Economic

Industria de mining din Donbas și Transnistria: între finanțarea terorismului și spălare de bani

● Tiraspolul a creat o întreagă industrie a mining-ului. Întreprinderile din stânga Nistrului au început să exporte echipament de mining;

● Deși consideră mineritul de criptovalută o amenințare la securitatea statului, autoritățile moldovenești permit importul de echipament de minerit, iar cele ucrainene funcționarea caselor de schimb de monede cripto;

● Personaje din anturajul Kremlinului gravitează în jurul afacerii cu producere de criptovalută în republicile separatiste proruse din Moldova și Ucraina.

Andriy, în vârstă de 38 de ani, locuiește într-un apartament modest din orașul Donetsk, în regiunea separatistă din estul Ucrainei. Ajuns șomer, a decis să facă niște bani instalând o „fermă de criptomonede” în dormitorul său. S-a obișnuit deja cu zgomotul coolerelor, iar câștigul este garantat.

„Pentru o mie de dolari pe lună, trebuie să ai 12 asic-uri (sisteme de minerit a criptomonedelor – n.r). Trebuia să investesc circa 3.000 de dolari. Nu aveam acești bani la început. Așa că am decis să cumpăr treptat asics-urile. După plata curentului și internetului, acum câștig aproximativ 300 de dolari pe lună. Suma este suficientă pentru cheltuielile de zi cu zi în Donetsk”, spune Andriy. 

Calculatoarele din dormitorul lui Andryi sunt puse să descifreze algoritmi complicați pentru o obține monede virtuale care să-i asigure independența financiară, fără a mai avea nevoie de o slujbă. 

La circa 800 de kilometri depărtare, într-o altă regiune separatistă, Transnistria, Moldova, Roman Lutenco, de 30 de ani, plasează anunțuri pe Odnoklassniki și Vkontakte cum că oferă spațiu pentru amenajarea fermelor de mining în Tiraspol, la „Mining Hotel”. 

L-am contactat pe Roman pretinzând că reprezentăm un om de afaceri străin interesat să investească în mining-ul de criptomonede din Transnistria. „Ceea ce vreau să știu este valoarea investiției, dacă merită să începem sau nu... Dacă ne sună un client cu 10.000 de dolari, nu există niciun sens pentru a începe”, a spus Roman din capul discuției, menționând că este interesant doar de „investitori grași”.

El a mai afirmat că oferă toate condițiile pentru minerit: de la instalarea echipamentului, conectarea electricității până la asigurarea securității locației de minerit cu camere video și „paznici cu câini”. Mai mult, el s-a oferit să intermedieze afacerea cu compania Tehnopark, care se ocupă în Transnistria de toate diligențele pentru deschiderea unei afaceri cu mining.  

Pe forumurile de pe internet din Transnistria, în Lugansk și Donbas, oricine poate să cumpere și să își instaleze echipament de mining. Părțile componente ale așa-numitelor ferme pot fi cumpărate chiar din magazinele de produse electronice. 

O fermă standard de apartament include de la patru la șase plăci video pe unitate

„Un sistem de mining este un computer cu mai multe plăci video integrate. O fermă standard de apartament include de la patru la șase plăci video pe unitate. Cu ajutorul unui program special, ferma lucrează în sistemul Blockchain, care creează criptomoneda aleasă de utilizator”, explică un vânzător dintr-un magazin online din Donetsk, pe care l-am găsit în rețeaua rusească de socializare Vkontakte.

Cu toate astea, mineritul de criptomonede în condiții casnice nu este atât de profitabil. Experții în domeniu atrag atenția asupra faptului că profiturile mari necesită investiții „serioase” în echipament performant.

Mai mult, acesta trebuie conectat la surse de energie foarte puternice în locații special amenajate. „Sunt zeci de operațiuni care trebuie confirmate și semnate. Dacă ai semnat primul, operațiunea este confirmată și pentru asta ți se oferă drept recompensă o parte din monede. Cu cât computerul este mai puternic, cu atât problema matematică se rezolvă mai repede”, explică președintele Asociației Blockchain Moldova, Veaceslav Cunev.

Cele mai propice pentru dezvoltarea afacerii cu mining la scară mai mare, în Transnistria, sunt teritoriile fabricilor abandonate aflate în gestiunea statului, acolo unde există infrastructură pentru curent trifazic și pot fi conectate marile containere. 

De exemplu, o astfel de locație a devenit Fabrica de Sticlă Tirsteklo din Tiraspol. Această întreprindere s-a reprofilat de curând, devenind importatoare de echipament de mining.

În ianuarie 2018, Tirsteklo a cumpărat de la un offshore din China, Goweb International Ltd, echipament de „minerit” în valoare de circa 8,7 milioane de de dolari. 

MegaElektroMontaj oferă servicii de instalare a fermelor de mining 

O altă zonă potrivită pentru amenajarea fermelor de mining în Tiraspol este strada Energeticeskaia, unde sunt amplasate mai multe întreprinderi abandonate.  Amenajarea fermelor de mining în Transnistria a devenit o afacere profitabilă în special pentru firme specializate în lucrările de electricitate.

În afară de instalarea containerelor cu computere și amenajarea cablajului de înaltă tensiune, MegaElektroMontaj a început să exporte echipament de mining. Pe 23 noiembrie 2020, organul de urmărire penală al Serviciului Vamal al Republicii Moldova a pornit o cauză penală pe numele SRL MegaElektroMontaj pentru tentativă de contrabandă cu un lot de sisteme de minerit de bitcoin. 

„Portofele reci” și conflicte înghețate

În același timp, monedele cripto sunt folosite pentru finanțarea regimurilor separatiste din Donbas chiar din inima Ucrainei, la Kiev. SBU îi reține sporadic pe mineri și vânzători de criptomonede. Ei sunt acuzați că participă la scheme de finanțare a terorismului din Donbas. 

De exemplu, oamenii legii au acuzat proprietarii caselor de schimb casherbox.com și minertech.org că au convertit ilegal criptomonede în interesul separatiștilor proruși din pretinsa „Republică Populară Donetsk”. Cazurile sunt deja în instanță, dar ambele site-uri continuă să funcționeze în regim normal.

„Acum zece ani, transferurile de numerar erau făcute în anonimat. Și în prezent criptomoneda poate fi stocată la nesfârșit ani de zile pe un flash drive”, ne dezvăluie ofițerul SBU, Andriy A., despre detaliile plăților ascunse. 

„Acestea sunt așa-numitele „portofele reci": ai pus bani și acolo rămân. Un singur detaliu: dacă flash-ul se strică, banii sunt pierduți pentru totdeauna. Pe un astfel de flash drive poți stoca sume imense de bani virtuali și îi poți transporta neobservat cu tine oriunde în lume”, a completat el. 

Casa de schimb valutar de criptovalută „Buy”

Casa de schimb valutar de criptovalută „Buy” se consideră primul serviciu oficial de schimb din Ucraina. În realitate, statul nu vede niciun fel de operațiuni financiare, care se fac după ușa acestei case de schimb. 

Vânzarea și exploatarea criptomonedelor se află într-o zonă gri: nu este interzisă, dar nici nu este permisă. Deoarece o lege care să reglementeze piața activelor virtuale nu există, la fel cum nu există nicio companie înregistrată în Ucraina care să se ocupe de aceste operațiuni. 

„Persoanele fizice și juridice care au activitate legată de schimbul, transferul, păstrarea și administrarea activelor virtuale nu sunt în câmpul legal al Ucrainei", ne-a precizat Ministerul Transformării Digitale a Ucrainei.

Această situație juridică pare cel puțin ciudată, deoarece în 2020 ucrainenii erau cei mai activi utilizatori de criptomonede din lume, conform blog.chainanalysis.com.

„Monitorizarea financiară a statului nu inspectează entitățile juridice furnizoare de servicii legate de circulația activelor virtuale”, ne-a confirmat primul șef adjunct al Serviciului de monitorizare financiară de stat din Ucraina, Igor Gaevsky.

„Ucraina ocupă primele poziții în comunitatea criptografică mondială. Este una dintre țările de frunte în dezvoltarea cripto-economiei și implementarea proiectelor bazate pe blockchain”, a comentat avocatul Olga Zinchenko despre necesitatea creării unui cadru legal pentru criptomonede. 

Cu toate acestea, Banca Națională a Ucrainei compară criptomoneda cu un surogat monetar, care nu are valoare reală și nu poate fi utilizat în Ucraina ca mijloc de plată. 

De cealaltă parte, Banca Națională a Moldovei (BNM) consideră moneda virtuală un activ virtual și nu este emisă sau garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică. 

„Utilizarea monedei virtuale în mare parte se limitează la scopuri speculative și implică multe riscuri generate de caracter anonim. Riscurile sunt legate de operațiuni de spălare a banilor și finanțării terorismului, precum și de posibile neconformități aferente obligațiilor fiscale.”

BNM este singura instituție recunoscută la nivel internațional să elibereze licențe băncilor care desfășoară activități pe teritoriul Republicii Moldova. „Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană nu au solicitat și nu dispun de licența BNM”, se menționează într-un răspuns al acestei instituții.

În Transnistria nu pot fi utilizate cardurile VISA și MasterCard, iar toți banii din comerțul extern al regiunii trebuie să circule prin BNM. 

Mining sub bagheta Rusiei

Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonede în ianuarie 2018, după adoptarea așa-zisei Legi cu privire la dezvoltarea tehnologiei blockchain. Fiul fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, în calitate de ambasador al Uniunii Antreprenorilor din Rusia „Delovaia Rossia” în Moldova și Transnistria, a avut o contribuție  importantă la elaborarea pretinsului cadru juridic.

Deși nu se știe valoarea exactă a investițiilor lui Ceaika în Transnistria, mineritul de cripto monede a devenit aici în ultimii ani un fel de ramură a economiei locale, ca de altfel și în estul Ucrainei. 

Tiraspolul a legalizat minarea de criptomonede în ianuarie 2018. Foto: newsmaker.md

Dezvoltarea tehnologiei blockchain în regiunile separatiste din Ucraina și Moldova presupune următoarele condiții esențiale: gazele rusești oferite gratuit de Gazprom în Transnistria și cărbunele din minele Donbasului pentru estul Ucrainei, legislația laxă, precum și urmărirea dificilă a tranzacțiilor cu criptomonede la nivel internațional. 

Prețul energiei electrice în Donbas este de 1,7 ori mai ieftin decât pe teritoriul controlat de Ucraina. Șase centrale termice produc anual un total de 3.000 de MW. Aproximativ 800 de MW sunt utilizați pentru consumul casnic al populației. Prin urmare, 2.200 MW sunt în surplus și pot fi folosiți pentru a exploata ferme de minerit. 

În paralel, în Transnistria, energia electrică este de patru ori mai ieftină decât în restul Republicii Moldova, echivalentul a 0,05 euro per 1 kWh. În același timp, energia electrică vândută de Tehnopark „investitorilor în mining” poate să ajungă, în funcție de volumul cumpărat, și la 0,03 euro per 1 kWh. 

Energia electrică este produsă la Centrala Moldgres  din sudul Transnistriei, proprietate a gigantului rus Inter RAO. „Avem o rezervă considerabilă de energie electrică exploatată. Practic, putem să producem până la 700–900 de MWh. Este o perspectivă pe care putem să o atingem dacă va fi cerere în acest sens”, ne-a declarat șeful Agenției pentru Investiții de la Tiraspol, Andrei Betanov.

Conform cifrelor oficiale ale Moldgres, se atestă o tendință de creștere de 20% în ceea ce privește consumul intern al Transnistriei în perioada 2018–2020. La fel ca și în Ucraina, regimul separatist de la Tiraspol vrea să transforme regiunea într-un paradis al mineritului de criptomonede.

Pe lângă prețul mic la electricitate, minerii nu plătesc nicio taxă către regimul de la Tiraspol și, din 2020, sunt scutiți și de taxele vamale pentru importul de echipament. Tiraspolul se declară mulțumit doar de cantitate de energie electrică vândută minerilor. 

În 2019, pretinsul premier de la Tiraspol, Aleksandr Martînov, planifica venituri suplimentare la bugetul regiunii în valoare de aproximativ 15,5 milioane de dolari din activitatea de mining. 

În timp ce autoritățile de la Kiev și Chișinău consideră dezvoltarea mining-ului un pericol pentru regiunile lor separatiste, pe care nu le controlează, Federația Rusă vede în blockchain posibilități nelimitate și intenționează să dezvolte un sistem de active virtuale în teritoriile ocupate. 

Potrivit reprezentantului președintelui Federației Ruse în Crimeea, Georgy Muradov, regiunea dezvoltă deja un fond de investiții în criptomonede, care va ajuta la eludarea sancțiunilor europene și la rezolvarea problemei restricțiilor bancare. „Suntem gata să ajutăm Republica Crimeea să dezvolte o economie a criptomonedelor”, a spus Muradov. 

„Avem o platformă online pentru a atrage investitori. Putem tokeniza orice sector al economiei. Investitorii vor putea să cumpere token-uri [un fel acțiuni] ale întreprinderilor din Crimeea și apoi să le revândă. Va fi foarte descentralizat și va oferi anonimat investitorilor", a declarat Muradov.

Același scop al afacerii cu criptomonede în Transnistria l-a dezvăluit și președintele Asociației companiilor IT din stânga Nistrului, Andrei Babere. „Bitcoinul și altă criptovalută pot fi folosite pentru spargerea blocadei bancare asupra Transnistriei”, a afirmat Babere într-un interviu acordat presei locale.

Oamenii Kremlinului 

În Ucraina și Moldova în spatele afacerii cu criptomonede stau mai multe personaje ce gravitează în jurul Kremlinului pe diferite paliere. Activitatea de mining în Transnistria este gestionată și controlată de holdingul Sheriff, proprietate a oligarhilor locali, Victor Gușan și Ilia Kazmalî. Cel care conduce compania de stat Tehnopark este Veaceslav Cernikevici, un personaj din anturajul lui Gușan. 

Cernikevici și-a deschis firma de telecomunicații Intertelecom în Crimeea pe 28 mai 2014, la doar câteva luni după anexarea peninsulei de către Federația Rusă. Firma lui Cernikevici din Crimeea a purtat același nume – Intertelecom – cu unul dintre cei mari operatori de telefonie mobilă din Ucraina. 

Diferența dintre cele două este că marele operator ucrainean Intertelecom a fost fondat în 1998 de Victor Gușan și a fost înregistrat la Ministerul Justiției de la Kiev, iar Intertelecom-ul lui Cernikevici a fost înregistrat ca firmă în Rusia. 

Înainte de deschiderea business-ului în Crimeea, Cernikevici a lucrat ca director comercial al Interdnestrcom, operatorul de telefonie mobilă din Transnistria. Toate aceste firme oferă servicii de telefonie mobilă și sunt provideri de internet de mare viteză. 

În 2016, serviciul de securitate ucrainean SBU a investigat Intertelecomul lui Gușan sub suspiciunea că ar intercepta apeluri de telefonie mobilă pentru serviciile secrete rusești. 

Conexiunea germană

În Germania, Bitcoinul nu este monedă legală [legal tender – n.r.], dar este considerat instrument financiar. Companiile care doresc să presteze servicii cu Bitcoin sunt sfătuite să se consulte preliminar cu Autoritatea de supraveghere financiară din Germania. 

Tirastel GmbH este una din firmele conectate direct la Victor Gușan și Ilya Kazmalî. Înregistrată în 2004, în orașul Wiesbaden, Tirastel GmbH a vândut echipament de mining operatorului de internet și telefonie mobilă de la Tiraspol, Interdnestrcom. Compania Tirastel este administrată de soții Andreas și Irina Reich.

Contactat de reporteri, Reich a spus că va reveni el cu un apel telefonic, dar nu a făcut-o până la publicarea articolului.

Serviciul vamal al Moldovei nu ne-a putut spune cantitatea de echipament de mining importată de Interdnestrcom în 2017–2020. Totodată, același serviciu a informat că legislația moldovenească nu interzice importul părților componente ale unui asemenea echipament. 

O altă companie conectată la oligarhii din Tiraspol este Kartina Digital GmbH fondată în 2008 de către cetățeanul german Andreas Reich (25%), Victor Gușan 25% și Ylia Kazmalî 25%. Compania are o bogată arhivă de filme, seriale și show-uri TV, inclusiv cele cu conținut politic. 

Proprietarii companiei nu au răspuns nici la email-urile noastre și nici la apelurile noastre telefonice pentru a oferi comentarii. 

În paralel, Kartina TV este în același timp afacerea lui Evgheni Romaskevici, ginerele oligarhului rus Arkady Rotenberg, unul dintre cei mai mari apropiați oligarhi și partener de judo ai președintelui rus, Vladimir Putin.

Rotenberg este coproprietar al grupului Stroygazmontazh, cea mai mare companie de construcții pentru conducte de gaz și linii de alimentare cu energie electrică din Rusia. 

Întrebat cine sunt investitorii străini de mining din Transnistria, șeful Agenției pentru Investiții de la Tiraspol, Andrei Betanov, ne-a răspuns că „aceștia sunt din Germania”. 

Nici Chernikevici, directorul Tehnopark, nu a răspuns la email-urile reporterilor.

Potrivit consilierului economic al președintelui Moldovei, fost expert al Transparency International Moldova, Veaceslav Negruta, platformele virtuale au devenit formule noi de spălare a banilor, folosind  tehnologiile noi, including crypto mining.

El mai spune că toate aceste facilități sunt plasate exact în regiuni unde nu funcționează nicio lege internă sau internațională. 

„Transnistria este un astfel de teritoriu, unde există un vacuum de aplicare a legislației conform rigorilor internaționale. Aceleași lucruri sunt valabile pentru anumite regiuni din Ucraina unde sunt plasate facilități de mining cripto”, conchide expertul. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii