în municipiul Chişinău

Afaceri profitabile cu terenuri în municipiul Chişinău

  • Pe perioada mandatului de primar general interimar, Vasile Ursu a împărţit zeci de hectare de pământ pe gratis şi fără licitaţie
  • Organele de drept n-au iniţiat nicio anchetă pe aceste cazuri

Creşterea necontrolată a preţurilor la locuinţe în RM nu mai miră pe nimeni. Acest salt contracronometru a pornit acum opt ani şi nu conteneşte nici astăzi. Piaţa imobiliară din Chişinău conduce în top în ceea ce priveşte numărul şi valoarea tranzacţiilor. În capitală, un ar de pământ este la preţul aurului, iar un apartament a ajuns să coste aproape ca în Europa. Anual, începând cu 2000, preţurile la apartamentele din Chişinău cresc cu 30-35%, astfel că în opt ani s-au majorat de mai bine de patru ori. În octombrie curent, preţul mediu al unui metru pătrat într-un bloc de locuit vechi este de 1.200 de euro, iar în cele noi - de 700 de euro.

În pofida unor costuri exagerate, populaţia continuă să cumpere case de locuit sau terenuri. În ultimii patru ani, numărul de tranzacţii imobiliare a crescut cu peste 50%. Paradoxal, dar scumpirea apartamentelor nu este direct proporţională cu încasările în buget din impozitul pe imobil. Astfel, de pe urma scumpirii apartamentelor agenţii economici câştigă anual miliarde de lei, iar statul pierde sute de milioane de lei, pentru că primii pun în buzunar întreaga sumă, cea real plătită de cumpărător, iar statul - impozitul pe venit calculat pe un preţ diminuat al apartamentului. Iată cum au evoluat raportul preţ/impozit în 1995-2005, potrivit  Business Consulting Institute. 

În ramura construcţiilor din Chişinău activează peste 200 de întreprinderi care, anual, dau în exploatare, în total, peste o mie de apartamente noi. Cum obţin aceste companii terenuri pentru construcţii? În 2004, opinia publică a fost zguduită de scandalul terenurilor. Atunci, Serafim Urecheanu, Vladimir Şarban, Vladimir Modârcă, Ion Paladi şi Alexei Cebanenco au fost acuzaţi că au atribuit, în 2003, ilegal, fără licitaţie, circa 500 de terenuri anumitor firme şi persoane fizice. Funcţionarii au fost purtaţi prin instanţe, băgaţi la închisoare, ca, ulterior, să se demonstreze că cele cca 500 de terenuri au fost atribuite legal. 

Ursu, generos la împărţit terenuri 

Am monitorizat dacă din 2005, după plecarea lui Urecheanu de la conducerea primăriei, autorităţile locale au acordat terenuri doar prin licitaţie. Astfel, am constatat că pe perioada interimatului lui Vasile Ursu au fost acordate zeci de hectare de terenuri fără licitaţie, contra unor sume simbolice sau chiar pe gratis. Stenogramele şedinţelor Consiliului Municipal Chişinău (CMC) arată că au fost cazuri când într-o singură şedinţă se adoptau zeci de astfel de decizii. Bunăoară, la 16 martie 2006 s-au dat, fără licitaţie, 12 hectare de teren. Beneficiarii favorizaţi au fost în acea zi „Azpetrol” SRL, „Scana” SA, „Keramin Chişinău” SRL, „VIP Senator Club” SRL, Hotelul „Dacia”, Serviciul Naţional Locuinţe. Din cauza unor asemenea tranzacţii dubioase, bugetul municipal a ratat venituri de peste 18 mln. USD. Vedeţi calculele făcute în tabelul alăturat: 

Compania

Suprafaţa, ha

Modul de  atribuire

Plata anuală, USD

Valoarea terenului, USD

Venitul ratat, USD

AZPETROL SRL

1,638

Arendă

6618

  2.457.000

2 450 382

SCANA SA

0,670

Arendă

6024

  1.005.000

998 976

KERAMIN CHIŞINĂU SRL

0,075

Arendă

69

12 500

112 431

DIAGARAS SRL

0,869

Arendă

6685

1 303 500

  1 296 815

VIP Senator Club SRL

1,300

Arendă

11538

1 950 000

  1 938 462

Î.S. Hotelul "Dacia"

2,208

Folosinţă

0

  3 311 700

  3 311 700

Serviciul Naţional Locuinţe

5,047

Folosinţă

0

  7 570 500

  7 570 500

Total

11,803

 

30 934

  17 710 200

  17 679 266

*Sursa: Business Consulting Institute

În urma acestor tranzacţii dubioase nu a urmat nicio reacţie a organelor de drept, nu a fost pornită nici o anchetă, nu a fost intentat niciun dosar pe numele primarului interimar V. Ursu. Dimpotrivă, în ianuarie 2007, el a fost avansat în funcţia de ministru al Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, iar după dizolvarea ministerului, peste câteva luni este readus, la 22 octombrie, într-un post călduţ - ministru-adjunct al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului.

Companii de construcţii favorizate

Care sunt companiile de construcţii care obţin uşor şi în condiţii avantajoase terenuri de la autoritatea locală? În perioada 2004-2008, au fost favorizate cinci companii: GLORINAL, MOLDCONSTRUCT-MARKET, MOLDOCONINVEST, Agenţia municipală de ipotecă AMIC şi Serviciul Naţional LOCUINŢĂ. În total,  potrivit datelor oferite de Primărie la solicitarea noastră, acestea au primit peste 13 hectare de pământ pe gratis sau la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă. Lucrurile devin clare dacă analizăm cine sunt conducătorii sau patronii din umbră ai acestora. 

GLORINAL îl are ca fondator pe Vasile Chirică, consilier municipal în consiliul precedent, membru al Comisiei pentru construcţii, arhitectură şi resurse financiare. Pe perioada mandatului său, firma GLORINAL a obţinut, prin licitaţie, de la primărie, 2,6 hectare de pământ. 

MOLDCONSTRUCT MARKET este patronată de Oleg Voronin, feciorul şefului statului, deşi în acte el figurează doar ca economist la această companie. Pe 23 noiembrie 2006, consilierii comunişti şi PPCD au acordat „Moldconstruct Market” un teren de 2,04 ha la un preţ 4,5 milioane de lei. „Preţul era de şapte ori mai mic decât cel de piaţă, iar licitaţia a fost una trucată. Câştigătorul nu a fost stabilit în baza unei competiţii, aşa cum prevede un concurs funciar, ci a unor  înţelegeri. Prejudiciul adus bugetului municipal de aceasta tranzacţie formală se ridică la 25 mln. de lei”, a estimat economistul Mihai Roşcovan, pe atunci consilier municipal. 

MOLDOCONINVEST îl are ca proprietar pe Pavel Caba, consilier municipal, vicepreşedintele aceleiaşi comisii de construcţii. Nici compania lui n-a fost văduvită de pământ, din 2004 până în 2008, primind, în afara oricărei licitaţii, 1,247 ha de teren pentru construcţii. Solicitat de noi, Pavel Caba a declarat că decizia de a acorda teren companiei sale a fost una „conform legislaţiei în vigoare” şi că apartamentele construite pe acest teren vor fi relativ mai ieftine decât dacă ar fi fost construite pe un teren cumpărat la licitaţie. Întrebat la ce preţ vor vinde aceste apartamentele, P. Caba a evitat să dea un răspuns concret, motivând că, „construcţia este la o etapă incipientă”. 

AMICUL este o companie municipală de ipotecă condusă de Petru Pripa, dar care îl are ca reprezentant al municipalităţii pe… Pavel Caba de la MOLDCONINVEST. Conflict de interese, acces la date comerciale ale concurentului şi, plus la toate, salariu plătit de la instituţia concurentă?, sunt întrebări ce nu au fost puse în discuţie publică până acum la primărie. Caba a negat că statutul său la AMICUL ar reprezenta un conflict de interese.

Cât priveşte Serviciul Naţional LOCUINŢĂ, deşi a existat mai puţin de cinci ani, a obţinut de la municipalitate, pe perioada mandatului lui V. Ursu, mai multe terenuri decât oricare alte companii imobiliare sau de construcţii. Într-o singură  şedinţă, la solicitarea lui V. Ursu, Serviciul LOCUINŢĂ, condus de Igor Seminovcher, a primit în dar, fără licitaţie, 5,4 ha de pământ. Amintim că unul din iniţiatorii scandalului terenurilor la primăria Chişinău a fost anume Igor Seminovcher, care a acuzat autorităţile locale de pe timpul lui Urecheanu de faptul că acordă terenuri în afara licitaţiei şi la preţuri minore.

Unde e partea de locuinţe a primăriei?

În decizia de acordare a celor 5,4 ha de teren, Serviciul LOCUINŢĂ şi-a asumat angajamentul de a construi locuinţe doar pentru bugetari şi familiile socialmente-vulnerabile: profesori, medici etc., iar 10% din apartamente să le ofere primăriei, care ulterior să fie date, ca locuinţe sociale gratuite, familiilor sărace ce stau în rând la apartament de zeci de ani. În cazul dat, 10% înseamnă 157 de apartamente, care, însă nici până azi nu au fost oferite Primăriei, deşi unele din aceste blocuri sunt date deja în exploatare. În schimb, s-au ales cu apartamente ieftine în aceste blocuri persoane care nici pe departe nu fac parte din categoriile socialmente-vulnerabile. În blocul de pe str. Socoleni, construit la fel pentru bugetari defavorizaţi, au obţinut apartamente fratele ex-premierului Vasile Tarlev, judecători, procurori, care aveau în proprietate şi alte locuinţe. În ianuarie 2008, guvernul a adoptat o hotărâre de dizolvare a Serviciului LOCUINŢĂ.

Nu doar Serviciului Naţional LOCUINŢĂ datorează Primăriei apartamente. Angajamente similare şi-au asumat şi alţi agenţi economici, în schimbul obţinerii de terenuri în condiţii avantajoase: „Moldconinvest”, „Regard”, „Tomailî-Argo”, „Cazac Vitalie”, Alencar”. „Până în prezent firmele menţionate nu au transmis la balanţa autorităţii administraţiei publice locale cotele-părţi din fondul locativ construit, prevăzute în deciziile respective”, răspunde Primăria la demersul nostru. 
Am încercat, mai multe zile al rând, să-l contactăm telefonic pe V. Ursu, însă dânsul nu a răspuns.

Revin vechile năravuri

Tradiţia de a da de pomană terenuri a fost oprită, începând cu iunie 2007, după desemnarea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de primar general al mun. Chişinău. Noile autorităţi locale au anunţat că vor acorda terenuri doar prin licitaţie. Însă, în iulie 2008, în cadrul şedinţei CMC, noul preşedinte Eduard Muşuc, ales de doar două luni, a spart tradiţia şi a votat împreună cu alţi consilieri, 24 de decizii de dare în arendă, 45 - de privatizare şi 17 - de vânzare a terenurilor. Toate aceste decizii au fost luate în afara unor licitaţii. „Aceste decizii au fost adoptate în strictă conformitate cu prevederile Legii cu privire la preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a terenurilor”, iată pretextul cu care autoritatea locală îşi acoperă deciziile tendenţioase, promiţând că pe viitor orice palmă de pământ va fi obţinută doar prin licitaţie. Întrebarea e cât de repede se va întâmpla acest lucru şi dacă vor mai rămâne terenuri libere în Chişinău?

Igor Volniţchi, Ina Zglavuţă 

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnaliştii împotriva corupţiei”, implementat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în cadrul Programului Consolidarea Capacităţilor de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova (CCMSCM), finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului şi administrat de USAID în cadrul Programului Preliminar pe Ţară (PPŢ) pentru Moldova, componenta II. Programul CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu suportul tehnic al IREX.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii