Economic

Deputatul comunist Anatolie Zagorodnii și-a tras un apartament de lux într-un cămin proprietate publică

tribuna.md

Apartament în stil euro într-o instituție publică

Intrarea Principala

Intrarea in apartamentul lui Zagorodnii

Deputatul comunist Anatolie Zagorodnâii și-a făcut o locuință în stil european cu patru odăi și toate comoditățile în Căminul Consiliului raional Hâncești, din strada Chisinaului, 17, ocupând o suprafață de circa 100 m.p. În acest spațiu ar fi putut locui cel puțin 2-3  familii din cele 70 ale tinerilor specialiști din sectorul bugetar, care așteaptă de la Consiliul raional măcar o cameră undeva, pentru că dau pe chirie tot salariul lor de bugetari.    

Căminul, în care până în anul 2004 a fost școala de Arte, s-a aflat în gestiunea Sectiei raionale de cultură, iar din 2007, a fost trecut  în subordinea Aparatului președintelui Consiliului raional. În anul 2004, imobilul a fost transformat în cămin de locuit, destinat familiilor tinerilor specialiști din sectorul bugetar din orașul Hâncești, care nu au locuință proprie. Imobilul are 50 de blocuri, fiecare din ele fiind constituit dintr-o odaie de 18 metri pătrați, un coridor mic și grupul sanitar, care include baia si weceul. Suprafața totală a unui bloc este de 36 de metri pătrați.

Deputatul comunist a ocupat în total, după cum ne-au spus locatarii căminului, vreo șapte camere, între care și sediul Crucii Roșii, holul și chiar Camera Leninistă.  “În toamna anului 2006, într-o zi,  m-a sunat medicul-șef al spitalului din Hăncești și mi-a cerut ultimativ să eiberăm încăperile timp de o zi”, ne-a declarat reprezentanta Crucii Roșii la Hâncești, Maria Zamura. Am fost puși într-o situație dificilă, nu știam cum să procedăm, unde să ne ducem în decurs de o zi, a precizat dânsa. Prin Crucea Rosie, la Hâncești, au fost aduse foarte multe ajutoare si nu înțelegeam de unde așa atitudine fata de noi, zice Maria Zamura. Mai târziu avea să afle că toate acestea s-au făcut, pentru ca deputatul Zagorodnâi să se instaleze în cămin.

Averile parlamentarului 

Locul în căminul din strada Chisinăului, 17, i-a fost repartizat deputatului comunist în anul 2006, când raionul Hâncești era condus de Lidia Lupu, bună amică cu Anatolie Zagorodnâi. Contractul  de locațiune a fost încheiat pe numele soției deputatului, care, la acel moment, lucra la Serviciul Stării Civile din Hâncești. Direcția de Cutură însă nu avea dreptul să-i repartizeze familiei Zagorodnâi un loc în cămin, deoarece, în luna mai, 2005, Consiliul orășenesc Hâncești i-a distribuit acestuia, în calitate de tânăr familist, un lot pentru construcția casei, în strada Teodorovici, 2, potrivit Deciziei nr.06/03 din 25.05.05. După cum am aflat, lotul care, până la urmă, a intrat în posesia deputatului, conform titlului de proprietate din 03.06.05, se află la intersectia străzilor Victoria si Bucium si a fost vândut, conform contractului de vânzare, la data de 22.12.05 . Nu știm cu siguranță cu cât și-a vândut deputatul lotul, dar la acel moment terenuri similare în Hâncești se vindeau cu 12-15 mii euro. Mai mult decât atât, la momentul când Zagorodnâi a primit lotul de la Consiliul orășenesc Hâncești, el mai avea în posesie un alt lot pentru constructia casei în satul Putinești, raionul Floresti. Despre aceasta, Zagorodnâi menționează  în declaratia pe avere depusă la Comisia Electorală Centrală în decembrie 2004, când a candidat pe listele Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din 2005. Prin urmare, dânsul, în calitate de tânăr familist, nu avea dreptul să mai solicite de la stat un alt lot pentru constructia casei, de vreme ce i se eliberase deja unul. În perioada mandatului, deputatul Zagorodnâi a primit din bugetul statului lunar o indemnizatie de 3500 de lei pentru faptul că nu are unde locui în Chisinau. Intendenta căminului din strada Chisinaului, 17, Ludmila Munteanu ne-a confirmat că deputatul Zagorodnii locuiește în cămin și se duce si vine de la Chisinau în fiecare zi cu automobilul său, o Honda de culoare vișinie.                             

șantier de construcții

După ce a intrat în posesia camerelor de la etajul 1 al Căminului, familia deputatului s-a și apucat de lucru. Zagorodnâi a astupat  ușa de la scări care dădea spre iesirea de rezervă a clădirii, din care și-a  făcut intrare separată în apartament. Mai mult, deputatul a făcut modificări în pereții portanți ai clădirii, punând astfel în pericol securitatea locatarilor și a imobilului în general. Gestul parlamentarului a fost urmat de alte 4-5 familii, care s-au făcut cu locuri în căminul respectiv, după cum ne-au spus uni locatari, datorită faptului că erau finii, nașii sau cumetrii unor persoane  importante din Consiliul raional Aceștia au pornit reparații capitale, transformând căminul întrun adevărat șantier de constructii. Deși în blocul  respectiv trebuiau să locuiască tinere familii din sfera bugetară, care au salarii derizorii și nu-și pot permite procurarea unei locuinte în oraș, reconstrucțiile care au demarat, materialele de constructii utilizate și muncitorii antrenati la aceste renovări arătau de fapt că cele câteva famiilii nu sunt deloc dintre cele mai sărace. Reparația capitală a fost făcută fără acordul proprietarului, care este Consiliul raional, dar și fără avizul Inspectiei în Constructii, singura autoritate care poate decide ce și cum se poate modifica într-o construcție. 

Inspecția în Construcții neglijată  

Unii locatari, îngrijorați de proportiile pe care le-a  luat procesul de renovare și reconstrucție din cămin, au sesizat Consiliul raional și Inspectia în Constructii. Până la urmă, reparațiile au fost stopate  la cererea Inspecției în Construcții, care, în septembrie 2007, a constatat că s-au efectuat în mod ilegal intervenții în construcțiile portante ale clădirii, ceea ce pune în pericol securitatea imobilului și a cerut celor care au “modificat spațiile locative fără expertiză conform normele în vigoare, să restabilească din cont propriu până la 31.12.2007 toate intervențiile în construcțiile portante”. Dispoziția Inspecției urma “să fie adusă la cunoștința locatarilor prin semnătură în termen de 5 zile de la data emiterii”. Ludmila Munteanu, intendenta căminului, ne-a spus că familia Zagorodnâi și alți patru locatari au refuzat să semneze prescripția Inspecției. Potrivit ei, unele familii care au facut reparatii capitale și-au extins locuințele pe două si chiar trei blocuri. Aceasta în timp ce mai multe familii cu 2 sau 3 copii stau într-o odaie de 18 m.p.

Privatizare eșuată

Lucrările de construcție, începute pe timpul când Lidia Lupu, reprezentantă și ea a Partidului Comunistilor, era la conducerea raionului, au fost stopate imediat după alegerile locale, în care partidele democratice au obținut majoritatea de voturi, reușind să formeze o alianță și să preia conducerea raionului. Vicepreședintele raionului, Anatolie Postolache, pe care Consiliul l-a însărcinat cu verificarea situației căminului respectiv, ne-a declarat că înainte de alegerile locale s-a pus la cale privatizarea imobilului și cei care împărțeau locurile s-au grăbit să se pricopsească cu locuințe și să-și aducă acolo finii, nașii și cumetrii. Unii din ei, potrivit lui Postolache, deși aveau locuințe în oraș, au ocupat nu câte o secție (o cameră de 18 m.p și grup sanitar) ci două sau chiar trei, făcându-și apartamente de peste 100 m.p. 11  persoane care în perioada respectivă au primit bonuri de repartiție în cămin nici nu sunt lucrători în sistemul bugetar. Deși au fost avertizați în mai multe rânduri să elibereze odăile, ei contunuă să stea în cămin. De mai mult de un an locatarii-problemă nici  nu achită plățile pentru trai și serviciile comunale.  

Falsuri în actele publice

Cei care au obținut locuri în cămin prin relațiile lor de rudenie erau siguri că vor intra în proprietatea locuințelor, deaceea au și pornit să investească masiv în reconstrucție. Conducerea  raionului nici nu bănuia că ar putea să piardă alegerile locale din 2007, lucru care s-a și întâmplat.                 
Toate persoanele care au primit bonuri de repartiție în cămin au semnat contracte pe o perioadă de un an, lucru mentionat expres în hotărârea Consiliului raional din 29 martie 2007. Unul dintre locatari, deputatul Zagorodnâi, însă are contract semnat pe 3 ani. Ulterior, dupa alegeri, aveau să apară o serie de contracte de arendă a odăilor din cămin semnate pe o perioadă de 10 ani, care au fost perfectate în baza cererilor locatarilor, vizate de Lidia Lupu. Anatolie Postolache presupune că cererile au fost semnate în cele câteva zile pănă la instituirea noii conduceri a raionului, când Lidia Lupu și șeful Direcției cultură Valeriu Vlas încă mai aveau la ei ștampilele. Astfel, cererile locatarilor au fost făcute cu date anterioare,  iar șeful sectiei raioanele a perfectat contracte identice celor ce se aflau în contabilitate, doar că valabilitatea lor era până la 31 ianuarie 2017. Că s-au făcut falsuri o denotă și înscrierile în Registrul evidenței documentelor de la Consiliul raional, pe care l-am verificat și am făcut copii ale paginilor pe care apar câte două înscrisuri cu același număr. De exemplu, în două cazuri, cererile pentru prelungirea contractului  pentru spațiul locativ, erau indicate cu numerele B-652/07 și S-788/07, ambele numere existând deja  la alte solicitări. Înscrisurile era făcute pe partea din jos a paginii, unde era loc liber.                              

Organele de drept stau într-o parte

Vicepreședintele Consiliului raional, Anatolie Postolache, ne-a declarat că deși problema căminului a fost discutată la mai multe ședințe ale Consiliului, cerându-se Comisariatului de Poliție și Procuraturii Hâncești să ia măsurile de rigoare, nu au reacționat. Postolache crede că acestea au primit indicații să nu intervină. Unii dintre locatarii ne-au spus că repartizarea unor camere în căminul cu pricina s-ar fi dat contra unor sume mari de bani, deaceea cei care le-au obținut fac tot posibilul să nu le piardă. Miș-maș-urile cu contractele pe 10 ani s-au făcut pentru a se  trage de timp, poate-poate ar reveni din nou comuniștii la conducerea raionului, consideră locatarii.

Gard pentru socrul deputatului

Gardul lui Mos Gheorghe Gore
Gardul lui Mos Gheorghe Gore

De la locuitorii satului Buteni, Hâncești, am aflat că Zagorodnâi a facut un demers către Întreprinderea pentru Silvicultură “Hâncești-Silva” pentru acordarea unui ajutor material, sub formă de lemn pentru repararea gardului cetățeanului Gheorghe Gorea, locuitor al satului Buțeni. Directorul ÎS “Hâncești-Silva”, A.Iamboglo, semnează, la 28.02.2008, ordinul cu numărul 53 “Cu privire la sponsorizarea dlui Gheorghe Gorea din Buțeni și în scopul soluționării pozitive a demersului dlui A.Zagorodnii, deputat în Parlamentul R.Moldova” prin care dispune eliberarea materialelor de constructie în valoare de 7301 lei. Scândura pentru gard nu a ajuns la mos Gheorghe Gorea, invalid de gradul I., ci la Petre Gorea, socrul deputatului comunist Anatolie Zagorodnâi. 

Gardul lui Mos Gheorghe Gore
Mos Gheorghe Gore

Gheorghe Gorea este bunelul soției parlamentarului. Acesta însă nu l-a mai vizitat de când a devenit deputat si, credem, nici nu știe cum se chinue bătrânul. Gardul stă să cadă, iar bătrânul, pe care l-am vizitat zilele trecute, își duce cu greu bătrânețele. Ne-a spus cu tristețe în glas că nu a eșit afară din toamna anului trecut. Are un picior amputat și de trei ani se luptă cu bolile care îl macină, cheltuind mai toată pensia sa de 600 de lei si a soției pe medicamente. Știe că i s-a distribuit niște lemn pentru gard, dar nu-și amintește dacă a scris el cerere să i se dea lemnul. Cheresteaua a fost dusă direct la feciorul său Petre, care și-a făcut gard și i-a promis bătrânului, dacă va mai rămâne ceva, îi va repara și lui gardul. Vecinii lui Petre Gorea ne-au spus că acesta și-a făcut gard nou din cherestea în vara anului trecut. Gardul, după cum am văzut, se întinde în jurul gospodăriei pe o lungime de aproximativ 150 metri și în ogradă – pe vreo 100 de metri.   

 

Ajutoare umanitare pentru cei bogați

Casa saraci

Casele saracilor

Grija nemarginita a deputatului Zagorodnii pentru persoanele nevoiașe s-a manifestat prin mai multe acte de caritate. În preajma alegerilor din 2007, el, în calitatea sa de deputat în Parlament, face un demers către președintele raionului Lidia Lupu prin care cere “să se acorde ajutor material în sumă de 1000 lei, din Fondul de Susținere a Populației unor persoane din satul Buțeni, în legătură cu situația financiară grea”. În lista atașată sunt incluse 15 persoane. Președintele raionului aprobă cererea deputatului și decide să acorde 13000 lei la 13 persoane. De la locuitorii satului Buțeni aveam să aflăm că persoanele respective au fost urcate într-un microbus și duse la Consiliul raional uinde au primit banii pe care, în aceeași zi, i-au donat pentru reconstrucția bisericii din sat. Sătenii spun că, de fapt, banii erau destinați pentru agitația electorală pe care trebuia să o facă preotul satului. În schimb, sătenii ne-au arătat casele unor persoane incluse în lista lui Zagorodnâi. Case cu doua etaje, garduri și porți mari, frumoase, ogrăzi pavate, etc – așa arată cel puțin patru gospodării ale cetățenilor care, potrivit deputatului Zagorodnii, au “o situație financiară grea”.

Casele saracilor

Solicitat de noi, deputatul Zagorodnâi ne-a declarat că locuiește cu doi copii minori în căminul din Hâncești și plătește lunar chiria conform contractului. El consideră că e legal, deoarece bonul de repartiței e pe numele soției, care lucrează la școală. A recunoscut ca si-a vândut lotul pentru constructii primit de la Consiliul orasenesc Hâncești pentru a-și face reparație în cămin, deoarece nu are posiblități să-și construiască o casă. Nu a negat că a mai avut un lot pentru constructii de la primaria Putinești, Florești. Cât privește lemnul pentru gardul bunelului soției sale, el consideră că a procedat corect, pentru că bătrânul avea nevoie de lemn pentru gard. “Am vrut să-l ajut pentru că este invalid, chiar dacă îmi este rudă. Că acesta i-a dat ulterior lemnul feciorului său, eu nu port nicio vină”, a spus Zagorodnâî. La fel, ca și în cazul persoanelor pentru care a solicitat ajutor material. Demersul său, în cazul dat a fost făcut “în baza solicitărilor cetățenilor, care au venit în audiență”. “ E de datoria organelor administrației locale să verifice dacă persoanele date meritau sau nu să primească ajutor material”, a precizat deputatul. 

 

Documente
1. Decizia Consiliului orasenesc Hancesti privind acordarea terenului pentru constructii deputatului Zagorodnii
2. Demersul deputatului Zagorodnii catre IS "Hancesti Silva" pentru acordarea lemnului de gard bunelului sotiei sale
3. Avertizarea Inspectiei in Constructii
4. Decizia presedintelui raionului Hancesti
5. Lista locatarilor care au facut cunostinta cu prescriptia Inspectiei in Constructii 
6. Decizia Consiliului raional din 21 februarie 2008
7. Decizia Consiliului raional din 29 iunie 2004
8. Decizia Consiliului raional din 29 martie 2007 
9. Demersul deputatului Zagorodnii pentru ajutorarea unor persoane "nevoiase" 
10. Declaratia pe venit depusa la CEC de Anatolie Zagorodnii in 2004

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Jurnaliștii împotriva corupției”, implementat de Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul Programului Consolidarea Capacităților de Monitorizare a Societății Civile din Moldova (CCMSCM), finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului și administrat de USAID în cadrul Programului Preliminar pe țară (PPț) pentru Moldova, componenta II. Programul CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educațională (AED), cu suportul tehnic din partea IREX

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii