Drepturile omului

Cerșesc la Moscova, sub ochii unui fost securist. O victimă, cetățean moldovean, nu poate scăpa din ghearele traficanților

Foto simbol: news-kmv.ru

În curtea casei unui fost angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), într-o baracă din suburbia Moscovei, sunt ținute în condiții inumane mai multe persoane. Oamenii, unii dintre care au dizabilități grave, îndură foame și sunt obligați să cerșească, fiind bătuți și umiliți. Cei care îi controlează sunt un grup de cetățeni moldoveni.

Alexandru Sobolev. Foto: CIJM

În stația de metrou Petrovskaia-Razumovskaia din Moscova sau în stația de metrou Shodnea din suburbia capitalei ruse, poate fi întâlnit un cerșetor trecut de cea de-a doua tinerețe. Îmbrăcat în haine vechi, mototolite, bărbatul se mișcă cu greu. De mai bine de doi ani vine zilnic la ”locul de muncă” însoțit de o femeie, care îl supraveghează, iar seara îi ia tot câștigul. Alexandru Sobolev, așa îl cheamă pe bărbat, este originar din Olănești, un sat mare din raionul Ștefan Vodă.

Am discutat cu el în timp ce stătea cu mâna întinsă lângă o stație de metrou din Moscova. S-a bucurat ca un copil când i-am vorbit în română, iar fața i s-a luminat de un zâmbet plin de speranță.

”Pașaportul mi l-au luat. Mi-au promis că o să mă ducă acasă de Crăciun. Aici unde-s eu, e tare urât”, povestește, silabisând cu greu, bărbatul. Chiar dacă familia l-a uitat demult și nimeni nu-l așteaptă în țară, își dorește cu disperare să revină acasă.

Cu pile la poliție și serviciul rus pentru imigrări

Foto: captură google map

La Moscova, Alexandru Sobolev este ținut, de rând cu alți oameni aflați în situația lui, într-o baracă de lemn. Întâmplarea a făcut ca acolo să fie cazat și Ion, un consătean de-al lui. De la el am aflat că în locuința imprivizată se adăpostesc peste 50 de persoane: femei, bărbați, copii. Ion afirmă că proprietarul construcției a lucrat în organele de drept, iar după epoleții de pe uniforma pe care o îmbracă ocazional pare să fie colonel de poliție.

”Toată lumea îi zice Nikolai Fiodorovici. Oamenii spun că lucrează în FSB, de fapt, el singur ne-a spus-o. Omul are în jur de 80 de ani, e la pensie. El repetă mereu că nu-i este frică de nimeni și nimic. E destul de sever cu noi, chiriașii”, povestește Ion.

Din spusele lui Ion, Nikolai Fiodorovici a construit baraca în spatele casei unde locuiește, special pentru străinii care vin la muncă în capitala Rusiei. ”Cu Nikolai Fiodorovici mai stă un fiu de-al lui, care lucrează la MFS (Serviciul Federal pentru Migrație, instituție care oferă srăinilor permise de ședere și de muncă pe teritoriul Federației Ruse). Mi-au propus să-mi fac actele la ei, dar e prea scump.Cer 4000 de ruble (în jur de 1600 de lei)”, adaugă Ion.

De la Nina, o altă moldoveancă care a stat cu chirie în acel sarai, am aflat că Alexandru Sobolev stă în cea mai ieftină cameră, împreună cu trei femei. ”Își bat joc de el, îl lovesc, îi vorbesc urât. Îl pun să cerșească, iar banii îi iau. Eu îl mai chemam la mine să-i dau câte ceva de mâncare că era tare necăjit”, povestește femeia.

Condiții, ca într-o cocină

Cei care au locuit la Nikolai Fiodorovici spun că proprietarul este sever și are reguli stricte. Cine încalcă regimul ajunge în stradă. ”Parcă ar fi o cocină. Într-o cameră sunt cazate și câte 10 persoane. Paturile au perdea ca să ai cât de cât intimitate, că stau și bărbați și femei la un loc. Nu poți pleca sau veni când dorești. Stăpânul a instalat un aparat de reîncărcare a telefonului chiar în curtea casei, ca să nu avem motive în plus să mergem în oraș”, povestește Radu, un alt moldovean.

Din spusele bărbatului, construcția nu are utilități, nefiind racordată la sistemul de canalizare, apă și căldură. Iarna, pe holuri stau pornite câteva aragazuri, pentru a dezmorți aerul înghețat. ”Dacă vrei să faci baie trebuie să plătești suplimentar. Un lighean de apă caldă costă în jur de 50-100 de ruble”, adaugă Radu.

L-am sunat și noi pe Nikolai Fiodorovici, spunându-i că am avea nevoie de cazare. ”Am camere pentru toate buzunarele, de la 100 la 300 de ruble pe zi”, ne spune proprietarul. Când l-am întrebat care este numele său de familie, vocea bărbatului s-a schimbat: ”La ce bun vă trebuie?”.

Sobolev nu este singura victimă

Foto: CIJM

Din spusele celor trei moldoveni cu care am reușit să vorbim (și care au cerut să le protejăm identitatea), de-a lungul timpului au văzut în acel sarai, alături de Sobolev și grupul de moldoveni, mai multe persoane cu dizabilități care erau impuse să cerșească.

”Cu Sobolev mai era un moldovean. Stătea într-un scaun cu rotile, dar a murit, săracu”, povestește Ion. Radu își amintește și de o femeie din Ucraina, care i s-a plâns că a ajuns în robie.

Nimeni însă nu ne-a putut spune cu exactitate câte persoane au ajuns victime ale rețelei. ”Știu că închiriază două camere, adaugă Nina. Atât pot să vă zic”.

Nici reprezentantul secției de poliție al regiunii Shodnea, din suburbia Moscovei, unde se află saraiul în care este ținut Alexandru Sobolev, nu a putut să ne dea mai multe detalii. ”Nu cunoaștem nimic despre acest caz. Vom merge să facem verificările de rigoare”, ne-a comunicat la telefon polițistul.

De ce nu se implică autoritățile din Olănești?

La Olănești, satul de baștină al lui Alexandru Sobolev, mai multă lume cunoaște despre situația în care s-a pomenit acesta, însă nimeni nu s-a implicat până acum.

De la primarie am aflat că Sobolev are o pensie de invaliditate de peste 1000 de lei și beneficiază de compensații și ajutoare sociale. Asistenta socială din localitate, Maria Pântea, nu are cuvinte prea bune în adresa bărbatului, chiar dacă în virtutea funcției pe care o deține, ar trebui să găsească soluții pentru cazuri dificile de acest gen. ”Dumnealui a primit și ajutoare. Nu avea o situație prea bună, dar primește o pensie de invaliditate care ar fi trebuit să-i ajungă. Acum, din câte știu, e la muncă în Moscova”, povestește Pântea, fără să ne explice cum ar putea munci peste hotare o persoană cu dizabilități.

Chiar dacă sunt mai bine de doi ani de când Sobolev a dispărut din sat, polițistul din Olănești, Andrei Copăncean, nu a înregistrat nicio plângere și nici nu a fost sesizat despre situația în care s-a pomenit bărbatul. Prin urmare, în prezent cazul nu este cunoscut de organele de drept locale și nici nu a fost demarată vreo anchetă pe marginea dispariției acestuia din sat.

De la oamenii din sat am aflat că viața lui Alexandru Sobolev s-a schimbat dramatic acum 20 de ani, când a suferit un accident grav. Întâmplarea nefericită i-a distrus nu doar sănătatea, dar și căsnicia. ”Soția lui nu a putut suporta să trăiască cu un invalid și l-a părăsit. Acum, din câte știu, femeia lucrează la Moscova”, spune Valentina Țăranu, viceprimarul satului Olănești.

Medicul de familie, Polina Arpenti, nu-și amintește cu exactitate când și-a văzut ultima dată pacientul, dar ne-a confirmat că acesta are probleme grave de sănătate: ”Ar fi fost un bărbat plin de forță, dacă nu ar fi suferit un accident cu ceva ani în urmă. Alte probleme grave de sănătate nu are”.

Cel care l-a racolat e din satul vecin

Alexandru Sobolev nu-și amintește numele bărbatului care l-a dus la Moscova. De la o angajată a Oficiului poștal din Olănești am aflat că cel care l-ar fi racolat pe Sobolev ar putea fi Oleg Motoc, un bărbat din satul vecin Volentiri.

”Oleg îl urmărea pe bătrân când acesta lua pensia. A venit odată la poștă și a întrebat dacă și-a luat bănuții. Îmi amintesc că e un bărbat înalt, tinerel. Îl cam scutura de bani pe bătrân până când, într-o zi, l-a luat cu el la Moscova, la cerșit. Îl mai aduc pe acasă și după un timp îl duc din nou acolo”, povestește una dintre angajatele Oficiului poștal care a refuzat să se prezinte, când și-a dat seama că ne-a spus numele bărbatului.

Primarul satului Volintiri, Nicolae Moiseev, confirmă că în sat este o familie cu numele Motoc, dar nu-și amintește de Oleg.”Majoritatea membrilor familiei au plecat, pe rând, din sat. Unde sunt, cum îi cheamă și cu ce se ocupă nu știu”, ne spune primarul, care a adăugat că familia Motoc nu are o reputație prea bună în sat. ”Ar fi în stare de așa ceva”, conchide edilul.

Cazurile de explotare prin cerșit, mai frecvente în Rusia

Statistica organelor de drept privind cazurile de trafic de persoane în scop de exploatare prin cerșit, plasează Federația Rusă ca principala țară de destinație pentru Republica Moldova. Anul trecut oamenii legii au depistat 13 cazuri în care moldovenii erau obligați să cerșească în orașele din Rusia. Cei care ajung în mrejele traficanților sunt, de regulă, persoane în etate, vulnerabile din cauza stării de sănătate precare.

În situația în care autoritățile responsabile află despre un caz de trafic de persoane, similar celui lui Alexandru Sobolev, primul lucru pe care îl fac este să repatriereze victima. În 2013, în acest scop, statul a alocat 100 mii de lei.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru șanse egale și diversitate“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii