Economic

De ce au mințit Grecianii și Dodon?

moldova24.info

Ucraina recunoaște existența unui nou intermediar

După publicarea, la 27 iunie, în „Timpul” a investigației noastre privind schemele de import a energiei electrice din Ucraina, atât premierul Zinaida Greceanâi, cât și prim-vicepremierul Igor Dodon au negat existența intermediarilor la importul de energie din Ucraina. Grecianâi a declarat că energia electrică din Ucraina se importă doar printr-un operator și că nu cunoaște nici o firmă maghiară prin intermediul căreia se aduce curentul din țara vecină și că investigația CIN „este artificială”. La numai două săptămâni, autoritățile din Ucraina au anunțat oficial că exportul de energie electrică către Republica Moldova se efectuează prin intermediul a doi operatori (!). De ce Zinaida Grecianii și Igor Dodon au mințit?

La 13 iulie curent, ministrul adjunct al Combustibilului și Energeticii din Ucraina, Oleg Bugaev, a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că în afară de întreprinderea moldovenească „Energocom” (întreprindere cu capital de stat) mai fost semnat un contract de livrare a curentului electric cu compania Energo-Partner Kft. Oficialul de la Kiev susține că „Energo-Partner” „a propus condiții de livrare mai avantajoase, comparativ cu cele oferite de „Energocom”, deoarece are relații directe cu consumatorii din Moldova”. Potrivit lui Bugaev, cotele de export al energiei electrice în Moldova sunt împărțite între „Energocom” și „Energo-Partner” în mod egal, adică 50% la 50%. De asemenea, el a precizat că contractele cu ambele companii prevăd livrarea energiei electrice la prețuri de piață, începând cu vara anului 2009. Sursele noastre spun însă că noul intermediar avea la început o cotă de 30%, iar acum, constatăm că aceasta t aproape că și-a dublat cota. În consecință vor urma noi creșteri a prețului energiei electrice importate din Ucraina, fapt ce va conduce și la creșterea tarifelor interne, care se așteaptă începând cu 1 august curent. .

Interesele Premierului

În același timp autoritățile moldovenești se fac că plouă. La 10 iunie, am solicitat, prin demers oficial, Ministerului Economiei și Comerțului, instituția direct responsabilă de asigurarea Moldovei cu energie electrică, informații privind includerea în schema de import a curentului electric din Ucraina a firmei „Energo-Partner” kft și despre modalitatea de formare a prețului de import a energiei, până în prezent nu am primit nici un răspund, deși termenul limita pentru oferirea informației de interes public, prevăzut în Legea privind accesul la informație, a fost depășit de trei ori. În schimb, Premierul și ministrul de resort s-au grăbit să declare publică că informațiile din investigația noastră ar fi „artificiale” (vezi http://www.protv.md/filme/tarif-cu-doua-opinii.html?id_file=26765#26765 )).

Dacă admitem că premierului Greceanâi poate să nu cunoască asemenea informații, atunci prim-vicepremierul Igor Dodon, nu poate să mintă, pentru că, la finele lunii mai, a semnat, la Kiev, un acord privind condițiile și prețul de import al energiei electrice din Ucraina, după care a anunțat că prețul de import a energiei electrice s-a majorat cu 10 la sută - de la 4,0 cenți SUA/kWh la 4,4 cenți SUA/kWh. Surse din cadrul Guvernului susțin că totul în principiu este legal și că la semnarea contractului nr.1/2008 din 20 mai 2008 dintre „Energocom” și firma „Energo-Partner” Kft, Alexandru Gusev, directorul general al „Energocom”, a semnat contractul în prezența ministrului Dodon. După cum vedem, Ucraina dă dovadă de o mai mare transparență în acest domeniu și anunță oficial despre prezența în schema de import a energiei electrice a unui nou intemediar, și anume firma „Energo-Partner”. De aceea, nu putem să nu ne întrebăm: ce se ascunde în spatele schemelor de import a energiei electrice și în bunzunarele cui se scurge partea grea a leului din această afacere, dacă premierul și ministrul de resort preferă să ne mintă într-un mod atât de direct.

Diferențe de tarife

La 15 iulie curent, Yuri Boiko, exministrul Combustibilului și Energeticii din Ucraina, în prezent deputat în Rada supremă de la Kiev a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că întreprinderea „Energocom” a cumpărat în primele 5 luni ale anului curent energia electrică de la compania „Ukrinterenergo” la un preț de doar 2,9 cenți SUA/kWh (fără TVA). Dacă luăm în calcul TVA și taxele pentru serviciile de transport din Ucraina, apoi prețul mediu de import a energiei electrice ucrainene în primele 5 luni ale anului 2008 nu a putut fi mai mare de 3,6 cenți SUA/kWh. În același timp, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, prețul mediu de import a energiei electrice din Ucraina a fost în primul trimestru al anului 2008 de 3,7 cenți SUA/kWh, iar conform datelor vamale în aprilie prețul de import a energiei electrice din Ucraina a ajuns la 3,9 cenți SUA, ca în luna mai să salte la 4,4 cenți SUA/kWh. Altfel spus prețul mediu de import a energiei electrice din Ucraina raportat la vamă de societatea „Energocom” a fost de peste 3,9 cenți SUA/kWh, sau cu 8,3 la sută mai mare. În condițiile în care în 5 luni din Ucraina s-au importat 1,17 mlrd kWh, apoi e vorba de o diferență de circa 3,5 mln USD.

Scheme de evaziune fiscală

Cifrele difuzate de Yuri Boiko, pe care am putea să le punem la îndoială, în contextul luptei politice din Ucraina (Boiko este un apropiat al expremierului Viktor Yanukovici) au fost însă confirmate de serviciul de presă al întreprinderii „Ukrinterenergo” (vezi http://www.kommersant.ua/doc.html?docId=912955&IssueId=46967). Același Boiko a mai afirmat că la exportul de energie electrică se practică pe larg diverse scheme de evaziune fiscală, inclusiv și în cazul livrărilor de energie electrică în Moldova. Boiko a enumărat și cine ar sta în spatele acestor contracte, atât din partea Ucrainei, cât și din cea țărilor ce importă energie din Ucraina. În mod surprinzător în cazul Moldovei Boiko nu dă nici un nume. Putem presupune doar că cei ce stau în spatele acestei afaceri s-au ascuns bine.

De ce se încalcă legislația?

În aceste condiții constatăm că prin introducerea în schema de import a energiei electrice din Ucraina a firmei „Energo-Partner” kft se încalcă și prevederile art.3 din Regulamentul privind condițiile generale de import/export și tranzit al energiei electrice aprobat de Guvernul Moldovei. Sau, poate, firma „Energo-Partner” este deja rezident al Republicii Moldova și a primit și licență de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică?

Întrebare, la care așteptăm răspunsul autorităților.

Importul de energie electrică poate fi efectuat doar de agenții economici, rezidenți ai Republicii Moldova, care dețin licențe pentru activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate sau nereglementate, și de consumatorii eligibili.

Exportul de energie electrică poate fi efectuat doar de agenții economici, rezidenți ai Republicii Moldova, care dețin licențe pentru activitatea de producere a energiei electrice și/sau de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate.

(Regulamentul privind condițiile generale de import/export și tranzit al energiei electrice nr. 583 din 15.06.2005, Monitorul Oficial al R.Moldova nr.86-88/645 din 24.06.2005).

Vom reveni cu detalii...

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii